Ракија од шљиве

sa vecinom stvari bi se slozio ali ima tih nekih detalja:
- kod meke rakije ne vadim srce nego ide ‘sve’
- kod prvenca u prepeku treba biti oprezan, vidjao sam da los kljuk daje nekad i dosta vise prvenca u odnosu na onih 0.5-2% preporucnih
- ovdajanje patike u prepeku (prve i druge) mi je i dalje malo nejasno, video sam sta knjige kazu ali se isto desava da patoka ne krece isto za kvalitetan i nekvalitetan kljuk, i za razlicita voca

ako samo izmemo ovaj klasican nacin pecenja rakije na prostom kazanu, gde se ide na prpek, tolika je varijacija i mogucnosto da se nesto pogresi.
mislim da ljudi kod nas manje vise dobro rade sam proces pecenja nego se brlja oko voca i fermenacije.

cisto i zrelo voce, drzati kom zatvoren i bez mesanja i vazduha, imati const temperaturu i nema greske.

sto se tice selekcionih kvasaca, ne znam jesu li dobro resenje jer mi imamo toliko razlicitog voca i sorti a koriste se par kvasaca sa trzista, vinskih kvasaca. mozda nisu optimalni za svako voce i mozda ti divlji mozda bas i daju tu neku aromu.

i onda pecenje na gas i drva, da li pravi razliku to variranje u temperaruri ispod?

i na koliko ostavljate ti mladi rakiju, recimo sljiva 55%? ili blizu 60% ako ce da lezi u drvenom buretu.
recimo sta ako curi ‘dobra’ rakija i posle, da li vredi ici na prosecnu jacinu od 45-47% da li se nesto gubi od aroma tom segmentu? posto mi deluje da jos ivek ne krecu patocni ukusi za dobro odradjen kljuk

Od svakog kazana odvajacemo samo srce rakije
Šta je srce u prvoj destilaciji, na koliko na luli bi prekinuo?
da li vredi ici na prosecnu jacinu od 45-47% da li se nesto gubi od aroma tom segmentu?
Ako je ova jačina u prihvatnom sudu onda je patoka već debelo zašla u rakiju a ako je to jačina na luli ako je dobar kom onda može biti ok. Ja sam ove godine prekidao sa 45-46% na luli, još se nije osećalo ništa strano i ružno u tom trenutku ali nisam hteo dalje... što je sigurno, sigurno je...

Ja sam ove godine prekidao sa 45-46% na luli, još se nije osećalo ništa strano i ružno u tom trenutku ali nisam hteo dalje... što je sigurno, sigurno je...

jasam mi je rezon za prekidanje na 18-19 gradi. ali upravo ovo sto si napisao, sta ako pustamo 'patokou' koja nije patoka nego je dobra rakija.

ako tu jos ima neke valjane rakije bez primesa onda je bolje time razblaziti onu rakiju nego destilovnom za par meseci. tako i pise u knjigama, ako valja ostaviti je.
e sad zasto je pravilo da se na 18-19 gradi. moja pretpostavka da se to ustalilo zbog desavanja u praksi, tipa po srbiji kako se kom priprema i cuva, najbolje je odma prekinuti na jacoj gradazi da te ne boli glava kasnije

Upravo iz svih ovih prica spremanje rakije je umetnost . 2 bureta od 50 l sam kupio pre par godina od nekog lika iz okoline Valjeva i stigli mi brzom postom .
@aleksandarx - i ja ne vadim srce nego sve ide u prepek .
Prvenac kod prepeka posto mi je kazan 80 litara odbacim litru . Stvarno ne znam da li i posle recimo prve 2 litre ide otrov .
Prekidam uvek na 18 gradi na luli i ne razmisljam . Vec od 20 treba pratiti i degustirati . Tako mora veruj mi . Posle toga neces nista bolje dobiti . A realno i da izvuces jos 2 litre do 15 gradi nista nece znaciti i opet ces morati destilovanu a reskiras mnogo . Gledao sam i pecenja gde patoka ide li ide i kazu ma izbistrice se . To su strasne stvari . Zato i retko gde i pijem rakiju .
Oko kvasaca ne znam ni ja . Neko mi je rekao za taj vinski a ja koristim 20 grama pekarskog na 100 litara komine . Ubacujem ga zajedno sa secerom .
Sto se tice razblazivanja tu pravim gresku . Ja odmah sutradan razblazim prepek od recimo 28 gradi na 20 gradi i sipam u burad .
@MarcetaB - Po meni srce rakije je - sve posle prve litre i do 18 gradi na luli .

ovo za prvenac mozes tako sto sa lule odvajas po 2dl recimo u case, pa onda kad napunis 10 casa redom i onda pomirises i ako se jako oseti na aceton onda tu casu bacas, privh 5 ce sigurno biti jako, onda ides dalje i sve do momenta kad taj miris ne spadne na neki podnosljiv nivo

Ma gde cu to da radim . Odvojim litru i cao a dve casice sto dnevno popijem ne predstavljaju problem 😊

jel moze preporuka gde se burad za rakiju mogu naci kod nas?
U našoj blizini ih nema na žalost, ja sam do sada uzimao od:
Blagojević, Skobalj
Đorđević, mislim da je iz Niša
Akacija plus, Modriča-Kruševac trenutno čekam bure od 110l
Uzimao sam u početku dudova burad, sada uzimam hrastova 50-100l, hoću da sve probam a za par godina plan je da se pune
burad od 500l pa da imam svoje mišljenje i iskustvo i o pinterima i o vrsti bureta.
U novim buradima držim jednu godinu, sad imam burad ove godine im je peto punjenje i njih ću ostaviti na duže odležavanje.

@MarcetaB - Po meni srce rakije je - sve posle prve litre i do 18 gradi na luli .
Tu se slažemo ali mi se učinilo da i u prvoj destilaciji kod meke rakije vadiš srce rakije pa mi je to zbunjujuće.

Pisao sam ovde da sam ove godine prvi put poceo da koristim ove selekcionisane kvasce za rakiju. Pre sam isto isao sa pekarskim. I dodavao sam secer ali 3-5%. Naravno da uz kvasac dodajem i hranu za njega i enzim prilikom mlevenja. I sad mogu da kazem da sam zadovoljan. Prvi utisak je da se komina bolje da tako kazem istopila odnosno manje taloga ima a vise tecnosti. Drugo kad sam pekao meku odmah mi je kretala sa 25-26 gradi a pre je kretala sa 16. Moguce da ima i u tome sto nakon tri nedelje sam je odmah pekao a pre sam kad stignem. Ima i bolje mirise i ukuse.
Sto se tice pecenja ja uvek meku zavrsavam na 5gradi. A prvenac ne odvajam tada. U prepeku obavezno i na kazan od 100l odvojim 1 l. Nisam do sada radio da je prekidam i odvajam srce ali ove god cu sig. I kako sam se raspitivao i citao treba da se ide do 12 gradi kad ide iz lule. Sve preko toga odn patoku cu da ostavljam za sl godinu kad opet budem radio meku. Trenutno samo radim meke a kasnije cu raditi prepeke. Inace od svog voca sve radim tako da i ne kupujem ga. A imam i kajsiju i sljivu i jabuku i krusku i dunju. I ove sto sam radio ranije su bile dobre i ko god je probao bio je zadovoljan. A uspeo sam i da je prodam u lepoj kolicini. Nadam se da ce sada biti jos bolja jer iako pravim male kolicine zelim da bude kako knjiga i struka kazu. Tako i za sve sto radim. Naravno da uvek moze da se sazna nesto novo i od ljudi koji imaju veliko iskustvo.
Sto se tice razblazivanja ja je ostavim bar 3 meseca posle pecenja. Onda stavim u istu prostoriju i rakiju i vodu i razblazujem po tablici ali ne sve. Samo par gradi. Posle dve nedelje ide opet i tako dok ne dodjem do zeljenog. Sljivu ostavljam na 19 a ostalo na 16.

Msl da je SQ 23 cini mi se. Isao sam ga po uputstvu 25 g na 100 kg ociscenog voca. A hranu sam stavljao iz dva dela. Prva dva-tri dana po jednom izmesam a 4 dan stavim polovinu hrane i onda posle 7-10 dana drugu polovinu. To idem 20 g na 100 kg koma. Naravno uz voce sam uvek dodavao 10-15% mlake vode i punio burad na 80% svoje zapremine. I naravno sravim neki tanji najlon i onda dobro zatvorim poklopcem koji je probusren da moze da prodje crevo da izlazi CO2 i zica koja drzi carapu sa vinobranom koji je bio potpljen u limunsku kiselinu. A drugi kraj creva stavim u balon vode i u njega jednu do dve kesice sipam isto vinobran.

Svakako da je moguce. Mozes i od 100kg sve zavisi kakav je kvalitet sljive. Ako je zdrava dobro zrela sigurno je da ce ona da dobro prevri. Jos je bolje kad bi izvadio kosticu i malo je promuljao odnosno usitnio. Ostavi je najmanje 21 dan da prevri i mozes je peci. Sad je samo pitanje kvaliteta sta ces dobiti jer nije isto od nje ili od crvene ranke, pozegace ili madzarke, lepotice i rodne cacanske. Ako moze od dzenerike da se dobije rakija onda sig moze i od stenleja. Samo napred.

Ja je skupljam u bure već 5 dana i naredna 3 dana ću , jedino to može da pokvari ukus , mada ne znam , to što nisam sve odjednom ubacio u bure . Dodaci na kraju 3kg šećera na 200kg i peći će mi čovek koji to dobro zna

Ja je skupljam u bure već 5 dana i naredna 3 dana ću , jedino to može da pokvari ukus , mada ne znam , to što nisam sve odjednom ubacio u bure . Dodaci na kraju 3kg šećera na 200kg i peći će mi čovek koji to dobro zna
Bice to dobro . Samo pored secera obavezno ubaci jednu onu kocku kvasca . Moj savet ti je da iz prvog kazana nista ne vadis . Nego to dodaj zajedno sa kominom u drugi i lepo odvoji frakcije . Posle malo destilovane i milina .

Šta da ne Vadim , ja trpam sve od nedelje do nedelje kako šljiva zri u jednu kacu , znači tokom nekih 7 dana skupljam i zadnji dan kad kaca bude puna od 200 l sipam 3l vode sa 3kg šećera pa šta Bog da

Ma pusti te prica kada se pece . Rakija se pece kada se vrenje zavrsi . Od sipanja kvasca i secera 14 dana je dovoljno uz svakodnevno mesanje komine ( naravno zavisi od temperature vazduha ) .
Kazem ti da iz prvog kazana ( ukoliko je kazan mali ) ne vadis odmah rakiju . Nego ispeces prvi kazan i sve sto iscuri , sipas u drugi zajedno sa kominom koja ti preostane .

Prepek kada je na luli 20-19-18 gradi u kazanu je mala koncentracija etila i zbog toga krece veca kolicina metila da izlazi na lulu i to su analizom uzoraka utvrdili
A kad osetis kislinu u tom toku daleko si zagazio u vise koncentracije metila
Ne razumem zar je toliko tesko verovati ljudima koji su sve to ispratili i analizirali jer im je to struka?
A sad sta ce ko kako raditi je licna stvar, ali sto vise citam sve manje imam zelju da probam "domacinsku" rakiju
Kakva je logika mesanja kljuka ako je definicija fermentacije anaerobni uslovi?
Da li znate sta se desava kljuku kada se mesa i ustvari dodaje kiseonik?

Nazad
Vrh