Ракија од шљиве

Jedino ti trebaš to uraditi, zato što si joj nepotrebno oduzeo vodu prvom destilacijom, i ne samo vodu. Ne samo da trebaš nego po meni i moraš, jer kod tebe malo bukvalno rečeno od dva zla biramo ono manje. Ako na narednim kazanima, kao što sam ti rekao, spustiš jačinu meke rakije i dodaš vodu do nekih 10% onda ni zlo nije više tako kako bi inače moglo biti.

Druze moj,ne mogu da kazem da sam nesto iskusan u pecenju rakije ali ne mogu ni da kazem da to prvi put radim,pokusavao sam da pravim rakiju od od raznog voća - nekad sa vise uspeha ,nekad sa manje upeha i bas zato mi je svaki savet dobrodosao jer znam da ne znam dovoljno...ali nekad imam utisak da se ne razumemo potpuno a znaci mi i tvoj savet i misljenja drugih. Pisao sam i ranije da mi je upravo to problem sto curi dobra i jaka rakija do odredjene količine i onda naglo krene da bude gorka/kisela (i to je bas mnogo gorko da kad je probas ne mozes da je progutas koliko je to gadno) i naravno da nisam hteo da pustim to da mi se izmesa sa ostatkom. Znaci,po kazanu imam oko 40 litara od 45% jer dalje ne zelim da je mesam sa onim sto istice i ako tu gresim onda mi direktno kazi : ej druze, "tu si joj nepotrebno oduzeo vodu prvom destilacijom, i ne samo vodu" - da li sam trebao da pustim tu gorcinu da se izmesa sa dobrom rakijom? Evo i pre dva dana pekli i opet isto - imam sad 160 litara od 45% koje hoću da prepečem... Treabalo bi da kazem da sam i godinama unazad pravio na isti nacin ali nikada nisam imao problem da ne mogu da dobijem meku rakiju iz prve destilacije. I jos jedno pitanje : ( kazes " Ako na narednim kazanima, kao što sam ti rekao, spustiš jačinu meke rakije" ) kako da spustim jačinu meke rakije? Evo već 4-ti kazan isto se ponavlja sto znaci da je velika verovatnoca da ce se to isto desiti i sa narednima.

ali nekad imam utisak da se ne razumemo potpuno
Nije u pitanju nerazumijevanje, nego jedini mogući odgovor u situaciji kod koje se jedino zna da je igla u plastu sijena. Možda sam propustio, ali ne znam čak ni koja je sorta šljive u pitanju, a kamo li njen kvalitet, šta je rađeno kod prerade, u kojim je uslovima i koliko vremena trajala fermentacija. Vrsta posuđa, otvoreno vrenje, temperatura, gustina kljuka sa aspekta mikroprogorijevanja na dnu kazana, ima li traga i da li se teško skida kljuk sa unutrašnjosti kazana na nivou smjese pri kraju destilacije, brzina destilacije, kvalitet, oblik i priprema kazana, temperatura rakije na izlazu iz lule i sl. Tek u toj situaciji bi ozbiljnije shvatio ovaj tvoj pojam gorko jer za mene je to relativna stvar, a ako stvarno postoji u tako izraženom obliku onda razlozi mogu biti višestruki. Možda rješenje nije u tako ranom prekidanju prve destilacije.
Pokušavam samo biti obziran, i izvagati štetu i korist, a ne savjetovati nešto što ne stoji. Pogotovo što je još u pitanju izuzetak od pravila koje „žestoko“ propagiram. Da si na kraju konkretno pitao da li je na drugu destilaciju bolje ići sa mekom rakijom od 45 stepeni, ili je razbalažiti pitkom vodom, (po mogućnosti mekšom). Odgovorio bih isto kao i prije par poruka. Razblaži je na 35 stepeni i uradi ispravnu drugu destilaciju.

Bezec, pogledaj kazan, moguce da je bakar ostecen. Problem kod kazana sa mesacem je taj sto se tesko peru, pogledaj kazan, proveri da li su stranice ciste, da nisu crne. Pozdrav

Nemoj pogrešno shvatiti, ali ovo stvarno ne razumijem.
Problem kod kazana sa mesacem je taj sto se tesko peru
Cijeli život radim isključivo sa kazanima koji imaju mješalicu, i to svih "mogućih" dimenzija.
Detaljno i temeljito ga oprati je toliko jednostavno da ne vidim zašto bi mješalica predstavljala neki problem. Ona se čak i ne pere nešto posebno, samo se pošprica jačim mlazom.

geber,ipak hvala na odgovoru...znam da ne mozes da me toliko ozbiljno shvatis jer ja ipak pecem rakiju onako kako mogu i imam,a to je,koliko vidim,daleko od nečeg preciznog i tacnog ili bolje reci pecem rakiju amaterski - sto ne znaci da ne zelim da poboljsam tamo gde mogu i sta mogu. Upravo to sam i hteo da cujem,necije misljenje,iskustvo(ako je imao slicno)...jer i ja sam imam puno nepoznanica. Veruj mi da ni ne znam koja je sorta,znam da je zovu bela sljiva,(sad sam nesto trazio na google i izgleda da je sorta 'Grof Althan') - mogao bih jos neke od odgovora da ti dam ali je ipak nedovoljno za strucan odgovor.

bratori,da znas da je moguce da je neki razlog od kazana...kod ovog kazandzije sam retko pekao al ove godine mi je jednostavnije kod njega i ali znam da ni on nema bas mnogo iskustav s tim.

Poslednja izmena:
Jednako važno pitanje je i koliko ti je dugo radio kom i koliko je stajao nakon završene fermentacije pre destilacije kao i da li si izdvojio koštice pre pečenja? U slučaju dugog stajanja koma ( što je teško jer šljive tek stižu za kom) ili veće količine izlomljenih koštica dolazi do povećanja koncetracije cijanovodonične kiseline a ona em što je otrovna u većim količinama, daje i gorčinu rakiji.

Ona sigurno nije. Daje gorčinu, ali bi je morao primijetiti na početku destilacije jer tada počinje njeno obilno isparavanje.

Geber, mislio sam na kazan u kojem je kom zagoreo, desava se, pogotovu ako se kazan seta, tj iznajmljuje. Nisam nista lose mislio na kazane sa mesacem, ima ih dobrih i manje dobrih.

Ma u redu je,::super:: nego sam i prije čuo neke konstatacije za probleme kod pranja kazana sa mješalicom, a nije mi jasno na šta se misli i šta je to tako teško.

Jel moze voda koju prokuvamo u kazanu i naravno izadje iz aparata tabarke da se koristi za razblazivanje jake rakije u buretu? I da li raditi tako nesto ima prakticno opravdanje?

U Sivcu mnogi koji peku rakiju za razblaživanje koriste mineralnu (naravni negaziranu) vodu. Negde sam čitao da destilovana voda nije samo prokuvavanje iste i da i tu ima razlike između tehničke i neke druge vode koja se može sipati u rakiju. Kod nas je voda sa česme ekstra i niko ne može da provali po ukusu rakije koja je voda korišćena za razblaživanje. Mada mnogi ne mogu da provale ni razliku izmedju rakija, pa u kafani, kad popiju sve osim šljive, šljivu prodaju i kao šljivu, i kao jabuku, i kao lozu, i niko ništa ne skonta (al' kao lozu prodaju skuplje:) jbg loza je to:) ) A što se tiče kazana sa mešalicom, ne znam ni ja šta je problem oprati pošto nikad nisam sa tim imao problema. Žica za suđe i sastruže sa zidova ostatke koma, ako ih bude uopšte. A još se nije desilo (pu, pu, pu, daleko bilo :) ) da mi zagori kazan. Mada je danas bilo blizu (pukao bakarni štift na ručici za mešanje, unutar kazana) Ono za destilovanu vodu sam pročitao negde, a Bog te pita gde, pa ne mogu da garantujem da li je to stručnjak pisao ili neki forumaš kao ja:)

Poslednja izmena:
kada sam stavljao sljivu u kace ove godine, dosao jedan cica koji ima blizu 90 godina i dao mi je recept za koji mi garantuje da necu imati ni trunke ovrska:kada se stavi sljiva u kacu sve se preko poredjaju listovi od lipe u dva tri sloja, a preko toga se prospe blato, koje bi drzalo sve to na mesto kad upekne. i kaze deda da posle kad skines to samo promesas i peces, nema glava da boli... jel cuo neko mozda ili probao ovu metodu? :osmeh:

Sve su to nekada bili dobri i smisleni pokušaji imitacije anaerobnog vrenja (bez prisustva kiseonika). Listovi su u nedostatku prave posude za vrenje, u nekoj današnjoj improvizaciji, glumili najlon a blato je glumilo traku za lijepljenje tog najlona oko stjenki posude. Samo još staviš vrenjaču i imaš moderniju i efikasniju varijantu ovoga, koja ujedno nije imitacija nego stvarno anaerobno vrenje, ako uradiš tako da potpuno dihtuje.

Geder, do koliko stepeni ideš kad uzimaš patoku? Vidim da si spominjao 5% na luli a to mi je nešto prenisko. Ovde većinom prekidamo na 8 gradi i poneko spusti do 5 - 6.

Mali nesporazum, Zajcev je vjerovatno mislio na drugu destilaciju-prepek, a bratori na prvu, u kojoj se dobiva meka rakija.
Ja prekidam hvatanje rakije kada u prihvatnoj posudi bude negdje oko 70 stepeni. Tada je na luli mnogo mnogo više nego ovih 8 gradi. Ne govorim ti koliko je na luli jer je to relativno, zavisi od jačine meke rakije, brzine destilacije i refluksa kazana.
Jačina destilata na luli, približno ovih 5%, je trenutak kada se prekida destilacija, odnosno kada prestaje hvatanje patoke u drugoj destilaciji, i meke rakije u prvoj.

Ja govorim za prvu destilaciju kada hvatamo meku rakiju za prepek. Nju uzimamo do 8 i onda prekidamo. A prepek prekidamo između 14 i 20 gradi u zavisnoisti od rakije, kako miriše, da li je mutna i td. Naravno posle toga može da se hvata patoka od prepeka al nju niko ne čuva i ne koristi, osim možda za pranje prozora. Isto važi i za patoku koja ostaje nakon prekida prve destilacije, znači ono ispod 8 gradi.

Sada sam razumio šta govoriš. U prvoj poruci si spomnjao hvatanje na luli, i odmah nakon toga pomenuo 8 gradi. Meni je bilo logično da i dalje pričaš o hvatanju na luli. Zato u priči uvijek stavljam naznaku prihvatne posude, ili lule, da ne bi dolazilo do ovakvih nesporazuma.
Za drugu destilaciju sam već odgovorio, samo još za prvu. Nikada ne hvatam tako slabu meku rakiju. Ne znam kakvu šljivu koristiš, i kakva ti je fermentacija, ali ovih 20 stepeni (8 gradi), a naročito ovih 12-15 stepeni (5 do 6 gradi) mislim da ne bih mogao uhvatiti, ni kada bih htio. Jedino ako bi pustio da curi bezalkoholna voda iz njega. Kao što je bratori već rekao, minimalno 25 stepeni.

Mi što se više sporazumevamo sve se manje razumemo. :)) Sve vreme i govorm o hvatanju na luli. Znači merimo rakiju koja ističe i kad je jačine 7-8 gradi (prva destilacija je u pitanju) prekidamo. Prosek posude u kojoj je rakija ne merimo, do formiranja rakija. A prepek, kao što sam rekao, u zavisnosti od rakije, kad je na luli izmedju 14 i 20 gradi. Tako svi ovde rade. Neki hvataju meku i do 5 gradi (opet, na luli) :)

Ovo za prvu destilaciju je totalna pogreška, ostalo je još dosta aromatskih materija koje su trebale da se nađu u rakiju. Naročito zbog toga što su ionako više nego prepolovljene prije destilacije, onim šećerom i vodom. Jedino ako nije cilj gotovo pa neutralan destilat, po mirisu i ukusu.

Nazad
Vrh