Akumulatori

Kaze meni drugar autoelektricar kad konstatuje da je akumulator crko i da treba nov svi kukaju kao da je umro neki clan porodice skoro da izjavi saucesce

Дали може да се провери алтернатор дали пуни преко ел мотора са компресора ременице су исте могао би ел мотор да искористим као погон е сад не знам где шта да повежем због побуде?
21223425.jpg

I obavezno stavi i akumulator u probno kolo, jer alternator ne treba da proizvodi struju bez nekog "potrošača"...
Znači, poveži ko na Šemi, samo izbaci prekidač (kontakt brava) i ampermetar....
Ja sam alternator od Reno Clia od 80A u kombinaciji sa motorom od hidrofora na 2.800 obrtaja koristio jedno vreme kao starter za auto ili traktor...
Naravno, nakačim kleme sa skalamerije na akumulator....
Za par minuta startuj auto i sa praznim akumulatorom....
Dok na traktoru je trebalo malo više...
Ali je opet uspevalo....
Za nuždu....
Nemam više kičmu za te akrobacije po dvorištu, razvlači kabal, nosi skalameriju do-od i tako, a i nemam ni potrebe....
Lakše kupiti drugi akumulator.... :ppozdrav:

Magnum x 2 -zavrsili karijeru na dve razlicite masine odmah nakon isteka garancije.jedan spao na 9,drugi na 6v.jos dva komada nekako vrte na traktoru gde je paljenje na 24,ali daleko su od snage koju treba da daju.sve u svemu losi.
ciak nije los,ima par komada-drze se i imaju dobar start.
Kod nas ciak odma posle garancije vrisnio…

100ah i 75ah.. jedan na traktoru jedan na autu… ovaj na traktoru scaki dan koristen lepo pali dobro puni samo jednostavno poceo svaki dan slabije da vrti i zadnji dan nista… stavio punjac pokazuje da je pun ali snage za start nula…

CTEK 7 punjac mi i dalje odlicno sluzi, ali imam i CTEK 5 koji baguje, svetluca sve i svasta i nema punjenja. Da li bi igde to mogao da popravim? Da li je to uopste i moguce popraviti?

Zavisi i gde je greška, ako je u mikroprocersorskom delu onda tu nema leba (tj. nije isplativo). Ako je negde u ispravljačkom delu onda je moguća opravka a da li ima računa opravljati zavisi od majstora. Pitaj nekog tv mehaničara da ti pogleda punjač.

Ja sam ove godine kupio tri smart (mikroprocesorska) punjača, sva tri kao neispravna, ono na sreću da ću moći da ih popravim. I imao sam sreće, kod sva tri su greške bile trivijalne (pregoreo osigurač na dva, a na trećem zavojnica u ulaznom filteru je bila u prekidu). Sad koristim isključivo njih, one transformatorske više nisam dirao...

Kod mog je bio kvar na tasteru, kojim se bira izbor režima punjenja.
Član @tesla me sproveo kroz postupak opravke. Čovek je autoritet za punjače i elektroniku.

А које би било неко просто и једноставно, без тих смарт функција, решење за пуњач класичних оловних акумулатора?

Ја имадох неки совјетски пуњач који је имао само потенциометар за појачавање тока пуњења и амперметар на коме се видела јачина пуњења, један осигурач и то је било све. Мученик је недавно испустио душу, па ми неки сличан (што се функција тиче) би ми радио пос'о, баш као и овај доскорашњи.

Ja imam u planu pametan punjac, po tvrdjenju mnogih bolji je od starih glupih:haha:. Sa einhell-om je dosta ljudi zadovoljno pa sam njega nameravao kupiti. Ima blizu mog grada jedna prodavnica sto prodaje novu robu sa greskom, i kod njih naletim na pametni punjac za 13e. Da sam bio pametan trebao sam kupiti par komada i prikljuciti ih na akumulatore preko zime. Pisalo je da pune akumulatore to 120Ah ali koliko sam razumeo mogu i vece samo se duze pune.

Magnum x 2 -zavrsili karijeru na dve razlicite masine odmah nakon isteka garancije.jedan spao na 9,drugi na 6v.jos dva komada nekako vrte na traktoru gde je paljenje na 24,ali daleko su od snage koju treba da daju.sve u svemu losi.
ciak nije los,ima par komada-drze se i imaju dobar start.
Danas jos jedan magnum kaput.ima li jos neko njihove akumulatore,kako sluze?

Ako hoćete da vam akumulator traje dugo, pod prvo, nikada ga nemojte izprazniti do kraja, ako ste ga već mučili, praznili, odma ga stavite na punjač i napunite do kraja, potpuno pun akumulator najmanje propada. Nemojte štedeti na dobrom punjaču, kvalitetan inteligentni punjač će vam se jako brzo isplatiti,. Dopunjavajte svaki akumulator barem svaka dva tri meseca punjačem, a može i češće, to mu neće škoditi.
Upravo sam to sve sto ste naveli radio a kupio akumulator jeftine marke Schneider i verovali ili ne gura vec osmu godinu, za nepoverovat ali ne lazem vas.
Jeste da sam ga punio ovakvim punjacem

Ako hoćete da vam akumulator traje dugo, pod prvo, nikada ga nemojte izprazniti do kraja, ako ste ga već mučili, praznili, odma ga stavite na punjač i napunite do kraja, potpuno pun akumulator najmanje propada. Nemojte štedeti na dobrom punjaču, kvalitetan inteligentni punjač će vam se jako brzo isplatiti,. Dopunjavajte svaki akumulator barem svaka dva tri meseca punjačem, a može i češće, to mu neće škoditi.
Ima li kod vas u pazovi da neko pravi takve smart punjace… kazu mi da sto nigde nema kod vas ima :)

Nazad
Vrh