Akumulatori

Ja pazario za auto baš kod jednog od tih "grešnika" na Bregu, neki austrijski, evo ga na slici, obavlja poverenu mu funkciju besprekorno (i moram priznati, skeptično, neočekivano) već 16 meseci...
Standardna veličina, a pogledaj mu (na fotografiji) karakteristike:

04_05_15_1619.jpg

Čitam po Internetu da je i ovo jedna od firmi u sastavu Johnson Controls Power Solutions, firme čiji je brend, između ostalih, čuvena Varta...
A imaš i Banner, više puta ovde pominjan i hvaljen...

Ja pazario za auto baš kod jednog od tih "grešnika" na Bregu, neki austrijski, evo ga na slici, obavlja poverenu mu funkciju besprekorno (i moram priznati, skeptično, neočekivano) već 16 meseci...
Standardna veličina, a pogledaj mu (na fotografiji) karakteristike:

Čitam po Internetu da je i ovo jedna od firmi u sastavu Johnson Controls Power Solutions, firme čiji je brend, između ostalih, čuvena Varta...
A imaš i Banner, više puta ovde pominjan i hvaljen...

I ja sam uzeo njega za fergusona,za sad radi bez greske. Ima jaku udarnu struju.

- - - - - - - - - -

Uzeo Banner-a od 140Ah cena 18200 24 meseca garancije.

Dobra odluka. Odradili bi posao i oni manjeg kapaciteta (100/105 ili 110 Ah) ali sad postoji i dobra doza rezerve.
Iskreno bih uzeo SHD 635 44 (135 Ah/900A), info sa sajta Banner-a.
Verovatno ste uzeli neku (pod)varijantu tog modela (verovatno prethodnika, to je o.k.).
Sa Banner-om nema greške, što se akumulatora tiče.
Samo (dva puta godišnje) dolivajte vodu i po potrebi dopunjujte (punjačem) i to će da radi ("k'o ludo").

Kakvi su Midac akumulatori, jel ih koristio ko?

Monbat su se pokazali lose, pa sam presao na Power Max, i sa njim sam zadovoljan, na traktoru je vec 2god. a na kombajnu od skoro, pa mi treba jos 1, a priblizne su cene Midac i PowerMax?

Mene izdao pro atomic ove godine. Posle 7 godina ja prezadovoljan. Bez odrzavanja je. Sledeci opet isti uzimam

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Na autu mi je pre neki dan riknuo Varta akumulator 52Ah star 4 i po godine. Mogao je i duže da traje pošto ima to zvučno ime. Umesto njega sam uzeo Monbat. A Black horse na jugiću i na fergi su mi trajali oko 8 godina. Šteta što nema više takvog kvaliteta.

Moram u auto menjati akumulator.
Imam ponudu za bosh(ima neku oznaku s3-s4) ili exide 72-74 ah.
Cena im je oko 10000 din.
Sta uzeti?

Sta uzeti?
Bosch S4 (plavi) kod mene na autu je već petu godinu, četiri pune zime. Iako je nekoliko puta zbog raznih situacija skroz ispražnjen i punjen ispravljačem, još uvek ne pokazuje znake umora. Da li se pogodio dobar primerak ili su generalno dobri, to već ne bih znao.? Mada, iskustva sa akumulatorima su različita i godinama je svaki kvalitet relativan.

Gledao sam neki dan optimin red top od 50 ah izgleda mocno i tezina je pozamasna . Cena je nekih 20 000 ...

Mene izdao pro atomic ove godine. Posle 7 godina ja prezadovoljan. Bez odrzavanja je. Sledeci opet isti uzimam

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

"Izdao me prijatelj, izdao me brat!" (šala, naravno)
Posle 7 god. može i da izda, crkne, rikne ... (mada zaslužuje "otkazao" (ili još blaži izraz).
Ovo je zaista sjajno i u današnje vreme nesvakidašnje. Mogli su i po 8-10 god. da traju akum. ALI više ne (projektovani su na 5 god. i "šlus" ... jednostavno, tanje ploče i korozija taman to pojede i nema spasa).
Uz malo sreće, evo i "jeftinog a dobrog" (Pro Atomic).

- - - - - - - - - -

Na autu mi je pre neki dan riknuo Varta akumulator 52Ah star 4 i po godine. Mogao je i duže da traje pošto ima to zvučno ime. Umesto njega sam uzeo Monbat. A Black horse na jugiću i na fergi su mi trajali oko 8 godina. Šteta što nema više takvog kvaliteta.

Varta Blue je u principu jedan prosečan akum. nabiflovane cene. Tu se plaća brend a ne (toliko) kvalitet. Nikad nije loš ALI je tipičan primer "dobro" proračunatog trajanja (skoro bez greške su to izveli, skidam kapu!). To traje 4-5 god. (uglavnom bez problema) i posle (brzi) kraj. Teško da vredi svojih para (duga garancija je dobra stvar (40 meseci) ali pitanje je može li se ostvariti, naričito posle 2,5 ili 3 god.).
Monbat bi trebao biti dobar ... ali zavisi od stajanja (i serije). Uglavnom manji za automobile su o.k. a veći (za traktore) kako kome i kako koji (priličan % nezadovoljnih, bar ovde na forumu).

- - - - - - - - - -

Sta uzeti?

Zavisi koji Exide ALI u principu je klasu bolji od Bosch-a (na ovim prostorima "Rumun").
Za iste pare (ili slične) skoro da nema dileme.
No, evo i dobrog link-a za pomoć pri izboru akumulatora:
http://akumulatori-desulfatizatori.blogspot.rs/2016/08/dolazi-zimanekoliko-testova-raznih.html

- - - - - - - - - -

Inače, Midac bi trebao da je neka "srednja klasa" ... ne bih mnogo očekivao (ipak su se pojavili tek 90-tih) ali za dobru cenu mogu da se isplate (ipak je to solidno).
Ono ... sad je teško reći šta i kako, ali ako je "made in Italy" sigurno je bolje nego Exide, Varta i Bosch sa "divljeg (Eu) istoka".

Komsija mi imo na traktoru bosov oko dvije godine,i za slavu,nije imo ispravljac pa pomocu njega peko prase i kaput.....crko akumulator...nista mu punjenje nije moglo pomoc..nije mogo drzat struju
Moram reci da je par puta spomeno slavu negativnim rijecima

Na fergi imam neki talijanski akumulator i evo vec trecu godinu sluzi odlicno,mada ja ne mogu bit mjerodavan zato sto na fergi nemam nikih potrosaca sem svjetala,koje gotovo nikad ne palim

100 Ah na 12V je 1,2 KWh. Uz ograničenu struju (10 ili max. 20A, dakle snagu od 120-240VA) bi se moglo ispeći prase sa punim akum.
Problem je ako je bio "napola" pun, trošen većom strujom i na kraju ispražnjen "do dna". To skraćuje vek akumulatoru.
Takvi sistemi retko budu dobri ako su improvizovani (treba malo osmisliti).

Ako se prase pece sa onim okretacima koji se prave sa motorima od brisaca, koji imaju snagu oko 50-60W, to znaci da je struja 2-3A(a i manje jer ako je dobro napravljeno i uravnotezeno onda je otpor jako mali). Znaci da bi za 4-5 sati okretanja trebalo oko 10-15Ah.
Sto znaci da nebi trebalo biti problema oko kapaciteta ukoliko je akumulator ispravan i pun..

Neznam sta mu je bilo....pekli smo i mi prasce na akumulator iz auta,koji je daleko nejaci pa nije bilo problema...

Pre desetak godina kupi stari nov akumulator,i posto je bila zima skida on njega sa ferge i unosi u kucu cim se traktor ne koristi....skidaj,stavljaj....skidaj,stavljaj,dok jednom ne okrene kontra i spoji kleme....zavari jednu klemu ....Posto je bio pod garancijom,obradim smirglom plus i minus da budu jednaci,ostavim ga jedno deset dana da malo promijene boju i u servis sa njim......tri dana je bio kod njih i nekako iscupamo novi

Ako se prase pece sa onim okretacima koji se prave sa motorima od brisaca, koji imaju snagu oko 50-60W, to znaci da je struja 2-3A(a i manje jer ako je dobro napravljeno i uravnotezeno onda je otpor jako mali). Znaci da bi za 4-5 sati okretanja trebalo oko 10-15Ah.
Sto znaci da nebi trebalo biti problema oko kapaciteta ukoliko je akumulator ispravan i pun..

Da, naravno. Zavisi od motora (ima ih raznih od 30VA pa do 100VA, od teretnih vozila i više).
Malo više treba energije, za 4-5h sa 4-5A, što daje 16-25Ah.
"Sto znaci da nebi trebalo biti problema oko kapaciteta ukoliko je akumulator ispravan i pun"
(dopuna: i ako je min. 45Ah, preporučljivo više)

P.S.
Samo da podsetim:
Starterski akumulatori mogu izdržati svega 10-15x puno pražnjenje (100% kapaciteta, isto i za pražnjenje "do kraja"), tako da se sa malim ili "polu punim" akumulatorom nećete napeći prasića.
Isti se mogu puniti i prazniti 50% (od punog do "pola") 100-120 puta, što znači da ako je akum. većeg kapaciteta (50, 60Ah) onda može da se koristi i profesionalno, uz uslov da pre upotrebe bude "skroz pun" (mada za takve namene preporučujem trakcione, uz jači motor).

Poceo izgleda da me zezaakumulator na autu (Mecka 2.o Dzel je u pitanju). Juce zaboravim na 15 minuta da ugasim svetla na autu. Desavalo se pre i da po pola sata ostanu upaljena i upali bez problema. Kad sam posao da upalim alnaser je zastenjao ali je upalio. Radio je pola sata i nakon toga ugasen. Posle je tokom dana paljen nekoliko puta bez problema. Danas juternje paljenje bez problema. E sad kad sam posao da ga upalim on opet zastenja. Sad sam premerio napon punjenja i sa upaljenim potrosacima na leru je 12,8 do 13,2V i nigde ne vuce struju. Takodje pre 2 meseca mi je vakum aparat iscrpeo akumulator nacisto, napon bio 3,5V. Napunjen odmah i sutradan vracen. Nije bilo problema do sad.
Blizi li mu se kraj ili ima nade? U pitanju je Black Horse 100Ah iz 2013. godine.

Nazad
Vrh