Ракија од шљиве

E 'ajde nam sada objasni kako konstatuješ metil alkokol u rakiji iz kazana od 500€ ili 2500€?
Ali nebih opet da čujem tvoju priču da on ide tada i tada majke mi i da tada i tada treba odbaciti destilat(majke mi)..
Jel ti to radiš nekom hemijskom analizom pa time potkrepljuješ tvoju priču ili tako piše u knjizi iz koje si učio peći rakiju?
Takođe, bih voleo čuti i objašnjenje kako konstatuješ ona čuvena eterična ulja u rakiji..
Samo nemoj opet o onih 6 teglica kao objašnjenje teorije izdvajanja štetnih materija..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Dobar si skroz . Verujem da ti jos uvek brises pozadinu sapurinom jer su tako i nasi stari radili i kupas se samo nedeljom . Podrzavljam to jer si covek sa tradicijom 👍

Sve je kako si napisao, čak i za (ne)kupanje.. Samo još da nabavim savremeni kazan od 500€ i onda ću i ja da pečem kvalitetnu i zdravu rakiju po knjizi'..

Sve je kako si napisao, čak i za (ne)kupanje.. Samo još da nabavim savremeni kazan od 500€ i onda ću i ja da pečem kvalitetnu i zdravu rakiju po knjizi'..

Jel jos uvek ides na potok da peres ves ?
Ovo oko kazana verovatno imas prava . Posto nas 99% ima takve kazane po tvojim pricama svako od nas pravi otrove . Moguce , ali sto se ne bi potrudili da bar malo smanjimo taj otrov tako sto cemo ispostovati pravila pecenja ? Ono sa teglicama zaista zvuci smesno ali ako takav sistem smanji otrove bar za 1% ne vidim zasto je to lose ? Toliko pises u ovoj temi a prvi nisi stravstveni konzument svoje rakije . To zaista nije logicno . Ili znas da sa kazanom od 2.500€ ne mozes napraviti dobru rakiju pa je ne zelis mnogo piti ali zato prijateljima delis sakom i kapom .

Sve je lepo sve je divno, uvazavamo tudja misljenja. Sve super...
Al to samo dok se klima glavom na moju pricu. Sve sto nije tako ne valja, trovanje ludiranje, spominjanje dedova, tradicije...
Moze li diskusija ici bez te sujete ili jok, "ja sam najpametniji"?

Koga zanima neka se bar raspita malo, pismeni smo svi, kako je alambik nastao i koja mu je bila prvobitna namena.
Da skratim put - sluzio je za destilaciju etericnih ulja nekadasnjim alhemicarima medju kojima je bio i autor periodnog sistema elemenata koji je inace, gle cuda najvise eksperimentisao sa alkoholima.
Prakticni podatak je da metil alkohol kljuca na 66 stepeni celzijusa a etil alkohola na 78,37 stepeni pa ako neko moze da napravi pregrade po kazanu i termoizoluje metil alkohol pa da mu ide tek na kraju a ne na pocetku, taj je jak kandidat za Nobelovu nagradu.
Mogu i ja pricati da su mi 5kolena unazad preci bili kovaci al dzaba kada ne znam ni potkovicu da iskujem. Mozda bih mogao ali ne bi bilo kao oni sto su pravili sa onim sto su tada imali.
I zajebte vise te price u isti kos industrijske secer kvasce i enzime. Ako fali iskustva u tom polju onda bolje se primiriti pa procitati i svojom glavom razmisliti i napisano pa onda dati sud. Retka glupost i sramota je pljuvati sve ono sto ne poznajete i novo vam je

I ti si sada ovde prosvetlio temu.. Sa podatkom na koliko ključaju dva alkohola koji se najčešće pominju kod rakije.. 'oćeš reći da si na korak od rešenja izdvajanja metila od etila i time si od rakije napravio zdravo piće. Etil znači nije štetan? Interesantno.. kako ovi samozvani stručnjaci ne pominju ostale alkohole?
Takođe, niko od njih ni reči nije napisao o savremenom načinu izdvajanja alkoholnih frakcija kako to rade oni koji znaju nego se pominju teglice i neki paušalni tajminzi kada i šta.
Vidim da si me okvalifikovao kao nekoga ko se hvali porodičnom tradicijom pečenja rakije, a da po tebi ja nisam ni prišao kazanu. Hvala..
Ja sam se ovde umešao samo da bih ukazao na mnoge netačne stvari koje pojedini iznose. Ako kvorum ove teme ne želi moje mišljenje, ja ću se disciplinovano odjaviti, to je najmanji priblem.

Ko tebi garantuje da nema metila ako ide preko rektifikacionih kolona ili deflagmamatora?
Druze citam dva dana kako ovde divljas na sve zivo sta god da nije po tvome. Procitaj zadnjih 5 stranica ove teme. Jedini argument ti je kako si odrastao sa kacama od ne znam ti ni ja koliko litara.
Saberi se. Ovo je forum.
Kvalitetna si glava

E 'ajde nam sada objasni kako konstatuješ metil alkokol u rakiji iz kazana od 500€ ili 2500€?
Ali nebih opet da čujem tvoju priču da on ide tada i tada majke mi i da tada i tada treba odbaciti destilat(majke mi)..
Jel ti to radiš nekom hemijskom analizom pa time potkrepljuješ tvoju priču ili tako piše u knjizi iz koje si učio peći rakiju?
Takođe, bih voleo čuti i objašnjenje kako konstatuješ ona čuvena eterična ulja u rakiji..
Samo nemoj opet o onih 6 teglica kao objašnjenje teorije izdvajanja štetnih materija..

Pa da si citao sta sam pisao znao bi, ovako ti mogu preporuciti da samo ponovo procitas ali pazljivije - ne bih da se ponavljam.

Ko tebi garantuje da nema metila ako ide preko rektifikacionih kolona ili deflagmamatora?
Druze citam dva dana kako ovde divljas na sve zivo sta god da nije po tvome. Procitaj zadnjih 5 stranica ove teme. Jedini argument ti je kako si odrastao sa kacama od ne znam ti ni ja koliko litara.
Saberi se. Ovo je forum.
Kvalitetna si glava
Čekaj, rektifikacione kolone ne odvajaju alkoholne frakcije(ne samo metil), a amaterski kazančić to čini uz pomoć nekoliko teglica i nešto 'nauke'?
Mislim da je najblaže rečeno nekorektno da me tako nalepiš(da 'divljam' po ovoj temi), a nisi ni propratio na šta sam ukazivao.
Ma pecite, kako 'oćete i od čega 'oćete, neću više da vam se mešam u pos'o..

Vidim ja da cu preci na jednu jutarnju casicu zestine a kasnije cepati pivo i ako se nadje neki dinar vino koje pije elita . Nisu ni oni naivni . Verovatno ( predpostavljam ) da nema ni metila ni etila jel se ne pece .
Sta nam je ciniti ? Vodja je rekao jedna ljuta dnevno i nema korone . Ja sam tada vec pio jednu ljutu a posle sam presao na dve za svaki slucaj 🤣
@mirosti - nemoj da odlazis . Svako ima prava da pise sta hoce . Ali nisi mi odgovorio sa koliko ti krece sljiva i jel si nekada konzumirao mutne rakije ?

Pa bar ti si ubeđen da ja pečem rakiju srednjovekovnim metodama tako da nisam ni čuo za 'alkoholmetar' aka grad po narodski.
Znači i neznam da se to uopšte može i meriti, a i nemam tehničkih mogućnosti, tako da nemogu da ti odgovorim na 'pitanje'
Šta je to 'MUTNA' rakija? Zaista prvi put čujem za to? Jel' to ono kada od jake vatre pokipi kazan pa se pomeša sa rakijom?

Ja rakiju , a pogotovo od šljive ne pijem, peko više puta, ali pijem samo u krajnoj nuždi i kod par ljudi gde znam da je provereno dobra. Iamam par pitanja.

Koliko čaša od aj da bude 0.5 "dobre" rakoje je ekvavilent za 10 piva? Mislim da približno isto udarI uglavu.

Zašto se pod "dobra" rakija često smatra rakija koja ima visok procenat alkohola, a pritom nije ni za šta?

Pečem upravo prvi lampek , nakon 10l meke rakije sam nepažnjom zagasito vatru pa je kapljalo dok nisam pojačao vatru , prva greška . Neko rece da ne sme da se prekida mlaz i da li je to tačno ?
Drugo pitanje je treći lampek neće biti Pit , galice oko 15 20 l komine , da li da sipam tako i dosipam vodu ili bez vode ? Taj treći lampek će biti tečan sa malo gustine

Nazad
Vrh