Mada sam obecao da se vise necu javljati preko portala,ali ovaj put moram da dam jedan mali komentar,ili postavim pitanje ,nasem dragom clanu
Provac,i to sve u ime ovih ljudi sto citaju i interesuju se za tudja iskustava u pravljenju naseg tradicionalnog napitka,po kome smo postali poznati u pred-proslom veku.Naime,sljivovica se , zaista pravi od sljiva,i to tzv rakijskih , sto se, naravno, slazem sa PROVAC-om.Drugo,podrazumeva se da se u kljuk ne stavljaju grane i lisce,vec samo zreli plodovi.E, a sada prvo pitanje...Kada taj divan,zreo plod,stavis u kacu , cime ga stitis od oksidacije i uticaja "divljih" kvasaca?(naravno vrenje pocinje posle 2-3 sata).Moj odgovor glasi,10g vinobrana na 100kg voca (on sprecava oksidaciju kljuka i eliminise delovanje"divljih" kvasaca, s tim sto ti omogucuje delovanje slektivnih kvasaca ili ti "domacih",naravno, ne stavlj se "pivski" ili "hlebni" kvasac.Drugo pitanje glasi:Zasto se ne mesa kljuk?Nije dokazano da "cep" ili ti pogaca sadrzi najgore elemente,koji daju neki neprijatan smek, ali kada se formira jo je "vasar"?naravno kod onih koji to rade i ne postoji pogaca,jer svo "meso" od sljive je je "aktivno" i iz njega se dobijaju te zeljene arome, a u pogaci, kada se napravi, je pravi "vasar" od "divljih" gljivica i budji (zato se i odvaja i ne ide u kazan). Posto je formula za alkohol opste poznata, ja mesam kljuk i idem u koris,"domacim" ili ti "plemenitih" gljivicama-kvasaca, jer mesanjem "provetravam" kljuk.A sada jedno bolno pitanje:Zasto ne treba dodavati secer,do zeljene granice od 18.6 shiromera?Sta se tu gubi , a sta dobija?Odgovor je: zadrzavma isti kvalitiet a dobijam ,cinjeca je, i 0.9 l rakije po dodatmom KG secara.Selektivni kvasac pretvori u alkohol ,kako vocni tako i "kristal" secer u alkohol.(Formula za alkohol je opste poznata,znaci alkohol je alkohol,a aromatici su aromatici,to su dve stvari,naravno).Sto se tice kazana,i pripreme tu je stvar jasna,mada ja primenjujem malo liberalnije mere,ali sutina je,dobra higijena kazana,u to se potpuno slazem sa tobom.)E sad jos jedno bolno pitanje:Zasto "peres" rakiju preko vode u toku destilacije?(lepo si upotrebio izraz "destilacija", a znam kako radis , stavis sud od 2l vode ispod lule itd..jednostavnija varijanta je da to isto uradis iznad sudopere ,stavis sud od 5 l vode i sipas onu istu rakiju i operes je za 10 minuta..jbg ista procedura
).Odgovor je sledeci: i ja isto "perem" rakiju ali na sledeci nacin,govorim o prepeku:Napunim kazan sa prvom frakcijom 70% dodam 30% vode,ali gledam da podesim optimalnu povrsinu isparavanja.(to znaci punim kazan tako da imam najvecu povrsinu za isparavanje),i sta sam dobio
rvo isparava metil ,pa etil ,pa voda i ostalo djubre).Ovim postupkom,prvo ,dobro operem rakiju , a i sacuvam alkohol.(ako ne stavljas vodu ,gubis oko 2-3 dobre rakije+nisi je dobro "opra", gore pomenuta sudopera ti nece to uraditi, budi siguran).Evo i jos jedno pitanje:Zasto u prepek stavljas kominu?Znaci mesas 0-(nultu-normalnu frakciju) sa prvom frakcijom,po toj logici dzabe radis prepek.Naravno tebe interesuju arome i mislis da se one nalaze u kljuk?Naravno one se i nalaze u kljuku ,ali arumu "povecavas" samo svezim vocem,nikako prevrelim.Jer, koncetracijom alkohola koncetrisu se i aromatici.Tebi sada ovo zvuci cudno,a li je istina.Problem je sada kako te armatike oziveti , jer ja pravim drugu frakciju do 62 % alkohola i skidam cistom destilovanom vodom do 40-50%.Svi aromatici budu "aktivirani",jer neki aromatici ostaju "ucaureni",jer se ne rastapaju u alkoholu... itd..
Toliko o nama iz Sumadije (kako ti kazes ,u pojedinim krajevima Srbije rakija se pravi na pravi nacin ..itd).Ovo shvati kao dobronameran "upitnik", jer, sam, ipak, nasao neke nelogicnosti u tvom spravljanju rakije, i naravno "Nema bolje rakije od davde do Trakije"
ing.Misa S. Miletic