Ракија од шљиве

Ne diraj to ništa. Biće posle nekog vremena, zavisno gde je čuvaš, i samo od sebe 19 gradi.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Druže 50 stepeni , ljuto mi to , nisam nikako sa jake rakije i baš zato sam hteo da ne skidam na 18.5, sa 21c teško da spadne na 18.5 u staklu zato je moram skidati i to sam planirao al nzm kad i kako

Kod takozvane dvostruke destilacije – prepicanja sadržaj metanola je zanemarljivo nizak u rakiji proizvedenoj primenom komore u radu kotlova manji od 0,1 vol %. Zato je bitno naglasiti da je upravo uvođenje stalnog mešanja komine u prvoj fazi početka destilacije rakije važno za oslobađanje metanola iz komine. Stalno mešanje komine u početku destilacije uslovljava da pare metanola kod temperatura 64,7 ⁰ C mogu izaći na površinu i tako se odvojiti kao jedna od prvih frakcija alkohola. Ako se komina ne meša stvorene pare metanola u komini zbog malog parcijalnog pritiska, ostaju u komini, sve dotle dok pritisak metanola ne postane veći od hidrostatičkog pritiska komine po jedinici površine u stanju mirovanja ili ključanja

Dakle sve ovde na forumu napisano je pogrešno, bacanje prvenca je besmislica , em se baci najjača rakija i najbolja em se metil alkohol uredno uskladišti u celokupnu prepečenicu .

Pa prvenac se ne baca kada peces kominu a posle radis prepek . Onda u prepeku odbacis tih 1% i to je to .
Kazi mi samo . Na koliko si prepek prekinuo i koliko je tada bilo na luli ?

Slagacu , možda oko 15 gradi a možda sam lupio . Krajnja jačina je 21 i smanjio BiH je ali kako , ima 50c i meni lično to nije užitak , stoji u staklu

Mozda si isao i jos nize od 15 gradi jer tesko da prepek moze da na kraju sa sistemom pecenja o kome smo ti pricali bude 21 grad . Verovatno ti je kazandzija rekao da mi ovde palamudimo . Ok nema nazad a razredjivanje je lako . Idi na yutube i videces snimak .

Meka išao na oko 10 gradi a prekidao 5 na luli, prepek 21grad , sve je ok i rakija pristojna . Bacio prvenac prepreka oko 350ml . Samo još da vidim kako da je smanjim jer mi nije 50c za piće

Ne bežim od toga da se moja rakija javno proba, ali samo pod uslovom da i ovi što me pljuju donesu svoju.
Eto, čisto da se vidi, čije se piće radije pije, pa ako se moja radža proglasi neprikladnom za konzumaciju, možda budem razmislio da je vreme da nabavim neku preporučenu knjigu za pečenje rakije i u potpunosti pređem na novu tehnologiju.
Nabaviću i teglice, ima ih čini mi se dosta u kafićima..:osmeh:
Mozemo poredit, ali od iste vrste voca, ja sljivu nemam ispeci ti expertu jabuku pa nju donesi bez obzira sto imas ultra - mega dedin pro kazan.

Kojicrsss samo polako druze. Neka je da odstoji malo, bar 3 meseca. A onda polako ostavi je u istu prostoriju zajedno sa destilovanom vodom da je bar do 20 C temp. Imas na netu da nadjes formulu za smanjivanje. Ali ne treba odjednom. Smanji prvo za trecinu. Pa za mesec dana opet je smanji za malo. I tako dok me dodjes na zeljeni % .

Meka išao na oko 10 gradi a prekidao 5 na luli, prepek 21grad , sve je ok i rakija pristojna . Bacio prvenac prepreka oko 350ml . Samo još da vidim kako da je smanjim jer mi nije 50c za piće
Prvenac se odvaja dok se oseti da ne valja, rakija se sece vislje jer kada na luli padne ispod 20 gradi krecu vece kolicine metanola da izlaze.
Naravno sve u kolicini koja se i nalazi u mekoj
Posle se rakija razredjuje destilovanom, ali i to postupno - jer ako si odvajao ovako kako sam napisao a ja sve to lepo procitao na fb grupi rakija i rakijasi [gde pisu enolozi koji imaju znanja i volje da sve to kazu a ne naslednici dedinog kazana] - srce rakije je na bar 65% alc.
Zavrsio pecenje sipas rakiju u balon ali da ti ostane 20% slobodnog prostora jer ce i tu vremenom da se nadju isparenja visih alkohola, otvoris balon [provetris] dunes da izadju isparenja pa opet zacepis i tako prvih bar tri meseca ne spustas rakiju vec je samo provetravas, posle treceg je polako spustas za 5% u razmacima od 2-3 nedelje da ne bi se zamutila.

Imate grupu rakija i rakijasi sa sazvakanim prakticnim tekstovima kako se i sta radi od ljudi kojima je to struka ili profesionalno zanimanje
Ili ako vam lakse tu je mali od dedinog kazana sa prepicanjem polumeke rakije.

Mozemo poredit, ali od iste vrste voca, ja sljivu nemam ispeci ti expertu jabuku pa nju donesi bez obzira sto imas ultra - mega dedin pro kazan.
Čekaj, 'oćeš da kažeš da ti i ne pečeš šljivu, ali si stručan da kažeš sve o tome?
Nisam znao da ima ta grupa na fejsbuku na kojoj se može sve naučiti o pečenju rakije a da se i ne uđe u kačaru..
Jesi li bar nekada probao peći rakiju sam?
Imaš li bilo kakav kazan, pa bio on i nasleđen od dede?
Mislim jel uopšte imaš svoju rakiju, ili planiraš doneti 'svoju' rakiju..
Kažeš da ćeš doneti jabukovaču da probamo. Jel moguće da od nikakvog kvalitetnijeg za rakiju voća nisi mogao ispeći rakiju nego zadnju klasu od čega se peče samo kada ničeg drugog nema.
A onda natrpaš šećera, kvasca i enzima i eto vrhunske komine.
Onda alkoholne frakcije pohvataš stručno sa svojih 6 teglica i sve nas ovde postidiš umećem naučenim na fb.(jedino proizvod možda nije najsjajniji, jabukovača-jelte)
Mislim šta reći.. da ne ponavljam ono što je @SeljakizGrada lepo sročio..
Čovek uopšte ne peče rakiju ali zna sve o tome..
Mislim da ti je nepotrebno da počneš sa taktikom pod..bavanja jer sam od tebe dosta stariji, a i glupo se ponašati nevaspitano.

Mikes hteo bih da te pitam za mišljenje kako bi se ti ponašao u sledećoj situaciji. Imaš kazan od 100 l, a na drugoj strani imaš 35 l neke meke rakije. Da li u kazan za prepek sipao samo tu rakiju ili bi ipak dodao vodu? Bar nekih 25-30 % od količine meke.
Nezgodna situacija.

Najbolje da se napeče još koma, još meke rakije do neke veće količine pa sve u kazan, ali bez vode.
Ili, ili ima još nešto što je u praksi izvodivo.
Može se u kazan dodati komina od voća, ako je ima, zajedno sa mekom rakijom i onda se to sve peče zajedno.
Time se dobija mješavina principa pečenja: prepreka i meke rakije, dobijaju se jače arome u konačnoj rakiji (zbog komine voća u prepeku).

Znači 35 l meke rakije i još 60 l komine, pa sve zajedno peći. Jača će biti aroma rakije, ako ništa drugo.

Znači sve je bolje od vode, dodajte kominu od voća, ako ima.

Moze i od jabuke jako lepa rakija da se napravi ali kao i svo jabucasto voce, zahteva dosta truda
Ko nezna za bolje..
Da se razumemo i ja je pečem, ali to je skoro zaludan posao.. mora se samleti propisno, propratiti fermentacija. Nekada ne nadođe do zime pa mora ostati za proleće..
Peče se duplo sporije od šljive, podasipa se bar 30% vode, meša non stop da ne zagori.. daje duplo manje rakije od šljive ili kruške..samo je dunja gora od nje..
Rakija koja se dobije teškom mukom je druga klasa bez obzira na jačinu i čistoću.
Znači, koristim je za rakiju samo da jabuke ne propadnu..

Nazad
Vrh