Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ako joj za 3 sata izvučeš dušu, možeš zamisliti šta tek izvuku oni koji prvu destilaciju rade cca. 8 sati, a drugu 12.Nije mi jasno, druze, kako za dan ispeces 3t - na koliko kazana peces?
Ja pecem po 3 h jedan kazan, sto kazu "izvucem joj dusu".
A u kojoj kolicini s'obzirom da imam 90 litara meke rakije i 30 l vode u kazanu prepeka, koliko bih trebalo prvenca da odbacim?Odvajanja prvenca se radi u drugoj destilaciji-prepeku, zbog lošeg uticaja mnogih drugih jedinjenja na aromu rakije. Nećeš njime odstraniti metanol nego tek u određenoj manjoj mjeri smanjiti njegovu koncentraciju u rakiji.
Jbg,sad ispada da ja moju rakiju ne mogu da prepečem - jer nije meka a vodu ne smem da dodam...U kazan za drugu destilaciju-prepek se sipa samo meka rakija bez ikakve vode...
Jedino ti trebaš to uraditi, zato što si joj nepotrebno oduzeo vodu prvom destilacijom, i ne samo vodu. Ne samo da trebaš nego po meni i moraš, jer kod tebe malo bukvalno rečeno od dva zla biramo ono manje. Ako na narednim kazanima, kao što sam ti rekao, spustiš jačinu meke rakije i dodaš vodu do nekih 10% onda ni zlo nije više tako kako bi inače moglo biti.Jbg,sad ispada da ja moju rakiju ne mogu da prepečem - jer nije meka a vodu ne smem da dodam
Prvom destilacijom se odvajaju isparljiva od neisparljivih jedinjenja. Pored tog odvajanja neminovno se dešava povećanje koncentracije, kako alkohola tako i gotovo svih ostalih grupa važnih isparljiv jedinjenja, koja čine aromu rakije. U stručnoj literaturi se ovo iskazuje kao koeficijent obogaćenja, pa je on za etanol u konkretnoj situaciji negdje oko 4 puta. Tako da se ovdje može postaviti i ono logično pitanje. Šta je bogatije aromatskim jedinjenjima da bi time više uticalo na njihovu veću koncentraciju u konačno dobivenoj rakiji? Kofa meke rakije ili kofa kljuka? Neću ni spominjati zahtjev za ravnomjernijim rasporedom po frakcijama destilata i čišće odvajanje.Skoro sam pričao sa nekim rodjakom i on mi kaže da oni kada rade prepek obavezno u kazan pored "meke" rakije dodaju i po jednu kofu najkvalitetnijeg kljuka ili još bolje samo soka-vina i da to poboljšava aromu.
Šta mislite o tome i da li neko to još radi?
Ako joj za 3 sata izvučeš dušu, možeš zamisliti šta tek izvuku oni koji prvu destilaciju rade cca. 8 sati, a drugu 12.