Колика вам је просечна добит од 1ha земље?

Oni to rade puno kulturnije npr znam jednog kolegu iz HR koji za izvoz jabuke u EU radi analizu u NSu jer je nema u HR na 250 nekih stavki,masine po raznim euro standardima...
A nama uvale sav fals,meso koje kod njih nije jestivo i slicno,MNOGO su licemerni ti iz EU kompletno.

Ko kaže da nije otvorena ? Vjerovatno aludiraš na kvalitet proizvoda , ali komentarisao sam kad je kolega napisao dabi trebalo da se zabrani uvoz nečega što se već proizvodi u zemlji , pa se kasnije malo ispravio .

Opet "oni" , šta znači riječ "izvoz" inače ? Nisu to "oni" izvezli nego je neki trgovac kupio "tamo" pa prodaje "ovamo " , najčešće "naš" trgovac ako je to i bitno . "Oni" pregledaju jabuke na tolike stavke dabi ispunili "svoj" standard za upotrebu i prodaju u EU a ne da Hr izvozi u Eu kako će kad su oni EU? Jabuke koje ne prolaze "njihov" standard možda mogu da kupe tamo neki naši , to nije do njih , mada ja nevidjam te neke "njihove " jabuke na polici koje ne prolaze naše zdravstvene zakone ? Gdje ima tih jabuka ?

(nemogu više)

Ako traze za nase dobro da budemo deo EU zdravi kao i oni ,sto ne traze da mi uskladimo zakone sa njihovim zakonima ??Zar nismo svi jednaki ili ipak postoje jednakiji ? Nece,jer su ovako resili otpad i dobili jos dobar deo novca od nasih uvoznika. Za jabuke ne znam odakle su na nasim policama.
Zasto kod nas neke stvari imaju kracu garanciju,nego u EU (istog proizvodjaca,de im je tu stroga kontrola)??
Zasto toliko traze NO GMO soju,a lobisti multinacionalne kompanije traze da se dozvoli promet GMO robom iako MI GRADjANI ove drzave vecinski to ne zelimo.
Zasto kod njih u EU postoje kvote u proizvodnji ako je toliko slobodno trziste ?
Nismo mi spremni za ovu trku sa industijskim gigantima,dace baba 2 dinara da izadje iz kola.

Pa traže da uskladimo zakone sa njihovim zakonima . Ne žuri se sa tim , zato što se i ne žuri sa primanjem Srbije a pogotovo BiH u Eu , a zašto bi se i žurilo kad još uvjek većina našeg stanovništva i nije za ulazak u Eu jel tako ?

Tu sad % nisu bitni ko je za,a ko protiv. Ova stranka koju je ipak izglasala vecina gradjana Srbije kaze da idemo za EU i tu je kraj price.
Ja jos nisam primetio ni jedan zakon uskladjenja koji nam je pomogao konkretno u resavanju nekog problema,svaki sledeci je sve gori i gori po nas.
Zasto traze od nas da odobrimo zakon o prodaji NASEG zemljista,zar to nije stvar dogovora unutrasnjosti jedne drzave,zamisli kad bi Srbija trazila da dobije par hiljada hektara po pravu preceg(ako to uopste i postoji tamo) ili bar po ceni kojoj oni nama planiraju da plate po hektru pa da jos trazimo i subvencije? Zvucim smesno-nerealno-kretenski,ali oni to od nas traze,ako taj Tenis ne postoji sto se onda javno ne ograde saopstenjem,zasto ti Evropejci dopustaju jos jednu veliku pljacku i prevaru ?? Da posle ornije radimo za 100e ??
Od svih zakona mi smo dobili vece kazne,poreze,papirologije i slicno...

- - - - - - - - - -

Ova cela prica me podseca na neke situacije kad se pravi zurka i imas drustvo-ekipu pa vam se nakaci neki autsajder i onda se dalje zna scenario kako se pokusava odbiti taj lik i koje mu se klauzule udaraju. :osmeh:

Takva zakonska regulativa postoji samo u Sj. Koreji . Ti zakoni su baš i uništili domaću industriju , samo što smo mi opet najgori , uništio je komunizam još nekima industriju , npr. Češka, Poljska , Slovačka pa se brzo digoše iz pepela .

Nije baš Severna Koreja, ali može da prođe.

BMW izvozi pirinač, a Porše vino

Tako rade ozbiljne države.

Iako je sve ovo offtopic pa će biti obrisano. Ali i Super Moderatori offtopikuju :osmeh:

Prosečna dobit po hektaru je jako sirok pojam. Nije ista dobit po 1ha kad je kišna godina,isto tako kad je sušna, nije ista dobit kad je kg soje 40dinara i kad je bio 65din. Isto tako,nije isto kad imaš 1ha pšenice i 1ha maline. Sve je to relativno, i sve zavisi od jako mnogo kockica koje treba da se slože.I da dodam,svaka godina je za sebe,svaka je drugačija.Pozdrav

Taman toliko god. da kad posle 5 ili 10 god. izracunas na kojoj si kulturi nabolje prosao ili u kojoj grani stocarstva, eto neke totalne zbrke ili promene pa sansa da opet pogresis je jako velika i tako u krug par puta i covek je zreo za penziju.:osmeh: Vreme brzo prolazi a mala je sansa da potrefis u centru!

Taman toliko god. da kad posle 5 ili 10 god. izracunas na kojoj si kulturi nabolje prosao ili u kojoj grani stocarstva, eto neke totalne zbrke ili promene pa sansa da opet pogresis je jako velika i tako u krug par puta i covek je zreo za penziju.:osmeh: Vreme brzo prolazi a mala je sansa da potrefis u centru!

Tako par puta i čovek je zreo za ludnicu!

Primer soja 2015. Rekao sam pre 20 g da neću sejati nikad više, kad me prošle godine natera đavo. Vidim u poslednje vreme solidne cene, solidno rodi, ajde, pogazio reč. Kad ono rod podbacio, cena još više! Pa aj ti računaj šta se isplati i kolika je zarada po ha?

O tome se radi da u ovom poslu nikad nisi svoj i uvek naidjes na prepreke! Moja teorija glasi od kad sam poceo da se bavim poljoprivredom da mi zavisimo iskljucivo od 3 faktora, a to je Bog, vlada i covek a da su sva 3 faktora kompaktna i da cine jedan sklop koji rezultira viskokim stepenom pozitivizma i dobiti, nekako tesko to ide! Desava se svakih 7-8 god. jednom da se podudaraju sva 3 faktora ali nekako je to jako retko a ono izmedju je muka gde jedna ili dve kulture trebaju pokriti ostale dve!

Stavio sam na papir koliko nas je izašla proizvodnja soje i repe u 2015., kao i prihode. Zarada na soji oko 80.000 dinara po ha, na repi oko 110.000 dinara. Cena zakupa nije uračunata. 75% operacija plaćamo usluge, tako da je u proizvodnu cenu uračunata i amortizacija mašina.
Na soji na uložen dinar zaradite još 2 dinara, dok kod repe na jedan dinar uložen zaradi se još jedan dinar.

Koliki si ti druze prinos soje imao kad ti je ostalo 80000 dinara. I jos si placao usluge?
Ti na 30 ha zaradis 15-20 hiljade evra. I onda procita neko ko nije u poljoprivredni ovo, pa na protestima vidi John Deere, Claas. A ostali zive sa 20000 dinara.

Nazad
Vrh