Будућност српске пољопривреде

@Zcurcic na fakultet dolaze mlada teladi kad moram tako reci ima dosta mladih koje su mame i tate poslale da zavrse fax kako polazu o tome ne bih... ja sam u sredini i ne brinem toliko za sebe,ali gledam neke kolege i koleginice koji nemaju ni zemlje ni para ali uce i hoce da steknu znanje a za katedrom je samo teorija.Npr sad se u petak ide za Tamis Pancevo da se vide ogledne njive "bez oranja" o kojima smo samo teoretski ucili,poslo bi njih nekoliko sa faxa sa mnom ali nemaju prevoz...nas sitnice je** a i ako se organizuje prevoz za nesto opet ga dobiju "deca jakih paora" ...

Mozemo mi sad zonglirati sa stastistickim podacima i bojiti sivo u ruzicasto, mozemo ali hoce li to promeniti stanje?
Ako ne veruejs ovim podacima daj neke tacne.
Ili manimo statistiku, hajmo odoka, da li je poljoprivredno stanovnistvo deo sa najnizim nivoom obrazovanja u drustvu?
Momentalno bi merodavan bio podatak šta ko ima od školske spreme od ljudi koji imaju registrovano aktivno gazdinstvo. Ja ne znam koja je to cifra u pitanju, ali znam da nije istina da u mom selu svaki treći stanovnik nema završenu osnovnu školu. Skoro svi mladji od npr 50 godina imaju završenu bar osnovnu školu, a njihova deca uglavnom imaju bar srednju.
Uostalom sve može da se nauči i ako ne ideš u školu, samo ako hoćeš.
U selu postoji nekoliko ljudi koji su nosioci razvoja (prate nove tehnologije, idu na seminare, čitaju knjige, učestvuju na ovom forumu), a ostali se ugledaju na njih iako nisu školovani.

P.S. ja mislim da su zidari još manje školovani nego poljoprivrednici.

za administratora
Mislim da nema kome da se bilo šta zakida, ako se vodi odgovorna fiskalna politika, odnosno nema nameštanja poslova raznim Dulićima, Milosavljevićima i njihovim pajtosima. Jedna od stavi koje sam naveo su ljudi. Mislim da su oni glavni problem, jer su skloni upotrebiti vlast u sopstvenu korist, a vlast se ne poverava čoveku nego zakonu (Aristotel). Onda tu dolazi nastavak koji u Srbiji kaže da zakoni važe samo za nas obične smrtnike i selektivno se primenjuju, tako da onaj bilmez na vlasti ne odgovara za kršenje istih, čak naprotiv biva nagrađen raznim funkcijama.
Budžet republike Srbije je ogroman, preko 700 milijardi dinara. Od toga oko 20 milijardi ide za poljoprivredu. Za podršku proizvođačima šećerne repe od 30 para po kg slatkog korena, na nivou 60 hiljada ha sa prosečnim prinosom od 55 t/ha, treba otprilike milijardu dinara ili ti 10 miliona evra, koji pokreću industriju vrednu nekih 300 miliona evra. Uz povećanu proizvodnju šećera, više para ide u budžet od pdva i ostalih poreza koje ubira država. Za trenutnu proizvodnju mleka treba nekih 5 milijardi dinara, ako je subvencija 5 din/l. Ostaje nam još 14 milijardi za subvencije. Zamislite samo da imamo 40 milijardi. Naravno treba ukinuti subvencionisanje trgovaca đubrivima i mehanizacijom. Ko hoće veliku mehanizaciju može da dobije povoljan kredit...

mogli bi smo svi kada legnemo u krevet, a pre nego sto zaspimo da se lepo preslisamo sta smo to danas planirali da uradimo oko svoje kuce, stale, njive, proizvodnje - a nismo, i sta bi smo mogli da uradimo sutra i da to pokusamo u toku sutrasnjeg dana da sprovedemo u delo i to ce biti prvi korak ka nasem boljitku :ppozdrav:

za administratora
Naravno treba ukinuti subvencionisanje trgovaca đubrivima i mehanizacijom. Ko hoće veliku mehanizaciju može da dobije povoljan kredit...
Bas to,neki dan sam objasnjavao ljudima zasto je velikima lako da kupuju masine kad je bila subvencija 40%,pa jos ako su u sistemu PDV-a oni imaju povrat od 60%.Jedan banalan primer ako hoce da kupe npt IMT-a 549 za 10 000e oni dobiju povrat 60% odnosno 6000e,a traktor plate samo 4000e. Ni te subvencije nisu svi dobili nego su isto veze radile...

@Zorancile moj cale ima 50godina i 4 stepen poljoprivredne skole i mogu ti reci da nema nikakvo znanje mislim skolsko vec samo prakticno kao i ostali ljudi koji rade zemlju a imaju npr ekonomsku ili su mehanicari...

Šta se nauči (tj da li se nauči) u školi je već pitanje za neku drugu temu...
Ironman je izgleda ciljao na to da su seljaci glupi, zato je navodio te podatke o školi.

U mom kraju biti mlad, a baviti se isključivo zemljom, znači ostati neoženjen. Neće današnje devojke za "seljaka" makar on imao solidno rešeno stambeno pitanje, dobar auto i mehanizovan da gotovo da nema ručnog rada na zemlji. Tu famu ne možemo ni lako ni brzo da razbijemo. Zato mladići i pored dobrih uslova da nastave posao starijih, radije idu u gradove makar i gladovali, ali makar imaju šanse da se ožene. Retki su suprotni primeri, makar u mom kraju. Daj Bože da negde nije tako.

p.s. Odoh u off, ali toliko o budućnosti mladih na selu.

@ zcurcic

Ako bi 5% bužetskog novca išlo za poljoprivredu, kome bi ste smanjili buđetska sretstva ( pošto je jasno da bi se negde povećala izdvajanja, negde se mora smanjiti )

a što se tiče roka od 3-4 godine, on je pomalo optimističan, pošto na primer stavka da se povećanje izvoza poljoprivrednih prerađevina, a smanjenje izvoza poljoprivrednih sirovina, je da se ne lažemo ravno naučnoj fantastiki. Mislim može se popraviti malo taj odnos, ali to bi na primer bilo da se odnos promeni za 2-3% za neki rok od 5 godina.

Lepo ste vi to sročili, ali moje lično mišljenje, bez obzira što sam ovde administrator, jeste da se odmah po redosledu ideja vidi da ste politička stranka. To što ste vi naveli kao mehanizme za poboljšanje stanja, malo modifikovano nude sve stranke u ovoj zemlji, samo je malo zapelo oko sprovođenja toga.
pa budžetska sredstva treba smanjiti policiji,pravosuđu jer su oni kao prvo najkorumpiraniji,političkim partijama i političarima zapravo na 1.mestu,dosta nam je više policijske države,vojska je i onako uništena(a počelo je od ministra vojnog borisa tadića 2003god.)Zna se šta treba da bude prioritet zdravstvo,školstvo,poljoprivreda,prerađivačke industrije.kako koja vlast dođe na čelo države jedino se vide ministri policije,pa dokle više praviti policijsku državu?PA da zaboravih...............ko će ići da tuče seljake kada se bune.pa to ni tito nije radio,čupali su se brkovi posle rata ali ovo što se sada dešava će biti još gore čupanje i to u 21.veku.izgleda da nama treba neki staljin da kaže-ti ćeš da radiš ovo i ovo,ovako i ovako.ako budeš krao-znaš šta te sleduje.pa ajde pitam ja sad ove što kažu višak poljoprivredno orjentisanog stanovništva-pa kako je jedna kina sada jedna vodeća ekonomska sila i koliko se stanovništva u kini bavi poljoprivredom?gde je tu onda logika?

Ajde da se manimo policije,(pravo)sudja i ostalog a da se vratimo na zemlju i kao drzavu i poljoprivredno.

Malo je glupo da ova zemlja ocekuje da joj mi mladi pomognemo i izvedemo na pravi put kad ona nikome od nas nije pomogla vec nam daje primer da se svako bori za sebe po svaku cenu.

Šta se nauči (tj da li se nauči) u školi je već pitanje za neku drugu temu...
Ironman je izgleda ciljao na to da su seljaci glupi, zato je navodio te podatke o školi.

Zanimljivo glediste?
Znaci i potreba za obrazovanjem se dovodi u pitanje!
Sta ce nama skola, kad smo mi prirodno bistri, jel da?

U neka ne tako davna vremena se govorilo nije vazno da li nesto znas vec da li si "sposoban", da li si se "snasao" E pa "snalazili" su se uglavnom kojekakvi i danas imamo to sto imamo. Drustvo, grupa, pojedinac koji ne vidi razlog ni potrebu za ucenjem iobrazovanjem tesko da u normalnom okruzenju ima ikakve sanse.

Zcurcic
Bez uvrede ali citajuci onaj program, proglas sta li je, zaista se sti e utisak da se radi o spisku lepih zelja.
A kad vec kazes da su jedan od problema ljudi i da treba dovesti prave na prava mesta ko bi u slucaju da NOPO dodje u poziciju da odlucuje bio taj ko bi postavljao prave ljud ena prava mesta?

Znaci i potreba za obrazovanjem se dovodi u pitanje!
Sta ce nama skola, kad smo mi prirodno bistri, jel da?
Za uspešno bavljenje primarnom poljoprivrednom proizvodnjom odgovarajuća školska sprema jeste poželjna, ali nije presudna.
Svi imamo u blizini nekog agronoma, zaštitara, veterinara, savetodavnu službu, a naše je samo da radimo.

Udaljili smo se malo sa teme, ali politika ima najznačajniji uticaj na sva dešavanja u Srbiji
Tacno s tim sto ja mislim da resenje nije nova politicka stranka (koje u ovakvom poliitckom okruzenju neminovno pre ili kasnije pocinju da lice jedna na drugu) vec promena politickog pre svega izbornog sistema a ta inicijativa od stranaka ne moze da potekne jer nije logicno da se neka organizacija bori protiv svojih interesa.

Neposredna demokratija je privlacno resenje ali u praksi tesko ostvarivo a i skupo. Svajcarska je nesto blizu toga ali Svajcarska je malo bogatija zemlja od Srbije :)
I da jos malo zamerim vasem programu :)

Da li ste izracunali koliko bi kostalo zaustavljane iseljavanja stanovnistva iz ruralnih predela i kad bi s etaj novac vratio poreskim obveznicima?
Ili, kako bi na vasu meru smanjenja uvoza proizvoda koji se mogu proizvesti uSrbiji reagovali potrosaci istih jer bi ste im tako smanjili mogucnost izbora i onemogucili konkurenciju cime bi ste otvorili mogucnost povecanja cena?

Kod nas nije tako, jer prosto receno narod ne bira svoje predstavnike. Kod nas vlast nema nikakve veze sa narodom, i to je krenulo jos od stare Jugoslavije, od trulih kompromisa prema slovencima i hrvatima, kada su izbori poceli da budu skoro provizorni. Nastavljeno sa komunistima, jer tek njih niko nije birao, sve je bilo iz partije. Ovo je usavrseno sa komunjrasko-zutom vlascu, jer su oni decica njihovih otudjenih oceva, i naravno da ne zele kao i njihovi ocevi i deke da budu birani, ali su ipak prinudjeni da imaju kao privid izbora, pa zato i imamo ovako sizofreno stanje. Imamo kao nekakve nosioce lista, i nekakav spisak imena, ali istovremeno imamo blanko ostavke, i partijsku zavisnost i poslusnost. Ustav se krsi na svakom koraku, i to u najvisem drzavnom telu, skupstini. Itd.
Realno, ljudi idu na glasanje da se ne kaze da nisu otisli. Zatim, neki idu zbog stranacke obaveze, a svi ste verovatno culi kako se na to danas gleda u strankama. Ljudi odu i da bi popili pice ispred glasackog mesta. Idu i iz nedeljne prepodnevne dosade. Idu i zbog ko zna jos cega. Ali, sigurno ne idu da bi glasali za posalnika koji ce prestavljati njih, kome ce oni moce da se obrate sa zahtevom da isposluje neki njihov zahtev ili cak i zakon. Znaju ljudi, da ne znaju ko je taj njihov. Moja malenkost, je glasala samo jednom u zivotu, i to na prvim visestranackim izborima, i bila je svedok teske kradje, iste onakve kakava je izvedena 1996. i 2000-te. I te 1990 su se gurali listici od strane crvene izborne komisije tj njihovih ostrascenih penzosa u kutije. Sve ovo gore navedeno ko ne zna i nece da prizna ima ozbiljan problem sa istinom. Prema tome, nasa vlast je odavno odnarodovana i otudjena, i od naroda i od drzave.

Будућност Српске пољ. је управо у вама, мислим на омладину овог форума и сву омладину која је остала на селу.Али поента је у томе што сте сви посвећени ,школи ,породици,и уживању у младости а нико од вас неће да УДАРИ РУКОМ О СТО и да каже ДОСТА ЈЕ БИЛО-ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПРОМЕНЕ.Мислим на комлетне промене у животу,, јер ако си се определио да свој живот посветиш селу онда га ти и креирај,а не да ти га други уређује(веруј те сутра ко год да дође на власт-биће исто) и докле тако? и ви ћете провести живот на сел, као и ми до сада ,без неког видљивог напретка,,е баш зато треба пресећи и рећи НЕЋУ ! НЕЋУ да слушам приче о пропалим комунистичким задругама, нећу да слушам приче о пропалим пољопривредним комбинатима, нећу да слушам приче о тајкунима ,нећу да слушам приче о монополистима ВЕЋ ХОЋУ.Хоћу да са мојим другарима у селу или шире оснујем модерну задругу по ЕУ принципима,ХОЋУ, да направимо сушару ,или мини кланицу, или хладњачу, ХОЋУ да се борим против тајкуна и моноплиста,..Е сада ће многи млади рећи А КАКО.Е па није лако али кад се крене са мртве тачке сви се видици постепено отварају...У сваком случају не треба чекати да возови пролазе и да ће из неког од њих доћи чаробњак и донети нам боље сутра, не никада! већ треба ускакати у возове и дати гас до даске,, јер од ових садашњих се не назире да ће нам донети боље сутра,,, једина нада сте нам ви МЛАДИ ,па ваљда ће од толико броја изнедрити бар неколико вас који ће моћи да узму ствар у своје руке и да покрену ствар са мртве тачке ,, нормално ми вам морамо помоћи и давати подршку.поззз

Као и увек морам да се сложим са Провцем. Започео сам ову тему у нади за неким конкретним идејама, примерима, тежњама, али од неких (да их сада не помињем) добијамо само политичке флоскуле, округло па на ћоше, кукумавке у смислу "ово ништа не ваља, а како и шта да се ради, не знам, немам идеје", за ЕУ, против ЕУ, стотину беспотребних кавги, а идеја и предлога нигде...
Морате сви ви ( па и ја са вама) да схватите да смо ми елита српске пољоппривреде, ма како то цинично и несебично звучало. Елита јер поштено радимо оно што смо тешком муком стекли ми и наши преци. Елита јер заразлику од огромног дела пољопривредника имамо комјутере, знамода радимо са њима, умемо и хоћемо да размењујемо искуства са људима које у "реалном свету" једва или никако не познајемо. Елита јер се трудимо да идемо напред у корак са техникама и технологијама. А од елите се очекује да буде покретач. Па будимо покретач, мрднимо целу умртвљену Србију из мамурлика, али личним залагањем, а не да вазда неко други треба да уради нешто за нас. Шта сте ви задње урадили за себе саме да унапредите своје домаћинство?
Пољопривреда никад неће пропасти. Пропашће појединци који неће да се уклопе у савремене токове пољопривреде. Да не би пропао сељак мора да буде :
-Врло образован и то у великом броју дисциплина науке, пре свега зависи од врсте производње, али и економије, права, маркетинга,
-Да константно прати савремена сазнања и да их примењује
-да прати тржиште
- Удружен и организован зарад смањивања трошкова,
-да активно одлучује о стварима које се њега директно тичу. -> Што би Провац рекао да када је време удари шако о сто и каже ДОСТА !

Бићу слободан да велику предност дам образовању, јер школованом човеку ће много лакше бити да плива у проблемима и да прелази са области на област, са једног на други начин прозводње, лакше ће савладати све оно што мора да савлада да не би пропао. Уосталом, читава армија хохштаплера, превараната и накупаца цео живот живи и зарађује преваром необразованих сељака. Кажем то из личног примера, јер сам, као неко ко има академско образовање има итекако прилика да укапирам где су им цаке на које се нисам упецао.

@ivanm,

Slazem se sa tobom, iako se smatram jednim od prozvanih. Moj stav je sledeci. Prvo treba da se ljudi sloze oko nekih elementarnih stvari i nacela. Moramo pre svega dobro da uspostavimo dijagnozu i da znamo za sta se borimo i protiv cega se borimo. Onda moramo da znamo i sa kim se borimo, tj ko je pored tebe. Mislim da je na forumu tesko ostvariti to o cemu pises, ali je zato dosta dobra forma gde se ljudi u nacelu mogu solidno upoznati. Mislim da bi neki sledeci korak trebao da bude sagledavanja zajednickih interesa, i udruzenje u tom smislu. Treba krenuti od nekih elementarnijih stvari, i dati vremena nekom udruzenju da raste i preraste u ozbiljnije. Za pocetak to moze biti i nesto u organizacionom ili nekom manjem komercijalnom smislu ili vec nesto trece. Mislim da treba praviti nova udruzenja, jer dosadasnja ocigledno ne ulivaju poverenje. Ovo sve vazi za neke duze staze. Nama je trenutno skora buducnost, krajnje neizvesna i ruzna, povodom dogadjaja koji ce brzo uslediti, verovatno ce biti potrebna brza reakcija. Dogadjaji koje ocekujem su pre svega, konacno objavljivanje tj neobjavljivanje mera. Zatim jos bitniji dogadjaji vreme zetve, i berbe voca, pre svega maline, sto svake godine imlicira katastrofalne stvari, a iste ocekujem i ove godine, jer se ocigledno odredjeni krugovi i ne stide da koriste medije za svoje najprljavije i najodvratnije kampanje. U nama vide petla, i hoce da ga skuvaju, u ovoj corbi od korupcije i javasluka. Kampanja je vec krenula. Danas se iz mrtvih pojavila i PKS da nam obajsni kako dosadasnje mere nisu dale rezultat, a sada ce bankama poklonjenih 2,7 milijardi da daju opak rezultat. Mislim da je dosao trenutak.

Nazad
Vrh