Ракија од шљиве

Banat mnogo si smešan u ovoj oblasti. I nisi ti 'svi'..
Kakva požeška iz čačka? Odatle si mogao dobiti samo gomilu varijacija njihovih čačanki. Koje su u stvari sve u klasi stenlejke-za rakiju nikakve, samo ako nemaš bolje.
I čuj sad nije valjala rakija od požeške. Neko sipao vodu u džakove.. Sada ćeš i u to da nas ubeđuješ?
Napisao sam ti koliko je koštala požeška ko je uspeo ugrabiti, ali ti kažeš nemožeš saznati..
Nisi mi odgovorio na pitanje jesi pio nekada rakiju od požeške ili je pekao kojim slučajem?

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Ne znam odakle ideja da u Cacku nije bilo a i sada pomalo pozegace ili kako su je nasi stari zvali madzarke. Pa sta mislite da se sadilo do pre 40 godina. Madzarka i ranjusa i kraj. Poneko je imao i okruglicu i to je to. Zbog sarke vecina vocnjaka sa madzarkom je iskrcena ali je ipak ima ponegde, uglavnom na vecim nadmorskim visinama. Ne znam cenu za rakiju ali jesenas na pijaci u Cacku je kostala 100 din na malo.
A to sa sipanjem vode u dzakoove je vrlo moguce. Cuo sam da pojedinci to rade i kad je kajsija u pitanju.

Destilerije kupe i po 500 tona šljive , što jeftinije . Tu se ne gleda ko je i koliko prskao niti se gleda sorta , eventualno se izbegava stenlej mada i on ide. I to se sve peče , pa se stavi DO godinu dana u hrast da odstoji, i na kraju se sva ta burad pomešaju tj kupaz i to se smatra odlezalom vrhunskom rakijom od 5000.

Rakija da bi odležala i postala vrhunska mora najmanje 5 godina da odleži , a stručnjaci smatraju 10 u hrastovom buretu koje nije korišteno više od 2 puta , i hrast mora biti star 100 god pa naviše . To je jedina istina.
Bure koje se koristi 30 ili 50 godina nema svrhu niti dejstvo na rakiju .

Bure iz francuske od 500 l trenutno košta 2200e a bilo je 1200.
I neka sad neka destilerija otvori podrum i pokaže svoju burad , koliko si stara , od kakvog su hrasta , kako su ovinjena itd itd.
I posle neka neko kaže to stvarno vredi 5000.

Imaš po goglasima koliko hoćeš , mada ja lično to ne bih stavio u usta nema tih para

Sacekas leto , kupiš tonu ili više šljive i ispeces za sebe čestitu rakiju , ostaviš u staklu 4 meseca , kupiš neko solidno bure i ostaviš u njemu još godinu i posle u inertne sudove i miran si ceo život , a pri tome nikakav trošak i bar znaš da pijes kvalitet ...

Ja pripremio bure za ovogodisnju ljuti.
Izkombinovao sam i ono sto je glavno ranku koja je iz 2011 iz bureta sam prebacio u stakleni balon od 50 litara.
Verovatno cu , posto je izvrsna, sada za domace potrebe nju da trosim.

Sutra radim prepek ranke , po proverenom receptu od profesora Paunovića ....

Da li crvena ranka kad je dobro zrela može da se odvoji od koštice kao npr kod čačanske lepotice ili madžarke? Imam jedno staro drvo i hteo bih da od nje uzmem grančice i da je nakalemim na dženeriku kao podlogu. Sviđa mi se kakav ukus i miris ima. Mada ako nabavim ili napravim mašinu za otkoštavanje onda mi i nije toliko bitno.

Imaš 50 profesora i svako ima svoj recept , svako na svoj način , i rakija se peče iz predubedjenja , svako misli da zna najbolje i da ima najbolji recept a suština je da ne postoji recept , baš kao i kad domaćica sprema gibanicu , neka stavi 3 a neka 10 jaja , neka 10ml ulja a neka 300ml, i vremenom ta silna jaja i ulje uništavaju krvne sudove itditd a i ne moraju , tako je i sa rakijom ...

Najbitnija stavka je imati šljivu koja nije prskana 20 x i to još nepropisno , jer ti pesticidi završe u rakiji ... I odvojiti metil alkohol ...
Ostalo manje više , 2kg šećera

Time se bavim . Ukratko za svaki preparat imaš bezbednosti list , pročitaj i shvatićes. Ako želiš dalje , onda istrazi i aktivnu materiju.

Kažem ti uzmi bilo koji aktivnu materiju i pročitaj.
Da li si upoznat sa činjenicom da većina rakija a posebno vina koja imaju problema sa fermentacijom proizilazi iz jednog najbezbednijeg preparata na bazi bakra koji koji se koristi za plavo prskanje u jesen,proleće i koji otežava ili sprečava vrenje i dolazi do toga da se komina ukiseli sva ili delimično (bakar koji uništava gljivice), nije bitan naziv preparata već da li u sebi ima bakar ili ne.
Navodim banalan primer s bakrom , a zamisli insekticide koji su neurotokskcni i koji isparavaju direktno u rakiju ? Pričam o insekticidima jer u dobrom delu Srbije ako se ne prska šljivina osa obere ceo voćnjak, crv i vaši. Da ne pričam o ostalim bolestima i suzbijanju sa određenim preparatima.

Uzmi u obzir bezbednosni list na 4 strane nekog preparata koji se recimo dozira 0,03%\10l vode i koliko se neko toga pridržava itd.

Da li si svestan da se prošle godine jabuka do prvog Maja prskala 23 puta u većini ozbiljnih zasada , i kad napadne ervinija koliko se kilograma streptomicina saspe u zasad ?

Kakva god destilacija se vesila , ne dupla , nego petodupla , većina preparata koji uništavaju insekte prvo im je dejstvo doslovno da ih pobije isparenje tog pesticida. Činjenica je da će se dobar deo izbaciti kroz kominu a dobar nestati kroz karenci ili biti spran putem kiše ali znaj da dobar deo ide i rakiju. Da ne pričam o tome ko i kad i kako i sa čime je prskao.

Jesi ti to sve sam smislio ili ti je to neko rekao.
Salu na stranu i ja sam vocar i znam dobro koliko se prska kao i stetnost preparata. Ali nisam spreman da prihvatim nesto zato sto to izgleda logicno. Da li si negde naisao na neko istrazivanje koje potkrepljuje tvoje navode?

Jesi ti to sve sam smislio ili ti je to neko rekao.
Salu na stranu i ja sam vocar i znam dobro koliko se prska kao i stetnost preparata. Ali nisam spreman da prihvatim nesto zato sto to izgleda logicno. Da li si negde naisao na neko istrazivanje koje potkrepljuje tvoje navode?
Naravno da nema tog istrazivanja jer da ima morali bi da povuku svu hemiju iz upotrebe . Ali verujem da ni ti ne mislis da su iste rakije od jabuke koja je prskana 40 puta i ona koja nije nijednom . Inace mislim da je zapad doneo uredbu o 50% manje upotrebe pesticida do 2030 god. Verovatno zato sto je sve ok sa zdravljem ljudi .

A ko ce da plati to istrazivanje da bi dobio informaciju koja ne ide u prilog farmaciji.
Bakar da, ali je metal koji ne dozvoljava razvoj kvascima, ali nije isparljiv i da zavrsi u komu ostace u prvoj destilaciji tu, e sad dosta prskanja jabuke je prehrana i preventivni fungicidi na bazi bakra,puno prehrane preko lista ide za jabuke, cesto bez ikakvih pesticida, e sad insekticidi su vec problem - dal su isparljivi ili ne sa njima je upitno, a opet generalno svaki preparat ne sastoji se samo od aktivne materije.

Da se razumemo ja niti gajim jabuke niti pecem rakiju od njih. U mom kraju to niko ne radi. Verovatno zato sto imamo sljiva i kajsija da se gadjamo njima. A pri prskanju voca koristim vocarski skafander, gumirano odelo iz dva dela, rukavice i cizme. Posredno znam sta znaci trovanje pesticidima. I ne pada mi na pamet da negiram uticaj pesticida na kvalitet voca pa i povrca. Ali nekako ne verujem da je moguce da te materije dospeju u rakiju. Moje uverenje je jednako uverenju onih sto veruju suprotno i to sve dok ne vidim egzaktne rezultate ispitivanja koja pokazuju drugacije.

Naravno da nema tog istrazivanja jer da ima morali bi da povuku svu hemiju iz upotrebe .

Druže , sva zabranjena hemija iz celog sveta ide u zemlje trećeg reda preko korumpiranih političara . Pričam o konvencionalnoj .
Organska hemija je 90 posto ista ta hemija za koju je neko dobio licencu da sme da je prodaje.
Ne dozvolite da vas neko laže i maze jer je Srbija zemlja mogućnosti za svakog ko nema obraz s voli pare.
Pogledaj 20 kuca oko svoje i pogledaj od čega se najčešće umire . E to je baš od ove hemije o kojoj pričamo . Nije radijacija niti "genetski", već hrana i piće koje nam drugi truju i koje mi svesno trujemo jer smo neuki to dajemo i deci i prodajemo s obrazloženjem "nije to ništa". Zato svako treći ko u
mre je ispod 50te.
Banalan primer , svi imamo u kući neki alkohol koji je krš i otrov i pijemo , pun špajz zimnice sa tonama vinobrana , konzervansa , esencije, slatkiši za decu, sokovi ,cigare,itditd , i na kraju kad dodje žuta minuta i bolest kriv je NATO...

Naravno da je kriv Nato.
Zemlje nato-a pretežno i forsiraju sve te hemikalije i zarađuju na tome.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh