Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Moj kazan ima mesalicu i nikada mi nije zagorelo . Kod mene je lula malog precnika pa uz jacu vatru dolazi do puckanja iz lule . Ne vidim da sam mu dao pogresan savet . Ovo nisam znao za zagorevanje ukoliko se smanji vatra . Ako zelis da pomognes trebao si da pitas coveka kakav kazan ima i da mu onda pomognes .@Banat013
Moram primetiti da si čoveku gore u ovim postovima dao nekoliko tipičnih 'stručnih' ali naravno pogrešnih saveta.
Pogrešno je smanjiti vatru kada rakija proteče jer je to siguran recept da ti komina uhvati tj zagori..
Drugo pogrešno neću opet komentarisati jer ti tvoju teoriju guraš svim snagama, ako tako pečeš sebi nećeš mrdnuti dalje od proseka..
Treće, cela bosna bi do sada 'pokrepala' da je tvoja teorija tačna da se prva rakija ne pije i da je puna 'otrova'. Oni uglavnom i ne rade prepeku.
Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Ih kakva generalizacija Druže i dobrih i loših rakija ima na sve strane,a i pitanje je šta je dobro,a šta loše i za koga.Pio sam rakije kojima se svi divili,a meni bilo onako ništa posebno,a isto tako drugi je nazivali brljom,a meni baš lepo legla.O ukusima se ne raspravlja.Svaki kraj ima neki svoj način pripreme i pečenja koji vuče od starina,a i klima igra veliku ulogu u finalnom proizvodu.Nema dve iste godine što se tiče kvaliteta voća pa i same rakije.Svaka godina je priča za sebe.Neću da grešim dusu iz BiH sam i prošao sam je uzduž i popreko i mogu čvrsto reci da u BiH ne postoji ni kg dobrog pečenja ni litar dobre rakije , za razliku od valjevskog kraja gde ne postoji loše pečenje ni rakija
Ne mora rakija da se prepece da bi bila dobra . Mora samo lepo da se odvoje frakcije a ne da se ide od pocetka do kraja bez vadjenja . To je minimum , minimuma koji se MORA ispostovati i to ne dovoditi u pitanje . Ostalo neka se razlikuje ( pocetak fermentacije ) i odlezavanje rakije ali pravilno ispeci moze svako .Ja u bosni jeo odlično pečenje i pio ništa manje dobru rakiju. Nije mi jasno gde tamo nema da se dobro jede i pije.
Postoje krajevi gde se rakija ne prepeče, ali oni tako vole
Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Ja je vec dugo , dugo godina pijem svako jutro posle kafe . Na dve casice sam dnevno . A sto se tice prodaje po toj ceni to ti ide ovako . Mnogi imaju koliko toliko voca . Jedne godine rode , druge ne i ljudi skupljaju voce . Zele prvenstveno da imaju za sebe a mali visak prodaju po takvim cenama . Razmisljanje im je bolje ista nego nista i to im je visak .Postoji 10 knjiga samo o bakru od koga se pravi lampek , još toliko knjiga o tome koja debljina dna lampeka je najbolja , još 100 knjiga od kakvog drveta je je nabolje bure , i za svaku sitnicu postoji po 10000 varijacija i suština je da ne postoji univerzalni recept da bi neko nekoga ubedjivao u nešto
I ne razumem ljude koji peku rakiju a ne piju je , posebno mali i srednji amaterski proizvodjaci.
Neko ko je peče da bi profitirao a prodaje je po 5 evra teško da pravi i K od kvaliteta .
Čisto me zanima da mi neko napravi kalkulaciju od vas što je prodajete za 5 ili 6 e, a vidim da i 6 e e teško dobijate Kolika je vaša zarada po litru i obrazložite mi kako ? Pri tome pravite dobru rakiju i prodajuci je za 600 din vi zaradite ?
100 kg šljive je 10 l ljute
100 kg šljive i gajbi je 4000, iliti kupljene oko 2000.
Rad u voćnjaku , pečenje rakije , drva ,,voda , kupovanje kaca za kominu , za rakiju ?
Ujam od 500 din za lampek ?
Prskanje šljive , okopavanje , djubrenje, rezidba , košenje , mehanizacija , nafta , benzin , skupljanje i trešnje šljive , transport ,
Secer , kvasci ko ih koristi
I sad neko da mi pojasni matematički pečenje KAO STO KAZETE VASE KVALITETNE RAKIJE po 300 ili 2000l rakije i zaradu na tome ?