VladimirGM
Član
Da li neko može da mi kaže da li mogu uz pomoć širomera (po Babou) da odredim vreme završetka previranja kljuka, odnosno vreme početka destilacije. Koje vrednosti treba da budu na širomeru ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
.......Plinskim plamenikom nije uopšte teško držati ovaj protok, konstantno bez oscilacija.
Grad meri gustinu i izbaždaren je za alkohol.. U vodi će pokazati 0 gradi. A gustina tečnosti se menja u zavisnosti od temperature. Pa je toplija rakija redja, pa grad pokazuje više, ili hladnija od 15 ili 20%, zavisi kako je bazdaren, pa će pokazati manje. Gustina alkohola (0,789 g/cm3) je manja od gustine vode (1g/cm3) a mleko je je gušće od vode pa bi ga morao dobro rastvoriti. A kiseline koje sam pretražio su gušće od vode pa ni one nisu za rastvaranje. Da bi dobio rezultat koji ( ne znam zašto )tražiš, najbolje je da u mleko sipaš čist alkohol (96%) dok nedobiješ jačinu koja bi te zadovoljila. To piće bi se zvalo Mlekovača, pretpostavljam, i verovatno bi bilo odvratno, al' probaj... Nije skupo istraživanje. Uh, ovo su, valjda, dva najbesmislenija posta ikad na ovom forumu.
Kada očitaš orijentacionih 3-4, i tako stoji bez promjene par dana.Da li neko može da mi kaže da li mogu uz pomoć širomera (po Babou) da odredim vreme završetka previranja kljuka, odnosno vreme početka destilacije. Koje vrednosti treba da budu na širomeru ?
Nije tako jer to ne možeš primijetiti. Ukupna količina ostalih hemijskih jedinjenja koja nisu voda ili etanol predstavlja 2-3 hiljadita dijela rakije. Kada bi svi vukli na jednu stranu opet bi to bila okom neprimjetna razlika koju ionako zamagljuje meniskus tečnosti kod očitanja, pogotovo na nešto slabijem alkoholmetru koji se najčešće i koristi. Međutim u rakiji svi ne vuku na istu stranu. Ostali alkoholi imaju jako sličnu gustoću kao i etanol. Sirćetna i ostale isparljive kiseline nešto jaču od vode, a aldehidi i esteri su negdje na sredini....Znači po ovome ispada da mjeri količinu alkohola u rakiji (vodi), ali da li svih alkohola ili etil alkohola?
Ako ima smjesu razlicitih alkohola (viših alkohola i metil alkohola), i aldehida i ostalog a koji su vjerovatno manje gustine od etil alk. onda ispada da će uz te lakše tvari "lagati" tj. pokazivati veći postotak etila od onog stvarnog koliko ima u rakiji. Zar nije tako?
Ostali alkoholi imaju jako sličnu gustoću kao i etanol.
Nije tako jer to ne možeš primijetiti. Ukupna količina ostalih hemijskih jedinjenja koja nisu voda ili etanol predstavlja 2-3 hiljadita dijela rakije. Kada bi svi vukli na jednu stranu opet bi to bila okom neprimjetna razlika koju ionako zamagljuje meniskus tečnosti kod očitanja, pogotovo na nešto slabijem alkoholmetru koji se najčešće i koristi. Međutim u rakiji svi ne vuku na istu stranu. Ostali alkoholi imaju jako sličnu gustoću kao i etanol. Sirćetna i ostale isparljive kiseline nešto jaču od vode, a aldehidi i esteri su negdje na sredini.
Ako je nešto predviđeno za orijentaciono mjerenje ne može mu se spočitavati greška koja nije do njega nego do nas. Spada u domen subjektivnog jer ljudskom oku nije vidljiva. Da bi bilo jasnije, a i da ne mučim @Pedju, možda još uvijek računa, reći ću i koliko je to.Znači gradimjer ne griješi (gradimjer malo griješi)
Ја сам мало заузет ал ће срачунамо постаје забавно .. доминантне грешке и јесу од очитавања и одступања температуре течности од оне на којој је калибрисан ... Јесте да она мудра изрека говори да нема доброг понедељка ал таки леп и сунчан дан .. опуштено ... можда за конкретну намену и није потребна 5та децимала ал није згорег подсетити да није све онако како се обично представља .. да нисам улетео с овим коменатром не би се докотрљали да тог да то нису мерни уређаји него "шацометри" ...Da bi bilo jasnije, a i da ne mučim @Pedju, možda još uvijek računa, reći ću i koliko je to.
Ovdje je 6-ta.можда за конкретну намену и није потребна 5та децимала
Što se mene tiče maksimalno je opušteno, pa se i zezam jer mi je simpatično... опуштено ...