Ракија од шљиве

P s
Ako neko ima manje količine rakije a želi da kupimo hrastov čips za bojenje neka me kontaktira na privatnu poruku , pakovanje je 400g cena oko 1500, meni treba 100g pa da podelimo ! 2-4g hrastovih kockica ide na 1l.

Nije bas tako, ko ume da prepozna vredne i bitne stvari moze mnogo i da nauci i da to uspesno primeni. Naravnom gluvom ne vredi govoriti.
Evo na primer ja, ocu i mene je prof Paunovic objasnio kako i zasto da pecemo. Ali nam nije govorio o kvascima. Medjutim zadnje dve godine sam se detaljno informusao oko upotrebe kvasaca. Ove godine nisam stigao, ali iduce godine cu ih koristiti. Mozda ne za ranku ali za kruske i jabuke , ako rode obavezno.
Nema dileme da kvasci valjaju i koriste se da vrenje bude homogenije i kvalitetnije.

Sada sam probao sljivku staru preko 30 godina . Boja tamna samo tako a ukus mi je isti vinjak . Slatka je i pitka strava ali ne svidja mi se sto lici na vinjak . Voleo bih da probam rakiju staru 30+ godina koja nije lezala u buretu . Da se oseti pravi ukus sljive .
@mirosti - jel si resio da odgovoris na pitanje sa koliko gradi ti polazi rakija . Ili zaista nemas grad pa sve radis po osecaju kao iskusne domacice koje ne gledaju u recepte ?

A što pitaš?
Jel zato da ako te impresionira jačina pređeš na moj sistem rada? Ili da nabaviš voće od kog ja spremam kominu?
Ili da prestaneš sa šećerom od repe, kvascom i ostalim hemijskim dodacima?
Sve si do sada pretpostavio u vezi mene, siguran sam(ne 'sumljam') da ćeš i to.
Najbolje da ostane da i neznam da gradiram rakiju.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Hoci sto da ne . Zato te i pitam ali ti krijes . Zanima me sa koliko sljivka bez icega krece . Kao da sam pitao pitanje za koju sluzbu je Tito radio . Sto je ovo pitanje tako zajebano ?

Jesam naravno . Nego kazi mi za koju sluzbu radi AV ? Ja sada stvarno ne mogu da verujem da krijes sa koliko ti krece rakija . Ali stvarno ne mogu da verujem . Ako to ne budes rekao pisi propalo sve sto si do sada pisao !

Drugačije razmišlja onaj što ima veliku količinu koma i koji od toga živi, od onoga što se bavi time kao hobista.
Verujem da se svi prisutni na ovoj temi
proizvodnjom rakije bave iz hobija . Bez obzira na proizvedene ( i prodane ) količine to im nije jedini izvor prihoda .
S tim u vezi , kolika bi bila realna cena tako proizvedene rakije ?
Znači , da se ne gomilaju zalihe , da se lako proda ali i da se lepo zaradi ?

Nesto problizno sam radio ali sa dudovim grancicama. Dud oboji rakiju jako brzo pa treba voditi racuna koja nijansa je potrebna pa na vreme prekinuti i izbaciti. Preporuka je da se to radi sa jakom rakijom, nerazblazenom.
To sa kockama hrastovim tesko da ce biti kao kada rakija lezi u starim buradima ali mislim da ces dobiti samo boju, ukus tu i tamo. Cak mislim da ces brzinski dobiti boju jer su to "nove" kockice.
Za ukus treba vise vremena kako bi rakija odreagovala sa hrastom a ako ostavis toliko dugo, potamnice ti skroz

Ja sam nekoliko flaša loze dobijene 2019 uradio ovako. Pošto imam belog hrasta dosta koji trošimo i za ogrev, iscepao sam jednu suvu oblicu na cepanice koje mogu da uđu u flašu. Posle godinu dana je imalo vrhunsku boju i odličnu aromu tanina hrastovine. Posle još godinu još bolje stanje. Po meni čak i bolje od odležavanja ljute u starim buradima gde rakija ružno tamni.
Od mene preporuka za ovaj sistem.
Odradiću i ove godine nekoliko flaša.
Napominjem, suva zdrava bela hrastovina od koje se prave burad. Cer i ostali hrastovi ne dolaze u obzir.

4d798b7c8d9b79724a3a83ac74b023f9.jpg

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ok je boja al nemam ništa suvo , i ja BiH nešto s hrastom , možda dud , ali kakvo drvo i kad i koliko ?

Jasno je meni da se od kockica ili bojenjem neće dobiti ukus jer da hoće zašto bi neko čekao 10god rakiju da odlezava

Kod nas se to radi sa dudom.U bašti postoji stari panj koji je ostao kao uspomena na dud koji je oboren pre dosta godina, pa se od njega seckaju parčići koji završe u staklenim balonima i polako farbaju radžu.

Bila je neka priča da se Rubinov vinjak brzinski farba tako što prolazi kroz odgovarajuće posude u kojima je hrastova šuška .
Navodno imaju par stolara koji po ceo dan samo prave šušku :haha:
Sad , da li je to urbana legenda znače možda neko iz Kruševca .
Vinjak xo i vinjak 5 stoje u drvenim buradima dok ne dobiju boju a ovaj jeftiniji nema kad da čeka toliko .

Rakija ide u burice od duda, ako nema mesta ide u stakleni balon dok se ne napravi mesta.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Nazad
Vrh