Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Odoste vi na kajsije a moje ranke ostadose bez odgovora.
Ljudi ne izmišljate toplu vodu, već sadite na jesen, odnosno sad pa dok god vrijeme dozvoli. Prednositi su mnogobrojne, bolji start na proljeće, ne treba zaljevanje u slučajuju sušnog proljeća, zemlja se slegne 100% uz korjenov sistem i td... A što se tiče izmrzavanja sadnica u toku zime, to se najčešće dešava kod sadnica koje su forsirane u drugom djelu vegetacije (u rasadniku, jer su bile male) i nisu dobro odrvenile odnosno sazrele. Zato se sadnice (ko podiže malo veći voćnjak) prilikom kupovine idu gledati u rasadnik krajem jula, početkom avgusta, jer do tad sadnica mora biti skoro formirana. I ne treba uzimati predebele sadnice, dovoljno je da ima 3-4 prevremene grane (mislim na šljivu) i dobro razvije korjenov sistem sa dosta malih žilica. Takođe je bitna stvar da su sadnice svježe odnosno da su isti dan vađene iz rasadnika i trapljene, to se lako utvrđuje presecanjem žila makazama. Presječene žile moraju biti čiste i zdrave obično bijele boje bez trunke crnoga, takođe obrtiti pažnju da nisu smrežurane ni malo, niti oštećene prilikom vađenja. Još jedan bitna stvar a to je, da sadnice ne treba kupovati po poljo apotekama i marketima, jer dugo stoje, promrzavaju, izložene su suncu, gube vlagu i suše se. Sadnice kupujte isključivo kod provjerenih rasadničara i odmah sadite, ne odugovlačite sa sadnjom prilikom preuzimanja.
Eto toliko za sad...
Na parcelu od 50 ari bi trebalo da stane više od 300 sadnica (!), koliki si mislio razmak između stabala ?Pozdrav svima. Novi sam clan i nemam mnogo iskustva. Resio sam da sadim jedan vocnjak koji nece biti samo sljiva ali ce da bude oko 140 sadnica sljive. Radi se o njivi od 50 ari.
Za sada sam zemlju pripremio usitnio i izbusio rupe. Mene interesuje da li je cacanska lepotica dobra za rakiju ili nije? Jos me zanima da li je dobro sto sam rupe busio svrdlom?
Cuo sam da to bas i nije dobro pa me interesuje sta mislite vi posto vidim da imaljudi koji se bas razumeju.
Nisam rekao da nece biti samo sljive. Ne planiram da se bavim profesionalno. Ovo je vise za neke licne potrebe, a sto "pretekne" moze i da se proda. Pored sljive mislo sam da posadim i nesto kajsije i neku tresnju.Na parcelu od 50 ari bi trebalo da stane više od 300 sadnica (!), koliki si mislio razmak između stabala ?
Da li bi bilo pametno isprskati sada totalom parcelu pa onda orati i potanjirati pa tako ostaviti za prolecnu sadnju?