Као и увек морам да се сложим са Провцем. Започео сам ову тему у нади за неким конкретним идејама, примерима, тежњама, али од неких (да их сада не помињем) добијамо само политичке флоскуле, округло па на ћоше, кукумавке у смислу "ово ништа не ваља, а како и шта да се ради, не знам, немам идеје", за ЕУ, против ЕУ, стотину беспотребних кавги, а идеја и предлога нигде...
Морате сви ви ( па и ја са вама) да схватите да смо ми елита српске пољоппривреде, ма како то цинично и несебично звучало. Елита јер поштено радимо оно што смо тешком муком стекли ми и наши преци. Елита јер заразлику од огромног дела пољопривредника имамо комјутере, знамода радимо са њима, умемо и хоћемо да размењујемо искуства са људима које у "реалном свету" једва или никако не познајемо. Елита јер се трудимо да идемо напред у корак са техникама и технологијама. А од елите се очекује да буде покретач. Па будимо покретач, мрднимо целу умртвљену Србију из мамурлика, али личним залагањем, а не да вазда неко други треба да уради нешто за нас. Шта сте ви задње урадили за себе саме да унапредите своје домаћинство?
Пољопривреда никад неће пропасти. Пропашће појединци који неће да се уклопе у савремене токове пољопривреде. Да не би пропао сељак мора да буде :
-Врло образован и то у великом броју дисциплина науке, пре свега зависи од врсте производње, али и економије, права, маркетинга,
-Да константно прати савремена сазнања и да их примењује
-да прати тржиште
- Удружен и организован зарад смањивања трошкова,
-да активно одлучује о стварима које се њега директно тичу. -> Што би Провац рекао да када је време удари шако о сто и каже ДОСТА !
Бићу слободан да велику предност дам образовању, јер школованом човеку ће много лакше бити да плива у проблемима и да прелази са области на област, са једног на други начин прозводње, лакше ће савладати све оно што мора да савлада да не би пропао. Уосталом, читава армија хохштаплера, превараната и накупаца цео живот живи и зарађује преваром необразованих сељака. Кажем то из личног примера, јер сам, као неко ко има академско образовање има итекако прилика да укапирам где су им цаке на које се нисам упецао.