prnjavor3
Član
Kakve veze ima što je kupio zemlju i izdaje je u rentu,čova ima nos za biznis.Čini mi se da da je njegova krivica što su zakupi jaaaako skupi pa je i on u košu "feudalaca".
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
I svi smo u istom kazanu
Da pojasnim svima pa i samom autoru teme,da je autor teme postavio pitanje koliko se ima prihoda po hektaru godišnje,neko je odgovorio svako je skoro ponudio po jedan korektan odg i ako je ratarstvo u pitanju ili voćarstvo,bilo je lepih navedenih primera čak je gospodin ccaterpillar po nekoga i pitao da mu pojasni bliže i u vezi malina,čini mi se još u vezi nečega,pa su posle toga krenule mogu slobodno reći prozivke sa obe strane i članova koji su pisali tj odg u temi i autora teme pa i izmedju samih članova koji su se prozivali i repricirali jedni druge,tako da je tema počela da liči na samu srpsku skupštinu gde svako svakog replicira i proziva bez razloga...I verujte mi da tema izgleda onda jadno i očajno za čitanje,čovek je kupio 10h zemlje dao je ili planira da je da u arendu postavio pitanje da vidi šta mu se više isplati,OK pitajte neka vam odgovori ko želi(i ja sam vam u jednom postu dao primer) vi se preračunajte ali do kraja izlazi da sam autor citira i podsprdava se sa skoro svakim odgovorom u temi što ni malo nije lepo niti kulturno sa vaše strane,a takodje isto nije ni lepo sa strane nekih članova koji su isto na takav način počeli provocirati i podsprdavati autora teme,čovek je kupio zemlju njegova je kako i šta i odakle to uopšte nije bitno,smirite se ljudi spusti te loptice ipak ne čitaju ovo samo članovi foruma nego još 10x više ne registrovanih ljudi(da kažem gostiju).Svi smo ovde poljoprivrednici i sa jedne i druge strane Save i Dunava...I svi smo u istom kazanu
Ne znam šta je najkorektnije u ovom slučaju napisati? Možda ništa...
Jer ovaj posao je pun rizika, i ako gospodina nagovorimo da radi nešto, pa pukne, krivi smo. Ako kažemo nemoj raditi jer ćeš propasti, lrivi smo jer smo ljubomorni.
Bilo je tu i pro i kontra mišljenja i proračuna, pa neka gospodin sam odluči!
Ajd živeli, srećna i berićetna!
Pišta bači slažem se sa vama u potpunosti,
Hvala na čestitci takodje i vama srećna i prvenstveno zdrava jer zdravlje je na prvom mestu,jer nekada ni svi hektari nit sav berićet nam ne mogu vratiti zdravlje i zato ZDRAVI VI MENI SVI BILI
Evo jedne proste racunice,na primer za psenicu.
1 h zakupa kod mene je u proseku 120e, ja placam 100e.
Sejem uglavnom moje seme popularnu tavanusu sa prosekom setve oko 250kgx19din to je oko 40e.
vestak ide oko 250kg osnovnog NPK i 250kg prihrane a prosecna cena je oko 20e po vreci to je 200e
Hemija je obavezna u dva do tri tretmana tako da na nju otpada oko 100e
Gorivo je meni jedna od manjih stavki jer je sve redukovana obrada ali izadje oko 50lit dizela za celu sezonu i to je oko 60e
Kombajniranje i prevoz je oko 100e po hektaru.
To je sve ukupno oko 600e i naravno to je neki prosek jer se desavalo da ne koristim osnovno djubrenje pa je onda to manje od prikazanog a i desavalo se da ima neplaniranih izdataka pa je izlazila celokupn a cifra veca.
Ove godine sam prodao svu psenicu po ceni prosecnoj od 18,5 a imao sam oko 5000kg po hektaru a to je 92500din ili ti 770e.
Iz prilozenog se vidi da je kod mene prosecna zarada 150 do 170 e po hektaru psenice.Tako da bajke koje pojedini pisu padaju u vodu.
Neko se plasi da pise u ovoj temi da nebi kobajagi neko to video pa da nas oporezuju.Ako je ova moja zarada velika po hektaru za jednu godinu oda neka mi naplate ekstra profit sigurno ce da se uvajde.Imao bih i da dodam onima koji stalno kukaju dana poljoprivredu nema zarade neka ne lupaju ako se uzme visegodisnji prosek a to podrazumeva i godine kada je malo veca zarada i kada je gubitak,kao sto sam imao ove godine na soji, ima se racuna ali samo na puno hektara.
Покушавам да сазнам да ли има још нека опција, 10ha није мало, ипак је то капитал, можда има начина да се добит повећа..Sa takvim razmišljanjem nesvesno ulećeš u igranku kupovine stalno novog gvožđa i tome nema kraja. I onda ceo život radiš za neko gvožđe.
Ako želiš da se baviš ozbiljno ratarstvom, treba da znaš da to ne može biti isplativo na toj površini koju si naveo, a da pri tome nije praćeno stočarstvom. A to opet zahteva daljnja ulaganja.
100e po hektaru a kod nas 600-700e/h samo zakupEvo jedne proste racunice,na primer za psenicu.
1 h zakupa kod mene je u proseku 120e, ja placam 100e.
Sejem uglavnom moje seme popularnu tavanusu sa prosekom setve oko 250kgx19din to je oko 40e.
vestak ide oko 250kg osnovnog NPK i 250kg prihrane a prosecna cena je oko 20e po vreci to je 200e
Hemija je obavezna u dva do tri tretmana tako da na nju otpada oko 100e
Gorivo je meni jedna od manjih stavki jer je sve redukovana obrada ali izadje oko 50lit dizela za celu sezonu i to je oko 60e
Kombajniranje i prevoz je oko 100e po hektaru.
To je sve ukupno oko 600e i naravno to je neki prosek jer se desavalo da ne koristim osnovno djubrenje pa je onda to manje od prikazanog a i desavalo se da ima neplaniranih izdataka pa je izlazila celokupn a cifra veca.
Ove godine sam prodao svu psenicu po ceni prosecnoj od 18,5 a imao sam oko 5000kg po hektaru a to je 92500din ili ti 770e.
Iz prilozenog se vidi da je kod mene prosecna zarada 150 do 170 e po hektaru psenice.Tako da bajke koje pojedini pisu padaju u vodu.
Neko se plasi da pise u ovoj temi da nebi kobajagi neko to video pa da nas oporezuju.Ako je ova moja zarada velika po hektaru za jednu godinu oda neka mi naplate ekstra profit sigurno ce da se uvajde.Imao bih i da dodam onima koji stalno kukaju dana poljoprivredu nema zarade neka ne lupaju ako se uzme visegodisnji prosek a to podrazumeva i godine kada je malo veca zarada i kada je gubitak,kao sto sam imao ove godine na soji, ima se racuna ali samo na puno hektara.
@ccatepillar
Druže s oproštenjem previše ti pametuješ u ovoj temi! Kupio si 10ha u redu, kako i odlakle ti pare ti znaš. Daj je u zakup i koliko ćeš dobiti to je stvar dogovora, to ti se nesviđa ti lepo uzmi pa je radi sam, pa ćeš videti da li imaš računice ili ne, a ne da pametuješ ovde koliko neko ima zaradu ili ne. Svo zemljište u Vojvodini nije isto, ali negde su cene prenaduvane zbog konkurencije, koja nema veze sa zdravim razumom, ali imaš dve mogućnosti ili da radiš ili ne.
Koliko zemlje imas u vlasništvu,pretpostavljam da je više od 1o hektara?
Нисам рекао да ми се не свиђа, напротив, изузетно сам задовољан постигнутом ценом аренде, то ме је и навело да отворим ову тему, јер ако се може постићи та цена аренде, онда је логично да онај ко ради има фину корист и за себе, и то ми је наравно драго, јер не може да буде за мене ако нема још и више за њега.
Али наравно у том светлу, и у светлу опште несигурности у Србији, поготово у градовима где људи одавно млате празну сламу и не баве се никаквим корисним и стваралачким пословима, било би глупо да не узмем у обзир и опцију самосталне обраде земље.
Рецимо, генерација мојих рођака иза мене, мислим старијих од мене је радила и у предузећу, и обрађивала земљу, имали су већу сигурност него неко ко је данас бацио све карте на једно или друго...