Mene izdao pro atomic ove godine. Posle 7 godina ja prezadovoljan. Bez odrzavanja je. Sledeci opet isti uzimam
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
"Izdao me prijatelj, izdao me brat!" (šala, naravno)
Posle 7 god. može i da izda, crkne, rikne ... (mada zaslužuje "otkazao" (ili još blaži izraz).
Ovo je zaista sjajno i u današnje vreme nesvakidašnje. Mogli su i po 8-10 god. da traju akum. ALI više ne (projektovani su na 5 god. i "šlus" ... jednostavno, tanje ploče i korozija taman to pojede i nema spasa).
Uz malo sreće, evo i "jeftinog a dobrog" (Pro Atomic).
- - - - - - - - - -
Na autu mi je pre neki dan riknuo Varta akumulator 52Ah star 4 i po godine. Mogao je i duže da traje pošto ima to zvučno ime. Umesto njega sam uzeo Monbat. A Black horse na jugiću i na fergi su mi trajali oko 8 godina. Šteta što nema više takvog kvaliteta.
Varta Blue je u principu jedan prosečan akum. nabiflovane cene. Tu se plaća brend a ne (toliko) kvalitet. Nikad nije loš ALI je tipičan primer "dobro" proračunatog trajanja (skoro bez greške su to izveli, skidam kapu!). To traje 4-5 god. (uglavnom bez problema) i posle (brzi) kraj. Teško da vredi svojih para (duga garancija je dobra stvar (40 meseci) ali pitanje je može li se ostvariti, naričito posle 2,5 ili 3 god.).
Monbat bi trebao biti dobar ... ali zavisi od stajanja (i serije). Uglavnom manji za automobile su o.k. a veći (za traktore) kako kome i kako koji (priličan % nezadovoljnih, bar ovde na forumu).
- - - - - - - - - -
Moram u auto menjati akumulator.
Imam ponudu za bosh(ima neku oznaku s3-s4) ili exide 72-74 ah.
Cena im je oko 10000 din.
Sta uzeti?
Zavisi koji Exide ALI u principu je klasu bolji od Bosch-a (na ovim prostorima "Rumun").
Za iste pare (ili slične) skoro da nema dileme.
No, evo i dobrog link-a za pomoć pri izboru akumulatora:
http://akumulatori-desulfatizatori.blogspot.rs/2016/08/dolazi-zimanekoliko-testova-raznih.html
- - - - - - - - - -
Inače, Midac bi trebao da je neka "srednja klasa" ... ne bih mnogo očekivao (ipak su se pojavili tek 90-tih) ali za dobru cenu mogu da se isplate (ipak je to solidno).
Ono ... sad je teško reći šta i kako, ali ako je "made in Italy" sigurno je bolje nego Exide, Varta i Bosch sa "divljeg (Eu) istoka".