Ракија од шљиве

nema veze ako je destilovana voda prava rj ako nije falsh da li je iz apoteke ili iz svemira vazno je da se dodaje u procentu od 10posto koji zamisli da dodas u nekoliko navrata i to da prodje par dana.(npr ako trena da dodas 10 lit dest vode doda dnas 2 lita pa posle par dan 2 i tako nece zamutiti imao sam isti problem sa dunjevacom)pozzz

Dragi nasi rakijasi,

Sto se tice destilovane vode,naravno, da ima razlike,izmedju "humane" destilovane vode,kupljene u apoteci,a koja sluzi za infuziju,bebe, i ostale bolesnike koji neke svoje lekove rastvaraju u vodi , i one vode za akumulatore , pegle, i ostale uradjeja.Ako mi ne verujete, onda je bar probajte na "jezik" i videcete razliku.Do zamucenosti dolazi od ove "tehnicke" destilovane vode,kod koje je ostalo jos krecnjaka i ostale necistoce.(zato se ona i ne daje za infuziju,bebe itd.).Naravno, moram i to da vas podsetim da i kod destilisane vode postoje "frakcije",glupo mi je da i to objasnjavam.. ono... najcistija,manje cista... "tehnicka".. itd..Znaci, voda kupljena u apoteci,sa sertifikatom,nece vam nikada,zamutiti rakiju.Svaka druga,"tehnicka" , svemirska itd hoce...Ale,nemojte se sekirati,to vazi za ove koji su je "zamutili", vremenom taj krecnjak se talozi na dno suda i rakija se vremenom izbristi.Laganim pretakanjem,znaci crevo izdignuto iznad dna suda 2-3 cmi i polako pretakanje u drugi sud ali posle 4-6 meseci..I jos nesto, na 10 litara prepeka 0.853 ml vode skida tacno 1grad (2.5% alkohola),znaci ako imamo 24 grada a zelimo 20gradi na 10 l dodajte slobodno ,4x.0,853 destilovane vode i dobicete 20 gradi (50% alokohola).Toliko o destilovanoj vodi, nadam se da sam nekome pomogao i naravno :ppozdrav: :ppozdrav:

ing. Misa S. Miletic

Poslednja izmena od urednika:
Opet ja,
Zaboravih da vam kazem nesto oko "kaljenja rakije" ili ti razblazivanja destilovanom vodom.Opet,naravno postoje,najmanje dva nacina...jbg. ja znam za ta dva ,mozda postoji 3,4,5 itd.Naime, prvi nacin je da "spustite" % alkohola destilovanom vodom,odmah i to odmah ,na zeljeni procenat,alkohola , ostavite 2-3 godine da rakija "zri", (inace najpopularniji nacin), i ovaj drugi manje popularan ,ali rakija je "ubica".)Ostavite prepepek (60-62%) da "zri" u htastovom buretu 2-3 godine pa tek onda destilovnom vodom dovede % alokohola na zeljeno stanje.Posto sam probao i jednu i drugu varijantu, evo pitanja 1.000.000,00 evra koja je bolja rakija ? (naravno sve je to uradjeno sertifikovanom vodom iz apoteke, nista "svemir", nista "okeania" ili Sibir, Ural i ostali Igmani i igmanski marsevi, mislim zbog leda ,viskija itd.)
Cekam brzi odgovor za ovu nagradnu igru od 1.000.000,00 Evra , uplatnica za ucesce u ovoj igre je 999.999,00 Evra.ostalo je porez.i dobitak. :ppozdrav: :ppozdrav:

@ dfiskal

Naravno, moram i to da vas podsetim da i kod destilisane vode postoje "frakcije",glupo mi je da i to objasnjavam.. ono... najcistija,manje cista... "tehnicka".. itd..Znaci, voda kupljena u apoteci,sa sertifikatom,nece vam nikada,zamutiti rakiju.Svaka druga,"tehnicka" , svemirska itd hoce

Psssssss, nemoj da te neko čuje. Kakve frakcije, kakve nebuloze u vezi destilovane vode. Bože me sačuvaj, kakve gluposti. E ovo nisam očekivao da ću pročitati ovde.
Šta je u suštini destilovana voda.To je takva voda koja je oslobođena minerala koji su prirodno rastvoreni u pijaćoj vodi.Prilikom destilacije vode, kada krene ključanje u aparatu za destilaciju i kada se nastala vodena para kondenzuje u hladnjaku, nema tu ničega osim vode,tj. ne nastaju neki sporedni proizvodi koji mogu smetati, međutim postoje 2 i 3 puta demineralizovane, radi sigurnosti da se nije nešto "provuklo", ali to je za laboratorije (u eksperimentima koji zahtevaju izuzetnu čistoću hemikalija i rastvarača) i ona se ne koristi u industriji pića i hrane. Ali da prilikom destilacije vode hvatamo frakcije :haha:, stvarno :haha:
Pa šta vi mislite od čega se pravi ona nazovi "apotekarska". Potpuno glupiranje, to je samo da vam drmnu više novaca iz džepa, a suštinske razlike nema sa tzv. "običnom" destilovanom vodom. Možda je propuštena kroz još neke filtere i to je to.Samo suvišan trošak, i izmišljanje tople vode.
Po meni, a i sa hemijske strane, destilovana voda pravi disbalans u organizmu pošto ona ne sadrži nikakve mineralne elemente (ispravan naziv za destilovanu vodu je "demineralizovana voda" ), pa po zakonima hemije dolazi do rastvaranja kostiju i izvlačenja minerala iz njih i ostalih organa, što vremenom može napraviti strašan cirkus u organizmu, pojave raznih bolesti idr.Tako, nemojte da se igrate sa destilovanom vodom, a nikako je nemojte piti.

Ja kada pravim rakiju i potrebno mi je da razblažim ( što je i tehnološki ispravno sa vodom a ne sa patokom), ja lepo nabavim Eko vodu, ona sadrži nizak sadržaj minerala, ne muti rakiju, a može se nabaviti u bilo kojoj prodavnici za male novce. I što je najbitnije je da je zdrava i višak se lepo može utrošiti za piće.

:ppozdrav:
Post je spojen: [time]петак, 12. новембар 2010. 03:42:24 CST[/time]

I jos nesto, na 10 litara prepeka 0.853 ml vode skida tacno 1grad (2.5% alkohola),znaci ako imamo 24 grada a zelimo 20gradi na 10 l dodajte slobodno ,4x.0,853 destilovane vode i dobicete 20 gradi (50% alokohola).

NE smeš sebi dozvoliti ovakve fatalne greške. Mililitar (ml) i litar (L) nije isto.To što si ti napisao da treba dodato 0.853 ml to znači u hemiji dodati nepun 1 cm3 destilovane vode, i kada to dodaš rakija neće ni mrdnuti sa svoje jačine. Valjda treba da se doda 0.853 litara, što je ispravan podatak, i to će napraviti neku promenu.Na takvim fatalnim greškama ponekad visi nečiji život i imaj u vidu da ovo čitaju ljudi sa strane i ako neko posluša nečiju nenamernu glupost, ode život.
Drugi put pripazi i :ppozdrav:

"međutim postoje 2 i 3 puta demineralizovane," mislio sam na ovo , jbg zajeb...ali zaista postoji razlika u ukusu ove vode za "infuziju" i ove za akumulatore....pogresna terminologija, vise laicka, ipak sam ja jedan obican informaticar, programer, projektant IS-a itd,izvini malo sam ti upao u "kazneni prostor ", ali ne sa namerom da tvoju struku dovedem u pitanje.Da si ovo napisao pre jedno mesec dana , ja se ne bih "izleteo" sa ovim komentrom za koji smatram krajnje laicki napisanim.(Mada ,ipak ima razlike izmedju "tehniceke" i one za infuziju "humane", kako sam nasao da je zovu u nekoj knjizi ,iz medicine,, jbg.A posto sam i ja pravio destilovanu vodu, video sam da mi je mnogo bolji "prvenac" od "patoke "... malo iskustvo).Izvini, jako te postujem, zbog tvoje struke, ali oprosti mi da ja i nesto "pogresno" napisem... Inace "nema bolje rakije od davde do Trakije"

Misa
Post je spojen: [time]1289530105[/time]

kada sam trazio destilovanu u apoteci onda je apotekarka rekla(posto se poznajemo)da predjem preko u prodavnicu jer i oni kupuju tamo.da neplacam bez potrebe skuplje.tako sam i uradio i zasad je sve u redu.ovo navodim samo da se zna da nigde nije garantovano kako kazu i kako pise.da sam kupio u apoteci niko me nebi ubedio da je iz prodavnice.toliko o verovanju etiketama.da se ogradim-nekazem da je svuda tako-ali u svim manjim apotekama jeste.
one nemaju uredjaj za destilaciju.

Posebno mi se sviđa što ste iz krajeva poznatih po gajenju šljive a i proizvodnji rakije od iste.

Uvek ću se zalagati za proizvodnju rakije od šljiva i samo šljiva. Dok se proizvodila od šljiva imala je i cenu a sada vi bolje znate kakvu cenu ima. Ja je proizvodim za sopstvene potrebe.

Tako je meeker, sljiva i samo sljiva :D :ppozdrav: :ppozdrav:

Sta je sada ovde problelm sto neko nece da stavi secer u kominu...

E pa necu i necu... necu necu necu necu :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Sala mala... nemoj da se odmah ljutite ovo je forum a ne mjesto za uvrede i prepirtke, razmenimo nacine spravljanja rakije, a ne ovde se uhvatili secerra ko pijani plota pa nije to tehnologija to je Secerna Repa, to je Secerna Trska, To nije Sljiva...

Dajte malo predloga kako i sta se radi kod pecenja destilacija i skladistenja...

Kengur kolega ko kaze da nema frakcija kod destilovane vode koja ide za razblazivanje rakija, ima i tek kako prvenac se baca prijatelju ja tako radim i rakija je boli glava.

Ziveli i vodimo temu u pravcu dobre Srpske sljivovice a ne ovde rasprave o secerima

moram da priznam jednu svoju gresku , a zato valjda i sluzi ovaj forum da se covek nesto nauci, a to je vrlo pametno izlozio kengur, ma kave frakcije destilovane vode ona je destilovana voda iz koje je dusa izvadjena i potpuno se slazem da je najbolje to uraditi sa cistom vodom(prirodno cistom ) on je naveo eko vodu i to je sasvim ok , priznajem da pravim rakiju za sebe i drustvo vec 31 god ali prihvatam ovaj savet jer ima logike, jedino se nekada necu sloziti da stavljam u sljivu secer ama bas nikada ja sam to rekao ranije ako je godina losa onda i ne skupljam sljivi bice bolje iduce to je moj princip.poz i hvala kenguru na savetu

Bravo Kengure,
ipak si ti koji je malo spustio "tenziju" na ovom portalu,tako da se za njegovu buducnost,ne sekirima.Elem,ja zaista,ne spadam u grupu "secerasa", u pravom smisliu te reci,naravno ne stavljam secer u kljuk po svaku cenu.Naime,ja zaiste, ove godine nisam "popravio" secerom lozovacu, koju sam pre 1-2 nedelje odradio.Grozdje,shadone + caberne souvignon je bilo ok 24 % secera (siromera kako se vec to zove).Pa,u to ime nisam ni dodava secer do magicnih , i zakonskih,18.6%.(ili ti za slivu 16.8%).Sto se tice destilovane vode,naravno i jedan obican osnovac zna kako se ona dobija.Mada, posto sam probao prosle godine, da napravim "svoju" destilovanu vodu video sam da mi je ona iz "prvog" zbaneta, "bolja", u smislu nema nikakav ukus miris,itd.To ne umem da objasnim.(kazan je bio sterilisan i detaljno opran).Ali,jos jednom, hvala Kengure,ipak su ostale, dve kljucne recenice, ili ti "key word" - kljucne reci...Rakije se ne razblazuje patokom, nego cisto vodom (da li destilovanom ili eko-nije bitno, a to je za mene zaista kljucna strvar da su to forumasi prihvatili kao neki standard), ostalo je klasika, da li stavljati secer,slektivne kvasce,itd ili ne,odluka je na "proizvodjacu" citaj konzumentu.Ali, reci mi, Kengure, da li gresim ako sljivu malo "popravim", kontrolisano,do zeljene granice.Naravno, ako gresim,pokajacu se javno na ovom forumu, i sve sto sam napisao cu "poreci" ... i nikada necu napisati ni jednu recenicu ... naravno odjavicu se sa foruma...I jos nesto oko dest. vode!!! Da li je neko probao na "jezik" destilovanu vodu za pegle, akumulatore i itd, i ovu "humanu", za bebe, infiziju... i da li je uocio razliku... pa onda kazu "sva destilovana voda je ista" ... jbg ... za dobrobit ive price o vodi kazem "nije ista" , ova "humana", zaista nema ni miris ni ukus, "obrijana" je do kraja , a ova druga ima neki "metalni" ukus,pa posto nema "frakcija" neka mi neko objasni zasto je to tako...znaci probano na "jezik"..

Hvala svima na paznji

Vas Ing Misa S. Miletic

d fiskal ako si i malo ing onda se na tome ne potencira pogotovo ne u diskusijama i min dragin je doktor za kunice a vidimo kakva nam je poljoprivreda.zar tebi kao ing nije jasno u kakvom drustvu zivis i da ti stvarno verujes u patuljke.ti stvarno mislis da ima destilovana voda za ovo ili ono .smesno mozda u nemackoj ali ovde ne.ne bi me cudilo da na dijalizi bolesnicima pustaju cesmovacu a ne med dest vodu.ja se svako jutro stipnem kad se probudim i jedino sto verijem je da sam ziv ostalo nista, jedes brazilsko meso, pijes mleko u prahu ,rostiljas pileca krilca iz nn zemlje a pijes pica od kojih se i korov odmah osusi kao da pijes total i ti verujes u destilovanu vodu, koga to jos zanima u ovom drustvu.pozzz bez ljutis ing

Uzgred, dfiskal čestitam ti na članstvu na ovom forumu.To činim u ovoj,tebi omiljenoj temi.
Ima da ostaneš tu sa nama i da diskutuješ jer na to imaš pravo kao i svaki od nas.

:ppozdrav:

Dragi moji

Citat:
Naime,ja zaiste, ove godine nisam "popravio" secerom kljuk od grozdja , koji sam pre 1-2 nedelje odradio.Grozdje,shadone + caberne souvignon je bilo ok 24 % secera (siromera kako se vec to zove).Pa,u to ime nisam ni dodava secer do magicnih , i zakonskih,18.6%.(ili ti za slivu 16.8%).

:bravo:"popravka" se odnosi na voce koje sprema za kljuk, izvinite na, ne razumevanju....

Misa S.Miletic

provac je napisao(la):
d fiskal ako si i malo ing onda se na tome ne potencira pogotovo ne u diskusijama i min dragin je doktor za kunice a vidimo kakva nam je poljoprivreda.zar tebi kao ing nije jasno u kakvom drustvu zivis i da ti stvarno verujes u patuljke.ti stvarno mislis da ima destilovana voda za ovo ili ono .smesno mozda u nemackoj ali ovde ne.ne bi me cudilo da na dijalizi bolesnicima pustaju cesmovacu a ne med dest vodu.ja se svako jutro stipnem kad se probudim i jedino sto verijem je da sam ziv ostalo nista, jedes brazilsko meso, pijes mleko u prahu ,rostiljas pileca krilca iz nn zemlje a pijes pica od kojih se i korov odmah osusi kao da pijes total i ti verujes u destilovanu vodu, koga to jos zanima u ovom drustvu.pozzz bez ljutis ing
koja je onda po tebi svrha života ? čemu živeti onda ako ni u šta ne veruješ ? Jedem meso koje sam proizvedem, hranim ga koncentratom u kome je 90 % mojih proizvoda, pijem domaće vojvođansko mleko, a ne zapadna đubrad u prahu, roštilj od piletine koja je takođe proizvedena u mom "dvprištu", pijem domaće sokove i domaću rakiju koju sami pravimo, a ti se druže štipkaj, jedi i pij šta hoćeš ::namigivanje:: i naravno bez ljutnje.....
pozzz

matke :bravo:, isti si kao ja.I Ja to isto radim, tako jedem , tako pijem, tako zivim , jako je to tesko , ima dosta posla oko takvog "kvalitete" zivota.E , posto se necu vise potpisivati kao ing.,ajd malo da odeom u off.

Veteran oslobodilackih ratova od 1991-1999 Misa S. Miletic (jbg. mozda ce i oveo nekom da "smeta", a ako tako i bude onda ce biti "no one Misa S. Miletic " - ili ti niko Misa S. Miletic

::svaka cast::

I treba da pokazete nekima koji su neskolovani kako treba ziveti.

Naravno, u kominu se moze dodati i secer (mada i ne mora) a selektivni kvasac ce obraditi i ovu kolicinu i nema tu nista stetno.

Nazad
Vrh