Ракија од шљиве

Mene kod nje (jabuke) iskreno nervira (a inace je pipav posao da se to izbegne) to sto jabukovaca svaka zaudara na seme i semenu lozu. Pitka je dosta i ako se dobro izdrobi, zna i da potece lepo. Kruska i jabuka su po nekim prosecima priblizne vrste sto se tice voscnog secera ali su obe zapatile bolest zvanu intezivni uzgoj pa se tesko moze kupiti jabuka sa ukusom i mirisom ili kruska sa ukusom i mirisom. Bezukusne su i preduvane. Kod kuce sto imam posadjene su i sitnije ali ukusnije i sladje nego kupovne. Kruska pogotovu. Viljamovku kada kupis za rakiju, mala je sansa da ces dobiti rakiju sa aromom. Bezukusan alkohol se dobija.
Za dunju mislim da velika vecina konzumenata rakije ni ne zna kakvu bi aromu trebala da ima rakija jer je vecinom krstena vestackim aromama. Jako mali randman rakije i nezgodno vreme zrenja. 4-5 sezona sam svasta probao i nikada nisam bio zadovoljan rakijom od dunje.
Jabukovaca je jedino dobra sto lako se proda jer je najjeftinija a i cena samog voca je povoljna. Sto kaze jedan moj poznanik, "za 3t jabuke ti samo 3 dobra pijanca i posao je uspesan"

Ja sam morao napraviti posebnu mrvilicu za jabuke, da bi kom valjao. Ovi što koriste prekrupače i seckalice za grane dobijaju kašu koja obavezno zagori.
Moje jabuke su isključivo starinske sorte koje se neprskaju(budimke, srnabije, kožare, zece, šarenike). Imaju solidnu aromu.
Doduše, tu istu mrvilicu koristim i za mlevenje divljih jabuka od kojih cedim i fermentiram živo sirće.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

A sta radis sa njim? Jabukovim sircetom
Znam da je nesto kao zdravo ali posto u kuci nemamo naviku da ga koristimo u prehrani, jedino gde sam ga koristio je kada sam pilice tovio pa sam sipao u vodu

Znam ja sta je pozegaca i rakija od nje, naravno da ce se svako za nju pre uhvatiti nego za bilo koju drugu rakiju.
Niti si mi bio u dvoristu niti u vocnjaku da bi znao imam li kazan, koje voce sadim tako da sve sto si napisao je trucanje gluposti, sad vec ozbiljno msm da si dobro spalio sive celije sa metanolom

Poslednja izmena:
Tako je dečko, najbolje da ohladiš i malo smanjiš doživljaj sa tim šupljim teoretisanjem jer dovodiš ozbiljne ljude u zabunu.
Mada, neko ko nešto zna ovu materiju te sigurno i neće shvatiti ozbiljno.
Što se stidiš, slobodno napiši kakav kazan imaš, šta od voća koristiš za rakiju. Mene nije bilo sramota da to napišem, iako si sve to izvrnuo pokušavajući da me omalovažiš.
Evo i Banat013 je napisao kakvu opremu ima i šta peče, nije problem, pozdravljam.
Znam samo jedno, iako su nam mišljenja različita, uvek ću štititi tvoje pravo da kažeš šta 'oćeš, ali je glupo ne reagovati na dezinformacije..

Ja ne znam zašto tako pišete za jabuku. Jeste da je možda na zadnjem mestu po nekom kvalitetu od svih ostalih voćnih vrsta. Ja evo već 3-4 godinu je radim i imam je dosta. Tako se namestilo jer ćale voli jabuke pa je njih najviše sadio. Ali je jedina dobra stvar što imam staru jabuku Petrovaču (koju je otac kalemio) pa mi ona daje lepu aromu jabuci. Imam dobru sitnilicu koja pravi skoro pa kašu. Imam DES-ov kazan od 100 l sa mešačem i hvala Bogu do sada mi ništa nije zagorelo. A svake godine imam pored jabuke još i šljivu, dunju, krušku (ne viljamovku već neke koje stižu u julu i jako su slatke i vodene a mešam ih sa malim lubeničarkama neko za njih kaže da su divlje ali su jako aromatične) i kajsiju. Nisam veliki poznavala svega i polako se učim u svemu. Mogu da kažem da mi je svake godine sve bolje u svemu. Od pripreme do pečenja.

Pa pocinjem da sumljam jer prepek po tvojoj prici peces kao iz knjiga strucnjaka a ovamo ih pljujes . I verujem da znas da ce rakija biti jos bolja ako se uradi jos jedan prepek . Postace jos vise " cistija " ali sa slabijom aromom . Glavno je to da ti meka rakija nije za pice a pijes . Prepek dobro odradjen .
@Mikes - e to je pitanje za milion dolara . Zasto je bolje peci na toliko stepeni a nije vise ili nize . Ako logicki posmatramo nije bitno jer vadimo srce rakije . Ali kapiram da na toliko stepeni prilikom prepeka ulaze najmanje kolicine metila , etila i drugih alkohola . Zaista i ja to ne znam .

Vidi, kao što rekoh o ovome su se vodile rasprave i na ovom forumu a i na drugim sajtovima. Uglavnom znam da sam gledao i neke dijagrame procesa destilacije i čitao jednog stručnjak za destilaciju (mislim da je Geber, ili Bistrica na drugom forumu) i ostalo je da je tu oko 25 % NAJBOLJE prekinuti pečenje meke rakije i time puniti kazan za prepek. Ovo 25 % nije fiksno, moze i ići do 30% ali ne bi trebalo ići ispod.

**bem li ga, ne znam zašto ali ako je u kazanu za prepek smjesa ispod 25% ne ide najbolje destilacija, ne izdajaju se najbolje komponete koje trebaju u rakiji i šta ja znam....
Uglavnom ja sam to tako usvojio, i tako sada radim.
Prije ovoga sam pekao meku rakiju za rakiju i do 18% (kao moj otac) a sada idem do oko 25%.

I još nešto drugo:
greška koju vidim da i dalje ljudi prave a to je da se kod pečenja prepeka uzima flaša (ili tegla) sa vodom u posudi gdje izlazi rakija pa se tokom pečenja preko nje presipa rakija do kraja procesa i na kraju se ta flaša rakije baca - to je kao loša rakija.
Valjda znate da je ovo urbana legenda.
Opet od ovih foruma i hemičara smo čuli da alkoholi (i metil i etil) pravi idealnu smjesu sa vodom, tako da NIKADA NEĆE OSTATI METIL ALKOHOL U TOJ FLAŠI I OSTALI LOŠI SPOJEVI (ALDEHIDI I OSTALO) nego će sve to ravnomjerno rasporediti po posudi i pomiješati. Ovo prepjecanje preko flaše ili flaše vode, nema smisla.

Treba od kazana od 100 l izvodjiti oko 1l prve rakije i baciti. Isto kao "ko ima dobro čulo okusa može osjetiti kada ide prava rakija" - ja to ne mogu nego prvi litar odvojim i to je to.
Normalni i taj prvi litar ne bacam nego koristim za dezinfeciju bilo čega, npr. rana, za obloge, losion poslije brijanja i slično.

Mikes molim za jedno objašnjenje. Ako si napisao da je najbolje prekinuti pečenje meke rakije na 25% - da li si mislio na to da je toliko usudu u koji skupljaš meku rakiju ili na luli?

U posudu gdje izlazi kompletna rakija, u kanti gdje će sva izaći.

Ne na luli. Kada bi bilo na luli 25 % onda u posudi bi bila sigurno oko 40% - to bi već bila rakija dobra i za odmah konzumirati;)

Ćuti, ako te čuju ovi stručnjaci da bi pokušao piti tu rakiju, rekli bi da ćeš oslepeti od silnih opasnih alkohola..

Mirosti stvarno te ne razumem. Ispade po tebi da su svi glupi a ti jedini pametan i sve najbolje znas. Zna se da je sve kod Srba od kraja do kraja. Sto ljudi sto ćudi i obicaja. Svako radi na svoj nacin. Da li je to naslediood dede ili oca ili citao knjigu ali tako radi. Istina je da i ovde svasta moze da se procita kao i da dosta stvari moze da se procita u raznim knjigama od profesora koje ti ne priznajes. I uporan si da je tvoj proces pecenja i svega merodavan i jedini ispravan. Veruj da se sve menja u zivotu i proizvodnji svega i svacega. Pa tako i rakije. Nauka je i ovde dosla do raznih stvari pa tako i u spremanju kljuka i pecenju rakije. Pa samo pogledaj kakvi su nekada bili kazani a kakvi su danas. Samo mi reci da li je nekada negde u Srbiji bio kazan da ti odmah u njega stavis kljuk i na kraju ti dobijas prepecenu rakiju sa odvojenim svim frakcijama? Dakle ako hoces kazi nesto ovde ljudima da im pomognes jer su neki pocetnici a ne da im odmazes. I nemoj se pravoti mnogo pametan kad nisi.

@MIRBAN
Sada ni ja tebe ne razumem..
Kažeš da se ne pravim pametan, jer to nisam. Šta to sada znači? Da sam lud ili budala? Jel to pristojno ponašanje?
Ja nigde nisam tvrdio da najbolje pečem rakiju i da dobijam najkvalitetniji proizvod.
Rekao sam bar tri puta do sada zašto sam se uključio u diskusiju.
Rakiju pečem preko 40 godina, i sigurno je da iskustva u svemu tome imam više od većine. Ako smatrate da ćete više naučiti od ljudi koji su maltene juče počeli sa tim, a znanje kupe po kojekakvim forumima i tekstovima sumnjivih stručnjaka, molim lepo.
Ne radi se tu ni o kakvoj primeni nauke nego o slobodnom tumačenju kompletnog procesa. Eto, zato sam reagovao da ukažem na totalne nebuloze.
Ponudio sam da se uklonim iz teme ako smatrate da vam je moje iskustvo nebitno i poštovaću volju foruma.

Problem je što svako kaže ja pečem 40 godina , domaćica kaže pravi gibanicu 40 godina , ovaj peče pečenje 40 godina a retko gde šta valja

Evo prvi ja ću pod opkladu koji sam ispekao 3 kazana da mi je volja rakija od 60 pošto rakije u Srbiji a možda i više .

U 10 kuća sam bio ovih dana prvenac se ne baca , tabarke šuplje , voda vruća u celoj tabarci ceo proces , vatra se loži od hrastovih greda i daske za salovanje , takve su temperature i plamen da malo fali da otope ceo kazan bukvalno ,
Ko nema dovoljno komine da napuni zadnji kazan svu tu kominu naspe u meku rakiju i peče ljutu , drugi peče rakiju na smeću što ga sakupio za celu godinu , pretežno plastika i plastične flaše , sledeći od 200 ljute -100 nasuo u plastično bure a ostatak i plastične flaše i flaše od piva i ta rakija je isoecena juče a danas se uveliko pije , sledeći ne Pere lampek pre prepreka , ovaj jedan ubacuje na 80 l komine 5 kg kukuruza u klipu da mu sakupi "kiseline", većina rakija u kraju je 22 23 tako da se od tog paljena i jačine ne oseti ni kiselo ni gorko ni aroma ništa ....
Ja koji se ne bavim pečenjem rakija radim to iz hobija za svoje potrebe sam za par dana mnogo toga shvatio i naucio i video a zamislite onda čega sve ste se vi nagledali i samim tim je jasno što je rakija obescenjena - jedan jedini odgovor je što je OTROV koji se sprema po nekim svojim uverenjima i navikama bez ikakve šanse da se te navike koriguju i poboljšaju .

Mirosti nigde nisam napisao da si lud i budala. Daleko od toga. A sto sam napisao da se ne pravis pametan je zato sto ti uvek dajes komentar na necije pitanje ili komentar kako to ne valja i nista nije dobro i da to sve moze da se baci u vodu. Ok ti peces kako kazes 40 god i sigurno je da si preturio preko glave i ruku mnogo toga. Da imas iskustva puno od mnogih ovde. Od mene pogotovu. Ali jednostavno moras da postujes i to da svi mi koji nesto pitamo ovde onda znaci da hocemo da saznamo nesto novo od iskusnijih ljudi. Ja generalno sva ova objasnjenja procitam pa donesem svoj sud sta i kako da treba da uradim. Takodje citam i knjige i slusam profesore. Ipak je struka nesto sto je merodavno. Pa npr i u ratarstvu ako se ne slusa struka i ne primenjuje ono sto je neko ispitivao godinama onda i nema rezultata.
I na kraju niko tebe ne tera odavde i da se vise ne ukljucujes u ovu temu. Sta vise i treba da pises. Ali tako da samo kazes da ti radis nesto tako i tako a ne odma sa komentarom to ne valja nista ili vi ste ovakvi ili onakvi i nemate pojma. Ne sumljam da je tvoja rakija dobra. Neka ti bude i dalje najbolja na ovom svetu. A ja da sam na tvom mestu kad vec si toliko sig u sebe i svoj proizvod sto se onda ne prijavis na ova silna takmicenja pa da se oceni tvoj rad i znanje?

Forum i služi za razmenu mišljenja, na ovom forumu su ljudi OK. Na drugim vrstama foruma često su samo prepucavanja.

Nemojte samo da se mnogo svadjamo.

Vidite, razlikuje se način vidjenja pečenja kod Mirosti, i ja ga shvatam.
Čovjek ima samo 20 tona šljive i više, ja nisam imao nikada godišnje više od 5 tona i to svih vrsta voća.
Npr. kada peče on skida meku rakiju na 30% do 35%, jer ne ima mnogo koma, mora dosta toga ispeći, ne može stići sve. I opet ako ispoštuje ostalo, bude to dobra rakija.

Drugačije razmišlja onaj što ima veliku količinu koma i koji od toga živi, od onoga što se bavi time kao hobista.

Koja je razlika u tome ko kako peče rakiju srazmerno količini roda voća ?

Neko ko peče 40 god rakiju ili po 30 lampeka godišnje a dolazi na ovaj forum , dolazi samo da propagira svoj način pečenja bez obzira da li je dobar ili los , čak i to nije poenta , već ovde niko nikome neće promeniti mišljenje, ko je navikao , nasledio ili naučio neki svoj sistem pečenja bez obzira da li je los ili dobar i dalje ce tako raditi

Nazad
Vrh