Ракија од шљиве

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.186
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Заједљивост и простаклук не спадају у културу.

Када је случај да ракија или вино заударају на буђ,смрде на лоше буре или кацу у којој је било воће за прераду у ракију или вино кривица је до домаћина и његовог нехата и незнања.

Више стручњака се занимало кроз ближу и мало даљу историју и написано је више поучних штива и књига о томе,на пример:Целокупне винарске тајне,аутор Јанко М Ђокић,Београд 1929 година,штампалаштампарија Млада Србија Ускочка б.б .Иначе Јанко М Ђокић је био дипломирани винар и ликерџија са посебним одобрењем за прераду воћа у жестока алкохолна пића и ликере и прераду грожђа и другог воћа подесног за прераду у вино и воћно вино, један од врло цењених стручњака е в р о п с к о г формата кога и у данашње време цитирају.
Такође препоручујем уџбенике др Папрића са Пољопривредног факултета у Новом Саду,Уџбенике процесне микробиологије жестоких алкохолних пића,и друге.

@Shale,опиши тај укус на буре.Једино тако може да се уз мало или мало више домишљања да нека препорука.
 

brka45

Član
Učlanjen(a)
2 Maj 2015
Poruka
407
Lokacija
Smederevska Palanka
Drugar je dobio 20-ak litara šljivovice, stare 25 do 30, godina, al postoji jedsn problem, oseti se na bure.
Da li postoji nekakv proces da se taj miris ukloni?
Navodno fitriraš aktivnim ugljem. Ali pretpostavljam da sa ukusom bureta ode i ukus šljive.

A može i ovako. Trgne 2-3 na eks i posle pijucka sa uživanjem. Ili svaki dan po čašicu da se navikne na ukus. Ovo ma kako šaljivo zvučalo funkcioniše.
 

ben roj

Član
Učlanjen(a)
30 Mar 2013
Poruka
791
Lokacija
uzice & novi sad
Danas sam zavrsio sa pecenjem rakije. Cista ranka I pekao sam kako je pisano na temi vrhinska rakija od sljive. Meku sam pekao na 11 gradi. A onda sam prepekao, rani sam prekidao za vadjenja srca, I na kraju jedan kazan destilovao vodu za stelovanje jacine.
Sutra gradiram I imam jednu dilemu , da li da joj malo smanjim jacinu na 22 ili 23 grada ili da je stavim da zri u buretu onako kako je ispecena u punoj jacini. Inace mislim da ostane u biretu malo duze tj sigurno preko pet godina.
Ranije sam je stelovao odmah a ovde sam citao da rakija bolje upija iz drveta sto je jaca I da tada lepse zri.
 

h8er

Član
Učlanjen(a)
8 Apr 2017
Poruka
48
Lokacija
Selevac
Nikako nemoj odmah da razblazujes destilovanom vodom. Rakija treba što duže da stoji u punoj jačini(65+%vol), što duže stoji tako to je bolja. Ako je stavljaš u drveno bure još i bolje. Jaka 65+ % rakija iz drveta izvlači sve tanine koje treba i posle određenog vremena dobija buke, slaba rakija dobija samo boju... I kada budeš radio razblazivanje gledaj da voda i destilat budu iste temperaturne(da stoji par dana u istoj prostoriji) i iz što više navrata vodu u destilat, zbog zamucivanja...
 

ben roj

Član
Učlanjen(a)
30 Mar 2013
Poruka
791
Lokacija
uzice & novi sad
Tako cu I uraditi. Zahvaljujem na iznetoj sugestiji. Zasad neka odstoji godinu dana u buretu a posle cu postepeno stelovati jacinu u narednih nekoliko godina.
 

h8er

Član
Učlanjen(a)
8 Apr 2017
Poruka
48
Lokacija
Selevac
Ali pazi, ako je novo bure proveravaj situaciju na svakih mesec dana, ako ga ostaviš dugo u novom buretu destilat se može i pokvariti(dobiti bas tamnu boju i neprijatan ukus na drvo) a ako je staro(korišćenjo bure) onda moze da stoji kol'ko hoćeš. I što se svođenja na pitku jačinu tiče, ti napisa da razblazujes narednih godina, ne radi se baš tako. Svodi na svakih nedelju-nedelju ipo po par stepeni dok ne stigneš do nekih 40-45%vol(zavisi koja rakija je u pitanju i kako voliš) i najbolje je rakiju svesti na pitku jačinu nekih mesec dana pre konzumiranja. A rakija će ti posle god dana u buretu u punoj jačini biti sigurno odlična, naravno što duže to bolje...
 

ben roj

Član
Učlanjen(a)
30 Mar 2013
Poruka
791
Lokacija
uzice & novi sad
Bilo je vise tura rakije u tom buretu, nije prvo punjenje.
Pa to sam mislio, da sto se svodi za 7 dana ja svodim godisnje .....ne zurim ....a I rakija I bure da nemaju veliki stres od vode ....
 
Vrh