Ракија од шљиве

Заједљивост и простаклук не спадају у културу.

Када је случај да ракија или вино заударају на буђ,смрде на лоше буре или кацу у којој је било воће за прераду у ракију или вино кривица је до домаћина и његовог нехата и незнања.

Више стручњака се занимало кроз ближу и мало даљу историју и написано је више поучних штива и књига о томе,на пример:Целокупне винарске тајне,аутор Јанко М Ђокић,Београд 1929 година,штампалаштампарија Млада Србија Ускочка б.б .Иначе Јанко М Ђокић је био дипломирани винар и ликерџија са посебним одобрењем за прераду воћа у жестока алкохолна пића и ликере и прераду грожђа и другог воћа подесног за прераду у вино и воћно вино, један од врло цењених стручњака е в р о п с к о г формата кога и у данашње време цитирају.
Такође препоручујем уџбенике др Папрића са Пољопривредног факултета у Новом Саду,Уџбенике процесне микробиологије жестоких алкохолних пића,и друге.

@Shale,опиши тај укус на буре.Једино тако може да се уз мало или мало више домишљања да нека препорука.
 
Drugar je dobio 20-ak litara šljivovice, stare 25 do 30, godina, al postoji jedsn problem, oseti se na bure.
Da li postoji nekakv proces da se taj miris ukloni?
Navodno fitriraš aktivnim ugljem. Ali pretpostavljam da sa ukusom bureta ode i ukus šljive.

A može i ovako. Trgne 2-3 na eks i posle pijucka sa uživanjem. Ili svaki dan po čašicu da se navikne na ukus. Ovo ma kako šaljivo zvučalo funkcioniše.
 
Danas sam zavrsio sa pecenjem rakije. Cista ranka I pekao sam kako je pisano na temi vrhinska rakija od sljive. Meku sam pekao na 11 gradi. A onda sam prepekao, rani sam prekidao za vadjenja srca, I na kraju jedan kazan destilovao vodu za stelovanje jacine.
Sutra gradiram I imam jednu dilemu , da li da joj malo smanjim jacinu na 22 ili 23 grada ili da je stavim da zri u buretu onako kako je ispecena u punoj jacini. Inace mislim da ostane u biretu malo duze tj sigurno preko pet godina.
Ranije sam je stelovao odmah a ovde sam citao da rakija bolje upija iz drveta sto je jaca I da tada lepse zri.
 
Nikako nemoj odmah da razblazujes destilovanom vodom. Rakija treba što duže da stoji u punoj jačini(65+%vol), što duže stoji tako to je bolja. Ako je stavljaš u drveno bure još i bolje. Jaka 65+ % rakija iz drveta izvlači sve tanine koje treba i posle određenog vremena dobija buke, slaba rakija dobija samo boju... I kada budeš radio razblazivanje gledaj da voda i destilat budu iste temperaturne(da stoji par dana u istoj prostoriji) i iz što više navrata vodu u destilat, zbog zamucivanja...
 
Tako cu I uraditi. Zahvaljujem na iznetoj sugestiji. Zasad neka odstoji godinu dana u buretu a posle cu postepeno stelovati jacinu u narednih nekoliko godina.
 
Ali pazi, ako je novo bure proveravaj situaciju na svakih mesec dana, ako ga ostaviš dugo u novom buretu destilat se može i pokvariti(dobiti bas tamnu boju i neprijatan ukus na drvo) a ako je staro(korišćenjo bure) onda moze da stoji kol'ko hoćeš. I što se svođenja na pitku jačinu tiče, ti napisa da razblazujes narednih godina, ne radi se baš tako. Svodi na svakih nedelju-nedelju ipo po par stepeni dok ne stigneš do nekih 40-45%vol(zavisi koja rakija je u pitanju i kako voliš) i najbolje je rakiju svesti na pitku jačinu nekih mesec dana pre konzumiranja. A rakija će ti posle god dana u buretu u punoj jačini biti sigurno odlična, naravno što duže to bolje...
 
Bilo je vise tura rakije u tom buretu, nije prvo punjenje.
Pa to sam mislio, da sto se svodi za 7 dana ja svodim godisnje .....ne zurim ....a I rakija I bure da nemaju veliki stres od vode ....
 
Danas pokupili sljive ima jedno 600kg.Sljiva je Mađarica i malo je ozelena i sad me zanima da li ce to utjecati na kvalitetu rakije.Da li je ko imao sličnu situaciju?
 
Sto je manje zrela manja je i kolicina rakije, sto se ukisa tice ako nike mnogo zelena nece to nas narod osetiti

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Momci, ajde mi preporučite nekog ko izradjuje pasirke za šljive koje ujedno i odvajaju koštice. U ponudi ima dosta, ali da znate nekog proverenog. Hvala
 
Dali neko zna razlog zašto mi je rakija u drvenom buretu izgubila jačinu,da sada to nism nikad primetio
Вероватно је је због разлике у температури
када си пекао била је ,,топлија "ракија и показивало ти је нпр. 20 гради а клада се ,,охладила" показује нпр. 18 гради
Дешава се ...
drunk-emoticon-holding-alcoholic-drink-bottle-48966854.jpg
 
Poslednja izmena:
Za neka manja odstupanja razumem,ali ovo je bilo malo više,dali može biti razlog praznije bure,ili nekim slučajem da izvetri,nikada do sada nisam imao problem sa tim,ali nikada mi ni buradi nisu bila toliko prazna.
 
Normalno je da rakija u buretu gubi na kolicini, "popije bure"
a moze, i to i jeste uglavnom slucaj, da gubi i na jacini.
Ipak isparavanje direktno zavisi od procenta vlage vazduha u podrumu,
na povecanoj vlaznosti vazduha brze isparava alkohol,
a ako je suv vazduh (nizak procenat vlage),
brze isparava voda, pa se moze dobiti i jaca rakija
nego sto je stavljena u bure, ali tada dobija neke druge nedostatke.
Idealna vlaznost za starenje rakije u buretu koje je u podrumu je
75% vlage u vazduhu, tada se gubi i kolicina i jacina,
ali se dobijaju naj bolji rezultati u kvalitetu.

I da, bure u kom stoji rakija ne sme biti odpraznjeno, vec puno.
Rakija se gubi u odnosu na zapreminu bureta,
a ne u odnosu na kolicinu rakije u buretu.
Ako bure nije puno, dolazi i do preterane oksidacije rakije
u kontaktu sa vazduhom u buretu,
a bure se koristi izmedju ostalog i zbog toga sto kroz samo drvo je idealan
kontakt rakije sa vazduhom upravo kroz samo drvo.
Prazan prostor u buretu steti.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh