Ракија од шљиве

Par dana ništa ne znači, pogotovo na ovim temperaturama. Ne bi valjalo da stoji duže vrijeme.

Evo sedim pored kazana,javljam se sa terena tako reci.. Curi blaga..
E sad kad ide odvajanje metil alkohola? I kako?
Ako sam dobro razumeo,kad se radi prepek onda se prvih pola litre litar odvoji-to je metil alkohol-on prvi isparava.. I onda se hvata srce?

I ja sam do prije par minuta bio na "terenu". ::super:: Prvo radim nešto Čačanske rodne, i izvrsna je ove godine. Doduše još sam na mekoj rakiji ali se normalno već vidi šta će biti u konačnici. Nemoj se zamarati metil alkoholom. Odvajanje prvenca se prije svega vrši zbog negativnih posljedica po aromu rakije. Oporo, paleče po ukusu. i prodorno, resko i na lak za nokte po mirisu i sl. U zavisnosti od kvaliteta voća i fermentacije odvaja se od 0,6 do 1,5% zapremine stavljene meke rakije na prepek. Najčešće je to oko 1%, ili jedna litra na kazan od 100 litara. Ako ti je ta meka rakija kada je probaš solidna odvoji ovih 1%, ako je lošija odvoji 1,5%. Ovo solidna znači da osjetiš bogatstvo i raskoš aroma koje će biti pojačane u prepeku, bez previše onog što sam već rekao, kao i patočnih tonova, gorčine, ili posebno naglašene kiselosti. U suprotnom odvoji 1,5%.

Prijatelju geberu, sad vec mogu reci i kolega..:)
Prvi put pecem... nit znam sta je patoka,niti aroma..(prakticno ne znam,citao sam..)... a nemam ni culo mirisa..:) Ali od nekih 80l komine(u kazanu od 100l) izaslo je 12l meke na 13gradi(pokazao blesometar:))... imaju jos 2 kazana za sutra takva... neka ude 35l meke... 1% je 350grama... ja cu biti malo slobodniji pa cu oduzeti pola litre... Da nemislim... E sad jedino taj metil sta i kako..
Inace takodje sam cuo da stavljaju pola kante komine sa mekom kod prepeka... da povuce aromu...
Komina je po tvom receptu-bez vode,bez secera,u najlonu,sa crevom i teglom... bez mesanja,diranja pipanja:)

Rekao sam ti već više puta. Pusti praznu priču o metilu i nešto komine u prepeku. Stavi samo meku rakiju od kvalitetne šljive na prepek i skini je kada u posudi za rakiju bude 68-70 stepeni, pa da vidiš kako to izgleda kad stvarno povuče arome. :osmeh:

Interesuje me koji je tacan odnos stepeni i gradi? Cini mi se da su kupovna pica od 40vol oko 18 gradi sto ispada da je odnos 40\18=2.22 Da li je ovo tacno ili gresim?

Znaci ubacim meku(koje ima 35l otprilike-od nekih mozda 200l komine)
1-dodajem li vodu sa mekom rakijom?
2-dogovorili smo da prvih oko pola litre izbacim
3-mislis li na stepene celzijusa kad kazes 68-70 (u kazanu) ili mislis na alkoholne stepene a to je puuuno.
4-na koliko da ostavim rakiju posle pecenja(stepeni,gradi... kad da kazem stop a da bude pitka i lepa ali i solidno jaka?)
Sljive su rukom birane,samo one koje bih pojeo su usle u kominu i to bez kospica...

1-Ulijes u kazan meku rakiju i dopunis kazan vodom da ne bude prazan,2-ne prosipas prvih pola litre,nego u sud u koji ce da curi prepek stavis flasu i rakija da curi u flasu i iz flase u sud, kad zavrsis pecenje tu tecnost iz flase bacis,3-gledas da ti dve trecine stabarke ili tabarke,najmanje,uvek bude hladno,4-Koliko ces jaku ostaviti je stvar ukusa,ali po meni, je dovoljno na 21 grad,ili 55 stepeni kasnijim dozrevanjem ce da opadne od 0,5 do 1 grada i ostace jaka dvajestkinja,gde ce se osetiti ukus a i snaga rakije.

- - - - - - - - - -

Cujem da neko,u novije vreme,rastavi kazan sa 26-27 gradi,pa posle razblazuje destilovanom vodom do zeljene jacine rakije.Da li je dobro ili nije ne znam, ali po mom misljenju tako se izgubi ukus rakije.

Poslednja izmena od urednika:
ili po drugom `receptu`
1. ne bi bilo pozeljno da u prepek dodajes vodu
2. baci 1% prvenca , onoga sto prvo potece
3. da , misli se na stepene, alkoholne stepene
4. na ovo ne bih znao da odgovorim , ja vise volim kad je rakija blaza oko 47, ali vidim da u mom kraju svi potenciraju 50 i preko ...

ovo su neki zakljuci koje sam ja izvukao samo citajuci , a do sada ih nisam primenjivao na svojoj rakiji... trenutno sam skupio oko 200l za prepek , bice jos malo , pa cu sigurno uraditi ovako kako sam napisao , a imam prepecenih oko 150l po receptu kao sto je napisao kolega Macva i kad budem sve zavrsio imacu dovoljnu kolicinu za degustaciju i mocicu da uporedim ova dva `recepta` .. do tada :ppozdrav:

Idealno je da bude pun kazan patoke,pa da ne moras vodu dolivati,ali voda ne skodi,ona se dize pri samom kraju pecenja,tj. predzadnja,zadnja se dizu patocna ulja koja upropaste rakiju,ali je kazan pre njihovog dizanja rastavljen.

- - - - - - - - - -

Sto se tice bacanja prve litre,ili stavljanjem flase,da curi u flasu,pa iz flase u sud,dodje mu na isto.

Ако је ком у добро затвореним посудама - неће му фалити ништа. Ферментација је завршена а температуре ваздуха су довољно ниске да не буде загревања и испаравања алкохола, тако да... :)

- - - - - - - - - -

"Cujem da neko,u novije vreme,rastavi kazan sa 26-27 gradi,pa posle razblazuje destilovanom vodom do zeljene jacine rakije.Da li je dobro ili nije ne znam, ali po mom misljenju tako se izgubi ukus rakije."

Вода има лош укус па поквари ракију
:haha: !? Без зезања, из неког мог искуства: ако је ком исправан, није прокисао, нема плесни, а још ако си из њега одстранио и коштице (од шљива, да се разумемо :) ) - можеш "терати" препеку све до 15. гради уз често пробање да не крене кисела... У супротном, чим она што цури из "лампека" падне испод 20. мораш пазити да ти пар литара више које желиш да "ухватиш" не поквари целокупну количину. Значи, боље је додати пар литара дестиловане воде него пити смрдљушу са ко зна каквим примесама.
Друго, воду можеш (наравно ако не плаћаш употребу казана) "испећи" и сам, када завршиш са комином а пре него што пређеш на препеку... Тако уједно испереш и све бакрене цеви па је корист двострука :) За остало се слажем, и ја печем на начин који си описао.

- - - - - - - - - -

Rekao sam ti već više puta. Pusti praznu priču o metilu i nešto komine u prepeku. Stavi samo meku rakiju od kvalitetne šljive na prepek i skini je kada u posudi za rakiju bude 68-70 stepeni, pa da vidiš kako to izgleda kad stvarno povuče arome. :osmeh:

Овде у мом крају, препеченица "креће" са 68-70 stepeni... Осим ако ком није "оплемењен" са 10% шећера најмање :(

Poslednja izmena:
ili po drugom `receptu`.... i kad budem sve zavrsio imacu dovoljnu kolicinu za degustaciju i mocicu da uporedim ova dva `recepta` .. do tada :ppozdrav:
Svaka čast kanački, tako to rade oni ozbiljni. Sve prazne priče padaju u vodu, pa i ona o puštanju rakije preko vode, kada se tako uradi i stavi čašica pored čašice da bi se uporedio kvalitet dobivene rakije. Ovo što ćeš sada raditi nije nikakav recept nego jedini ispravan način vođenja destilacije ako je njen cilj vrhunski kvalitet. Kada uporediš te dvije rakije ako ne budeš oduševljen razlikom u kvalitetu rakije, odgovorno izjavljujem da neću više nikada napisati ni jednu jedinu riječ o rakiji na ovom forumu. Normalno da će tvoje oduševljenje biti još veće ako je u pitanju neka rakijska šljiva, njen solidan kvalitet, i solidno obavljena fermentacija.

P.S. Ovo što nazivaš prvim receptom nije nikakav recept nego samo način da nemaš ni prvenca ni patoke, koji su ovako završili u rakiji. Takva rakija naprosto ne može biti kvalitetna jer je u nju ušlo sve ono što ne valja nikako. Probaj na šta liči prvenac i patoka pa čak i ona uhvaćena na 40 stepeni na luli. Kada jednom probaš nećeš to nikada više pustiti da uđe u rakiju.

- - - - - - - - - -

...ali voda ne skodi,...Sto se tice bacanja prve litre,ili stavljanjem flase,da curi u flasu,pa iz flase u sud,dodje mu na isto.
Ne samo da nije isto nego nije ni blizu, i to nemjerljivo drugačije.

- - - - - - - - - -

Овде у мом крају, препеченица "креће" са 68-70 stepeni... Осим ако ком није "оплемењен" са 10% шећера најмање :(
Gdje baš mene nađe da pričaš o šećeruši. Što ne znači da ne znam kako i kod nje ide stvar. U pitanju je samo koncentracija etanola u smjesi u kazanu. Kod njega postoji zakonitost isparavanja i ne zavisi ni od kakvog regiona nego je sve to jako približno na svakom dijelu ove planete. Manjim dijelom na standardnom kazanu je mijenja samo jačina refluksa i brzina destilacije, ali svjetlosnu godinu daleko od ovog što navodiš. Na svakom solidnom kazanu pa i onom slovenačkom ili desovom koje sam toliko kritikovao ćeš bez ikakvih problema u drugoj destilaciji dobiti ovu jačinu prvenca ako u kazan sa mekom rakijom naspeš čak i pola vode. :osmeh: U situaciji kada se stvarno pravi kvalitetna rakija na nešto kvalitetnijem kazanu sa dobrim refluksom onda je polazna jačina destilata u zoni od 78 pa do 81 stepen, a u prihvatnoj posudi imaš jačinu od 68 stepeni kada ti iz kazana izađe 80% ukupno stavljenog alkohola na destilaciju.

Poslednja izmena:
voda u kazan

1-Ulijes u kazan meku rakiju i dopunis kazan vodom da ne bude prazan

Mislim da nema razloga da dodajes vodu sa mekom rakijom. Svedno ce to sve prokuvati a ako dodas vodu ako nista drugo trebace ti vise vatre i vremena da ispeces prepecenicu jer treba tu svu vodu zagrijati (a vjerovatno tu voda jos dodatno i kvari jer pravi drugaciji omjer u smjesi meke rakije pa ce sve zajedno biti losije).
Voda tu nista nece pomoci.
Nema veze sto kazan nije pun, nego ima samo trecina ili polovina a ostalo prazno!

Dakle,
Isnogoodu
1. Samo stavi meku rakiju u kazan i peci, koliko ima - ima; ne dodaji vodu.
:bravo:

Ostalo su ti odgovorili, jedino to na koliko ces stepeni skidati rakiju - kako hoces.
Sljivu mozes skinuti na 46 stepeni - sljivu nemoj visoko, ona ce opasti na oko 43 i to je to. Ja tako radim.
A mozes poslusati i ovaj savjet od drugih (koji je sada moderan) da skines na 60 ili 70, pa da odlezi rakija pa da dodas poslije destilovanu vodu ali opet do 43 stepena.

Kada sam rekao da se dolije vodom,na prvom mestu sam mislio zbog kazana, ako imas svoj kazan, mozes kako hoces, ako uzimas kazan od drugog, ne znam bas nikog ko ce dozvoliti da mu prazan kazan gori.Drugo,voda ni na koji nacin NE MOZE da utice na kvalitet rakije u toku pecenja,tj. ako dolijes vode u kazan ipocnes pecenje.

- - - - - - - - - -

I nisam napisao da u flasu naspes vodu pa onda pustis da prepek curi u flasu (pustanje rakije preko vode), nego stavis praznu flasu i prepek curi i iz flase puni sud,kad se zavrsi pecenje tecnost iz flase bacis,a ne da odvojis prvu litru prvenca i bacis.Neka, ko hoce, proveri, kolika je snaga te litre prvenca sto uhvati, i kolika je snaga one litre na kraju pecenja, i sve ce se samo reci.

- - - - - - - - - -

Sve stetne matrerije koje se dizu za vreme pecenja iz patoke ili komine ostaju u flasi a alkohol se dize na povrsinu i preliva se u sud.

- - - - - - - - - -

Ali, svako ima svoj neki nacin pecenja, i licno mislim da ni jedan nije los.

Kada sam rekao da se dolije vodom,na prvom mestu sam mislio zbog kazana, ako imas svoj kazan, mozes kako hoces, ako uzimas kazan od drugog, ne znam bas nikog ko ce dozvoliti da mu prazan kazan gori.Drugo,voda ni na koji nacin NE MOZE da utice na kvalitet rakije u toku pecenja,tj. ako dolijes vode u kazan ipocnes pecenje.

U velikoj si zabluti što se tiče dodavanja vode i ja sam nešto slično mislio, ali evo pročitaj malo više o tome.........Link

I nisam napisao da u flasu naspes vodu pa onda pustis da prepek curi u flasu (pustanje rakije preko vode), nego stavis praznu flasu i prepek curi i iz flase puni sud,kad se zavrsi pecenje tecnost iz flase bacis,a ne da odvojis prvu litru prvenca i bacis.Neka, ko hoce, proveri, kolika je snaga te litre prvenca sto uhvati, i kolika je snaga one litre na kraju pecenja, i sve ce se samo reci.

Kvalitet rakije se ne mjeri po snazi i jačini. Alkohol je lako dobiti, bitne su druge stvari npr aroma, čistoća i dr.. Imaj na umu da se alkohol može dobiti i od krompira. Razblaži tu prvu rakiju sa destilovanom pa probaj na šta liči ili još bolje odnesi je na hemisku analizu ako ne vjeruješ.

Sve stetne matrerije koje se dizu za vreme pecenja iz patoke ili komine ostaju u flasi a alkohol se dize na povrsinu i preliva se u sud.

Od tog odvajanja nema ništa, tu se sve izmješa kao i u rakiji. Da je to tako jednostavno dobro bi bilo.

Ali, svako ima svoj neki nacin pecenja, i lično mislim da ni jedan nije los.

Tačno da ima svko svoj način, ali samo jedan vodi do vrhunskog kvaliteta, a kad se to postigne ostali više nisu interesantini.

1/3 kazana

Kada sam rekao da se dolije vodom,na prvom mestu sam mislio zbog kazana, ako imas svoj kazan, mozes kako hoces, ako uzimas kazan od drugog, ne znam bas nikog ko ce dozvoliti da mu prazan kazan gori.

Ako je kazan napunjen do trecine, nije prazan. I do kraja destilacije nece ostati prazan, samo ce prije poceti teci rakija.
Ako je bakarni ne znam da mu smeta sto je ostatak prazan. A kada sve provri i bude puno gasova u kazanu po meni nema tu sta da se desi tipa "prazan kazan gori".
:cool:

- - - - - - - - - -

Podbaciti flašu ili teglu pa da preko toga se presipa rakija - način koji mnogi koriste da se odvoji navodno loše stvari iz prepečenice.

To bi bilo tačno da je tačno sledeće "sve ono što je loše - to je teže od etanola i vode". A da li je to baš tako?:sta:

Svi alkoholi imaju (skoro) istu težinu pa se na taj način neće izdvojiti ništa od metanola ili viših alkohola. (to oko spec. težine alkohola imaš na ovoj temi u nekim ranijim postovima). Znači ti štetni alkoholi se neće odvojiti.

Ostaju one ostali: aldehidi, kiseline i esteri, oni bi trebali da su teži od vode i alkohola pa će možda oni i ostati u toj flaši koja se podbaci?!?

" U pitanju je samo koncentracija etanola u smjesi u kazanu. Kod njega postoji zakonitost isparavanja i ne zavisi ni od kakvog regiona nego je sve to jako približno na svakom dijelu ove planete"

Човек увек има прилику да научи нешто ново, најчешће кад се не нада... Значи, ако у неком региону успевају сорте са мање шећера него у другом - ракија свеједно креће са истим процентом алкохола, без обзира на сорту шљиве, начин укомљавања, количину алкохола у сировој ракији, итд... Врста казана је дакле пресудна, вероватно и произвођач
:bravo:
Друго корисно што сам данас научио је да ако у казан на препек наспем 100л сирове ракије (не рече додуше које јачине) - добијам 80 литара препеченице јачине 27.6 гради, што је изузетно економично и једва чекам да набавим одговарајући казан. Овај мој очигледно ништа не ваља.
Треће, рекоше ми људи који јако воле ракију да је најбоља она годину дана одлежала, јачине 42 степена. Манастирка ако се добро сећам има 45, Екселенција је додуше била 50 степени, али то је прошлост... Како спустити јачину препеченице са 68 на 42 степена, ако се противиш додавању дестиловане воде? Терати док иде па шта испадне?Захваљујем на сарадњи.

- - - - - - - - - -

" U... Значи, ако у неком региону успевају сорте са мање шећера него у другом - ракија свеједно креће са истим процентом алкохола, без обзира на сорту шљиве, начин укомљавања, количину алкохола у сировој ракији, итд...

- - - - - - - - - -

Pa zato ti je čovek i rekao da je u pitanju samo koncetracija etanola u smeši. A ona se menja u zavisnosti od količine šećera, slasti voća, pa samim tim i meke rakije koju prepecaš. Ja ne znam otkud tebi da samo šećeruše kreću sa 27 gradi u prepeku? Ja sam ove godine ispekao preko 80 kazana (160 litara) od šljiva. dzanja, jabuka, duda, viljamovke, i gotovo uvek je kretao sa više od 27 gradi. Uglavnom 30 do 32 grada. Možda su neke i jače bile al' ne mogu to da izmerim. I to kod 30 različitih ljudi koji su stavljali od 0 do 5% šećera- Znači ni reči o šećeruči. A Geber je onapravio grešku oko tog proračuna. Verovatno je mislio da rakija čini oko 80% od prepeka nakon prekida na 27 i dodavanja vode i razblaživanja, mada ni to nije uvek slučaj. Ide od 50% pa do 80% zavisi i na koliko ćeš je spustiti gradi.

Човек увек има прилику да научи нешто ново, најчешће кад се не нада...
Da, ali bi prije toga prvo morao naučiti da čitaš napisano. Za neuspješni pokušaj sarkazma nemam volje za komentar, ako napišeš nešto ozbiljnije i manje smiješno možda i odgovorim. Nije da mi je ispod časti nego i kada bih htio ući u priču sa tobom ne bih znao odakle krenuti, jer si toliko toga besmislenog rekao u samo par rečenica. Jedino ću ovaj napisani dio objasniti.
u prihvatnoj posudi imaš jačinu od 68 stepeni kada ti iz kazana izađe 80% ukupno stavljenog alkohola na destilaciju.
Kada se u kazan za prepek stavi 100 litara meke rakije jačine 28 stepeni, ukupni alkohol stavljen na destilaciju je 100 X 28 = 2800 stepeni, ili 28 litara apsolutnog alkohola. Na uhvaćenoj rakiji u prihvatnoj posudi kada je njena snaga 68 stepeni iz kazana je izašlo 80% ukupno stavljenog alkohola na destilaciju. 80% od 2800 je 2240 stepeni. Ako je ta rakija jačine 68 stepeni onda je ima cca. 33 litre. Ipak bi trebalo neke stvari čitati malo pažljivije jer postoje i oni koji ne pričaju praznu priču i neargumentovane besmislice nego se potrude da svaka riječ u rečenici ima svoju težinu. ::namigivanje::

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh