Šta ste radili danas?Dvanaesti deo.

Jako je hladno, ogroman prostor,nenormalna promaja i hiljade tona metala, ubi hladnoca do kostiju.Nije kamera vec lampa, mjerili rupe u spojnicama za nove vijke, svaki se pravi posebno prema rupi (4 spojnice sa po 16 rupa i dvije sa po 12) a sve se mjeri mikrometrom, specijalni podeseni vijci.

Sent from my M2006C3LG using Tapatalk

Taj sam ja.Imam problema sa plucima pa moram posebno da se cuvam od hladnoce i prasine a i korone naravno.Za vrijeme rata sam dozivio tesko trovanje suzavcem (imao 8 godina) pa su mi pluca ostecena.

Krenulo je ali trenutno ne radi do kraja maja zbog remonta.Gips se baca na deponiju a moze da se kupi.Jel te gips zanima? Mogu sutra da pitam tehnologa za odsumporavanje kako to tacno ide.

Da gips . Bio bi navodno dobar za jednu vrstu moje zemlje da pokusam popraviti . Betonira se nakon kise a nepropusna jje . Pitao sam kod vas jos pretprosle god , a neka gospodja mi je rekla jos se ne radi a traze nekoga da odvozi sve . Naravno ja ne mogu odvoziti sve ali mozda par kamiona.

Sutra cu pitati tehnologa, znam da moze ea se kupi ali ne znam detalje.Javim ti cim saznam, postoji pravilnik za to, pokusacu da to nadjem i posaljem ti.

Iskreno , mislio sam da ce biti besplatno , samo prevoz . Kao npr saturnacioni mulj u Bimalu ,.. Neznam stvarno , jel se koristi to za jos nesto , jel kupuje neko ?

Nije kreč već kamen tucanik (krečnjak), isti onaj što se njim nasipaju putevi. Dolazi šleperima u istoj takvoj frakciji i ide u silos, iz silosa ide u kuglične mlinove gdje se sa melje uz dodatak vode, iz mlinova izlazi kao mlijeko. Potom se ogromnim pumpama (pumpa za prvi nivo je 850kW pa 1MW pa 1.2MW i pumpa za zadnji nivo od 40m je 2MW) diže u reaktor. U reaktor dolazi dim iz kotla ali prvo prolazi kroz elektrofiltere gdje se očisti od krupnih čestica (imao sam zadovoljstvo zimus da se provlačim kroz elektrofiltere, 9 sati treba da se na puzeći na stomaku prodje, snimali dimenzije dimnih kanala iznutra). Nakon elektrofiltera dim dolazi do aksijalnog ventilatora od 6MW koji ga gura u reaktor. U njemu se nalaze mlaznice kroz koje se formira kiša krečnog mlijeka koja pada nadole a dim ide nagore. Tokom njihovog susreta sumpor reaguje sa krečnim mlijekom i nastaje gips koji tako tečan pada na dno reaktora odakle ga pumpe uzimaju i guraju u cjediljke koje uklanjaju vodu i suše gips koji potom ide u silos. Iz silosa može da se sipa u kamion ili da se trakastim transporterom nosi do deponije na rudniku.

Nazad
Vrh