matkemafija je napisao(la):
Hvala vam Mišo
, mogu reći da je malo forumaša koji se razumeju kao ing. Miša u spravljanje dobre rakije, a još je manje onih koji hoće da pomognu, čovek mi je u pp poslao "knjigu" tekstova, a ko bi to danas uradio, apsolutno si upravu za to da se danas peče i pije sve i svašta, ne treba zaboraviti tradiciju,
ali svakako treba poslušati reč tehnologije i pokušati što više je primeniti u našoj proizvodnji kako bi dobili što više dobre i hvalitetne rakije, a mislim da je to cilj svima...siguran sam da bi bilo još više polemika kada bi napisao to što želi, čak bi onda možda i ugasili ovu temu jer mnogi rade samo po tradiciji i misle da je to najbolje....
pozz Miso, i ostali "savremeni" rakijaši
Drug nemoj me pogresno shvatiti, ali sa ovim gore se slazem potpuno sto sam obelezio, ali ne i da se dobija kvalitetna rakija...
Tradicija je jedno i ta tradicija ima svoju tehnologiju proizvodnje kao i recept kako se sve to spravlja, cinjenica je recimo da danas bakar u ovoj proizvodnji sve vise potiskuje ne rdjajuci celik-inox, to su tako reci novi materijali koji recimo za sada ne daju i ne pustaju u rakiju nikakve primese, dok je za bakar dokazano da zna da u rakiju pusti svoje patine, ali to je opet do kvaliteta bakra, kako bi neki rekli muski zenski bakar ovo ovno, tacnije sve je u cistoci samog bakra, pa se od takvih i prave najkvalitetniji kazani...
Gore kolega pomenu francuska vina, i oni tacno imaju tradiciju i svoje recepte, sta mislite da ce vam reci neko njihove tajne strogo cuvane recepte, pripremanje kljuka, sta sve stave u njih i da li u opste i stavljaju sta to niko nezna mozemo nagadjati, ali je jedno sigurno kao sto Car rece niko se nece igrati sa svojim proizvodom ako taj proizvod ima kvalitet kakav ima, i iako ima prodaju kakavu ima, a sve zarad kako sam gore obelezio KOLICINE, to je takozvana komrecijalizacija koja je i dosla sa zapada, daj da se sto vise izroka, nastanca, a kvalitet ko te pita...
Da li treba da vas podsecam od kada se pocela masovno na ex-yu prostorima peci secerusa rakija, pogotovo u Srbiji *vojvodina i srem* medju prvima, za vreme rata u BIH i sankcija koje su bile uvedene tada SR Jugoslaviji kada se narod dovijao na sve nacine da prezivi...
Cuveni Suboticki SPAS
pekli su ga od cega sve ne...
E da vi kolege gore mene pogresno ne shavtite, ne pecete vi SPAS, daleko je to od spasa, ali od tih godina dobro se secam kao danas u mom kraju su poceli da kupuju siromere, kvasce, mekinje, i naravno glavni adut SECER-od repe i trske i samo rokaj bato rakije ko blata...
Destilacija je i dan danas ista neam sta tu da se mudruje, a da li je ista rakija koja se pece na bukovom drvetu ili na ruski plin
e to su pitanja, kada se kaze cista sljivovica znaci neam tu nikakvih primesa i tacka, hrastova burad su bila i ostala kao vrhunski sudovi za sazrevanje i starenje rakije i svih alkoholnih pica, i ako danas uz svu tehnologiju i nove materiajle imamo staklo, plastiku, i naravno Inox posude.
Ja inace u plastici nikada ne drzim rakiju, samo staklo, nemam nista ni protiv Inoxa smao sto je skup ali i vredi vecno traje, ali da rakija pre stakala i inoxa mora da odradi svoje bar njamanje 1 godinu u hrastovom buretu, da se oblikuje i onda je roknes u staklo i Bog da te vidi.
Svka vama cast sto ucite skole i hemija i tehnologija i sve to cenim, ali svi imamo pravo da kazemo svoj stav o necemu i kako ko spravlja u ovom slucaju rakiju, ja ne stavljam secer ni kvasac ni nista, samo kaca i sljiva.
Ziveli