Akumulatori

Ako se ne varam, oni brojevi koji su utisnuti u akumulator govore i o datumu proizvodnje.

Ne varaš se....
Još samo kad bi dešifrovanje bili jednostavno...
Ili da prosto ukucaju datum proizvodnje i broj u nastavku, a ne kojekakve šifre....

Svaki proizvodjac ina svoj nacin obelezavanja, tako da za svakog treba pitati servisere sta i kako. Vecina akumumatora je pri isporuci stara par meseci, ja sam samo jednom naleteo na isporuku od dobavljaca da je proizveden istog meseca.

Mnogi se oslanjaju na onu prevaru zvanu indikator napunjenosti ili "magicno oko",pa se posle cesu gde ne svrbi.

Ako se ne zna datum proizvodnje onda ga prodava salje na proveru u servis i dobijes 100% napunjen akumulator. Ali vecinom se akumulator kupuje u zadnji cas pa kako se zalomi.

Veliki broj novih akumulatora se kupi tu negde na ivici pa ako se na to doda neki problem na autu dobijes reklamaciju.Akumulatori su najnezahvalnija roba za prodaju i treba ih kupovati od nekog ko zna sta radi, najbolje u nekom servisu koji ima i prodaju.

Ja sam uzeo Durasel i evo ga vec 4 godine bez problema, svakih 6 meseci drugar serviser ga prekontrolise. Samo jednom je isao na dopunu jer su ga mucile kratke relacije i bio je na 80% kapaciteta, verglao i sve lepo ali ipak.

Na jednom otpadu matora Indus viljuskara nosi somborca vec evo 17 punih i zagazio u 18 tu godinu, ali to su antimonske ploce koje uz odrzavanje guraju akumulator i po 20 godina.

A tek su biseri oni sto kupe startni akumulator pa ga stave u sluzbu kotla za grejanje, pa dodju da reklamiraju i kukaju kako su uzeli Tudor a nije sastavio ni 3 meseca.

Lepo rečeno (potvrđeno).
To je otprilike ono što smo već zaključili ali je ovde dato sažeto (ima još par stvari da se doda, ali je sažeto i korisno).

Moze li neko misljenje o ovom akumulatoru?

0118047.jpg

Jednom sam kupio kod njih Silver akumulator koji su oni uvozili.Ukratko, nije sastavio ni godinu dana , stalno je nosen na servis pa na kraju na expertizu gde su stalno ponavljali da ne valja punjenje na vozilu i tako me vozali dok nije prosla garancija. Sada na toj masini radi Pro Atomic bez ikakve greske.

Najednostavnije receno: OPREZ! RADI SE O PREVARANTIMA!!!!

@ Vladj.Kod mene je trajao, cini mi se nesto manje, od 4 godine. Ali je vozilo, u kojem je bio, slabo koristen. Onako meni nije bio los, ima jaku amperazu, ili sto bi rekli ''udarnu struju''.Bio je cini mi se nesto oko 90 +koji vise evro. Ako se omisljas, imas moju preporuku.Nece da posalje poruku, kaze ima manje od deset karaktera.

Moj Black Horse u autu popunio 2 godine i 3 meseca, garancija 2 godine istekla. Pali uz pomoc punjaca jos nekako, ali cim padnu temperature ispod 0 riknuce. Toliko o kvalitetu. Prethodni je prva ugradnja Bosch bio i trajao je od 2007 kada je auto zdelan pa do 10.2015

Obično su za prvu ugradnju najkvalitetniji dijelovi. No ja imam drukčije iskustvo. Na Astri je prva ugradnja bila Varta (s magičnim okom. Jamstvo je bilo 3 godine, a 3 mjeseca nakon isteka jamstva, prdnuo. Nakon toga uz urednu kontrolu količine elektrolita, Banner (7 god.) i Exide su uspješno služili slijedećih 12 godina kada je auto prodan.
Sad imam na traktoru Vartu (prva ugradnja). Tri zime ga nisam skidao, a traktor zimi ne radi nego je parkiran pod nadstešnicom. Ove zime sam ga skinuo i stavio u garažu. Onako preventivno, iako još ne pokazuje nikakve znakove slabljenja.

Fabrička Varta na passatu je zamenjena 2016 godine u jesen. A auto proizveden krajem 2003.godine. Palio dizel auto i pred zamenu, normalno malko teže, no zbog preventivne sekiracije zamenjen.

Pa zar nije bolje drzat akumulator na traktoru pa ga koji put upalit preko zime i da odradi pola sata..sat.To je korisno i traktoru a i akumulatoru

Smiljane,

kad sam malo razmislio, zaključio sam da svaki hladan start motora šteti motoru jer je kod hladnog motora slabije podmazivanje. S obzirom na to da mi traktor ne treba 3 zimska mjeseca, odlučio sam se na skidanje akumulatora. Na taj način neću traktor paliti cijelu zimu, a vjerujem, kao što piše @T110, da će i akumulatoru biti bolje u garaži.

Najbolje je skinuti ga ocistiti i staviti negde gde nema veneke promene temperature.Onda pred sezonu dopuniti i to je to.
Slažem se, ali obavezno akumulator DOPUNITI SADA, na punjaču, i onda "garažirati", a ne na proleće, pred sezonu...
Imam rođaka u selu koji samo "kresne" traktor da dokaže da pali, i traktor ne radi ni 3 minuta i on ga ugasi...
Totalni kreten, više puta sam mu rekao da to ne radi, jer tako uništava akumulator, ali on ne daje ni pet para...
I na kraju sam digao ruke, a šteta akumulatora, 110 Ah, ganc NOV, star par meseci...

Ja ne skidam akumulator sa traktora ali raskacim kleme i jednom mesecno dopunim par sati a traktor ne koristim takodje 3 mjeseca

Nisam mislio konkretno na tebe ....Upali taj traktor koji put preko zime i malo provozaj da se masina nebi zalezala :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Ja ne skidam akumulator sa traktora ali raskacim kleme i jednom mesecno dopunim par sati a traktor ne koristim takodje 3 mjeseca

Koji je razlog da neces da upalis traktor a akumulator na njemu vec spajas ispravljac...nema boljeg dopunjavanja od altenatora

Slažem se, ali obavezno akumulator DOPUNITI SADA, na punjaču, i onda "garažirati", a ne na proleće, pred sezonu...
Imam rođaka u selu koji samo "kresne" traktor da dokaže da pali, i traktor ne radi ni 3 minuta i on ga ugasi...
Totalni kreten, više puta sam mu rekao da to ne radi, jer tako uništava akumulator, ali on ne daje ni pet para...
I na kraju sam digao ruke, a šteta akumulatora, 110 Ah, ganc NOV, star par meseci...

Bas tako.

Najbolje je da akumulator ode na " mirovanje" sa punin kapacitetom,pa na jos jednu proveru nakon tog mirovanja pa na voziko.Ali to je malo dangubno i na to vecina proizvodjaca racuna da na trenitnu cenu akumulatora neko toliko paznje posveti njegovom odrzavanju.

Zato se i vodi kao potrosan deo.Jer za cenu prosecnog akumulatora niko nece da izdvaja toliko vremena.A svaki serviser i to ovlasceni preporucuje proverucakumuoatora periodicno da bi sti duze trajao.

Sve zavisi od proizvodjaca jer cena je u ovom slucaju odlika kvaliteta.Tako da je nezahvalno garantovati da ce akumulator sa dna liste drzati struju kao i onaj premijum.

Cela poenta je da akumulator ode na "mirovanje" sa punim kapacitetom i tako moze da se garantuje da ce preziveti zimu.

Al iz iskustva necu da pominjem punjenje onim kineskim ispravljacima jer to uvek pokrene raspravu,kako su tu umesani serviseri i prodavci koji samo hoce da prevare.

Jedino profi punjaci gatantuju da ce to punjenjenbiti dugotrajno,za svaki aku postoji tabela za punjenjebpo kojem serviseri dopunjuju.Mogu da nabavim tabelu prema kojoj se puni ali koliko me secanje sluzi uglavnom je to punjenje nekih 6A/h.

Za cenu akumulatora odrzavanje je cisto gubljenje vremena i to proizvodjaci znaju.

Bio sam u 4 fabrike razlicitih proizvodjaca i svi imaju tu filozofiju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh