Šta ste radili danas?Dvanaesti deo.

Kod nas je u selu mesoviti stanovnistvo ali nemamo problema jedni izmedju drugih,jer se ne delimo na srbe i slovake,svi se gledamo jednako,evo kod nas za badnje vece bila tuca oko badnjaka gde je par njih zavrsilo na usivanju i u pritvoru,ali je 90% bilo mortus pijano,to je omladina koja nema obraz i ne zna sta su obicaji,samo da je flasa u rukama... I sta na to reci kolega Rengi???

Za sebe nemogu reci da sam vernik, vise se drzim tradicije onog sta sam naucio u svojoj porodici, slavim slavu,I ostale praznike I svece, na par praznika postim, jako retko idem u crkvu nemam naviku. Ucio sam veronauku vera je nesto lepo I nematirijalizovano!!
A kad odem I vidim velike srbe onda mi drago sto ne idem
Crkvu dozivljam kao PROVAJDERA koji treba da me konektuje sa Bogom, a ja da platim tu uslugu!!
E to necu da radim!!! Hriscanski je dati gladnom, a ne POPU da menja auto!!
Svuda ima ljudi i ne ljudi pa na zalost I u crkvi!
Gledam juce na you tube kako su u BANJA LUCI svinjskim iznutricama gadjali Dzamiju!! ZASTO??? Kkakav debilko trebas biti da uradis tako nesto, a jos na BOZIC???
A GDE JE ONO STARO "MIR BOZJI HRISTOS SE RODI"!!!!

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока
Da su i nasi dedovi tako radili i slicno razmisljali sad bi isao na praznu poljanu sa drvenim krstom a ne u crkvu :ppozdrav:

Нити сам исфрустриран нити сам вређао, само сам објаснио неке ствари а и то што се колеги гади

Gade mi se ti ljudi a ne pravoslavlje.Neko ko je Srbenda samo na Bozic i Uskrs i to posle litre žestine.Tu i sa takvima se vera raspada,kvari i počinje Bogohulje.Koliko poštujem svoju veru toliko moram i tuđu.Zena mi Srpkinja krštena kako vera nalaze,oba sina katolika krštena kako vera nalaze a ja nit kršten nit ista.Da sam samo 20%od onog što sam dao seoskoj pravoslavnoj crkvi dao mojoj katoličkoj verovatno bi me i na fresci slikali.
Rengi nadam se da ti je sad jasnije ....

Neznam kako je kod vas ali nas Pop lepo zivi:
Svestanje vodice 2000Din, Kuce 6000Din.
Krstenje 15000, vencanje 12000, sahrana 7000, parastos po 1000.

Gade mi se ti ljudi a ne pravoslavlje.Neko ko je Srbenda samo na Bozic i Uskrs i to posle litre žestine.Tu i sa takvima se vera raspada,kvari i počinje Bogohulje.Koliko poštujem svoju veru toliko moram i tuđu.Zena mi Srpkinja krštena kako vera nalaze,oba sina katolika krštena kako vera nalaze a ja nit kršten nit ista.Da sam samo 20%od onog što sam dao seoskoj pravoslavnoj crkvi dao mojoj katoličkoj verovatno bi me i na fresci slikali.
Rengi nadam se da ti je sad jasnije ....
A to ima samo kod pravoslavaca?

Kod nas je u selu mesoviti stanovnistvo ali nemamo problema jedni izmedju drugih,jer se ne delimo na srbe i slovake,svi se gledamo jednako,evo kod nas za badnje vece bila tuca oko badnjaka gde je par njih zavrsilo na usivanju i u pritvoru,ali je 90% bilo mortus pijano,to je omladina koja nema obraz i ne zna sta su obicaji,samo da je flasa u rukama... I sta na to reci kolega Rengi???

To ne zavisi dali su katolici ili pravoslavci ili nešto treće svi smo pred Bogom isti više do kulture i vaspitavanja kako kod kuće tako i u daljem školovanju pa su neki postali kao stoke jure bez glave još na to ako dodaju alkohol onda je to kritično za okolinu. Ja imam i kolega i poznanika i katolika i pravoslavaca tako da bar iskoristima za katolički oni kod nas za pravoslavni mi kod njih to je vremenom ušo u naviku i ne pravimo razliku svi smo u istoj vodi i pod istim nebom.

Ima tu svega.Vernika do srži odjednom sila.Do pre 15 godina pod crvenom petokrakom im oca i majku sahranili.Crkvu vide samo kad prodju autom a naravno ni kršteni nisu.I sad stave šajkaču sa kokardom i crnu četničku zastavu nose a deda im se u grobu okreće jer se protiv istih borio jače nego protiv Svaba.Pevaju 'Kosovo je Srbija' a rođaci im zemlju i kuću prodali i doselili se vamo sa lepim parama.Da bude još žalosnije ni vojsku služili nisu u ovoj pederskoj državi a kamoli kao ja katolik da su bar probali da odbrane to Kosovo o kome pevaju.Badnjak seku u 10h.....
E to ja gledam u mom selu svake godine na Božić i zato počinje da mi se sva ta parada,muskarada...gadi.
Nadam se da me shvatate i da mi pravi vernici neće zameriti a oni što su vernici samo dva dana godišnje nisu ni bitni.
To znači da ni deda nije bio bolji dok se jače borio protiv političkih protivnika nego protiv okupatora

Deda se borio protiv onih koji su mu upali u ne branjeno selo i pobili familiju.Tako kažu.
Moja baba sa majčine strane je bila četnički starešina.Dva brata joj bila u partizanima.Život piše romane a o stradanju babine porodice je napisana i odštampana pesma.
Toliko različitosti i suprotnosti u tako malo .

neznam sta je ispravno ali po meni nije u redu da se badnjak vozi po ulicama uz neprestanu galamu trubljenje i udaranje po stranicama lancem, sve uz neke ne prikladne pesme i alkohol... I te kape i obelezja koja su nastala dugo posle dogadjaja koji se obelezava na dan bozica.

neznam sta je ispravno ali po meni nije u redu da se badnjak vozi po ulicama uz neprestanu galamu trubljenje i udaranje po stranicama lancem, sve uz neke ne prikladne pesme i alkohol... I te kape i obelezja koja su nastala dugo posle dogadjaja koji se obelezava na dan bozica.
Nikako. Trebamo da se krijemo po pecinama sa badnjakom, da nas niko ne vidi,jer ipak smo mi manjina u sopstvenoj drzavi. Kad moze pe*er da paradira centrom Beograda sa golim mu**ma mogu i ja da se setam sa badnjakom kroz centar grada.

Poslednja izmena:
Po meni od rada nedeljama i svecima ili crkvenim praznicima veci je greh krasti, lagati, otimati, podmicivati, sredjivati sve i svasta mimo zakona, rad je koliko toliko pozitivna stvar dok je sve ostalo negativno i ako postoji neka kosmicka pravda bice na strani onih koji radom pokusavaju nesto stvoriti.

To ne zavisi dali su katolici ili pravoslavci ili nešto treće svi smo pred Bogom isti više do kulture i vaspitavanja kako kod kuće tako i u daljem školovanju pa su neki postali kao stoke jure bez glave još na to ako dodaju alkohol onda je to kritično za okolinu. Ja imam i kolega i poznanika i katolika i pravoslavaca tako da bar iskoristima za katolički oni kod nas za pravoslavni mi kod njih to je vremenom ušo u naviku i ne pravimo razliku svi smo u istoj vodi i pod istim nebom.
Ja ne pravim razliku,isto radim kao ti,ja sam evangelista i kad je meni badnje vece imam goste pravoslavce,a kod oni imaju badnjak ja idem kod njih... Kod nas se ne pali badnjak nego se ide kod devojaka da se peva,ali i to je vec zapostavljeno... Podrzavam tvoje razmisljanje... :)

Verujem u Boga i postujem Svece,ali ne i kaludjere i popove,ljude cenim po dusi i srcu,a ne po veroispovesti i nacionalnosti,postujem tudje koliko i svoje,al ne dam na sebe... u svakom zitu je bilo kukolja....

Svoje voli tudje postuj!!!!!
Nikom ne nameci svoje!!!

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh