Ракија од шљиве

Evo imam jedno 20 poznanika i komšija koji peku između 400 i 3000l . I kad ih pitam šta ćete s tolikom rakijom , pošto prodajete , odgovor je ,Ma kakva prodaja , treba nam za kuću, a u tim istim kućama 2l rakije bude godinu dana.

Znači pričamo o ekstremnim količinama

Uglavnom jako je bitno imati kazan od 2500e za dobru rakiju.
Rakija se ne sme prodavati bez akcize i zato svi imaju samo za kucu.

Ili se poklanja prijateljima . Valjevac taj sto ispece 3.000 l izgleda da ima puno prijatelja 🤣
Moj kazan je star 10 godina . Stigao je iz Subotice . Placen je koliko se secam 74.000 i 6.000 je bila brza posta . 100l je , prevrtac sa mesalicom . Trebao je da stigne drugi . Narucen je bio pola godine pre ( prevrtac od 120 l , sa sitom i mesalicom , dekuperatorom , debljom i duzom lulom ) ali ga nisu uradili . Poludeli smo i uzeli smo sta je bilo na stanju . Jedva smo i ovaj iskukali . Za moje potrebe je dobar . Jedino malo smara duzina pecenja . Kominu pecem do 4 sata a prepeke do 7 sati . Ali sam negde citao da se rakija i treba sporije peci a ne odraditi za sat ipo .

д
Две пре посла две чашице кад се вратим са посла и то ти је 90 литараи још кпја с пријатељима и то је ок А колегу зауставе пандури он тврди да је попшо две чашице и надуво 2,6 јебига

д
Две пре посла две чашице кад се вратим са посла и то ти је 90 литараи још кпја с пријатељима и то је ок А колегу зауставе пандури он тврди да је попшо две чашице и надуво 2,6 јебига
U pa ti pijes iz vecih casica . Tebi onda litra traje 5 dana . To je dosta . Prepolovi to a kada dodjes sa posla bolje zvekni pivo . Taman tako uneses dovoljno B vitamina 😊

Auuu,napraviste celu nauku oko pecenja rakije,Imam samo jedno pitanje,sta su nasi pradedovi stavljali u kominu mislim na kvasce i slicno, sa cim su vadili kospice? sa cim su pasirali? kazan sa mesacom? a o kvalitetu njihove rakije netreba ni pricati:ppozdrav:

Razumem ja svoje potrebe , al ne razumem da su nečije potrebe preko 300l godišnje i preko toga , ja sutra pečem jadnih 30l rakije i to će trajati 3 godine ... Evo ovde ljudi ne znaju šta je prvenac i niko ne odvaja , još kažu ta rakija je najjača ona nam diktira sve ,a naučno je dokazano da acetati i metil alkohol uništava vid i jetru i dovodi do slepila

Razumem ja svoje potrebe , al ne razumem da su nečije potrebe preko 300l godišnje i preko toga , ja sutra pečem jadnih 30l rakije i to će trajati 3 godine ... Evo ovde ljudi ne znaju šta je prvenac i niko ne odvaja , još kažu ta rakija je najjača ona nam diktira sve ,a naučno je dokazano da acetati i metil alkohol uništava vid i jetru i dovodi do slepila
Slusaj jedna casica takve rakije ne steti organizmu bas katastrofa . Ali konstatno pijenje litre dnevno neko vreme bude zajebano sigurno . Drago mi je da ti ne zelis da usvojis takve postupke . Zaista nije tesko ispeci kako sam ti napisao i posle bez grize savesti uzivati u casici ljute 👍

Ok slušam ja vas i biram ono što mi je najlogičnije .
Pazi , ti ako pečeš rakiju bar da se napravi da nije štetna jer koja je poenta piti nešto kancerogeno i ubedjivati sebe ok je jedna čašica dnevno ... Jedna čašica , jedna virslica , Pastetica, malo ove hemije malo one i eto sve više i više ljudi umire ... Kad se sprema slava , pečenje , rakija , treba gledati da bude što bolje ...

A komšije ne razumem da peku 20 godina šljivu i ne bacaju prvenac jer kako kažu ta im je litra najjača i ona im sve diktira ... Peku po pola kubika rakije + i žao im da bace 1 % otrova ... Ne kapiram ... Ili da sjevu rakiju pa je popravljaju medicinskim alkoholom ...

.............

A komšije ne razumem da peku 20 godina šljivu i ne bacaju prvenac jer kako kažu ta im je litra najjača i ona im sve diktira .......
Moj zet a i jedan kolega na poslu isto tako rade . Na sva moja upozorenja kako sam čitao ( na raznim adresama pa i ovde ) kako je to štetno odgovaraju " naši su pekli tako ,i otac i deda i sad će tamo neki varošanin što nije ispekao ni kazan da nam priča . . . "
Ajde što se truju , njihov izbor , sam pao sam se ubio , ali što truju i druge

moj pradeda i moj deda…iskreno ne znam u kom mestu je kada stigla voda ali velika je sansa da je neciji pradeda u maldosti isao da sere iza kuce u poljski toalet na minus 20 zimi. sto ne znaci da i mi moramo tako jer eto ‘nekada se bolje zivelo’.

to su ciste gluposti, u medjuvremenu su dokazane neke stetne i neprakticne stvari u pravljenju rakije pa bih ih ja preskocio.

druga krajnost je slepo pracenje nekih saveta pa se kvasci guraju i gde ne treba.

pokupiti najbolje od oba sveta. mozda ti neki stariji nacini vodjenje spontane fermentacije ali samo oni ljudi koji su znali to i radili sa umecem i naravno odlezavanje.

"naši su pekli tako" e to je problem što je rakija plasirana nikako i što je obescenjena - jer realno 90 posto rakija si otrovi i nije "svabo" siso vesla pa da kupuje takvo nešto ...
Al dobro , možemo samo hladnokrvno pričati i učiti , a ko peče rakiju 20 godina ja ili neko odavde mu sigurno neće promeniti mišljenje po cenu života .... Ja kad sam rekao komšiji koji ću sutra prvu rakiju da pečem u životu šta je prvenac i da se odvaja , on me pogledao s prezirom kao da će mu neko nešto ukrasti , kakvo crno bacanje

Да не филозофирамо са првенцом у посуду где ће ти тећи ракија дтави теглу да пада у њу метил је тежи и остаће у тегли а препек ће исцурити из тегле и то ти је то Ако ћемо поштено све ти то знаш само навлачиш народ на зајебанцију кад волиш

I posle pričamo kako je naša rakija bolja od wiskiya . . .
Ja smatram da je naša čak prosečna rakija bolja i kvalitetnija i pod navodnicima zdravija od viskija i da je to samo jedna prevara kao i koka kola...

Isto kao kad babe kažu spremila sam sok od zove , pijte deco to je zdravo , a stavila 10 zrnca zove i kilogram šećera i konzervans i limuntus, tako da taj čarobni zdravi sok nije zapravo mnogo zdraviji od Kole.

Uzmimo npr Džek deniels , u Srbiji ga ima na hektolitre , a zamislite koliko ga ima u svakoj državi na svetu ? Zamislite sad ti destileriju , u fazonu bi trebalo da ima površinu cele Srbije da bi popakovala te kace , destilatore , mašine i opremu i koliko stotina hiljada buradi gde to famozno poče odlezava godinama ....
To je jedna obična proizvodna traka gde se sve dobija od hemije i stanca po svetu ...

Да не филозофирамо са првенцом у посуду где ће ти тећи ракија дтави теглу да пада у њу метил је тежи и остаће у тегли а препек ће исцурити из тегле и то ти је то Ако ћемо поштено све ти то знаш само навлачиш народ на зајебанцију кад волиш
Totalna dezinformacija, ne moze se tako izdvojiti
Metil se svodi pravilnim prepekom na minimum i izdvajanjem srca rakije.

Isto kao kad babe kažu spremila sam sok od zove , pijte deco to je zdravo , a stavila 10 zrnca zove i kilogram šećera i konzervans i limuntus, tako da taj čarobni zdravi sok nije zapravo mnogo zdraviji od Kole.
Bilo koji "domaći" sok sadrži mnogo šećera u recepturi i plašim se da bi pobedili ako bi ih labaratorijski testirali i uporedili sa Coca-Colom .
Ovo " fabrički " nazovi-vocni možda nemaju toliko zaslađivača ali ni voća sigurno pa ne znaš šta je gore .

E 'ajde nam sada objasni kako konstatuješ metil alkokol u rakiji iz kazana od 500€ ili 2500€?
Ali nebih opet da čujem tvoju priču da on ide tada i tada majke mi i da tada i tada treba odbaciti destilat(majke mi)..
Jel ti to radiš nekom hemijskom analizom pa time potkrepljuješ tvoju priču ili tako piše u knjizi iz koje si učio peći rakiju?
Takođe, bih voleo čuti i objašnjenje kako konstatuješ ona čuvena eterična ulja u rakiji..
Samo nemoj opet o onih 6 teglica kao objašnjenje teorije izdvajanja štetnih materija..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ti kad cedis sok iz bilo kog voća , većina glavnih sastojaka ostaje u tom otpadu koji se baci , zatim se sok kuva gde temperatura uništava ili razlaže vitamine i minerale , zatim se dodaje konzervans , limuntus , i ogromne količine šećera tako da domaći džemovi , slatko i sokovi su jedan veliki znak pitanja. Recimo džem od šljive se kuva između 3 i 5 sati i sad zamisli nakon 5h kuvanja koji hemijski procesi se izdržavaju .

Svi ti bućkuriši po zdravim granama i pijacama su čist otrov, zbog gore navedenog plus sto se u sve te voćne prerađevine ubacuje voće trulo ili polutrulo i zeleno , jednostavno ono najgore i najjeftinije , i naravno prskano i do 40 puta ako pričamo o jabukama .

1% sokova su ok kad vi sve to pasterizujete od proverenog voca bez hemije i bez tona šećera

Ovo što pišem povezujem sa rakijom jer će većina da kažu moja rakija je najbolja jer je to tradicija u našoj kući i radimo kao i čukundeda , isto kao i domaćice će da tvrde da su njihovi sokovi zdravi i domaci iako stave 10 Bobica zove , kilogram šećera , limuntus i konzervans.
To se tako pravi i prodaje a i koristi i daje sopstvenoj deci ne jer si ti ljudi zli , već su i oni sami ubeđeni da je to zdravo i da tako treba jer nisu jednostavno edukovani .

Nazad
Vrh