Ракија од шљиве

Da li neko može da mi kaže da li mogu uz pomoć širomera (po Babou) da odredim vreme završetka previranja kljuka, odnosno vreme početka destilacije. Koje vrednosti treba da budu na širomeru ?

.......Plinskim plamenikom nije uopšte teško držati ovaj protok, konstantno bez oscilacija.

Kad samo već kod plinskog gorionika, interesuje me sledeće:

- Kolika je potrošnja plina recimo za 1 sat ili npr 12 sati pečenja na kaznu zapremine od 100-120 litara.
- Kolika je razlika u cijenu u odnosu na drvo?

Pošto sam dobio neku informaciuju da je razlika u cijeni nikih 10-15%, interesuje me dali je to tačno. Jer ako bi išao sa plinom onda si gospodin strogi. Ne zezaš se sa drvima, utovar-istovar, loženje, a što je najbitnije možeš podseiti konstantnu temperaturu.

Svaka informacija u vezi plinskog gorionika za rakiski kazan bi dobro došla.

Poslednja izmena:
Gradimjer

Grad meri gustinu i izbaždaren je za alkohol.. U vodi će pokazati 0 gradi. A gustina tečnosti se menja u zavisnosti od temperature. Pa je toplija rakija redja, pa grad pokazuje više, ili hladnija od 15 ili 20%, zavisi kako je bazdaren, pa će pokazati manje. Gustina alkohola (0,789 g/cm3) je manja od gustine vode (1g/cm3) a mleko je je gušće od vode pa bi ga morao dobro rastvoriti. A kiseline koje sam pretražio su gušće od vode pa ni one nisu za rastvaranje. Da bi dobio rezultat koji ( ne znam zašto:) )tražiš, najbolje je da u mleko sipaš čist alkohol (96%) dok nedobiješ jačinu koja bi te zadovoljila. :) To piće bi se zvalo Mlekovača, pretpostavljam, i verovatno bi bilo odvratno, al' probaj... Nije skupo istraživanje. Uh, ovo su, valjda, dva najbesmislenija posta ikad na ovom forumu.

Ma druže, nisam planirao praviti mlijeko sa rakijom za djecu, to sam naveo kao primjer i stavio smješka. :osmeh:
Doduse kako ima čipseva sa ukusom svega i jogurta sa voćem, moglo se napraviti i nešto sa ukusom rakije - možda to i nije toliko loša ideja.:osmeh:

Nisu ni postovi besmisleni, nije loše znati kako radi mjerač za rakiju.

Znači po ovome ispada da mjeri količinu alkohola u rakiji (vodi), ali da li svih alkohola ili etil alkohola?
Ako ima smjesu razlicitih alkohola (viših alkohola i metil alkohola), i aldehida i ostalog a koji su vjerovatno manje gustine od etil alk. onda ispada da će uz te lakše tvari "lagati" tj. pokazivati veći postotak etila od onog stvarnog koliko ima u rakiji. Zar nije tako?

Da ne bude zabune,taj alkoholmetar se zove"ORIJENTACIONI"sto i pise na njemu,znaci sluzi za orijentaciono merenje.Za precizno utvrdjivanje kolicinse alkohola se koriste druge metode.

Kod nas ( Sivac, Kula) je cena od 300 do 400 din. A šljive su se kupovale po 15. din. za kom i 20. konzumne. Ove godine će i rakija biti jeftinija jer svi peku po 3-4 kazana. Tačno će biti čudo, ako pored tolike rakije ne zaratimo ni sa kim. :)

I opet ce biti kao pre Srbin zapoceo svetski rat, samo ovog puta ne zbog Principa nego zbog rakije :D
Kod nas se do sad prodavala od 400 do 500 din, zato me i zanima kakvo je stanje u drugim krajevima.

Poslednja izmena:
Da li neko može da mi kaže da li mogu uz pomoć širomera (po Babou) da odredim vreme završetka previranja kljuka, odnosno vreme početka destilacije. Koje vrednosti treba da budu na širomeru ?
Kada očitaš orijentacionih 3-4, i tako stoji bez promjene par dana.

- - - - - - - - - -

...Znači po ovome ispada da mjeri količinu alkohola u rakiji (vodi), ali da li svih alkohola ili etil alkohola?
Ako ima smjesu razlicitih alkohola (viših alkohola i metil alkohola), i aldehida i ostalog a koji su vjerovatno manje gustine od etil alk. onda ispada da će uz te lakše tvari "lagati" tj. pokazivati veći postotak etila od onog stvarnog koliko ima u rakiji. Zar nije tako?
Nije tako jer to ne možeš primijetiti. Ukupna količina ostalih hemijskih jedinjenja koja nisu voda ili etanol predstavlja 2-3 hiljadita dijela rakije. Kada bi svi vukli na jednu stranu opet bi to bila okom neprimjetna razlika koju ionako zamagljuje meniskus tečnosti kod očitanja, pogotovo na nešto slabijem alkoholmetru koji se najčešće i koristi. Međutim u rakiji svi ne vuku na istu stranu. Ostali alkoholi imaju jako sličnu gustoću kao i etanol. Sirćetna i ostale isparljive kiseline nešto jaču od vode, a aldehidi i esteri su negdje na sredini.

Ostali alkoholi imaju jako sličnu gustoću kao i etanol.

Кукулеле :osmeh: .. таман си убедио људе да је прецизност битна а ту придев :sta:...h

етанол 789.00 kg/m³
метанол 791.80 kg/m³
пропанол-1 803.40 kg/m³

А сад вас и ја лажем пошто нисам рекао на којој је температури одређивана густина, пошто има "стандардних услова" ко плеве .. претпостављам да се ови технолози држе хемичарске ал злу не требало имате овде преглед ..
http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_conditions_for_temperature_and_pressure

(п.с. прве две су на 20[SUP]о[/SUP]Ц, док за трећу постоји приличан растур чак и 804 на 25)

п.п.с. јесте маторо ал ко хоће и последњу децималу :ppozdrav:
http://www.oiml.org/publications/R/R022-e75.pdf

Poslednja izmena:
Normalno da je preciznost bitna ali nema potrebe da u nekoj konkretnoj situaciji pređe u perverziju, odnosno besmisao jer je potpuno beskorisna zato što nismo u stanju registrovati bilo kakvu promjenu koja je teoretski moguća. Drugačije rečeno ne treba izmišljati toplu vodu i zamarati se nepotrebnim stvarima nego obratiti pažnju na ono bitno i tamo biti precizan. Ne radi se o laboratorijskom mjerenju nego o mogućnosti primjećivanja razlike na instrumentu koji se ovdje koristi, a to je alkoholmetar.
Ako i dalje misliš da si napisao nešto što nije totalno besmisleno odgovori sebi na ovo pitanje, meni ne moraš.
Ako ova dva alkohola imaju veću gustinu od etanola za tri i 18 promila, a učestvuju u vodenoj smjesi sa 50 vol.% etanola, zajedno sa još dvjestotinjak jedinjenja čije učešće iznosi dva do tri promila u toj ukupnoj smjesi, kolika će promjena biti na skali alkoholmetra izražena u dijelovima milimetra ako bi se koncentracija ova dva alkohola promijenila za čak 30%? :osmeh:

P.S. Ako ne ide matematika, može i sama logika.

Poslednja izmena:
greska alkoholometra

Nije tako jer to ne možeš primijetiti. Ukupna količina ostalih hemijskih jedinjenja koja nisu voda ili etanol predstavlja 2-3 hiljadita dijela rakije. Kada bi svi vukli na jednu stranu opet bi to bila okom neprimjetna razlika koju ionako zamagljuje meniskus tečnosti kod očitanja, pogotovo na nešto slabijem alkoholmetru koji se najčešće i koristi. Međutim u rakiji svi ne vuku na istu stranu. Ostali alkoholi imaju jako sličnu gustoću kao i etanol. Sirćetna i ostale isparljive kiseline nešto jaču od vode, a aldehidi i esteri su negdje na sredini.

U redu. Znači gradimjer ne griješi (gradimjer malo griješi), jer u ukupnoj rakiji ima nekoliko grama po litri ostalih tvari tako da to ne utiče mnogo na mjerenje postotka etil alkohola u rakiji.

Geber, dobro nam se vratio.::svaka cast::
Nije loše imati jednog alhemičara na forumu.

Znači gradimjer ne griješi (gradimjer malo griješi)
Ako je nešto predviđeno za orijentaciono mjerenje ne može mu se spočitavati greška koja nije do njega nego do nas. Spada u domen subjektivnog jer ljudskom oku nije vidljiva. Da bi bilo jasnije, a i da ne mučim @Pedju, možda još uvijek računa, :zli::osmeh: reći ću i koliko je to.
U situaciji u kojoj više nego maksimalno idem u prilog tezi preciznosti i uzimam etanolno vodeni rastvor u kojem su navedene aromatske materije zamijenjene sa ova dva alkohola, i u kojoj sam naknadno još povećao takvu koncentraciju za 30%, i sasvim normalno izvukao istu zapreminu etanola iz nje, dobije se razlika za cca. 350-ti dio stepena alkohola. Ako je taj stepen na skali ucrtan sa približnim rastojanjem od 1 mm, kao što i jeste kod nešto manje preciznih alkoholmetara kakvi se inače koriste, onda je to cca. 350-ti dio milimetra. Ovako nešto je samo po sebi neprimjetno golim okom pa je nepotrebno uračunavati različitu veličinu molekula i uticaj kontrakcije zapremine. Da i ne spominjemo problem orijentacionog očitanja na alkoholmetru zbog meniskusa tečnosti koji je blizu 0,5 mm.

Da bi bilo jasnije, a i da ne mučim @Pedju, možda još uvijek računa, :zli::osmeh: reći ću i koliko je to.
Ја сам мало заузет ал ће срачунамо постаје забавно :osmeh: .. доминантне грешке и јесу од очитавања и одступања температуре течности од оне на којој је калибрисан ... Јесте да она мудра изрека говори да нема доброг понедељка ал таки леп и сунчан дан :cool: .. опуштено ...:ppozdrav: можда за конкретну намену и није потребна 5та децимала ал није згорег подсетити да није све онако како се обично представља .. да нисам улетео с овим коменатром не би се докотрљали да тог да то нису мерни уређаји него "шацометри" ...:osmeh:

можда за конкретну намену и није потребна 5та децимала
Ovdje je 6-ta. :osmeh:
.. опуштено ...:ppozdrav:
Što se mene tiče maksimalno je opušteno, pa se i zezam jer mi je simpatično. :ppozdrav:
Da nije ne bi nakon onog neargumentovanog i pretencioznog kukulele završio sa očiglednim a nenapisanim, jupi.

Па јесте претеривање ал ан апсурду се нешто и научи .. јасно је да се не разумем у прављење ракије ал ми је циљ да читаоци схвате да ништа нема онолко децимала колко избаци дигитрон него да се за сваку цифрицу више треба помучити а богами и кошта :ppozdrav: само наставите ..

Pozdrav imam jedno pitanje.na prepeku rakije sam gurao veliku vatru,interesuje me da li to sta moze da promeni rakiju po ukusu itd?ili je nebitna vatra moze i jaka jedino se izgubi malo na kolicini.....?

Ispekao sam 8 kazana od 140L rakije od sljive. Iz prvih cetiri kazana izasla mi je malo mutnija rakija nego iz druga cetiri. Da li neko zna zasto?

Veća količina dugolančanih masnih kiselina i njihovih estera. Prisustvo u mekoj rakiji zavisno od količine taloga iz fermentacije, temperature izlaznog destilata, i čistoće svih bakarnih površina kazana. Ne boj se neće biti mutna rakija zbog njihove veće rastvorljivosti u jačim alkoholnim rastvorima.

ove godine jeftino voće pa kod kazanđžija koji uslužno peku baš gužva.Pitanje za iskusne:Komina kod pecara stoji napolju i pre dva dana trebalo je peći ali zbog gužve još nije počeo,kaže sutra.Da li će to imati negativne posledice po kvalitet i kvantitet rakije?

Nazad
Vrh