Ракија од шљиве

Ja prvu destilaciju vrsim dok na luli ne krene rakija jacine oko 4grada.Kod prepeka hvatam rakiju dok na luli ne krene patoka.To je obicno kada na luli bude oko 40% ali to preciznije odredjujem probom,a oseti se i na mirisu.

Ko toliko dugo cijedi, je li ti tako peces?
Ako je kazan od 100 l pa se pece 8 sati rakija do bi izaslo npr. 25l, to znaci 3 litra po satu - ne znam moze li biti toliko tanak mlaz i to je onda vise "kap po kap sistem". :sta:
I jos ne znam kako odrzavati vatru konstantnom da bi izlazilo tako malo.
Ne znam koliko to sporo ili neizvodivo može nekom izgledati, i nije ni blizu kap po kap, ali se tako radi destilacija rakije ako hoćeš kvalitet. Nije 3 litre na sat nego 5, na svakih 100 litara kljuka, ili meke rakije. U destilaciju se ubraja i vrijeme zagrijavanja kazana prije kretanja rakije, a ono treba biti negdje oko sat i pol.
Plinskim plamenikom nije uopšte teško držati ovaj protok, konstantno bez oscilacija.

Svaka tebi čast. Ja bih se obesio o prvu krivu vrbu kad bih morao da teram rakiju 5 litara na sat. Šljiva rodila, svi imaju po 4 -5 kazana i ja to moram da završim u toku dana. Znači od 6 - 7ujutru do 22 - 23 sata uveče, (5 kazana po 160 litara i prepek) Tim tempom nit' bih imao volje nekome da pečem nit' bi me neko zvao da mu pečem. A ne znam ni koliko bih stigao, kad svi traže da se što pre odradi pečenje. Znači, ubeđeni su da od momenta kad kom stane oni gube litre i litre rakije dnevno. Jedan dugar lepi blatom oko onih vrata kuda sipam kom i oko ručice za mešanje kada radi prepek ubeđen da tuda gubi čudo rakije iako sve dihtuje savršeno. Jednom me je ubeđivao kako je izgubio 5, 6 i više litara rakije kroz vrata za ispištanje dzibre zato što je tamo iskapalo pola litra koma jer nije dobro zatvorio. Pokušao sam da mu objasnim debilnost ideje ali sam brzo odustao. Mission impossibil.

veliki pozdrav za sve clanove ovog sjajnog foruma.zaista nisam imao prilike da ucestvujem u forumu koji ovoliko strucno i ostro diskutuje o temi tako da mi je bilo pravo zadovoljstvo citati.svaka cast svima.elem da ne davim nego da predocim svoj problem.naime prijatelj i ja prvi put u zivotu cemo sada peci rakiju.za tu avanturu smo odabrali pozegacu koja se sutra bere.za vikend idemo da stavljamo u burad.potrebna nam je hitno svaka moguca pomoc.naime odabrali smo plasticne kace od po 1000 litara uzeli smo 3.sljive ce da omlate na najlon kako smo ih zamolili mi cemo ih po potrebi oprati kao i ove kace bez obzira sto su nove.prvi problem nam predstavlja vadjenje kostice.kolicina je preko 2 tone.za tu priliku smo mislili da koristimo neki rucni muljac sa plasticnim valjcima i to tako sto cemo u poseban sud da muljamo onda rukama vadimo kostice pa prespemo u kacu.prvo pitanje je da li neko ima neki komentar za ovo?da li ima bolji nacin?nije mi jasno kada se meri ph vrednost odmah ili pre pecenja?vodu i secer ne dodajemo zatvoricemo najlonom i sprovesti crevo u flasu.jel se to crevo stavi u kljuk ili iznad njega?interesuje me takodje sta nam treba od mernih instrumenata i koje da kupimo?takodje i da li da stavljamo enzime i kvasce ili da preskocimo.unapred veoma zahvalan.ps pre 2 dana nam je tehnolog rekao da stavljamo gomilu vode,secer da ne vadimo kosticu,da su to sve price da ne mora da se zatvara tj nije potrebno aerobno vrenje da se mesa 4 dana...haos sve kontra.odlucno smo odbili da ga poslusamo vi ste nam jedini putokaz tako da molim za pomoc.

ph merite odmah kad napunite kacu da biste znali da li i koliko treba da se koriguje , crevo iznad kljuka , ovo za kostice mozda je bolje posle muljanja da u kacu sipate preko neke resetke ,cetke, da tako nesto napravite , verujem da je tesko izdvojiti sve kostice rukama, od instrumenata ph merac ili lakmus papir , merac za secer , za alkohol, menzura ... nisam strucan , verujem da ce se javiti neko od iskusnijih kolega.. srecno sa prvom rakijom ;)

Mislim da je ideja da ručno vadite koščice suluda ! Svakako je bolje da previre bez koščice ali ako nemate mašinu koja bi to uradila nemojte gubiti vreme. Moj predlog (ovako ja radim) je da šljive propustite kroz muljaču (grušač - izraz u mom kraju) i da ih stavite u kacu. Vremenom će većina koščica da padne na dno. Kad dođe vreme za pečenje rakije ja napravim sito (slično onom za prosijavanje peska), ram 1x1 m i preko njega čelična mrežasta žica sa okcima 10x10 mm, i kroz njega prosijem svu kominu tako da mi u kazan ne uđe ni jedna koščica.
Selekcione kvasce je svakako poželjno staviti (ukoliko si ih nabavio), na 100 kg voća ti je potrebno 20 gr selekcionog kvasca, 25 gr hrane za kvasac i 2 gr enzima. Postupak stavljana kvasca je sledeći : razmutiš potrebnu količinu kvasca u 10 puta većoj količini vode zagrejane na 38 c (npr 100 gr kvasca u 10 lit vode), dobro promešaš i ostaviš 15-20 minuta da se kvasac rehidrira. Posle toga ovu količinu razmućenog kvasca pomešaš sa 10 puta većom količinom spremljenog voćnog sadržaja, vodeći pri tom računa da razlika u temperaturi razmućenog kvasca i voćnog sadržaja ne bude veća od 10 c. Poželjno je da ovaj postupak radiš postepeno (u više navrata). Zatim sačekaš 1 sat da se kvasac aktivira, sipaš ga na dno kace i preko njega voćni sadržaj uz stalno mešanje. Enzim razmutiš u 100 puta većoj količini vode i njega ravnomerno dodaješ u voćni sadržaj uz mešanje.
Hranu za kvasac ne stavljaš odmah, već posle par dana i to u dva navrata. Hranu za kvasac razmutiš u 10 puta većoj količini voćnog soka koji uzmeš iz kace i dodaš ga u kominu uz mešanje.
Srdačan pozdrav

Da i ja odgovorim u onom dijelu u kojem to nije već urađeno.
U ovoj situaciji je kasno za neku komplikovaniju nabavku, i bilo šta drugo jer ta šljiva mora odmah u kacu na vrenje, pa ću dati okvir za neku zadovoljavajuću varijantu. Požegača, za razliku od ostalih šljiva, izuzetno dobro podnosi prisustvo košpice u fermentaciji, naročito kada vrenje neće dugo trajati zbog temperatura koje će biti ovih dana. Podnosi bez problema i košpicu u destilaciji, doduše sa kazanom koji ima mješalicu. Ne znam kako bi to izgledalo bez nje. Dakle može se nagnječiti i ne vaditi košpica, naročito ako bi se to radilo ručno zbog dužine trajanja tako iniciranih enzimskih procesa i oksidacije šljive. U toj situaciji zaboravi na enzim i namještanje Ph. Vrenje u bilo kojoj varijanti treba da bude anaerobno. Šljivu ne treba prati ako nije umazana blatom, a tvoja neće biti. Kako je šljivu kiša već oprala ovih dana, poželjno je da ideš selekcioniranim kvascima.

Lepijoco, nemoj komplikovati. Sljivu moses izmuljati, a i ne moras, raspasce se tokom vrenja. Lepo je stavis u kace, poklopis, ako nema poklopca onda najlon i gotovo. Peces kad stignes. Madzarka moze da izdrzi do zime komotno, ako ti ipak odlucis da peces ranije, onda za nekih 20-tak dana. Nemoj da brines za kospice, nece se osecati u rakiji, tesko pucaju. Meku teras do 10 gradi ukupne jacine, u narodu popularna desetka, i naravno prpices. Kod prepeka mozes da eksperimentises, Geber je o tome dosta pisao. I da znas jos nesto, madzarka se pije tek za godinu dana, kad ukrti. Pozdrav

...Ja bih se obesio o prvu krivu vrbu kad bih morao da teram rakiju 5 litara na sat. Šljiva rodila, svi imaju po 4 -5 kazana i ja to moram da završim u toku dana. Znači od 6 - 7ujutru do 22 - 23 sata uveče, (5 kazana po 160 litara i prepek)... ... Mission impossibil.
Znači ušur je u pitanju. Sad mi je "razumljivo" i ono hvatanje prejake meke rakije. :zli:

Geber,mozes li mi reci kratko i jasno,bez mnogo strucnih termina i okolisanja na kakvoj vatri se pece komina,a na kakvoj prepek,odnosno sta se gubi brzim isterivanjem kazana.Koliko bi trebao trajati proces teranja meke,a koliko prepeka,recimo za kazan od 100kg da bi zaokruzili.
U napred hvala.

ljudi da pitam nešto.jedan starac mi je reko a tako radi svake godine , kaze ove godine pečem meku rakiju a iduću godinu praviim je u prepek,poenta je da se veze voda za alkohol za godinu dana da se dobije prvo na kvalitet a posle na količinu bez šećer .pitam jer će i meni u dogledno vreme dazatreba kazan,kolko je tačno ovo što sam pitao

Svakim odlešavanjem se dobiva na kvalitetu rakije u odnosu na onu tek izašlu iz kazana. Ti procesi su znatno brži i kompleksniji što je jačina rakije veća. Donja granica jačine rakije za čuvanje, da se ne bi pokvarila, je 20 stepeni. Na približnim jačinama procesi dozrijevanja su maltene beznačajni, a nisu ni usmjereni na pravi način. U ovoj situaciji se nešto malo dobiva na kvalitetu meke rakije jer je ležala godinu dana, ali se gubi na kvalitetu prave rakije jer nije ležala tu istu godinu dana.
Sve u svemu nepotreban gubitak vremena.

Tako je napisano, pa sebi nisam mogao dozvoliti luksuz da prešutim. Sada kad kažeš, vjerujem da nisi imao nikakvu lošu namjeru.

Brzina je ista za prvu i drugu destilaciju. Ova druga traje duže samo zbog većeg broja litara dobivenog destilata.
Vrijeme zagrijavanja kazana – 1 sat i 30 minuta
Brzina protoka meke rakije, i rakije u prepeku – cca. 5 litara na sat (na svakih 100 litara smjese koja se destiliše, na primjer na 160 litara je to 8 L/sat i sl.)
Dodatno za drugu destilaciju.
Brzina protoka prvenca - duplo sporija od rakije
Brzina protoka destilata nakon prekida hvatanja rakije – za 15% brže od hvatanja rakije
Brzina protoka destilata kada snaga alkohola na luli padne ispod cca. 10% alkohola – još za 15% brže.
Treba još uračunati nešto potrošenog vremena za pražnjenje i punjenje kazana, i to je sve.

Većom brzinom destilacije dolazi do slabijeg stvaranja, i razvrstavanje aromatskih materija po frakcijama, pa čak i etanola, što u konačnici rezultira slabijim kvalitetom rakije, pa i određenim manama.

stavljeno oko 2200kg pozegace u tri kace od 1000 lit(stavili bi jos malo ali nisu obrali sve)bili smo prava cirkuska atrakcija u selu jer nismo stavljali ni kap vode ni gram secera zatvorili krvnicki ne moze ni v od vazduha da udje i provukli crevo u plasticnu flasu sa vodom zalepili sa trakom za kidnapovanje(kako rece prodavac iste)sto je bilo posebno interesovanje u narodu da ne kazem za sprdnju...mogu misliti ovih dana kada se procuje da su bile neke budale iz bgd i gurali crevo hahahaha nije bitno ostaje da vidimo kako ce to proci pa na pecenje o kome tek nemamo pojma ali tu cemo imati pomoc od lokalnih a i vas nadam se.kupili smo neki rucni muljac koji nije lose obavio posao ali mu treba modifikacija da bude odlican.naime ima dva zupcanika manji za grozdje i veci za sljivu sa manjim lomi kosticu doduse ne mnogo ali nismo imali vremena na eksperimentisemo i merimo koliko a sa vecim gnjeci svaku neku vise neku manje ali moze bolje.trebao bi i srednji zupcanik za sljivu ove velicine tj malo je sitnija stenlej kazu lokalci bi odradio perfektno.inace posto znam da ljude interesuje mulja se izuzetno brzo i nije puno skup tj najjeftiniji koji sam nasao a ocigledno oni prave i distribuiraju po beogradu jer identicni takvi su u gradu 3-4 hiljade skuplji hvala svima na pomoci uskoro slede nova pitanja.

Gradimjer

Imam jedno pitanje za znalce. :sta:

Koji je princip rada gradimjera (gradimetra ili kako vec), uredjaja za mjerenje kolicine etil alkohola u rakiji, pokazuje koliko je % etilena u rakiji?

Vjerovatno radi na principu gustine tecnosti, pa se bazdari da mjeri etil alk. u odredjenoj tecnosti.
Ali ako je tako to bi onda trebalo da je smjesa po predvidjenoj kolicini neke tvari, odnosno mora biti isti omjer svega u rakiji pa da bude tacno.
Hocu reci, ako npr. ima vise kiseline gradimjer ce "slagati", jesam li u pravu ili potpuno pogresno razmisljam?

I onda bi i u dovoljno razrijedjenom mlijeku pokazao da ima neka kolicina alkohola.:osmeh:

Grad meri gustinu i izbaždaren je za alkohol.. U vodi će pokazati 0 gradi. A gustina tečnosti se menja u zavisnosti od temperature. Pa je toplija rakija redja, pa grad pokazuje više, ili hladnija od 15 ili 20%, zavisi kako je bazdaren, pa će pokazati manje. Gustina alkohola (0,789 g/cm3) je manja od gustine vode (1g/cm3) a mleko je je gušće od vode pa bi ga morao dobro rastvoriti. A kiseline koje sam pretražio su gušće od vode pa ni one nisu za rastvaranje. Da bi dobio rezultat koji ( ne znam zašto:) )tražiš, najbolje je da u mleko sipaš čist alkohol (96%) dok nedobiješ jačinu koja bi te zadovoljila. :) To piće bi se zvalo Mlekovača, pretpostavljam, i verovatno bi bilo odvratno, al' probaj... Nije skupo istraživanje. Uh, ovo su, valjda, dva najbesmislenija posta ikad na ovom forumu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh