Kako je Alvirko Junior naglasio, dosta zavisi (i) od datuma proizvodnje.
To sam (smo) odavno rekao (reklil) ovde u temi. Sigurno je važnije od samog brenda (ili preciznije, često je važnije).
Ono što nije rečeno u prilogu ali jeste OVDE je da posle kupovine (a pre ugradnje) akumulatorsku bateriju treba dopuniti! (to može produžiti životni vek za jednu sezonu, manje ili više).
Osim toga, već smo (i bez testa) zaključili (na osnovu (sveopšteg) iskustva) da cena nije primarna, kao ni brend.
Doduše, Exide se pokazao dobrim (uvek je pri vrhu, nekako retko najbolji, na raznim testovima) ali (to) ima cenu (visoku).
Monbat se dobro pokazao, što je očekivano. Nedostajao je (ako sam dobro zapamtio) Fiamm koji je vrlo dobar brend.
Duracell je bio negde u sredini, ne baš po očekivanju, ali od njega bar nikad nije bilo da je omanuo.
Itd.
Jeftiniji brendovi mogu biti jednako dobri ili čak bolji, no ostaje pitanje trajanja koje kod boljih serija može biti nešto duže.
U principu (kao što sam više puta naglasio) to je garancija plus 12-24 meseca (u proseku nekih 1
. Sve preko toga je "sitan dobitak na lutriji".
Naravno, može biti i par meseci od isteka garancije (kao kod bele tehnike) što znači da su konstruktori uradili odličan posao prilikom projektovanja (tako je i trebalo da bude).
Dakle, što "taziji" akumulator - to bolje!
Što se samog testa tiče, urađen je ozbiljno i nemam razloga da sumnjam u rezultate, ALI ostaje da nedostaje objektivnosti iz (najmanje) dva razloga:
1) Trebalo je testirati akumulatore iste starosti i dopunjene istim postupkom. Rezultati bi bili (veoma) ujednačeni, ali bi svaka nijansa u + i - više značila.
2) Statistička potvrda rezultata nedostaje. Da bi (koliko-toliko, prem da je i to malo, čak i za raspodele za mali broj uzorka) bilo od nekog značaja, trebalo je testirati (bar) 5 istih akum. pa odbaciti najbolji i najlošiji rezultat, a ostale uprosečiti.
Naravno, cenim svaki trud i eksperiment, ali uloženo je dosta a rezultati su TEK zanimljivi (ali ne i pouzdani).
Eto, tako.
Naravno, nije Varta što je bila (a bila je no. 1 do min. no. 3 u svetu) ali nije ni (baš) toliko loša, koliko je test pokazao (zbog svega navedenog).