Ракија од шљиве

Ova druga nije slatka - u njoj nema šećera! Ovo je bilo jače od mene, ::super::::super::(izvinjavam se svima). Gde si ovo našao čoveče...

Еее ово сад већ личи на веселу тему ко што треба и да буде :ppozdrav: захваљујемо се свима на учешћу :osmeh:

Da li neophodno odvajati prvi litar kada pecem sljivu ili mogu da teram sljivu bez odvajanje tog litra dok ne dodje do 30 stepeni, a onda kada radim prepek da odvojim taj 1 litar zbog odstanjivanje metil alkohola. Zanima me da li moram da odvajam u oba slucaja ili je dovoljno samo na kraju kada radim prepek?

Odvajanja prvenca se radi u drugoj destilaciji-prepeku, zbog lošeg uticaja mnogih drugih jedinjenja na aromu rakije. Nećeš njime odstraniti metanol nego tek u određenoj manjoj mjeri smanjiti njegovu koncentraciju u rakiji.

Ako pravis za sebe odvoji npr pola litre-litar od prvog pecenja i litar dva od prepeke (u zavisnosti od kazana), ako pravis za prodaju dodaj 2-5% secera u kom i odvoji samo litar od prepeke.
Ja radim na pravi opisan nacin jer zelim da dobijem kvalitet, a za kolicinu me nije briga, koliko bude-bude...

A ne vidim zasto ovakvi saveti.Ako pravis za sebe i ako pravis za prodaju,znaci kada je za drugoga moze da bude kako hoce.....Pravi ti lepo kako treba,a ako budes prodavao stavi cenu 100din vise nego drugi i videces da ces prodavati vise rakije nego ti drugi koji rade ofrlje,ljudi cene kvalitet.A na kraju nije sve u novcu,barem za one koji imaju savesti.....

Pa vec sam ubacio secer na bure od 200l sam dodao 5kg secera sto mu dodje 2.5%, tako radim uvek, ali ovaj metod odbacivanje prvog litra nisam praktikovao.
Moj dosadasnji metod je bio da pecem sljivu bez odvajanja prvenca dok je ne dovedem do 30 stepeni, onda razlazem i tako dok ne ispecem svu sljivu. Onda ide pranje i ribanje kazana i krece prepek spipam u kazan od 120l 90 litara rakije od 30 stepeni i dodam u kazan 30 litara vode i to pecem isto bez odvanja prvenca dok ne bude 50 stepeni i tada je prepek gotov, sipam u bure da ukrti gde stoji 1 godinu, a onda krece korisenje. Tako sam radio do sada i za sebe i za prodaju i niko mi se nije zalio na kvalitet rakije, ali me je sada vasa diskusija o metil alkoholu navela da razmislim da da promenim staru naviku.

Jel neko pece na ovaj nacin i sta mislite o mom metodu?
Dobar, los, sta treba promeniti?

- - - - - - - - - -

Odvajanja prvenca se radi u drugoj destilaciji-prepeku, zbog lošeg uticaja mnogih drugih jedinjenja na aromu rakije. Nećeš njime odstraniti metanol nego tek u određenoj manjoj mjeri smanjiti njegovu koncentraciju u rakiji.
A u kojoj kolicini s'obzirom da imam 90 litara meke rakije i 30 l vode u kazanu prepeka, koliko bih trebalo prvenca da odbacim?

Poslednja izmena:
Ej, ljudi, ajde da napravimo nešto najbolje i najkvalitetnije što možemo prema svojim uslovima. Jedino tako možemo nešto da promenimo - bar za sebe. Zato treba da čitamo i da se edukujemo, pa da popijemo nešto kvalitetno i da se time ponosimo. Kapiram da je suština ove priče samo u tome. Kvalitet!

U pravu je sassa. Kod rakije nema lažnih i neiskrenih kompromisa, ili je voćna rakija ili je šećeruša. Trećeg nema. Inače se prvenac ne izdvaja u prvoj destilaciji jer je to štetno pa aromu rakije.
Dakle, greška je u dodavanju šećera. Prva destilacija se radi bez odvajanja frakcija i traje sve dok na luli ne krene jačina od 5 stepeni ili dok u prihvatnoj posudi kod meke šljivovice ne bude 25-28 stepeni. Šta prije dođe, a zavisi i od brzine destilacije i vrste kazana. U kazan za drugu destilaciju-prepek se sipa samo meka rakija bez ikakve vode. Degustacijom se odvaja prvenac u količini od 0,6-1,5% zapremine meke rakije stavljene u kazan. Nekada čak i malo više, a zavisi od svega što se dešavalo prije destilacije. Prekidanje hvatanja rakije se radi (isto degustacijom) kada u prihvatnoj posudi imaš rakiju jačine od 65-70 stepeni, i takva se stavlja u bure. Inače ne sjećam se bilo kakve diskusije o metanolu u zadnje vrijeme, jer je priča o metanolu nešto što nije ni vrijedno pažnje ako se rakija pravi od voća uz poštivanje onih elementarnih i osnovnih pravila. Ovako kako ti radiš samo si taj metanol gurnuo u rakiju, jer patoke gotovo da i nemaš. Da si je imao, metanol bi tamo bio u najvećoj koncentraciji, pa ga prvencem ne bi mogao ni smanjivati. Nije isključena mogućnost da ga imaš u rakiji preko zakonom dozvoljene granice.

Slazem se Margina. Pa upravo smo zato i ovde da naucimo nesto jedni od drugih i da razmenjujemo iskustva.

- - - - - - - - - -

Hvala geber na iscrpnom odgovoru.

Poenta je da su tako pekli i moj deda i kasnije otac, tako da sam samo primio zanat od njih. Reci mi samo tu rakiju od 65-70 stepeni koju stavis u bure sta radis sa njom, koliko odlezi, kad je razblazujes i na koji nacin?

Eto,nije tako tesko skociti preko svoje senke-treba samo promeniti pravac gledanja.
Rakija treba da odlezi min.6-8 nedelja da bih se "smirila".Jos bolje je postaviti sebi neki minimum od 3 mjeseca.
Posle toga razredis je sa destiliranom ili demineraliziranom vodom i to najmanje u 3-4 faze.(Moze i u 5-6 faza,ko kako zeli)
U prvoj fazi mozes da ides na smanjivanje do maksimum od 10 stepena,znaci ako je 65% mozes je smanjiti max.do 55%.
Nakon 2-3 nedelje odlezavanja ponovo smanjis za 5% i tako sve do zeljene jacine.
Vodu sipas u rakiju uz postojanog laganog mjesanja, tako da ti rakija ne dodje u nekom djelu do potkoncentracije.

Skoro sam pričao sa nekim rodjakom i on mi kaže da oni kada rade prepek obavezno u kazan pored "meke" rakije dodaju i po jednu kofu najkvalitetnijeg kljuka ili još bolje samo soka-vina i da to poboljšava aromu.
Šta mislite o tome i da li neko to još radi?

Razredije bunarskom vodom na 25-30% I pravi prepek.Sledeci put drzi se za savjete koje ti daje geber.Neces promasiti.

Jbg,sad ispada da ja moju rakiju ne mogu da prepečem - jer nije meka a vodu ne smem da dodam :udri:
Jedino ti trebaš to uraditi, zato što si joj nepotrebno oduzeo vodu prvom destilacijom, i ne samo vodu. Ne samo da trebaš nego po meni i moraš, jer kod tebe malo bukvalno rečeno od dva zla biramo ono manje. Ako na narednim kazanima, kao što sam ti rekao, spustiš jačinu meke rakije i dodaš vodu do nekih 10% onda ni zlo nije više tako kako bi inače moglo biti.

- - - - - - - - - -

Skoro sam pričao sa nekim rodjakom i on mi kaže da oni kada rade prepek obavezno u kazan pored "meke" rakije dodaju i po jednu kofu najkvalitetnijeg kljuka ili još bolje samo soka-vina i da to poboljšava aromu.
Šta mislite o tome i da li neko to još radi?
Prvom destilacijom se odvajaju isparljiva od neisparljivih jedinjenja. Pored tog odvajanja neminovno se dešava povećanje koncentracije, kako alkohola tako i gotovo svih ostalih grupa važnih isparljiv jedinjenja, koja čine aromu rakije. U stručnoj literaturi se ovo iskazuje kao koeficijent obogaćenja, pa je on za etanol u konkretnoj situaciji negdje oko 4 puta. Tako da se ovdje može postaviti i ono logično pitanje. Šta je bogatije aromatskim jedinjenjima da bi time više uticalo na njihovu veću koncentraciju u konačno dobivenoj rakiji? Kofa meke rakije ili kofa kljuka? Neću ni spominjati zahtjev za ravnomjernijim rasporedom po frakcijama destilata i čišće odvajanje.
Teoretski bi jedino imalo smisla ako bi meka rakija u stvari bila kao špiritus-neutralna alkoholno vodena smjesa. Odnosno ako bi kljuk bio bogatiji poželjnim aromatskim jedinjenjima od meke rakije, ali to onda sigurno nije isti kljuk od koga se dobila ta meka rakija.

Znači nema veze sa vezom kao sto sam i ja njemu rekao, ni moji to nikada nisu radili. Jedino sto smo uvek pekli onako tradicionalno prepek do kraja na željenu jačinu.
e vala ove godine probaću da je ostavim jaču pa na odležavanje i razblaživanje po ovoj recepturi ovde.jedino će se degustatori malo čuditi ali spremiću im litru dve odmah za probu
šljiva lepo rodila a hvala bogu loša cena biće rakije za experimentisanje

dugo

Ako joj za 3 sata izvučeš dušu, možeš zamisliti šta tek izvuku oni koji prvu destilaciju rade cca. 8 sati, a drugu 12.

Ko toliko dugo cijedi, je li ti tako peces?
Ako je kazan od 100 l pa se pece 8 sati rakija do bi izaslo npr. 25l, to znaci 3 litra po satu - ne znam moze li biti toliko tanak mlaz i to je onda vise "kap po kap sistem". :sta:

I jos ne znam kako odrzavati vatru konstantnom da bi izlazilo tako malo.

Nazad
Vrh