Prolecni jos nije povirio
![]()
Juce postavljen kap po kap
Od nedelje dolazi na red palanta
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Prolecni jos nije povirio
![]()
palanta=rasadSta je palanta??
Tako je. Na madjarskom je palánta.palanta=rasad
al kod nas niko ne kaze kupio sam rasad paradajza ili paprike ves se kaze---kupio sam palante paprike pa cu palantit
to mislim da je ostalo ovde rec od madjara
Zar nije : pa ću palantovat?pa cu palantit
da to je to,ima ko zavrne pa skratiZar nije : pa ću palantovat?

Kolko para. Ako može da se zna?Moj omiljeni današnji deo posla od prethodne sedmice...
Naplata rada !!!
Ovih dana remontovao jednu staru kapiju u susednom selu, sigurno je 40 godina u njoj, a trajaće posle ovog remonta barem upola toliko...
Komplet rasturanje, krojenje novih limova, varenje novih šarki i nivelacija cele kapije, kao i bušenje nosećih betonskih stubova, montaža novog tipa brave...
Šmirglanje, čišćenje i farbanje je bio "gazdin" deo posla...
![]()
Samo da se ispravim u vezi ovog posta od prije a u vezi vadjenja panjeva . Kad sam rekao da sam najvise imao problema sa bagremom i njegovim zeznutim zilama . Bio sa svojim starim tamo ,nesto sklanjali i on mi objasni da ti panjevi koji se nedaju izvaditi nisu od bagrema nego od duda . Tacno dud je znaci zlo.Radim vec trecu godinu pomalo krcenje sume bagerom . Neka iskustva . Naravno prvi faktor je velicina drveta . Sto vece drvo ,veci panj i teze izvaditi . Npr topola,vrba , nije inace teska al ako je deblo bilo kubik,dva tri , tu je panj tezak tonu i vise , pa ga izvadi . Drugo , bagrem ima relativno sitne zile ali gumenaste i nenormalno guste duge i ispletene. Kod njega je problem sto mos naci panj star deset godina a on tezak za izvadi ko da je juce posjecen. Topola i vrba ,panj star 5 godina lako se vadi. Prvo i osnovno pravilo ,ne obarati drvo motorkom pa vaditi panj ,nego ako je moguce srusiti najbolje cijelo drvo necim ,ako mora prvo otkopati okolo malo zile odsjeci pa srusiti drvo sa panjem.