Ракија од шљиве

Meka se gasi na luli 5 gradi a u kanti oko 10 gradi
Sa koliko ti je kretala rakija, ako prekidaš na luli na 5 gradi (12.5 stepeni) mislim da je visoko da bi trebao da je pustiš još malo, kolika ti je jačina u zbirnoj posudi tih 50tak litara (dali je tu tih 10 gradi), odbaci od 0,5 do 0,7l prvenca.

Samo meni tu nešto neštima... dosta visoko prekidaš meku 5 gradi ili oko 12.5 stepeni a zbirno ti je meka slaba. Ja prkidam na oko 5 stepeni a meka mi nikad nije išla ispod 11 gradi bude i do 13. Onako na prvu mi se čini nedovoljno zrelo voće ili ko zna...

Ako je lampek od 80l , a u njenu 45 50 l meke , da li će da zagori ili se ošteti lampek tj zašto se dodaje voda zapravo ? Da ne izgori rakija ?

U kazan od 80l ja bez razmišljanja sipam 45-50l meke rakije. A zašto se dodaje voda (sem da smanji jačinu meke ako treba) ja stvarno neznam, možda bi nam neko ko dodaje mogao da pojasni.

Odjednom sada, kada sam rekao da ja sipam vodu kada radim prepeku meke, svi savetuju da se sipa.
Ali i dalje nekim protivnicima sipanja vode nije jasno zašto se ista sipa 50:50.
Takođe, vidim da se usvaja i moj sistem praćenje do kada terati meku(dok gori ispod lule)..
Na kraju ćete peći na moj način, a ispljuvaste me najstrašnije..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

U kazan od 80l ja bez razmišljanja sipam 45-50l meke rakije. A zašto se dodaje voda (sem da smanji jačinu meke ako treba) ja stvarno neznam, možda bi nam neko ko dodaje mogao da pojasni.
Citao sam u uputstvu da se kazan ne sme ostaviti sa malo tecnosti . Mozda sam i nesto pogresio . Ako pronadjem uputstvu opet cu ga procitati .
@valjevac - nick ti katastrofa pa mi lakse ovako . Slobodno peci bez vode . Mozda ces max izvuci oko 15 litara koju ces kasnije razblaziti i 5 litara patoke . Kao sto si i na pocetku rekao imaces oko 20 litara dobre prepecenice .
Sto ti je rekao Marceta bas ti je slaba meka rakija . A i ja sam ti rekao da stenlej tesko da dospeva za pecenje sada . Meni jos 1/3 stoji na drvima i jos skupljam . Verovatno ti je neko prodao sljivu zelenu koju je brao ili si ti brao rano a uglavnom vocari svo voce beru mnogo ranije nego sto bi trebalo . Eto sada si iskusniji za sledecu godinu.

Ne vidim razlog da se dodaje voda sa mekom rakijom.
Zašto to radite?

Ako je kazan npr. 100 l i vi nemate dovoljnu količinu meke rakije npr. od 25 % nego imate samo npr. 50 l.
Stavite samo tih 50l i gotovo.
Neće ništa izgoriti.

Ono jeste bolje ako ima da se stavi 80l, ali kada nema onda stavite koliko ima i gotovo. Bolje i to nego razrjedjivati s vodom.

Odjednom sada, kada sam rekao da ja sipam vodu kada radim prepeku meke, svi savetuju da se sipa.
Ali i dalje nekim protivnicima sipanja vode nije jasno zašto se ista sipa 50:50.
Takođe, vidim da se usvaja i moj sistem praćenje do kada terati meku(dok gori ispod lule)..
Na kraju ćete peći na moj način, a ispljuvaste me najstrašnije..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Bas izvrces . Zasto bi sipao vodu na 10 gradi meke rakije ? Sta ce dobiti da na tih 50l sipa jos 50 l vode . Meku rakiju od 5 gradi . Nece ispeci kao ti jer iskreno da ti kazem sumljam i da radis prepek . I tvoja meka rakija koju stavljas u bure na odlezavanje a koju prekidas sa 12 gradi nije dobra rakija za pice . Sigurno je i mutna i zato je stavljas u bure da zamaskiras mutnocu . Ali vec sam ti rekao da ako meku prepeces kako si rekao to je dobra rakija .

Ne vidim razlog da se dodaje voda sa mekom rakijom.
Zašto to radite?

Ako je kazan npr. 100 l i vi nemate dovoljnu količinu meke rakije npr. od 25 % nego imate samo npr. 50 l.
Stavite samo tih 50l i gotovo.
Neće ništa izgoriti.

Ono jeste bolje ako ima da se stavi 80l, ali kada nema onda stavite koliko ima i gotovo. Bolje i to nego razrjedjivati s vodom.
Koliko ja znam voda nista ne smeta rakiji . Ona krece da vri i izlazi na 100 stepeni a prepek je zavrsen mnogo pre 100 stepeni i ona ostaje . Nece biti manje rakije ukoliko se sipa voda . To mnogi misle .

Znači 'sumljaš' da ja uopšte radim prepek..:osmeh:
Takođe, moja je rakija mutna, i nije dobra za piće.. Ok, da i to primim k' znanju..:osmeh:
Aha, u zadnjoj rečenici kažeš da mi je rakija ipak možda dobra(ako nekim čudom ipak prepečem rakiju).. otkuda sad to?:sta:

Pošalji ti meni Mirosti koju litru da probam, pa ću ovde javno reći kakva je, jel ima u njoj vode, jel mutna, jel kisi, koliko ima gradi....
A predlažem da na prvom okupljanju forumaša, možda to bude za koji mesec, donesete po litru - dve svaki, pa da probamo i onda rešimo ovu tešku dilemu.

Koliko ja znam voda nista ne smeta rakiji . Ona krece da vri i izlazi na 100 stepeni a prepek je zavrsen mnogo pre 100 stepeni i ona ostaje . Nece biti manje rakije ukoliko se sipa voda . To mnogi misle .

Pa izgleda smeta ako se dodaje voda u meku rakiju.
Vidi, bilo je rasprava ranije i na ovom forumu a i na drugim sajtovima oko ovoga.
Stručnjaci za destilaciju kažu da je OPTIMALAN POSTOTAK MEKE RAKIJE U KAZANU ZA PREPEK OD 25 - 30 %.
Sve ispod toga umanjuje vrijednost prepečene rakije.

Znači, ako dodaš vodu, automatski ti meka rakija u kazanu ima oko 10 ili 15 %, i neće se dobiti dobra rakija kao da si stavio onu od 25 %.

Tako ispada po pravilima destilacija i ja to tako poštujem, koliko sam mogao pročitati i proučiti sve oko toga.

Glavno, ne dodajite vodu u kazan gdje god ne morate.

Znači 'sumljaš' da ja uopšte radim prepek..:osmeh:
Takođe, moja je rakija mutna, i nije dobra za piće.. Ok, da i to primim k' znanju..:osmeh:
Aha, u zadnjoj rečenici kažeš da mi je rakija ipak možda dobra(ako nekim čudom ipak prepečem rakiju).. otkuda sad to?:sta:
Pa pocinjem da sumljam jer prepek po tvojoj prici peces kao iz knjiga strucnjaka a ovamo ih pljujes . I verujem da znas da ce rakija biti jos bolja ako se uradi jos jedan prepek . Postace jos vise " cistija " ali sa slabijom aromom . Glavno je to da ti meka rakija nije za pice a pijes . Prepek dobro odradjen .
@Mikes - e to je pitanje za milion dolara . Zasto je bolje peci na toliko stepeni a nije vise ili nize . Ako logicki posmatramo nije bitno jer vadimo srce rakije . Ali kapiram da na toliko stepeni prilikom prepeka ulaze najmanje kolicine metila , etila i drugih alkohola . Zaista i ja to ne znam .

Pošalji ti meni Mirosti koju litru da probam, pa ću ovde javno reći kakva je, jel ima u njoj vode, jel mutna, jel kisi, koliko ima gradi....
A predlažem da na prvom okupljanju forumaša, možda to bude za koji mesec, donesete po litru - dve svaki, pa da probamo i onda rešimo ovu tešku dilemu.
Ne bežim od toga da se moja rakija javno proba, ali samo pod uslovom da i ovi što me pljuju donesu svoju.
Eto, čisto da se vidi, čije se piće radije pije, pa ako se moja radža proglasi neprikladnom za konzumaciju, možda budem razmislio da je vreme da nabavim neku preporučenu knjigu za pečenje rakije i u potpunosti pređem na novu tehnologiju.
Nabaviću i teglice, ima ih čini mi se dosta u kafićima..:osmeh:

Mikes hteo bih da te pitam za mišljenje kako bi se ti ponašao u sledećoj situaciji. Imaš kazan od 100 l, a na drugoj strani imaš 35 l neke meke rakije. Da li u kazan za prepek sipao samo tu rakiju ili bi ipak dodao vodu? Bar nekih 25-30 % od količine meke.

Imao sam meke od oko 10ak gradi 45l i dodao 5l vode ,i dobio 21l po 21grad.

Sasvim mi je ok ispalo.

E sad kako da to spustim na nekih 18.5 ili 19 gradi ? Kapiram da će sa 21 prirodno pasti na 20

Nazad
Vrh