Akumulatori

@Tesla
Napisao sam vec gore da blago kuvanje pomaze da se elektrolit izmesa. Stabilni akumulatori cak imaju ugradjene duvaljke koje uduvavaju u podnozje vazduh da bi mesale elektrolit.
To sto pricas da ce da izjednaci sve celije je samo delimicno tacno, jer ukoliko je jedna ili vise celija osteceno, nece mu pomoci sporo punjenje da se vrati u normalnu kondiciju.
Neznam sta ti postizes sa tih 0.6A, ali po svim teoretskim i prakticnim racunima nemozes sa tim napuniti akumulator od 90Ah..
15-15.5 V je napon koji bi trebao postici punjac na kraju punjenja..

Mogu ladno podići preko 16V (ako stoji dovoljno dugo), ali meni je podešen na 14,8V , jer su mi svi akumulatori Ca-Ca (Varta Blue), najstariji ima skoro 6godina, a najmlađi godinu dana.

Ctek MXS 10EC je neki dobar kompromis za 50 do 150 Ah (proizvođač navodi 20 do 200 Ah, ali je preterano (na obe strane)).
Optimalno njihov od 14A, idealno od 20A (ali cena raste, pa je prvonavedeni najisplatljiviji, iako dopuna 150 Ah može (malo) da potraje, ako je dobrano ispražnjen).
Nije loše da se počne (izbor) od ovoga, iako je možda cena za nijansu previsoka.
Postoje i drugi slični, po nešto manjoj ceni. Gauss, Forex, Exide (verovatno Ctek).
Ovo je idealno za ljude koji nisu u oblasti a žele kvalitetan (i automatski) punjač.
Za entuzijaste ostaje opcija da naprave sličan komercijalnim (bolji ili lošiji).
Equilizing Charge ("izravnjavajuće dopunjavanje") je "tačka na i", ali to neki od (većina, čini mi se) Ctek modela imaju.
Anglosaksonski inženjeri i moj prijatelj Miša daju ovome veliki značaj, dok sam lično malo manje za neophodnost postupka.
Prvo, više je od značaja za stacionarne baterije, i tu nema šta da se dalje kaže. Manji je značaj kod starterskih (iako ne sporim važnost).
Tačno je da će produžiti vek (naročito "mokrim" ("potopljenim") akumul. (sa čepovima)) ali ako se ne izvede na pravilan način (kod zatvorenih posebno) "veća dara nego maslo".
Automatski punjači to više "odrade" nego što (zglavno) urade (kako treba). Potrebna je znanje i/ili profi oprema da to bude o.k.
Možda jednom godišnje to lepo uraditi u servisu (mada je malo takvih koji uopšte znaju za ovaj postupak).
Na kraju, ali ne i po značaju, i običan jeftini punjač (kao npr. Einhell) će odraditi posao za običnog korisnika (dopuna 2-3 puta godišnje, po potrebi još 1-2 zimi), naročito ako ima kontrolu (od) prepunjavanja (obično imaju, kontrolom max. napona).
Međutim, ako imate potrebu da punite različite akum. baterije (u rasponu od 50 do 150 Ah), trebaju Vam (bar) dva takva, pa se priča svodi na to da jedan kvalitetniji može biti tek neznatno skuplji a zbog više opcija time i isplatljiviji.

Hvala na odgovoru. Imam Einhell AFN 12 od 2006 (navodno 12A), ali mi nekako ne uliva poverenje kada punim ~100 - 143Ah akumulatore za traktor. Mozda i gresim, ali bih da makar o tom delu ne razmisljam - platim malo vise za dobar punjac - pritisnem dugme i punjac sve uradi sam :)

Zanimljivo sto zapoceli diskusiju o punjacima,od 3 komada,dva iskrina i jedan veliki iz nekog backog mesta,ostao mi jedan iskrin u koji nemam vise poverenja,matoro je to, iz doba sfrj,pregazilo ih vreme..sad bih da kupim neki nov a da nije neko kinesko lovkost njesra..exide je neko spominjao,to mi deluje primamljivo..

Cale je kupio punjac u rumi na vasaru od nekog dede iz banovca pre15 god njegova proizvodnja ima brzo punjenje.Traje i dan danas a ide po selu ka kera.Covek je u rumi stalno pa mozete videti sta ima,mislim da popravlja i stare

Zanimljivo sto zapoceli diskusiju o punjacima,od 3 komada,dva iskrina i jedan veliki iz nekog backog mesta,ostao mi jedan iskrin u koji nemam vise poverenja,matoro je to, iz doba sfrj,pregazilo ih vreme..sad bih da kupim neki nov a da nije neko kinesko lovkost njesra..exide je neko spominjao,to mi deluje primamljivo..
Imam i ja iskrin od max10A ,
odneo jednom majstoru i izbacio je selenske ploče a ubacio diode, radi bez greške, sam reguliše punjenje

Imam i ja iskrin od max10A ,
odneo jednom majstoru i izbacio je selenske ploče a ubacio diode, radi bez greške, sam reguliše punjenje

Aj probacu i to..jedan mi prazni akumulatore umesto da puni,a drugi puni al mine radi ona skala tako da nemam pojma kad je pun kad nije..bojim se i da ne pretera..pre dve godine stavvio preko zime sve akumulatore u kotlarnicu i ajd da ih dopunim i sve ih upropastim sa onim prvim..3 od 143 a 4 od 97a..domaćinski nema sta..

ja punim sa invertorom od centralnog grejanja, kad napuni sam prekine punjenje, i ima opcije brzo i sporo punjenje, a uz to je i pretvarac 12~220

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Eee bravo..na to sam zaboravio..korisna stvar za imati u kuci..imao i to al nemoze da se popravi..e to cu da kupim novo..dobro ste me podsetili..

Hvala na odgovoru. Imam Einhell AFN 12 od 2006 (navodno 12A), ali mi nekako ne uliva poverenje kada punim ~100 - 143Ah akumulatore za traktor. Mozda i gresim, ali bih da makar o tom delu ne razmisljam - platim malo vise za dobar punjac - pritisnem dugme i punjac sve uradi sam :)

Tako je to. Dobri punjači mogu da pune i sa 1/15C struje (10A za 150 Ah), dok kod jeftinijih je bolje da bude više od 1/10C (20A za 150 Ah).
Onda se i razlika u ceni smanjuje.
Za više akumulatora (kao što sam rekao) bolje jedan bolji nego dva osrednja.

Stalker, znaci nije velika greska, ko puni akumulator 2-3 puta godisnje, da se kupi neki obican punjac sa oglasa za 20ak evra, navodno recimo 20A i da se sa njim puni akumulator maximalno od 110Ah?

Nije velika greška (bolje nego bez i takvog). 2-3 puta godišnje dopunjavati je min. održavanja čak i za one "bez održavanja" (sa minimalnim održ.)
E sad, sa oglasa ili ne, novi su skuplji, a korišćeni "mačka u džaku", pa sad, kako se kome zalomi.
Samo za zimu je invertor cent. grejanja dovoljno dobro rešenje ALI ako se ima dva akum. (jedan za to a jedan za vozilo) i "za do" 100Ah (obično su pumpe 80-90W snage, pa je 10A dovoljno ... ako je 10A, a ne manje, može da odradi posao dopunjavanja i za malo veći (npr. 143 Ah) akum. - samo za održavanje može i za još veće, pa i 300Ah).

Nisam bas skuzio ovo.....2 do 3 puta godisnje dopunjavat je min.odrzavanja.......hoces rec da bi ga ponekad trebalo dopunit iako naizgled za tim nema potrebe.
Ja na autu nisam skido akumulator ima najmanje 4 godine....izdrzace i ovu zimu bez nekih problema

Pitanje je da li uopšte i treba dopunjavati akumulator na traktoru, možda ako se mašina ne koristi nekoliko meseci, a inače nema potrebe jer traktor jednom upališ a radi po ceo dan.
Auto može da isprazni akumulator ako se stalno koristi na kratkim relacijama pa ne stigne da dopuni... naročito stari dizelaši koji teško pale a imaju slabe alternatore.

Nazad
Vrh