Ракија од шљиве

Matke nezelim riskirati dugogodisnji trud,mogu probati nemam nista protiv ali to mi je pola zivota mojoj dijeci prvenstveno.Evo danas cu u bacvu plasticnu ici odvaditi 100kg sljive i metnuti 10 kg secera(slatke vodice) i nek stoji nikakav je to problem ali sam cu je piti i najzadnju peci da vidim na sebi nikom drugom kakvo ce stanje biti odmah prilikom pecenja za mijesec-dva i nakon pola godine.Imao sam gadna iskustva sa kominom i secerom ali opet cu probati nek se sve je.e.
 
Care razumem ja tebe druže, ne kažem da radiš loše što ne stavljaš šećer ako šljiva ima 16 % šećera u sebi, ali ako ima 10, 11 % onda je to dosta veliki gubitak u količini, ali ne i u hvalitetu, ali veruj mi da na 3 % šećera nema nikakve razlike u hvalitetu rakije, ali probaj pa javi, naravno na sebi jer je to najsigurnije, probaj nećeš se pokajati..... ::namigivanje::
 
Stavio sam u plasticno bure od 120l komine(odvadio iz kace) i razmutio secera 10kg.u vodi(napravio sirup)i usuo.Vidjecu sta ce biti a da vidite moju zenu prvo pitanje je bilo sta radis?nakon odgovora moga je drugo pitanje bilo,jel se ti smices sa pameti pa tko ce to piti otjeraces goste?kad sam rekao da cu sam piti je za probu rekla je pa metni i 3 litre loz ulja radi arome i nasmijala se sa komentarom ti nisi normalan.
 
za ovu godinu je pečenje šljivovice završeno, ostala je još jabuka, a onda lov i duuuuuugeeeeeee jutarnje degustacije i prepirke ko ima bolju rakiju :haha:.....biće :ppozdrav:
 
koje sorte care imaš ? kod nas je najviše zastupljena čačanska lepotica, pa požegača i stenli, a njih smo odavno odvojili od koštica, ukomili i juče završili prepek, danas planiram da prskam zimsko... ::namigivanje::
 
najvažnije za zimsko prskanje ti je da budu tri dana suva bez padavina, a da temperatura ne padne ispod 5 stepeni celzijusove skale, prskamo uvek kada otpadne 75 % lista, sada je otpalo možda malo i više, ali rakija pa kukuruz......poslova preko glave
 
naravno govorim za šljivu jer nju prskom, pa sačekaj još malo lista da otpadne i prskaj, mi već godinama prskamo Galenikinim preparatom Bakarnim oksidom 50 i zadovoljni smo..... ::namigivanje::
 
Pozdrav svima!
Zanima me,učene ''rakijdžije'', da li kada prodate koju litru rakije kažete kupcu da ste dodavali beli kristal šećer u kominu . Da li mu i obrazložite stavove da je dozvoljeno dodati 3,4 ili 5 kg. po kazanu šećera i da sve to opravdate nekom studijom npr. Poljoprivrednog fakulteta?
Da li će za koju godinu procenat šećera da poraste jer tada više 'izađe' meke pa ćete i za to naći opravdanje i tako u nedogled. Hoćete li , kada nam EU bude odredila obaveznu analizu i etiketu na toj istoj etiketi napisati da ima 3,5, ili7% šećernog sirupa!
Batalite te priče, rakija se uvek pekla od voća. Koliko će to voće imati šećera zavisi kako ga obradiš i kakva je godina. Madžarka je uvek bila za rakiju i za pekmez u koji se nije dodavao šećer i mogao je stajati 5 i više godina bez da se pokvari ili pobuđa. Sorte novijeg datuma nisu predviđene za pečenje rakije. Znate li koliko se dobija litara od oskoruša ili trnjina.To su perfektne rakije ali je količina jako mala. Po Vama bi tu trebalo dodati šećera barem 10 kg. po kazanu.Živi Vi meni bili i uzdravlje. :veseljak::
 
Rebeljac oni koji kupuju rakiju od mene znaju da dodajem šećer. Ne vidim zašto bi lagao o studiji polj. fakulteta ili tako nekoj glluposti ? :sta: Koju litru rakije :haha:, msm da tu treba da stoji još koja nula :D, a ko hoće da peče rakiju po standardima smrdljive evropske unije neka ide u najbližu Mađarsku pa neka tamo peče npr. kajsijevaču jer je Mađari najviše vole...iskreno se nadam da nikada nećemo ući u taj sramotni savez demokratski orijentisanih država.... ::namigivanje::
 
Rebeljac...mnogo je 10 kg po kazanu (100 kg) ...Ove godine smo sipali 3 kg...a prosecno 4,5kg....ne treba ni preterivati...... ::namigivanje::
 
Tako sam i ja stavljao ove godine, u zavisnosti od voća i vremena dozrevanja.....Darosavac apsolutno si upravu sa šećerom nikada ne treba preterivati, ali sa nekim drugim stvarima..... hahah :haha:, šala naravno :D
 
Pozdrav gospodo. EU nije tema samo sam pitao. Bez ljutnje. Te hiljade litara prodajte i uživajte.
Možda će Vam neko jednog dana reći da se i od šljive može praviti rakija.Nemam više komentara.
:ppozdrav:
 
Care cenim vaše mišljenje o pravljenju rakije bez šećera, znam kako pravim izložio sam to, imao onih koji rade kao ja, po propisima i koji znaju šta rade, ko hoće neka čita postove i neka mi pošalje pp, daću mu savet, veliki pozz i :ppozdrav:
 
Nije misljenje nego tako ide i drugacije nemoze i ja bi volio da mogu da prodam takvo sto samo krkaj cukra i kolicina se 30-50% poveca,ali kome to prodati,ok ako glavina neboli nema problema a ako zaboli sta onda mogla bi me ostati bolit ako goste rasceram..Ako ti netko trazi kukuruz secerac nemozes mu podvaliti 444 hibrid :nono: neide i gotovo.
 
Pohvala za matkemafija... Svaka cast...tako se pravi dobra rakija, u PP sam ti jos dodao neke finese oko spremanja kljuka i oko destilacije.Dobra ti je odluka da ti se ljudi obracaju samo privatnom porukom (PP).Neke stvari koje bih ja napisao na forumu izazvale bi, blago receno, revoluciju medju "rakijasima".Znam,vise se ne pojavljuje "kengur", jbg dipl. hemicar..zna u prste tehnologiju,i mnogi drugi itd..Ne kazem da treba "zabraniti" ovu pricu , ali sada tek vidim sta se pije po Srbiji,i sta ce se jos dugo piti...Ostala je samo tradicija,bez trunke poboljsanja,naravno, naucnim putem.To znam,sigurno, jer i dalje Francuzi prave vino na tradicionalan nacin + nova tehnologija + novi sel.kvasci + nova tehnologija izrade burica za smestaj proizvoda+ambalaza novog proizvoda+menadzment prodaje..i tako? Matkemafija,samo napred :bravo:

Ing.Misa S. Miletic (dfiskal) :ppozdrav: :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1287475974[/time]
_________________________________________________
CAR je napisao(la):
Nije misljenje nego tako ide i drugacije nemoze i ja bi volio da mogu da prodam takvo sto samo krkaj cukra i kolicina se 30-50% poveca,ali kome to prodati,ok ako glavina neboli nema problema a ako zaboli sta onda mogla bi me ostati bolit ako goste rasceram..Ako ti netko trazi kukuruz secerac nemozes mu podvaliti 444 hibrid :nono: neide i gotovo.

Dragi moj Care
To tako ide i moze drugacije..Probaj pa ces videti..."Izvadi" 10l rakije kuji si spremio po matkemafija receptu,ali vodi racuna, o pripremi kljuka,destilaciji i "cuvanju" , rakije i videces razliku to ti pricam dobronamerno
 
Nazad
Vrh