Ракија од шљиве

šta da se radi zemljače kada je cena takva. i on bi voleo kada bi je prodao po 5 a ne 10 eura.sigurno je dobra i čista bez 'odobrenih i valjanih primesa'. otvoriće se tržište kad tad
pa ćemo piti ono što treba a i kontrole će biti verovatno rigoroznije. nas to neće pogađati ali novotarije sa 'dozvoljenim' sredstvima će verovatno prestati. ko hoće komercijalizaciju taj će selekcionisanim gov...a prikačiti etiketu i to sa stranim pedigreom pa nas ubeđivati da smo zaostali i neznalice i da nemamo prihod . trend je da ceo svet hoće da kupuje prirodne proizvode i to sa tradicijom i geografskim poreklom. proizvedene na tradicionalan način. pogledaj gde nam se u razvojnom smislu nalazi kraj.čuvaj ga i pravi taj put od krupnja do gračanice preko mačkovog kamena, doći će i tome kraj pa će dobra domaća naći svoga kupca i miljenika.uči od oca i slušaj vredne savete kao npr. peci prepek do 26-27 gradi pa ga razblažuj destilovanom vodom.
nisam mogao izdržati a ne pozdraviti Vas, dragi forumaši. želim Vam sve najbolje. :veseljak::

@ rebeljac hvala ti na pozitivnim i lepim recima....taj put ako se uradi bice dobro mada licno ne verujem da ce ga ikad uraditi,a sto se rakije tice,tata pece jer ima vremena a sin (odnosno ja) znam da pecem ali nemam vremena,nazalost...iako volim to da radim...u svakom slucaju hvala jos jednom :ppozdrav:

da je bar prodaju po 240, vec po 187 kod nas na Detelinari... :D e kako je mali ovaj svet :), u toj spiritani rati jeden nas prijatelj Biga, msm da je neki sef, i da kupuju alkohol oni klji peku rakiju kod njih, pa je krste, tamo mi je bar on rekao...
poz

Kod mene u mom kraju,rakija se prodaje od 5-10 maraka,dakle od 2,5-5 evra,zavisi od domaćina ko je kakvu rakiju spravljao.

Inače veoma mali broj proizvođača rakije zna da se ona može praviti i bez šećera. :haha:

Dragi moj meeker

U receptu za "sumadijski caj", ili ti kuvanu rakiju,zaista se dodaje secer, citaj karamela, ali hoce da boli glava , ako se malo pretera sa konzumiranjem,sto je naravno, posledica "zivog, neprevrelog" secera.Jbg, sto rece jedan, pametan covek,hoce da boli i "supalj zub " ako se jede slatko...mada je to jako dvosmisleno...verovatno je mislio na "a kamoli glava ako je suplja"...ili...stvarno je tako

Pozdrav :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: :D :bravo:

Post je spojen: [time]1290758807[/time]

Ode malo kod kolege pece rakiju da vidimo jel valja sta goni 46 stepeni jaku bez secera kaze.Ode zegnuti Torpeda a snjeg pada kao lud da nebi gurao auto na uzbrdici do njega.Javim rezultate.

@dfiskal
Pa ne znam kako vi pripremate Šumadijski čaj :sta:. Ja ga pripremam od karamelisanog šećera i prepečenice uz dodatak vode i problema sa glavom nema.
:ppozdrav:

Rakija odlicna sve kako treba i tamanili smo je a glava cista kako treba kao da se sok od sljive pio.

poljoprivrednik u pokusaj je napisao(la):
Cjenjeni ljubitelji dobre kapljice jedno pitanje interesuje me tzv destilator rakije slusam price nekih strucnjaka pa mi nije jasno o cemu se radi navodno se montira na izlaznu cjev. Navodno neutralise metil alkohol pa me interesuje jesuli to price ili to funkcionise? Hvala
Ja iskreno nisam cuo za tu spravu, moguce je da nesto tako postoji ali verovatno su to neki skuplji kazani, npr 8 hiljada, do 10 hiljada eura... Ali evo ja cu ti reci kako najbezbednije i 100% da odvojis Metil alkohol iz rakije.... Pri proviranju komine u kazanu, metil alkohol pocinje da isprava na 64,7-65,3 stepeni, tako da se on prvi iz pare ptetvara u tecnost i izlazi na lulu. Taj prvenac treba odstraniti u odredjenoj kolicini. Kada vrsis destilaciju tada ne odvajas taj prvenac, samo u redestilaciji (prepeku) to radis. Jer i ako u destilaciji odvojis prvenac nista neces postici, jer ce se metil alkohol opet pojaviti u prepeku... Ta kolicina koja se odvaja je od 1-2% na 100 litara.... Malo ce se smanjiti jacina rakije, ali ces biti siguran da je rakija bez trunke metil alkohola. Ja tako radim, samo sto sam ja umesto jedan litar, odvojio , 0.8l na kazan od 100l. Metil akohol je vrlo opasan ako se konzumira u velikim kolicinama a i u malim. Treba ga odstraniti obavezno iz rakije :udri: . Sta su posledice pri konzumiranja metil alkohola!? Unosenjem metil alkohola u organizam, najbezbolnije sto moze da se desi je da oslepis totalno ili da dodje do smanjenja vida. Zapravo u organizmu se PH vrednost smanjuje ispod 6 i tada dolazi do samog kiseljenja organizma, kao kada potopite kupus da se kiseli :veseljak:: I tada pocinje da odkazuje jedan po jedan organ, prvo bubrezi, pa jetra, zeludac, u medjuvremenu totalno oslepis i tako po redu, sto znaci da u najgorim mukama umires..... To da ni pozelis najgorem dusmaninu... ja se malo salim, ali ova supstanca je vrlo opasna ako je ima u rakiji u vecoj kolicini.... Zapravo, u rakiji ako se nadje neka kolicina metil alkohola, ona nije toliko opasna, zato sto 800 mililitara metil alkohola ne moze da utice na 100 ili vise litara rakije... Ona moze da bude opasna jedino ako tu rakiju gde ima toliko metil alkohola konzumirate svaki dan po jedan litar i tako to traje mesecima, onda moze da dovede do ostecenja vida i mozda totalnog slepila, ali vi bi u toj situaciji pre umrli od alkohola ako bi pili svaki dan po 1l rakije i tako jedno 5 meseci.... Zakljucak svega je da treba odvajati metil alkohol iz rakije, i konzumirati svako alkoholno pice u normalnim kolicinama..... P.S. I da ne zaboravim, nemojte se zavaravati da metil alkohol moze da se odvoji tako sto cete staviti u neku posudu, dzezbicu, lonce, malo vode i kao kada potekne prvenac da ce metil alkohol pasti na dno te posude i da ce se na takav nacin to odvojiti. Metil alkohol je LAKSI od vode i on ce isplivati na povrsinu i prvi otici iz te posude... tako da je to zabluda... Ovaj prethodni nacin za odvajanje metil alkohola je za mene najbezbedniji. Ako neko ima jos neki nacin za odvajanje neka napise, znanje nikada nije na odmet...pozzz za sve... :ppozdrav:

A "sljiva" se kod nas prodaje od 350 ~ 450, zavisno od toga ko i koliko ceni svoju rakiju...jabuka ide od 250~350

@meeker
videh da si napisao da si posekao sljive zbog neisplativosti proizvodnje rakije... posto ja planiram da sa dedom pocnem neku proizvodnju zanima me na sta si tacno mislio tj na kakvu proizvodnju, za svoje potrebe, za prodaju po selu sto bi rekli ili ti za veleprodaju tipa 5.000 i vise litara:haha: :ppozdrav:

srkitransporter je napisao(la):
@meeker
videh da si napisao da si posekao sljive zbog neisplativosti proizvodnje rakije... posto ja planiram da sa dedom pocnem neku proizvodnju zanima me na sta si tacno mislio tj na kakvu proizvodnju, za svoje potrebe, za prodaju po selu sto bi rekli ili ti za veleprodaju tipa 5.000 i vise litara:haha: :ppozdrav:

Bile su to stare sorte šljiva sitnijih plodova. U selima oko Užica svako domaćinstvo ima šljive, pa tu o prodaji po selu nema govora. Inače cena je mizernih 300din. i manje.Inače nisam čuo da ovde neko kupuje hiljade litara, to je postojalo u prošlosti kada su fabrike (destilerije) otkupljivale rakiju za prepek koju su kasnije pod svojim imenom (robnom markom) prodavale. To više ne postoji. Jeftiniji je alkohol recimo od kukuruza, pa posle od njega pravi što hoćeš. I to šljiva što imam ne posvećujem im dovoljno pažnje, jer su maline dosta isplativije. Za svoje potrebe da nekom poklonim a mogu malo i prodati a i ne moram imam je uvek gde smestiti.

U svakom slučaju želim ti uspeha u poslu i preporučio bih ti da ako sadiš šljive. Da sadiš rane sorte za prodaju u svežem stanju. Što ne prodaš može u rakiju. Mislim da je to isplativije.
:ppozdrav:

Vece drustvo,evo me iz kreveta jutros rakija zavrsena ima je kao vode u proljece,ova zadnja je dala 30l kazan jacina 46 stepeni.Pili smo je i nitko mi se nije zalio na glavu ali nitko nije preceravao_Ova prva je davala 20l na kazan od 100l 44 stepena jaka.

Care i sta kazes kakva je ta rakija sa 10 % secera, nije to druze secerusa :D, ali mnogi i ne znaju kako se pravi secerusa. Kljuk iz koga ste vec izvukli prvu destilaciju sipate ponovo u bure i sipate 15 - 20 % secernog sirupa, zatim selekcionisani kvasac i kada se alkoholno vrenje zavrsi dobijete 15 - 20 l seceruse od 100 l komine, e to je care secerusa i od nje glava cepa dva dana, to kod nas rade sa kajsijom vrlo cesto... pozz

Radio sam na "tradicionalan nacin"nisam prepicao nista nit razblazivao sa destilovanom vodom.Gonio sam svu rakiju na 44 stepena a ovu"secerusu" kako poneki kazu na 46 i dobio sam 10l po kazanu vise rakije.Jucer smo je pili podosta i danas cemo glava me nije bolila.Imao sam neku ekipu kod kuce za djubar ovciji iz jednog boksica van cupati ali im nisam nista rekao koja je rakija da nebi bilo primisli i nitko se nije zalio na glavinu(jucer)jutros cemo vidjeti kad dodju sta ce reci.

Dragi Care,
drago mi je sto si jedan veliki posao priveo kraju, a jos mi je draze sto si neke stvari oko "seceruse" i probao.Mada,mozda si ipak trebao da bar taj kazan sa "secerusom" prepeces i skines ga destilovanom vodom na 46 %,i onda krenes u "degustaciju".No,po meni i to je neki napredak,videces da nista nisi izgubio na kvaletetu,a ipak si dobio malo vise rakije.Jos bi ti bila ona i bolja da si uradio prepek do 60% i posle toga skinuo na 46%.(jos vise aromatika iz sljive bio dobio,ovako razblaziivao si ga "patokom")..No ...odlicno..nego nisi napisao koliko si ukupno litara rakije dobio?

S postovanjem tvoj Misa i :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

Nazad
Vrh