Stani malo @al bandi. Spusti loptu na zemlju. Ovakva komunikacija ne vodi nikamo. Nisam na ovom forumu da bih trpio ili radio psihoanalizu svakoga kome nešto smeta u mom stilu i načinu pisanja o rakiji. Ne kažem da je ponekad neću uraditi, ali samo kao sredstvo da bi nesmetano mogao pričati sa nekim o onom što mi je interesantno. Inače mi takav način komunikacije nije nimalo drag. Ja bih i ovaj i neki buduću put pisao samo o rakiji. Nemoj me tjerati da radim ono što ne volim nimalo.
Vođenje destilacije je vještina i zanat. Nije to nikakva umjetnost, niti su u pitanju vrađbine, niti ćiribu ćiriba tehnologija. Sve je to odavno već poznato i jasno, i nema u tome nikakvih skrivenih stvari i bezbroj mogućnosti. Te stvari o kojima pišem na žalost nisu moje. Nisam ih ja izmislio nego preuzeo od onih najvećih na planeti. Uvjerio se u ispravnost, i nakon opsežnih praktičnih i teoretskih analiza, i postignutih rezultata došao do istih zaključaka koje bez izuzetka konstatuju svi oni koji nešto znače u ovoj oblasti. Ima takvih i na ovim našim prostorima. Nisu više tako rijetki ni doktori nauka.
To što ovom materijom vladam apsolutno i nepogrešivo to je već neštro drugo, ali ti tako nešto ne bi trebalo smetati. Ako ti smeta ili misliš da negdje griješim upusti se u diskusiju, ali je samo nemoj razvodnjavati nepotrebnim stvarima, bit će mi drago ućestvovati.
Normalno da ne pokušavam pričati o različitim ukusima. Ne treba ih miješati sa kvalitetom. On je potpuno druga stvar i itekako je mjerljiv. Destilacija može uticati samo na kvalitet tog ukusa kod rakije ali ga ne može mijenjati. On je prije svega određen sortom voća, njegovim kvalitetom, kao i kvalitetom prerade i fermentacije, a o tome nismo uopšte pričali. Destilacija je tu da prije svega razdvoji isparljiva od neisparljivih jedinjenja (u većoj ili manjoj mjeri), izvrši raspored poželjnih i nepoželjnih aromatskih jedinjenja ili njihovih koncentracija na prvenac, rakiju i patoku. Dodatno još ukloni i stvori aromatske materije. Dakle nije svemoguća jer se iz ničega ne može stvoriti nešto.
Zato joj ne treba pridavati nadnaravna svojstva. Njeno ispravno vođenje je samo vještina i zanat, a o tome najčešće i pišem na ovom forumu.
Nego ovo i nije toliko bitno osim da si se ovim razvodnjavanjem priče pokušao izvuči za onaj neumjesni, totalno nepotrebni, i prije svega neargumentovani sarkazam. Ja i ti smo pričali samo i isključivo o tvom komentaru na moju konstataciju.
Komentarisao si moje navode da se samo šećerušom može dobiti jačina rakije od 68 stepeni jer u tvom kraju prirodna rakija kreće na početku destilacije sa 68-70 stepeni.
Na to sam ti odgovorio da prirodna šljiva na destilaciji kreće sa 78-81 a da se u prihvatnom sudu uhvati rakija jačine 68 stepeni kada je već 80% alkohola napustilo kazan. Dakle, u totalno poodmakloj fazi destilacije a ne na njenom poćetku. Šta je to sada toliko zbunjujuće i neshvatljivo da bi izazvalo onakav sarkazam i daljnju „psihoanalizu“ . Ova konstatacija sigurno nije. U ovakvim situacijama je puno poštenije i korektnije, a prije svega je jedina istina, priznati da si pogrešno razumio. Izvinuti se za neprimjereni dio teksta, i idemo dalje u normalnu priču. Nikada nisam bio zlopamtilo.