Akumulatori

Kod mene fabrički nemaju veze svetla i pozicija s kontakt bravom...
Svetla ostaju upaljena i ako ključ nije u bravi a kamoli ako je dat kontakt...
U pitanju je Škoda Favorit 1.3 iz 1991. godine...
Više puta mi se dogodilo da zaboravim svetla, pogotovo kako su uveli ovaj novi (naopaki) Zakon po ovom pitanju...
Tomo, starterski akumulatori ne podnose baš najbolje potpuno pražnjenje, naravno da posledice ostaju, što sam na svojoj koži osetio...
Član stalker je više puta pisao o tome, imaš i objašnjenje par Postova iznad mog...

Bio sam u ugasenom autu. Tata izasao dok je jos bio upaljen i nije zujalo.

Nece da pisti ako je kljuc u bravi,tek kad njega izvadis onda pisti..ja se dosta srecem sa tim meckama,imam tri u dvoristu,i vole dobar akumulator,bojim se da ces morati kupiti nov a taj stari moze hos dosta da koristi na nekom drugim autu ako imas gde ga iskoristiti..pogotovo kad dodje minus..

Znam da Dizel voli dobru struju. Za benzinca nije problem. Jutros je veoma lako upalio, a kasnije (bio sam u gradu pa stani-kreni voznja) nije bilo problema. Videcu sta ce dalje biti. Dokle ide ide. Kad posustane, kupicu novi. Ima veliki izbor. nace se nesto jeftino a da valja :haha:

Na osnovu napisanog - neće taj (još) dugo.
Ispustio je on dušu kod tih 3,5V ... ovo samo "zombira".
Ako je sad tako loš, nemoj sa istim čekati zimu. Nikako.
Ali bi mogao da posluži do prvih (jačih) mrazeva.
Doduše ni punjenje nije baš sjajno (iako na leru, trebalo bi da je više, bar 14V inače će slabo dopunjavati, na gasu mora ići na propisanih 14,4V).
Napon od 13,2V je samo za održavanje punog akumul. a 12,8V je tek pun akum. sa tim ne može da se puni, naročito ne u gradu (kratko vreme), pa proveri može li se tu nešto uraditi (da i sledeći ne ispusti dušu u toku ili neposredno posle garancije).

Na osnovu napisanog - neće taj (još) dugo.
Ispustio je on dušu kod tih 3,5V ... ovo samo "zombira".
Ako je sad tako loš, nemoj sa istim čekati zimu. Nikako.
Ali bi mogao da posluži do prvih (jačih) mrazeva.
Doduše ni punjenje nije baš sjajno (iako na leru, trebalo bi da je više, bar 14V inače će slabo dopunjavati, na gasu mora ići na propisanih 14,4V).
Napon od 13,2V je samo za održavanje punog akumul. a 12,8V je tek pun akum. sa tim ne može da se puni, naročito ne u gradu (kratko vreme), pa proveri može li se tu nešto uraditi (da i sledeći ne ispusti dušu u toku ili neposredno posle garancije).
Ispustio dusu na Svetog Dimitriju. Znajuci prethodnog vlasnika dobro da je i godinu ana izdrzao. Imao je dobar napon ali neopterecen. Cim se optereti napon padne. Taj dan palio auto sa KBK 45Ah. Iznenadio sam se kako dobro pali i vrti dizela od 2000 kubika.
Posle kupljen nov Starter Ciak 100Ah i 2 godine garancije na njega. Sad ne znam ko njih pravi. Na garanciji pise Ciak Sarajevo. Placen oko 8000 dinara.Da li sam se zeznuo ne znam

Pratio sam ovu temu pre, i koliko se secam, da ne jurim sada po celoj temi, nema potrebe skidati akumulator sa traktora u ovom zimskom periodu jer mu "utopljavanje" nista ne pomaze vec ga treba odrzavati tako sto se povremeno sa nekim potrosacem isprazni pa se dopuni i tako.. ako sam dobro razumeo.
Sad bas gledam garantni list.. Kupio sam 03.03.2014. godine ciak akumulator od 110ah i 1000 ampera sa 25 meseci garancije i sa cenom od 11.000 din. To je bio najjaci akumulator u tim dimenzijama koji je mogao da se smesti u kutiju traktora i od tada ga nisam ni pipnuo, ni dopunio, a nisam ga ni video jer je zatvoren u kutiji evo vec skoro 3 godine. Mislim da jeste malo oslabio pri verglanju, ali ni jednom nije izneverio.
Sad razmisljam da ga dopunim, pa se pitam da li ima neko preporuku koji punjac bi trebao da koristim za ovaj akumulator, koji ce u isto vreme moci da puni i manje akumulatore? Koliko ampera? I da li da prvo akumulator malo ispraznim sa svetlima ili ne?
Vidim da su oglasi puni jeftinih punjaca sa opet velikom amperazom pa smatram da to nije stvarna vrednost.
Evo, skoro da sam siguran da je u pitanju bas ovakav akumulator.

Pisano je vec nego mozda nisi video. Pravljenje punjaca od alternatora. Nadjes neki jaci alternator i mali elektro motor i skalabudzis sve to i udri. Najbolje i najbrze punjenje. Ja imam neki iz SSSR-a punjac, ali ipak nameravam da napravim neki sa alternatorom. Jedino nemam jaci alternator.

Iskreno ne bi imao ko to da mi pravi a ja se u struju ne razumem. Ne treba mi ni brzina punjenja (dobro je ako se i to dobije) vec eto tako povremeno da prikacim akumulator i da ga osvezim.

Aco: Pa nece biti bas tako kako ti to interpretiras.

Pre svega netreba ti jaci alternator(pod jaci podrazumevam alternator preko 60A), vec je dovoljan i najslabiji(nema manji od 30A).
Elektromotor za pogon nemoze manji od 055kw, narocito ako se pogoni preko remenica. Ako je motor 3000 o/min, remenice treba da su priblizno jednake. Ako je motor 1500obrtaja, onda treba da je remenica motora duplo veca.
Najidealnije je spojiti vratilo motora od 3000 direktno sa vratilom alternatora, tako je prenos bez gubitaka..
Punjenje alternatorom je dobro, brzo i efikasno.
Ali ako se zeli pravo kondicioniranje akumulatora, tada je postupak znatno kompleksniji.
Uvrezene misljenja da se akumulator puni sa strujom 1/10 kapaciteta, je u ovom slucaju pogresno.
Pre pocetka popravke akumulatora, trebalo bi bometrom izmeriti specificnu tezinu elektrolita i prema tome proceniti stanje napunjenosti.
Ukoliko akumulator nije imao shokove(praznjenja do kraja), punjenje onda pocinje na naponu oko 15V, a strujom priblizno u pocetku oko 5A. Taj konstantan napon se zadrzava 10-tak sati, a struja ce tokom punjenja opadati do oko 2A.
Gasovi koji pocnu da se izdvajaju imaju ulogu mesanja elektrolita i nema razloga da se punjenje zaustavi.
Po zavrsetku ciklusa od 10 sati, trebalo bi akumulator ostaviti da miruje 24 sata i posle toga prikljuciti jos nekih 2-3 sata. Nakon toga ostaviti akumulator nekoliko sati i proveriti bometrom elektrolit.
Ovaj postupak, vazi ukoliko imamo takav punjac koji omogucava menjanje struje i napona.
Na trzistu su uglavnom automatski ispravljaci koji dopunjavanje obave po nekom prosecnom postupku, ali u stvari ne vrse 'kondicioniranje' akumulatora vec jednostavnu dopunu..

Alternatorski punjac je jako efikasan za brza dopunjavanja, ali za kondicioniranja(obicno u zimskom periodu), neophodni su ispravljaci sa regulacijom..
Tehniku kondicioniranja/popravke akumulatora poznaje jako malo ljudi, sto se nesebicno pospesuje od strane prodavaca i proizvodjaca akumulatora, tako da kao rezultat imamo veliku prodaju ove 'robe'..

Sto kaze Marko ja se u struju slabo razumem. Inace moj otac se time bavi pa i nemam potrebu za nekim znanjem oko toga. A kad sam reko jaci alternator, upravo sam mislio na jaci od tih 30-ak ampera. Te sto su isli u zastavina vozila svi imamo, a dosta su slabi, pa zato kazem jaci. Uglavnom ja sam ubedjen da je to bolje resenje od kineskih punjaca, a siguran sam da nije ni skuplje. Jedino ko ne zna sam da napravi pa ako placa majstora moze da izkosta. Uglavnom, ko se kako snadje. Za po nekad moze i od komsije da se pozajmi.

Marko, klasican pnjac ce biti dovoljan. Pun ih je internet. Mozes sa njim i dopuniti akumulator a i okretati razanj za pecenje prasica. A ko ima iole vremena i zna osnovno oko struje moze ga i sam napraviti. Nadje se neki trafo 13-14V i grecov ispravljac. Od alata ti treba samo jedan unimer da se izmeri napon na izlazu trafoa i po potrebi odredi + na grecu. Lepo se upakuje u kutiju i eto punjaca.

Tomo nemoj da iznosis dezinformacije. Kad se u nesto ne razumes bolje da ne pises nista.
Kada bi se ispravljac pravio kako si ti opisao bilo bi super...
Nista licno, samo nemoj da se ucis tome..

Tomo nemoj da iznosis dezinformacije. Kad se u nesto ne razumes bolje da ne pises nista.
Kada bi se ispravljac pravio kako si ti opisao bilo bi super...
Nista licno, samo nemoj da se ucis tome..
Ne razumem u cemu je problem? Popravljao sam dosta punjaca. Osim ampermetra nema nista dodatno. Neki cak i nemaju grec vec samo 2 diode. Ako mislis na ispeglanost napona, to je druga prica.

Da bi se razumelo kako sve radi, mora se malo vise vremena provesti u skolskoj klupi.
Tada bi bilo jasnije o transformatorima, diodama, grecevima itd.
Samo da ti kazem da punjac ne 'puni' akumulator vec vrsi elektrohemijsku reakciju, a da bi se to pravilno odradilo nije dovoljno to sto si ti naveo.
I uzgred ako hoces da brzo zeznes akumulator, samo ga prikljuci na los punjac.
Ja sistem sa alternatorom bas zato i preporucujem jer nece napraviti stetu..

Slazem se u potpunosti da takav punjac nije idealan. Napon sa izlaza greca je nepravilnog oblika i potrebno ga je ispeglati pomocu kondenzatora razlicitih kapacitivnosti. Alternator opet ima jedan konstantan napon punjenja. Svakako najbolje resenje ssu ti takozvani pametni punjaci sa elektronikom koja sama regulise napon i struju punjenja. A sto se skole tice, dovoljno mi je i ove 4 godine (elektro)tehnicke. Sad cu verovatno promeniti struku.

Zadnjh par godina, koristim ručno napravljen pulsni punjač od celih 0,6A sa podešavajućim ogranjčenjem napona, za akumulatore od 44-95Ah. Jeste da mu treba dosta vremena za dopunjavanje, još ako je više ispražnjen akumulator, ali ga zato opušteno ostavljam i po 48 sati priključenog, bez bojazni da ga ošteti (prokuva). Tako je akumulator napunjen celih 100%, izjednače se sve ćelije, i najmanje se oštećuje, a to punjenje jakim strujama uopšte nije zdravo za akumulator, plus što akumulatoru ipak treba vremena da se napuni (kada postigne gornji napon 14,4-14,7V, struja polaaako opada), nemože to "na brzinu".
Preporuka za punjač, za održavanje akumulatora,: obavezno sa regulacijom napona punjenja (za obične 14,4 ili Ca-Ca 14,7V), a struja nema potrebe preko 5A, čak ni za one preko 200Ah.

Nazad
Vrh