CAR je napisao(la):
Ok 3-5% nemam nista protiv ali 50% je mallooooo previse a to ljudi mecu kad covijek sa kazanom od 100 litara goni 27litara rakije (ne prepeke) 45 stupnjeva jaka mislim da je to maalooo pretijerano a tu dolazi velika glavobolja.Dozvoljeno je 16 % sladina komine tako kazu strucnjaci sa instituta u Vukovaru (kad se rakija nosi na analizu sve preko je brrrrr.Oni to lako izmijere isto kao kad covijeku secer u krvi mijere pa netko ima 16 secer to nije dozvoljeno granica je 6,5 a optimalno je 5 tako i komina 16% bar u HR tko nosi rakiju na analizu.Ja svoju nosim svake godine i stalno manjka 12% je prosijek.Kako mi rekose ovi sa instituta da rakija ima 4 vrste otrova itd.itd.to radim posto u kaficu prodaje se a (ispod stola)
ako zeznem stvar gotov sam tako da nema zajeb.ncije.Pricam svoje iskustvo.
Tacno tako Care, da ne bude zablude kraljica medju sljivama za rakiju je sljiva pozegaca (bisrica, madzarka) kako je gdje zovu, dokazano je a i svi strucnjaci ce to da potvrde da sljiva pozegaca daje rakiju vrhunskog kvaliteta pre svega zbog svoje arome koje niti jedna druga sorta sljive nema, a ovo oko secera sirup ovo ono svi dodaju da dobiju na kolicini ali ne i na KVALITETU, nista necete poboljsati kvalitet rakije ako dodate nebitno 1% ili 50% sirupa od secera...samo dobijate kolicinu, kao sto Car rece u nekoga kazan od 100l izbaci 10l a kod nekog 18l, zdravom logikom i racunicom se dolazi da ova druga ima dodatak secera.
Dakle sljiva pozegaca ima sadrzaj secera max 16%, pa se zbog toga i na analizma rakija vodili time da je to gornja granica secera koja treba da ima komina znaci
16% maksimalno, e sada neko je gore pomenuo siromer, i to je tacno uzmes izmeris lepo i znas na cemu si koliko imas secera, e sada ako se vodis ovim pravilom do 16% secera, tvoj kom recimo ima12% secera, znaci ti imas prostora za +4% sirupa od secera i time ces dobiti samo na Kolicini finalnog proizvoda-Rakije.
Ako sljiva nije kvalitetna, zdravi plodovi, da su sazreli i da imaju aromu svoju kakvu imaju, ne bitno koja je sorta, dzaba svi sirupi i seceri tu nema kvaliteta, a sto se tice kolicine razmutite vode i secera pa pecite do mile volje a sta ce te dobiti? Rakiju sigurno ne od cistog voca.
I na kraju, bolje vam je da se borite u vocnjaku da povecate taj secer u samoj sljivi, njen prirodni secer (ne onaj od secerne repe, trske i ostalo), dobro negovan i odrzavan vocnjak mora da da kvalitet od sljive prva liga, mada oni koji peku rakiju sa secerom obino i nemaju vocnjake nego kupuju sljivu pa se vode racunicom kupim tonu sljive pa roknem 100kg secera pa da vidis rakije ko blata...neka hvala, sva sreca pa i secer poskupio tako da ce se mnogo manje peci secerusa nego prethodnih godina
Tako da ove rakije ko dodaje do 5% secera maksimalno, (jer nema sljive koja ima secer ispod 10%, ima ako se oberu zelene i mnogo manje) moze da se tolerise, sve preko toga je samo da se dobije kolicina.
Ja kod sebe ne dodajem ni gram secera samo cekam da sljiva sazri, pa kada je smrvis prstima kospica sama ispadne a u njenim polutkama lezi sok-kompot od njenog secera, da se prsti lepe, e to je sljiva i ne treba mi siromer
.
I za kraj sadrzaj *S*ukupnog secera, *SM* suve materije i *K* kiseline nekih sorti sljiva:
Pozegaca - S ~ 15%, SM~20% K 0.96%
Stenly - S 10-11%, SM 19-20% K 0.9%
Cacanska rodna - S 10-12% SM 17% K 0.93%
Cacanska lepotica S 9-10% SM 16-17% K 0.9%
Valjevka- S 10-11% SM 17% K 0.88%
Crvena ranka S ~15% SM 16-17% K 1.38%