Јунице "из увоза"

Nešto pokušavam ovde da organizujem pa sam se malo uplašio oko tih podataka da junice iz uvoza daju po 8-12l mleka, stvarno je malo, mada verovatno ima i u hrani.
 
Jutros mi se otelila švabica,muško tele. Lak porođaj iako su mu prvo išle zadnje noge. Prihvatila je muzilicu,ne mrda. A ima i lepog mleka videćemo za desetak dana dok se malo stabilizuje vime. A u prethodnih petnaest dana otelile su mi se tri junice iz moje proizvodnje,sve tri devojčice.
 
nek je korisna i ona i tele moze neko da izbaci sliku tih uvoznih junica koje su sada postale krave :) ?
 
Ja sam dobio steone junice od "Imleka", marta ove godine.
I sta sam dobio to je za sramotu i za bruku. posle nekoliko dana krave su se razbolele. Razne bolesti da ih sada ne nabrajam. Evo već četvrti mesec bilans su UGINUCA (tri krave i jedno tele ). A sto se tice mlecnosti: od 3l do 8l, naravno posle teljenja i pre nego sto se krava razboli. Veterinari dolaze svaki dan, ali bez nekih pomaka.


Situacija je takva da "Imlek" ne snosi nista kazu da nije do njih, i da traze isplatu rata u mleku sa sve junice koje su mi dodelili. Mada su kao obecali da ce produziti otplatu za 1 do 2 meseca.


PREVARA STOLECA!!!!!!!
 
Katastrofa! Prosto neverovatno da se gotovo svaki uvoz priplodnih grla završi neslavno, ovo je stvarno strašno. Bili su i kod nas tad kad su uvozili, nudili sa grlima, minimum 3, cena oko 1700e. Ja nisam to prihvatio, već novce i na jednu farmu i kupio dve junice, jedna je ćerka bikovske majke, al ja biram po eksterijeru i pedigreu a ne izvlačim na lutriji. Ovo može da upropasti finansijski domaćina i da mu ogadi proizvodnju mleka za vek i vjekova.
 
prevara

Lepo cuti.Ispada da je ``Imlek`` uvezao kolekciju bolesti.
Sad dobih sliku od vasih potencionalno bolesnih junica pre podele u karantinu.
Bas izgledaju kao prevara stoleca.
Zanimljivo je da 5 meseci nakon podele vi imate toliko reklamacija.
Budite precizni sta vas je snaslo, sve nas ovde zanima.
 
Gos prolaznik posto ste ovde kao glas razuma, zamolio bih vas da nam odgovorite kad ce ta premija za mleko, dugo se niste pojavljivali a zbog cega vas bas interesuje ova tema.
 
Ne mora odmah da bude kolekcija bolesti već jednostavno uzimaju ljudi junice sa dobrih farmi, sa slobodnog sistema na vezani u štale sa malim prozorima, sa malo vazduha, sa lošom higijenom i prvo sa lošijom ishranom. Sve to mora da utiče na proizvodnju i na zdravlje. Ali sama ideja o izvlačenju junica na lutriji mi je suluda, pa posle svašta možeš očekivati. Ali ne trba biti a priori negativan na bilo kakav uvoz samo treba biti realan, šta može čovek da gaji a šta uzima.
 
Nazad
Vrh