Pročitah sve postove i mogu reći samo jedno, tj. citairati forumaša koji je rekao da je bilo kakva rakija koju
MI ispečemo bolja od kupovnog otrova... Ovo mogu da potvrdim jer je kod nas da ispeče doneo čovek 100 l komine od šljive, izvukli smo oko 25 litara prvenca, pošto je imao smrtan slučaj doneo je oko 40 litara kupovne rakije sa 50 % alkohola, kada smo sve to prepekli dobili smo oko 17 l rakije sa 50 % alkohola
, tako da ko zna od čega sve prave to kupovno đubre, rakiju pečem po recepturi jedinog doktora nauka u Srbiji, radim sve isto kao d
fiskall, samo što ne stavljam vinobran, prosto zato što nisam nigde video da treba, i ne kupujem kvasac iz francuske, već kupujem običan selekcionisani kvasac u p.a. Čardak, a za odležavanje rakije u buradima može da se vodi polemika danima, koliko sam ja pročitao u knjizi koju je objavio, idealno bi bilo kada bi rakija nakon pečenja mogla da odleži 15 dana u staklenoj ili prohromskoj posudi, a zatim po 6 meseci prvo u dudovom, pa u hrastovom buretu, nakon tih 12 meseci, ponovo se vraća u staklenu, prohromsku, ali i u posude koje su specijalno pravljene za čuvanje alkoholnih pića od plastike, posle toga treba sačekati oko mesec dana, procediti je kroz gazu ili još bolje laboratorijski papir, a onda
Još nešto, rakija je vremenom izgubila svoju pravu vrednost, danas je peku od svega i svačega, a cilj je 90 % populacije samo da se dobro i što brže napije, znam po "mušterijama" koje su dolazile kod nas. Kada im ponudite takvu rakiju staru oko godinu dana, sa malo jačom cenom, okrenu se i odu u prodavnicu i kupe "lozovaču" po 250 RSD, žalosno, ali istinito, malo je danas onih koji zaista znaju da cene hvalitet, ima ih, ali jako malo. Znam da će sada nastati polemike, ali ovo je moje mišljenje....
Care vidim da si iz Like, moj pokojni deda, Bog da mu dušu prosti je bio iz Like, prezivao se Biga, kuća im je bila 200 metara od plitvičkih jezera...