geber
Član
Par dana ništa ne znači, pogotovo na ovim temperaturama. Ne bi valjalo da stoji duže vrijeme.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Rekao sam ti već više puta. Pusti praznu priču o metilu i nešto komine u prepeku. Stavi samo meku rakiju od kvalitetne šljive na prepek i skini je kada u posudi za rakiju bude 68-70 stepeni, pa da vidiš kako to izgleda kad stvarno povuče arome.
Svaka čast kanački, tako to rade oni ozbiljni. Sve prazne priče padaju u vodu, pa i ona o puštanju rakije preko vode, kada se tako uradi i stavi čašica pored čašice da bi se uporedio kvalitet dobivene rakije. Ovo što ćeš sada raditi nije nikakav recept nego jedini ispravan način vođenja destilacije ako je njen cilj vrhunski kvalitet. Kada uporediš te dvije rakije ako ne budeš oduševljen razlikom u kvalitetu rakije, odgovorno izjavljujem da neću više nikada napisati ni jednu jedinu riječ o rakiji na ovom forumu. Normalno da će tvoje oduševljenje biti još veće ako je u pitanju neka rakijska šljiva, njen solidan kvalitet, i solidno obavljena fermentacija.ili po drugom `receptu`.... i kad budem sve zavrsio imacu dovoljnu kolicinu za degustaciju i mocicu da uporedim ova dva `recepta` .. do tada
Ne samo da nije isto nego nije ni blizu, i to nemjerljivo drugačije....ali voda ne skodi,...Sto se tice bacanja prve litre,ili stavljanjem flase,da curi u flasu,pa iz flase u sud,dodje mu na isto.
Gdje baš mene nađe da pričaš o šećeruši. Što ne znači da ne znam kako i kod nje ide stvar. U pitanju je samo koncentracija etanola u smjesi u kazanu. Kod njega postoji zakonitost isparavanja i ne zavisi ni od kakvog regiona nego je sve to jako približno na svakom dijelu ove planete. Manjim dijelom na standardnom kazanu je mijenja samo jačina refluksa i brzina destilacije, ali svjetlosnu godinu daleko od ovog što navodiš. Na svakom solidnom kazanu pa i onom slovenačkom ili desovom koje sam toliko kritikovao ćeš bez ikakvih problema u drugoj destilaciji dobiti ovu jačinu prvenca ako u kazan sa mekom rakijom naspeš čak i pola vode. U situaciji kada se stvarno pravi kvalitetna rakija na nešto kvalitetnijem kazanu sa dobrim refluksom onda je polazna jačina destilata u zoni od 78 pa do 81 stepen, a u prihvatnoj posudi imaš jačinu od 68 stepeni kada ti iz kazana izađe 80% ukupno stavljenog alkohola na destilaciju.Овде у мом крају, препеченица "креће" са 68-70 stepeni... Осим ако ком није "оплемењен" са 10% шећера најмање
1-Ulijes u kazan meku rakiju i dopunis kazan vodom da ne bude prazan
Kada sam rekao da se dolije vodom,na prvom mestu sam mislio zbog kazana, ako imas svoj kazan, mozes kako hoces, ako uzimas kazan od drugog, ne znam bas nikog ko ce dozvoliti da mu prazan kazan gori.Drugo,voda ni na koji nacin NE MOZE da utice na kvalitet rakije u toku pecenja,tj. ako dolijes vode u kazan ipocnes pecenje.
I nisam napisao da u flasu naspes vodu pa onda pustis da prepek curi u flasu (pustanje rakije preko vode), nego stavis praznu flasu i prepek curi i iz flase puni sud,kad se zavrsi pecenje tecnost iz flase bacis,a ne da odvojis prvu litru prvenca i bacis.Neka, ko hoce, proveri, kolika je snaga te litre prvenca sto uhvati, i kolika je snaga one litre na kraju pecenja, i sve ce se samo reci.
Sve stetne matrerije koje se dizu za vreme pecenja iz patoke ili komine ostaju u flasi a alkohol se dize na povrsinu i preliva se u sud.
Ali, svako ima svoj neki nacin pecenja, i lično mislim da ni jedan nije los.
Kada sam rekao da se dolije vodom,na prvom mestu sam mislio zbog kazana, ako imas svoj kazan, mozes kako hoces, ako uzimas kazan od drugog, ne znam bas nikog ko ce dozvoliti da mu prazan kazan gori.
I nisam napisao da u flasu naspes vodu pa onda pustis da prepek curi u flasu (pustanje rakije preko vode), nego stavis praznu flasu i prepek curi i iz flase puni sud,kad se zavrsi pecenje tecnost iz flase bacis,a ne da odvojis prvu litru prvenca i bacis.Neka, ko hoce, proveri, kolika je snaga te litre prvenca sto uhvati, i kolika je snaga one litre na kraju pecenja, i sve ce se samo reci.
" U... Значи, ако у неком региону успевају сорте са мање шећера него у другом - ракија свеједно креће са истим процентом алкохола, без обзира на сорту шљиве, начин укомљавања, количину алкохола у сировој ракији, итд...
- - - - - - - - - -
Da, ali bi prije toga prvo morao naučiti da čitaš napisano. Za neuspješni pokušaj sarkazma nemam volje za komentar, ako napišeš nešto ozbiljnije i manje smiješno možda i odgovorim. Nije da mi je ispod časti nego i kada bih htio ući u priču sa tobom ne bih znao odakle krenuti, jer si toliko toga besmislenog rekao u samo par rečenica. Jedino ću ovaj napisani dio objasniti.Човек увек има прилику да научи нешто ново, најчешће кад се не нада...
Kada se u kazan za prepek stavi 100 litara meke rakije jačine 28 stepeni, ukupni alkohol stavljen na destilaciju je 100 X 28 = 2800 stepeni, ili 28 litara apsolutnog alkohola. Na uhvaćenoj rakiji u prihvatnoj posudi kada je njena snaga 68 stepeni iz kazana je izašlo 80% ukupno stavljenog alkohola na destilaciju. 80% od 2800 je 2240 stepeni. Ako je ta rakija jačine 68 stepeni onda je ima cca. 33 litre. Ipak bi trebalo neke stvari čitati malo pažljivije jer postoje i oni koji ne pričaju praznu priču i neargumentovane besmislice nego se potrude da svaka riječ u rečenici ima svoju težinu.u prihvatnoj posudi imaš jačinu od 68 stepeni kada ti iz kazana izađe 80% ukupno stavljenog alkohola na destilaciju.