Ракија од шљиве

Valjevac nije to jedini faktor . Vazduh , stres , mnogi jaci virusi su isto zajebana stvar . I nemoj misliti da nema uticaja bombardovanje kao i Cernobil . Jednom udahnuta ta cestica uziva u plucima i ceka okidac da se aktivira . Kao i ziva koja se iz organizma ne moze izbaciti i kada predje odredjen broj krece haos . Zeznuto . Aj sada da kazu i da odluce izbacivanje recimo herbicida . Sta ce se tada desiti ? Ja sam pristalica sledeceg . U naseljenim mestima zabraniti njihovu upotrebu i napraviti pilot projekat da recimo zabrane svu hemiju iz opstine Crna Trava . I onako tamo retko ko zivi a ovim potezom bi se mnogi ljudi tamo naselili . Ima jedna zemlja ( mislim da je Burma ) koja je od pre neku godinu 100% organska . Ali naravno niko o tome ne izvestava Bilo bi zanimljivo videti prve rezultate tamo .

Dodatak - Butan je ipak u pitanju .

Poslednja izmena:
Nadam se da ti je jasno da ćeš morati preći i na organsku rakiju bez onih tvojih 'dodataka'..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Hehehe pa secer je prirodni proizvod dobijen od repe ili trske . Ako ce 2% secera unistiti rakiju onda stvarno . Eto zbog ove sobe sam smanjio ove godine za 1% . Ko zna sledece godine jos 1% pa mozda se i dodje na nulu .
Jes da nije tema ali imam jedno pitanje . Sta mislite o pivu . To je najbolje pice za mene a tok proizvodnje nemam pojma . Hocu da pitam jel vise zdravo nego sto ke stetno ?

Imam pitanje za sve vas , u vašem kraju koliko ostavljate stepeni rakiju za konzumaciju i koliko vaše komšije ?

Imam pitanje za sve vas , u vašem kraju koliko ostavljate stepeni rakiju za konzumaciju i koliko vaše komšije ?
Većina starijih rakijaša je još na 20-21 grad, mlađa ekipa je već odavno na max 18 gradi. Pre neki dan sam pio Sokolovu 5 ticu, ne beži mi daleko čak šta više mislim da je blizu sa mojom rakijom, ali... jačina joj je 40 stepeni ili oko 16 gradi i toliko je i pitkija i prijatnija da nemam reči.

Ja kao neko ko je prvu rakiju pekao ove godine lično sebi , na nagovor komšija da ostavim na 21 22 jer se tako pije sam poslušao jer samo takva rakija ako se razblazi može biti ok .
Znači cela sira okolina pije 21 22, ne znam koliko je to zdravo i šta se tu oseti osim vatre u ustima ? Ja ništa ne osećam . I ja sam za tih 17 možda .
Mada zavisi ako nekome ko pije rakiju 40 godina das 22 c njemu je ok , izgoreli receptori i sve to , zato mu je 16 djubre. E sad ko hoće da popije danas jednu ili 2 čašice je već nešto drugo i očekuje se nešto drugo
Prepečenica je isključivo od 40 do 44c , preko toga se to ne naziva rakija niti je rakija i po knjigama . Ovde se pije 52.5c što je besmisleno po meni

Pa pice treba da ima ukus, a ukus se gubi kada ima alkohola vise od 45%.
Pila se i dudovaca na 55-60% jbg. ljudi su sakupljali dud popodne kada se guske sklone ispod krosnje.

I ja sam za tih 17 možda .
Za te manje jačine moraš da se potrudiš, rakija na 20-22 grada može biti svakakva i prolazi jer se ništa ne oseća sem jačine. Za rakije od 16-18 gradi ipak moraš da se potrudiš jer se tu svaka mana oseti, ali se oseti i ono lepo i ukusi i mirisi ima negde na netu "točak impresija" za rakiju. Cilj je maksimalno smanjiti negativne impresije: previše alkohola, aceton, guma, zelje, kojekakve kiseline, miris i ukus patoke... Pročitaj malo ovde http://rakija-uglavnom.blogspot.com/ kako ova ekipa doživljava rakije koje probaju, koje ukuse i mirise pronalazi prilikom degustacije. Pa probaj svoju rakiju pa vidi gde si, pa onda svake godine se makar malo više potrudi... Najgora varijanta je da svojoj rakiji nevidiš mane, da tvrdiš da je ona naj bolja, probaj što više rakija i uporedi sa svojom...

Za te manje jačine moraš da se potrudiš, rakija na 20-22 grada može biti svakakva i prolazi jer se ništa ne oseća sem jačine. Za rakije od 16-18 gradi ipak moraš da se potrudiš jer se tu svaka mana oseti, ali se oseti i ono lepo i ukusi i mirisi ima negde na netu "točak impresija" za rakiju. Cilj je maksimalno smanjiti negativne impresije: previše alkohola, aceton, guma, zelje, kojekakve kiseline, miris i ukus patoke... Pročitaj malo ovde http://rakija-uglavnom.blogspot.com/ kako ova ekipa doživljava rakije koje probaju, koje ukuse i mirise pronalazi prilikom degustacije. Pa probaj svoju rakiju pa vidi gde si, pa onda svake godine se makar malo više potrudi... Najgora varijanta je da svojoj rakiji nevidiš mane, da tvrdiš da je ona naj bolja, probaj što više rakija i uporedi sa svojom...
Ja sam pekao od stenleja jer sam kao laik posadio 50 stabala ali ok je. Bila 21 22grada , do sad sam razblazio na 20ak, i dalje ne osećam ništa osim vatre. E sad kad je doveden na 17 18 je pitanje na šta će ličiti i da li će biti bar za mene ok ... Za sad nema gorčine , kiseline , zelja itd. Biće u staklu stalno jer nije problem da kupim bure , ali ko će meni garantovati da je taj hrast preko 80 god jer samo od te starosti pa na gore hrast daje aromu. A drugo , ako je moja rakija ispod standarda , džabe propastim bure. Šljive sam već isfrezirao okrecio i nadjubrio, rezidbu ću posle februara , jednu jako blagu rezidbu sa kasnije dosta azota , a radio sam stajnjak i npk i nadi za veće količine šljive ako je mraz ne obere , e dogodine ako uspem da napravim nešto što bude ok , ići će u hrast , jer meni lično 200 300l rakije može da traje 20 30 godina tako da ima smisla da odlezava 4,5 godina i nazad u staklo

Ја остављам на 22-23 гради ракију. Свако ко је пробао реко је да је одлична :) Верујем да многи неће разумети али није све у томе колико ће вам бити јачина ракије има и процеса пре тога који утичу на укус.

Ја остављам на 22-23 гради ракију. Свако ко је пробао реко је да је одлична :) Верујем да многи неће разумети али није све у томе колико ће вам бити јачина ракије има и процеса пре тога који утичу на укус.
Šta bilo ko može da oseti na 23 osim vatru i pečenje?
Rakiju od 23 možeš da ispeces od bundeve ,paradajza , šljive , ništa se tu ne može osetiti
A druga stvar šta misliš kako organi reaguju na 55c

download.jpg

Ne kazem sa ovom slikom da ti je losa rakija, ali pravu ocenu o kvalitetu rakije neces dobiti od onog ko ti dodje na rakiju u kucu (bar u 80% slucaja)

Kad bi svaki proizvodjač profesionalni ili amaterski prešao preko svog ega i rečenice "moja rakija je najbolja jer mi je i deda imao najbolju rakiju i u našoj kući se samo radi domaćinski,šta ko ima mene da uči " i umesto toga uzeo samo jednu knjigu o tehnologiji rakije , kvalitet rakije bi postao 90 posto bolji na nivou Srbije.

Pričam ovo jer većina misli , posebno mladi da su rakije od po 4000,5000 vrhunske a to nema veze sa istinom i nas proizvodjač samo malo da se edukuje imao bi bolju rakiju od precenjenih kupaza milion l rakija.

Jednostavno ne možeš ti nekome ko peče rakiju 30 godina da utuvis u glavu bar da odvoji prvenac , jer on odmah proračuna da on od tog litra metil alkohola dobije 3 litra rakije , čuj gde to da se baci ne daj Bože a kamoli nešto drugo.

Prvi komšija skuplja godinu dana flaše u dzakove od mekinja i kese i na tome peče rakiju i on tvrdi da ima najbolji rakiju i kupci nasedaju na priču , a takvih je pola Srbije .

Posebno činjenicu da kada pečeš za sebe , ok ubacis 1,2% šećera , malo više dobiješ repinog alkohola ali nista strasno , ali dok je šećer bio 49din ubacivalo se i po 10 kg, mada i u ovoj nestašici šećera mnogi su jurili da kupe što više sesecra.

Inace ozbiljne i tržišne rakije smeju da ubace 0% šećera jer oko 1do2% otrkriva dobar somelijera i žiri , a ispod 1posto kvantna analiza

Za mene od tih 'brendiranih' rakija, Jelički dukat je, možda, na prvom mestu, prate je BB rakije(naročito klekovača). Vidim da se Jezdić trudi, nije loša rakija, ali za mene je to neka trojčica. Misim da joj fali odležavanja i punoće ukusa(rekao bih da je previše 'očišćena')..
Ovo što zovu 'kupaže' uopšte nebih komentarisao..

Za mene od tih 'brendiranih' rakija, Jelički dukat je, možda, na prvom mestu, prate je BB rakije(naročito klekovača). Vidim da se Jezdić trudi, nije loša rakija, ali za mene je to neka trojčica. Misim da joj fali odležavanja i punoće ukusa(rekao bih da je previše 'očišćena')..
Ovo što zovu 'kupaže' uopšte nebih komentarisao..
I vinjak ti je kupaza i sve te rakije , stoje u buradima i na kraju se sve naspe u cisternu i flašira.

Što se tiče odležavanja, 3do5 godina je minimum u kvalitetnom hrastovom buretu , a ovo što stave par meseci da povuce boju je vodica, naravno dobra je to rakija ali to ne može da predje dinar preko 1500din jer to nije ono što narod očekuje i misli da jeste.
U početku posle šljive sam lično rezao taj zasad u zabrdici a i krusku je posadio ubrzo nakon šljive. Jezdić je u početku uzeo ok opremu i sve zamislio i to je bilo odlično , da bi na kraju slao ogromne količine rakije , ne iste , i BG u neku drugu firmu koja je flašira i brendira pod Jezdić .

Sumnjam da postoji i jedna destilerija koja radi sve kako treba od početka do kraja .

Znam dosta njih koji na mufte dobiju papire , imaju neke enormne količine rakije koje neko kupazira , i danas otvore destileriju a za mesec dana prodaju rakiju staru 10 godina što je besmislica

Nazad
Vrh