Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nimroda korisno bi da nam detaljnije pojasnis kako oksidacija negativno utice na rakiju.
Cini mi se da je Panoncu Pera dao najlogicniji odgovor oko tog naglog pada jacine rakije.
Inace, u selu su mi pricali, da rakija koja se pece dominatno od secera da kid nje akohol lako isparava. Narocito kod meke. Posto to nisam radio, nemam iskustva, vec samo prenosim sta sam cuo.
...
Ko hoce da uci, samo neka pronadje prave izvore
npr profesor Paunović (na zalost pokojni) je bio mozda i naj veci,
sigurno medju vodecim strucima za rakiju na ovim prostorima.
Ne treba razblaživati dok ne bude potreba za tom rakijom, mesec dana pre nego što misliš da ćeš je koristiti ili prodavati kreni polako da je razblažuješ na svakih 4-5 dana po malo.Sta treba ciniti, inace rakija mi nije potrebna imam druge starije koje trenurni trosin.
U bilo kom trenutku kad odlučiš možeš tu rakiju da prespeš u staklo ili inox... Zamisli situaciju, trenutno u buretu ti odležava rakija koju kad bi razblažio imao bi npr 100l pitke, posle nekoliko godina (isparava i tečnost i količina alkohola) posle razblaživana ćeš imati 80l pitke. Znači svi oni primarni ukusi i mirisi iz rakije pa plus oni sekundarni preuzeti iz bureta sad su u 80l umesto onih prvih 100l, tj. dobio si koncentrat ukusa i mirisa. Mnogima je teško da prihvate gubitke ali ko hoće kvalitet to je jedini put.Pa to ce bure da se napije, bice jos godina dok ne dodjem do tu rakiju trosim.