Ракија од шљиве

Pa uspi u 20 litara rakije od 60 stepeni dva litra vode, pa vidi dali je razblažena ili je ostala na 60 stepeni..
Nevidim nikakav razlog zašto bih 'patočio' u prepek ali opet kažem, neka radi svako po svome, meni ne smeta.

To ce naravno pasti za koji stepen . Ali ako prepek prekidas na 24 grada tvoja ljuta je onda bas ljuta ( preko 26 + gradi ) . To je ok ako razblazujes posle sa destilovanom . I mani se prica razblazivanja rakije sa nekom drugom vodom. Ovaj poslednji post o pecenju rakije ti je skroz dobar ali u nekim predhodnim postovima nisi tako pricao . U jednom postu si napisao da je tvoja meka rakija 35-38 stepeni i to stavljas u bure a prekidas pecenje komine na 30-35 stepeni . To je nemoguce izvesti . Jedino ako odmah sipas vodu pa stavljas u bure . Ali ta rakija se onda ne zove meka nego dobra rakija koja nije prepecenica . Ali nije ni toliko bitno kako peces kominu ako prepek odradis kako si rekao . Takav nacin je pravilam nacin pecenja prepeka 👍

Moj komšija sa kojim sad pečem njemu rakiju meku prestaje da peče na 20 tj 5 gradi , da li je to ok ?

On od dzibre samo prvi lampek je bacio 1l te prve neke rakije , a svaki sledeći lampek on ne baca ništa i kaže kaze i kad bude radio prepek neće tu prvu rakiju bacati već sve peče

E sad ja molim za savet jer ja sutra pečem , šta je gore pogrešno i kako da odradim { ja BiH opet ponesen vašim iskustvom na kraju išao malo destilovane vode da izbegnem ta istočna ulja itd itd } ne bavim se pečenjem već rezidbom voća a sad mi je stigla beka moja šljiva a dogodine će biti još više pa zato ispitujem i ona najgluolja pitanja

Ni jedno pitanje nije glupo . Ali nije mi jasno da pitas isto pitanje a dobio si odgovor .
Prekidanje pecenja na 5 gradi je ok ukoliko se ta rakija posle prepeciva . Ako se planira piti to je otrov . Ne treba nista da izbacuje dok se komina pece ukoliko posle ide prepek . Kada krene prepek neka se odbaci 1 litra i neka se posle ide do 20 gradi ili 50 stepeni . Tu se prekida i u drugi sud hvataj patoku koju ces ispeci sledece godine . U prepek uspi malo vode i kao sto su ne vec rekli doteraj meku na 11 gradi . Posle ces je razblaziti kaliko bude trebalo . Nema tu hocu malo destilovane . Koliko mora toliko ide . Jel si skapirao ?

Moj komšija sa kojim sad pečem njemu rakiju meku prestaje da peče na 20 tj 5 gradi , da li je to ok ?

On od dzibre samo prvi lampek je bacio 1l te prve neke rakije , a svaki sledeći lampek on ne baca ništa i kaže kaze i kad bude radio prepek neće tu prvu rakiju bacati već sve peče

E sad ja molim za savet jer ja sutra pečem , šta je gore pogrešno i kako da odradim { ja BiH opet ponesen vašim iskustvom na kraju išao malo destilovane vode da izbegnem ta istočna ulja itd itd } ne bavim se pečenjem već rezidbom voća a sad mi je stigla beka moja šljiva a dogodine će biti još više pa zato ispitujem i ona najgluolja pitanja
5 gradi nije 20 stepeni nego . 8 gradi je 20 stepeni .
Dzibra se ne pece nego komina . Dzibra je ostatak komine posle pecenja i ona se baca .

Ni jedno pitanje nije glupo . Ali nije mi jasno da pitas isto pitanje a dobio si odgovor .
Prekidanje pecenja na 5 gradi je ok ukoliko se ta rakija posle prepeciva . Ako se planira piti to je otrov . Ne treba nista da izbacuje dok se komina pece ukoliko posle ide prepek . Kada krene prepek neka se odbaci 1 litra i neka se posle ide do 20 gradi ili 50 stepeni . Tu se prekida i u drugi sud hvataj patoku koju ces ispeci sledece godine . U prepek uspi malo vode i kao sto su ne vec rekli doteraj meku na 11 gradi . Posle ces je razblaziti kaliko bude trebalo . Nema tu hocu malo destilovane . Koliko mora toliko ide . Jel si skapirao ?
Prvi put si ti napisao da se razume . E sad jedno pitanje , da li će biti rakija kvalitetnija ako BiH prekinuo pečenje ljute na 23 grada i onda je za 5 meseci razblaziiloo destilovanim vodom na nekih 18 ?

Ili se pri prepreku rakija bez vode može dovesti na 18 i da valja ?

Bice kvalitetna ali neces pogresiti da prepek prekines na 20 gradi .
U prepeku je nemoguce bez ubacivanja destilovane razblaziti rakiju . Moze se razblaziti pecenjem ali onda mora iz lule da ide i mnogo litara 0 gradi a ta rakija je otrov . Prekini na 20 gradi i posle koliko treba destilovane sipaces do zeljene jacine .

Bice kvalitetna ali neces pogresiti da prepek prekines na 20 gradi .
U prepeku je nemoguce bez ubacivanja destilovane razblaziti rakiju . Moze se razblaziti pecenjem ali onda mora iz lule da ide i mnogo litara 0 gradi a ta rakija je otrov . Prekini na 20 gradi i posle koliko treba destilovane sipaces do zeljene jacine .
Hvala , suština je meka rakija se prekida oko 10 gradi iliti 20 stepeni , a ljuta može na 21 grad i kasnije se podešava destilovanom ?

Nikad nisam pekao rakiju i ništa se u to ne razumem, a čitajući vaša pisanija, još manje. E sad na karju mi je nešto sinulo pa da probam ja to da sročim u najkraće mogućoj varijanti, ako dozvolite.
Prvi kazan pečem i prvu litru bacim. teram do 20 gradi i prekinem. To se zove srce i prava je rakija koju mogu po želji eventualno još malo razblažiti za 1-2 grada. Onda teram dalje do 10-12 gradi i ostavljam na stranu. Tako i sledeći kazan, posle sve ove blage stavim u kazan za prepek i opet teram do 20 i ta je dobra za piće tzv "srce 2"
Ono što ostane blage posle zdnjeg prepeka ili ostavljam za iduću godinu za novi prepek ili sipam u auto za pranje stakala...
Jesam dobio 4-

pitanje za kominu - kljuk od sljive. nisam mesao i uhvatio se onaj gore 'kolac', e sad vidim po nekim materijalima da kazu da ne valja da on potone, moje pitnaje je da li ga bacate ili ga zamesate u onaj tecni deo pre pecenja?

moja neka ideja je da skinem gornjih 5cm posto vidim da je poceo polako da se beli.

literatura i strucnjaci kazu da se kljuk pece cim kvasac zavrsi, ali vidim da je za sljivu popularno po srbiji da se ostavi jos malo da se 'smiri'. jel neko probao da testira to, ima li neke koristi od toga?

Znate šta? Koliko god sam pokušavao nešto objasniti nije išlo čak i onima koji su me kao slušali. Drugi su isto iznosili neke svoje teorije i to je prošlo isto tako bez bilo kakvog usvajanja ili razumevanja.
Tek sada sam otprilike skontao da, pošto je ovo tema o rakiji, izgleda ovde niko i ne piše koje potpuno trezan, pa tako komunikacija i teče..
Otprilike smo svi pod dejstvom ovih naših rakija i znate ono kada priča nekoliko mortuz pijanih ljudi.. Niko nikoga ništa ne kapira..
Nešto kao ono seljakovo majmunsko ostrvo kako on reče..:ppozdrav:
Tako da niko neće ništa naučiti i usvojiti, svi će i dalje rakiju peći kako su i pekli i to je sve tako..

Npr lampek 80 l dihtung na vodu , ta voda skoro stalno poprimi boju tj sok šljive , a nije jaka vatra da kupi, bar ja mislim da nije jaka. Šta bi to moglo biti ili to je smeta ?

Na dosta sam mesta čitao (i knjige i forume) i svuda sam nailazio na različite detalje kad se prekida pečenje da se odvoji srce rakije. Ovo mislim kada se radi prepek. Neko napiše da to ide na 12 gradi, neko na 18 a neko na 20 gradi. Svako ima svoju teoriju šta je najbolje.
Imam pitanje i za MIROSTI. Da li ideš da pečeš nekome rakiju ako ima male količine komine? Da li i kod njega primenjuješ ovaj tvoj princip kako ti inače radiš za sebe kompletan način dobijanja "ljute" rakije? Ovo pitam jel si napisao da ostavljaš meku rakiju par kodina u buretu a tek onda radiš prepek. I samo mi treba još jedan odgovor. Ako čovek ima npr 5-6 kazana od 100-120 l za pečenje npr šljive (i da kažemo da je šljiva dobra) koliko po tvom načinu pečenja (i meke i ljute) treba on da dobije litara ljute?

nije svaka komina ista, niti vrsta voca. u literaturi mozete naci opsege kad se prekida po tipu voca ili da li ide u bure ili ne. ono sto isto pise je da se donja granica moze preci ako iskusan tehnolog proceni da patoka jos nije krenula.

drugim recima zavisi u kakvom stanju je vas kljuk/komina. ako ste savrseno vodili fermentaciju, cist sudovi, ph dobro podesen, nema bakterija, voce bilo savrseno, temperatura ujednacena i oko 20 stepeni onda sigurno mozete ici nesto duze sa vadjenjem srca.

ali ako vam je kljuk prepun sircetnih bakterija, kiselo i zeleno voce, kontam onda vas ne spasava da prekinete ni na 20 gradi

Na dosta sam mesta čitao (i knjige i forume) i svuda sam nailazio na različite detalje kad se prekida pečenje da se odvoji srce rakije. Ovo mislim kada se radi prepek. Neko napiše da to ide na 12 gradi, neko na 18 a neko na 20 gradi. Svako ima svoju teoriju šta je najbolje.
Imam pitanje i za MIROSTI. Da li ideš da pečeš nekome rakiju ako ima male količine komine? Da li i kod njega primenjuješ ovaj tvoj princip kako ti inače radiš za sebe kompletan način dobijanja "ljute" rakije? Ovo pitam jel si napisao da ostavljaš meku rakiju par kodina u buretu a tek onda radiš prepek. I samo mi treba još jedan odgovor. Ako čovek ima npr 5-6 kazana od 100-120 l za pečenje npr šljive (i da kažemo da je šljiva dobra) koliko po tvom načinu pečenja (i meke i ljute) treba on da dobije litara ljute?

Vidi ovako, da se još jednom ogradim, moja metoda je kako sam objasnio, i evo ponoviću još jednom:
Dobra šljiva požeska se pokupi, kada je potpuno zrela, najbolje u drugoj polovini septembra u mom podneblju, kada je unutra zlatna i slatka(u toj meri da se može jesti sa hlebom ko posti).
Kaca se po mogućnosti puni za što kraće vreme za dan ili dva desetak centimetara do vrha. nije loše da se šljive u kaci izgaze(da se pretvore u kašu), i ta me dužnost obavezno kačila u mladosti. Znači izuvaš se, šorc i gazi. To se radi zato da bi se previranje uspelo obaviti pre novembarskih mrazeva pošto je požeška malo sporija po tom pitanju.
Dobro je da su kace na sunčanoj strani, jer onda previranje ide mnogo brže i efikasnije ali nije obavezno.
Komina se prati po mirisu. Kada je miris najači, tada se u roku od nekoliko dana treba ispeći rakija. Malo se skine one zasušene korice po vrhu i dobro se izmeša komina u kaci, i tada se počinje peći.
Još jednom ponavljam da ja i meku i ljutu rakiju pečem na osećaj i prestajem kada ne 'gori ispod lule'. Kod požeške šljive je to kod meke rakije 33-38 stepeni(vidim da me banat hvata za svaku brojku, kao da je to isto za svaku sezonu i kacu). Potom meku rakiju sipam u drvenu burad da odležava i pečem prepeku kada meni odgovara.
Za prepeku sam objasnio da prestaje goreti ispod lule na 57-60 stepeni i ja tada 'istavljam sud). Po meni nema smisla to dalje patočiti, jer šta bih sa tim materijalom osim što trošim vreme i drva. Tu rakiju sipam u staklene sudove od 60l i po potrebi kasnije razređujem sa vodom koju sam destilujem kazanom, ali nikada na niže od 48 stepeni.
Celo vreme dok pečem rakiju(i meku i ljutu) mirišem, probavam itd i taj moj instrument me nije nikada prevario.
Napomenuću i da sam ja jako mali konzument rakije, i verovatno su mi receptori iz tog razloga u dobrom stanju.
Što se tiče količine ljute rakije po jednom kazanu u mom slučaju se to kreće (za požešku šljivu)od 12-15 litara od 50 stepeni. Za tvoju šljivu zaista nebih pretpostavljao, ali recimo da bi trebao dobiti bar koliko i ja.
Kada pečem krušku tu se dobije dosta manje, recimo 7-10l.
Ja ne pečem rakiju 'po selu', nekada smo davali kazan, koji postavimo kod domaćina, i on peče sam, 'kazanija' se uzme kada se preuzima kazan.
Ovu meku rakiju koja odležava u buradima, za slavu koristimo za bukliju, i obično se popije skoro sva jer se svima sviđa i ukus i izgled..

Molim da me stručnjaci ne savetuju, jer ovo je nešto što je generacijama usavršeno i ja ne želim da to menjam jer je rezultat koji dobijam i više nego dobar i priznat. Drugi neka peku kako žele i umeju, ja ih neću ubeđivati da greše.

Ako kipi komina tj vidim da boji vodu u dihtingu bi značilo šta ? Opasnost ili ne ?
Par razloga moze da bude ali je jedan najcesci . Jaka vatra a mala lula . Ako se na luli cuje " puckanje " to je i pravi dokaz jake vatre .
Nisi skapirao . Meku mozes peci i do 5 gradi ( 12,5 ) stepeni . A prepek prekines na 20 gradi ( 50 stepeni ) .
@ACA RAIC - To je to 👍

Nazad
Vrh