Ракија од шљиве

Secam se zozovace, neki lik iz Nisa, ili tu negde, u svojoj firmi pravio, ne pekao, rakiju.
Za tu rabotu koristio metanol, iliti metil alhohol.
Neki ljudi od te rakije oslepeli, a bilo je i umrlih. Popio lepu robiju.
Nego, nikako ne mogu da shvatim tu pricu sa secerom.
Dodavanjem secera u kljuk se moze samo povecati kolicina cistog etanola. Ne vidim matematiku, ako neko hoce vise cistog etanola, puno mu je jeftinije da kupi alhohol u apoteci i da ga sipa u rakiju.
I u prvoj i u drugoj varijanti ce uspesno smanjiti arome voca, a neke potpuno ponistiti.
To je pored vece kolicine, jedino sto moze da postigne.

Secam se zozovace, neki lik iz Nisa, ili tu negde, u svojoj firmi pravio, ne pekao, rakiju.
Za tu rabotu koristio metanol, iliti metil alhohol.
Neki ljudi od te rakije oslepeli, a bilo je i umrlih. Popio lepu robiju.
Nego, nikako ne mogu da shvatim tu pricu sa secerom.
Dodavanjem secera u kljuk se moze samo povecati kolicina cistog etanola. Ne vidim matematiku, ako neko hoce vise cistog etanola, puno mu je jeftinije da kupi alhohol u apoteci i da ga sipa u rakiju.
I u prvoj i u drugoj varijanti ce uspesno smanjiti arome voca, a neke potpuno ponistiti.
To je pored vece kolicine, jedino sto moze da postigne.
A tako je odradjena zozovaca . Covek je u metil dodavao destilovanu i aromu . Pakao od mozga .
Jel hoces da kazes da ove rakije sa etiketom koje su po prodavnicama nemaju grama secera ?

I to sa cenom mi nije jasno.
Ako je rakija manje od 10 evra za litar, vec sam siguran da tu stosta nije u redu, posto je nemoguce da kvalitetno uradjena rakija, kosta manje.
A za neku bolju, za po nekad, mi je potpuno prihvatljivo da platim i 20 evra.

Znaci po tebi papir ne znaci nista nego ukus zdera ( ljutelja alkohola ) . Ali ok mozda neki ljude vole visak mnogih losih alkohola u rakiji . Lepse ih hvata . I predpostavljam da tako dobru tvoju rakiju ne dajes ispod 1000 dinara
Aman čoveče, ko je izdao papir?
Kojom metodologijom i koje parametre je testirao?
Znaš li neku rakiju koja je testirana nekim egzaktnim naučnim metodama.
Imaš li možda taj neki list sa rezultatima ispitivanja? Preporuči mi neku akreditovanu instituciju za ocenjivanje rakije.
Ili su možda neki vrući 'profesori' to malo pijuckali pa davali paušalne ocene?
Odavno ne prodajem rakiju, pečem za svoje potrebe dosta manje količine nego nekada. Poklanjam viškove..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

I to sa cenom mi nije jasno.
Ako je rakija manje od 10 evra za litar, vec sam siguran da tu stosta nije u redu, posto je nemoguce da kvalitetno uradjena rakija, kosta manje.
A za neku bolju, za po nekad, mi je potpuno prihvatljivo da platim i 20 evra.
Ali ima i jeftinijih rakija po prodavnicama sa etiketom . A ako su dobili etiketu prosli su uslove koje moraju ispuniti .

Aman čoveče, ko je izdao papir?
Kojom metodologijom i koje parametre je testirao?
Znaš li neku rakiju koja je testirana nekim egzaktnim naučnim metodama.
Imaš li možda taj neki list sa rezultatima ispitivanja? Preporuči mi neku akreditovanu instituciju za ocenjivanje rakije.
Ili su možda neki vrući 'profesori' to malo pijuckali pa davali paušalne ocene?
Odavno ne prodajem rakiju, pečem za svoje potrebe dosta manje količine nego nekada. Poklanjam viškove..

Za pojedine stavke u analizi predpostavljam da imas pravo . Ali recimo visak metila i ostalih losih alkohola je tacno . Zna se sta se u organizmu desava ukoliko rakija ima XX metila i ostaloga . U to nemoj sumljati . Fino si se izvukao oko poklonjenih visaka 👍 . Jel ima neki visak i za Banat da se posalje ?

Ali ima i jeftinijih rakija po prodavnicama sa etiketom . A ako su dobili etiketu prosli su uslove koje moraju ispuniti .
Pa od tih rakija, imas problema sa memorijom, doduse kratkorocnom, detinjstva se dobro secas. A mozes da imas i utisak da nece biti dovoljno vode na cesmi za zedj, i da te opsedaju nevidljivi bumbari.

Pa od tih rakija, imas problema sa memorijom, doduse kratkorocnom, detinjstva se dobro secas. A mozes da imas i utisak da nece biti dovoljno vode na cesmi za zedj, i da te opsedaju nevidljivi bumbari.
Ali i takvih imas na policama koje su prosle proceduru i dobile nalepnice . Tu sada nastupa prica zasto je narod postao sumljicav u nauku . Imas milion losih stvari u proizvodima ali su strucnjaci gledajuci u parametre dozvolili promet takvih proizvoda . Pa imas price o izbacivanju pojedinih E a do pre 10 godina struka se kunula u taj E . Imas izbacivanje mnogo hemije ( za prskanje ) iz upotrebe . Jedan perfektion je izbacen a koristio se do skoro i opet je ta struka tada njega hvalila za prskanje . A tek da ne pricamo o farmaciji . Svuda je struka postala busna .

Za pojedine stavke u analizi predpostavljam da imas pravo . Ali recimo visak metila i ostalih losih alkohola je tacno . Zna se sta se u organizmu desava ukoliko rakija ima XX metila i ostaloga . U to nemoj sumljati . Fino si se izvukao oko poklonjenih visaka . Jel ima neki visak i za Banat da se posalje ?
Ti stvarno misliš da neko testira te rakije po prodavnicama po nekim ustanovljenim standardima?
Jesam ja negde napisao da metil nije štetan, ili da ja smatram da nije štetan? Ne ubacuj mi reči u usta.
Što se tiče mog načina pečenja, budi uveren da na svoj način izbegavam sve loše stvari koje bi se mogle naći u rakiji.
U vezi slanja rakije za banat, naravno da može, ali mislim da bi ipak korektno bilo da to bude razmena, jer vidim da i ti pečeš rakiju, doduše drugom tehnologijom ali bar ti vodiš račun da bude dobra..

Ti stvarno misliš da neko testira te rakije po prodavnicama po nekim ustanovljenim standardima?
Jesam ja negde napisao da metil nije štetan, ili da ja smatram da nije štetan? Ne ubacuj mi reči u usta.
Što se tiče mog načina pečenja, budi uveren da na svoj način izbegavam sve loše stvari koje bi se mogle naći u rakiji.
U vezi slanja rakije za banat, naravno da može, ali mislim da bi ipak korektno bilo da to bude razmena, jer vidim da i ti pečeš rakiju, doduše drugom tehnologijom ali bar ti vodiš račun da bude dobra..

Znam da ti izbacujes prvenac . Dao sam ti samo primer zasto je analiza dobra i da moze da izvali otrov . Ali si mi malo sumljicav jer koliko se secam u prepeku ubacujes rakiju i ispod 18 gradi .
Sto se tice razmene tesko . Moracu ja tebi 2 litre jer moja sorta sljive ne valja da bi bila fer razmena 😃

Metil u rakiju ulazi sa patokom, u prvencu su vecinom neki drugi stetni alhoholi. U prepek ne bi smelo da ide nista ispod 50% na luli, zato se i razblazuje sa mekom vodom.
Teoretski znam vecinu odgovora na teme koje se diskutuju, ali nemam moralno pravo da savetujem, posto tek pripremam odstupnicu iz grada. Motanje oko kazana kao klinac kod strica ne racunam.

Zemljak, nemogu da verujem da vam je vlasnik kazana prihvatao takvu 'rakiju'za kazaniju?
Moj kazan je ispekao nekoliko hiljada kazana po selu, ali se uzimala ista ona rakija koja se peče. Litar i po od kazana je bila tarifa.

Ja imam moj kazan , vec sam napisao.
A ovako se uvek davala kazandzijska zato i sam naziv predstavlja vrstu rakije. Bar je tako u mojim uzim krajevima.

....
I još nešto, ljuta rakija se u hrastovom buretu može čuvati u samo tri puta, kasnije više nije dobra boja(bude tamno braon, a ne zlatne boje).
Što se tiče kuvane rakije(vruće), ona se po našim veseljima pravila negde do polovine sedamdesetih godina. Moja baba je bila poznata za spremanje te vruće rakije, i spremana je u oraniji od 50-70 litara.
Ma kakvi, ne stoji to bar kod mojih buradi.
Hrast bjel daje zuto zelenu boju. Braon daje dud. Novo bure brze boji i intenzivnije . Vidis u mom prvom postu da sam napisao posle 2 ili 3 godine rakija se prebacuje u stara burad.
Kod nas vazi da staro bure u podrumu zlata vredi.
U prvoj godini rakija nekada ne treba da stoji ni godinu, zavisi kakvu boju dobije. Moze posle 6 meseci da je dobila dosta intezivnu boju. Ja obicno prvo sipanje u bure idem sa mekom koju iduce godine prepecem. Tako dva put i trece godine idem sa ljutom, to je pod uslovom da bure mnogo boji.

Zimljak, bogte , ti i ja kao da nismo iz istog kraja.

Inace kod mene u familiji i uopste u selu i dan danas se zimi pije vruca.

Ovo za šećer pozdravljam .
Da li se možda dodaje zbog poboljšanja arome , ukusa , mirisa i kako to da je u većim količinama štetan a u manjim procentima poželjan ?
Ovaj izraz " majmunski ostrvo " mi je neobičan , ako moze pojašnjenje na šta se odnosi ?
Majmunsko ostrvo je skup zaludnih komšija koji se pojave kad god se nešto radi,pa nastane vašar :)

Šećeru nije mesto u rakiji,pa čak ni u tragovima.Kad se dodaje po zakonu to mora da se naglasi.Ali kako je kod nas zakon labava stvar svašta prolazi.

90ih se recimo prodavala po buvljacima rakija iz gepeka.Puni baloni vode,samo se razmuti prašak i eto je rakija,mnogi su glavom platili konzumaciju iste.

Onda jedan proizvodjač koji je bio na glasu je vraćao džibru u kazan,dodavao šećer i tako dobijao ogromne količine rakije od samo jednog kazana.

Isto tako su pravili i rakiju od kokošijih govana.Sipaju malo džibre,onda preko stave majstorsko sito,natrpaju govna prelivaju vrelom vodom i onda peku.

Mutljavina koliko hoćeš,ušpinovan šećer zarad boje,srce dudovog ili šljivovog panja.Zbog toga u mom kraju niko ne pije farbane rakije,pa sve da je na njihove oči pretačeš iz najkvalitetnijeg bureta.

Ja svu rakiju stavljam u dudovo bure,daje najlepšu boju,ali dudovo bure mora bar dve godine da se sprema pre nego sipaš rakiju,tj moraš da žrtvuješ meku koja će da izvlači boju i gorčinu.Kad je novo bure,za dve nedelje rakija postane crna i gorka.

Na koliko gradi prestajete sa pecenjem meke ?
I na koliko gradi je najbolje prekinuti prepek koji bi kasnije proredio dest.vodom?

Ja prestajem i jedno i drugo, kada prestane da 'gori ispod lule'.
Znači uzme se malo rakije ispod lule i baci na vatru u kazanu. Kada počne gasiti vatru, tada prestajem sa pečenjem.
To je kada se peče komina, 30-35 stepeni zavisno od vrste šljive(voća), a kada ide prepeka to biva 57-61 stepen, opet zavisno koliko jaka je usuta meka rakija. Kada usipam meku rakiju za prepek, stavljam pola vodu pola rakiju. Kazan je 100 litara, znači ide 50litara meke rakije a 50l vode.
Tu obično dobijem oko 30-35l ljute rakije. Količina ljute rakije lako se izračuna. Pomnožiš jačinu meke rakije sa litražom i taj proizvod podeliš sa jačinom ljute rakije koju nameravaš da dobiješ.
Preporučujem ti da sa kazanom predestiluješ potrebnu količinu vode, jer ona što se kupuje po apotekama i drugim radnjama može biti i hemijski tretirana(demineralizovana), a to ti u rakiji netreba.
Grad(alkoholmetatar) koristim samo kada doterujem jačinu ljute rakije, sve ostalo radim isključivo na miris ukus i osećaj.

I mene sada zbunjujes a kamoli pocetnika. Prvo pecenje rakije prekidas sa 12-14 gradi ili kao sto kazes 30-35 stepeni ? Kada zavrsis pecenje komine tebi sigurno jacina bude preko 16 gradi ( 40 stepeni ) i onda to stavljas u bure da lezi pa posle dve godine vadis to i dodajes pola vode i kreces prepek . Ovo oko prekidanja prepeka je ok skroz . Ali nemoj da bunis coveka . Neka slobodno pece prve kazane do 5 gradi ispod lule a onda u prepeku da odvoji srce . U prepeku slobodno moze da ide do 20 gradi ispod lule .
I samo da te pitam koliko destilovane vode dodas kada prepek prekines tada na 60 stepeni ?

Vidi, ti ako misliš da treba, ili ti je neko tako rekao, možeš meku terati i do nule, ja smatram da netreba i da nemam gubitka što radim tako kako radim. Rekao sam kako ja radim, nije obavezujuće ni za koga.
I ovo što kažeš da u prepeku ide na 50 stepeni, znači da bi razblaživao prepečenicu lošim alkoholom i time bi neminovno kvario prepek. Onda razblaživanje nema smisla, na taj način je u prepecanju može doterati na potrebnu jačinu bez razblaživanja vodom..
Znači, tvoje 'slobodno idi' ovako ili onako je malo slobodan savet. Kažeš kako ti radiš, a ne ubeđuješ čoveka kako da radi, jer možda grešiš..
Možda i ja grešim, zato i opisujem kako radim i objašnjavam zašto tako radim, ali nikog ne ubeđujem da tako treba.
Što se tiče dodavanja vode u prepek, matematički možeš izračunati u mililitar, objasnio sam gore osnove tog računa..

Kao da nemas ni malo iskustva . Prepek kada radis on dugo drzi . Kada krene da pada , pada jako brzo . Ti sklanjas po recima prepek na 24 grada . Do 20 gradi posto brzo pada max izadje jos 2 litre i nikako se rakija zbog te dve litre ne moze razblaziti . Nece ni pola grada pasti ukupna kolicina ispecenog prepeka .

Nazad
Vrh