ccaterpillar
Član
Nema mnogo logičnosti u zadnje vreme u poljoprivredi, pojavljuju se ljudi koji imaju kapitala koji nije stečen iz poljoprivrede a ulaže se u poljoprivredu, i onda mi čisti poljoprivrednici, tj. ljudi koji se bave samo poljoprivredom, nemožemo to da ispratimo u finansijskom smislu, a moramo da pristanemo na neke stvari da ne bi ostali bez zemljišta. U nekim selima se ljudi dogovore, a negde nemogu pa sami sebi nabijaju cene. Nemogu da pričam za kraj gde ti imaš zemlju, ali u mom kraju je zemljište precenjeno i za prodaju nauvek i za kupovinu u zakup, a nemožeš naći ni jutra neobrađenog.
Cela ova priča da se poveže sa ovom temom glasila bi ovako: na prosečnu dobit u poljoprivredi je jako teško uticati, i ona se u svakoj godini može drastično razlikovati, a to mnogo zavisi od inputa, koji na žalost nas proizvođača samo rastu, a naš proizvod, kao finalni može se reći da konstantno pojeftinjuje, tj neprati rast inputa.
Ovo ti sve pišem pošto vidim da si relativno nov na forumu, a po tvom pisanju kompletno nov u poljoprivredi, jer da nisi, sve bi ovo znao, pa ne bi morali bezveze da raspravljamo!
Što se tiče tvoje zadnje rečenice samo ću ti ovo reći: Više je moj deda pre 20-30 godina stekao sa maksimum zemlje, nego ja sad sa 5 maksimuma!
Тја, ја бих рекао да све има своју логику, само ју је тешко докучити ако немаш довољно информација.
Вама нису криви овакви као ја, вама је крива спрега државе са Мишковићима, Тодорићима и Костићима, то је већ виђено, велики гледају да прогутају мале, то је тако у свим делатностима данас (а и раније), а држава није нешто апстрактно, већ је то скуп људи који гледају како да напуне своје џепове, увезани су са горе поменутима.
Некад је држава гушила пољопривреду јер су јој требали људи пролетери за насељавање градова и развој индустрије. Ти људи су било много зависнији од система и државе него они на селу, и свакој власти је то одговарало, јер власт воли контролу.
Данас је то опет по истом принципу, шта ће држави и овима на власти људи који могу самостално да живе од свог рада и да не чекају на Вучићеве "генијалне" потезе?