Evo kolega ironman da ti objasnim. Do otprilike 7 godine se suše, a kasnije najvjerovatnije da će preživjeti i normalno rasti ako nema većih posljedica pucanja kore - ovo nije striktno pravilo. Ako ispuca kora što je načešći slučaj, zakržljaju i uvjek su problemi. Dobro rađa, ali se bori da preživi iz godine u godinu. Ako su sušne godine kao ova, uz razvoj bolesti i smolotoka na tim pukotinama, nije lako gledati kako biljka pokušava da ostane u životu. Međutim, nije pravilo i ima područja gdje normalo se razvija i nema gore nabrojanih problema. Plodovi ispucalih stabala nikad ne mogu dostići kvalitet ni veličinu svojstvenu Ljepotici bez obzira na navodnjavanje.
Mladi vocar, koliko znam nema pravih objašnjenja uzroka te pojave, i nije definisano šta je pravi razlog pucanja. Dosta se priča o mrazu, bakterijama, neodgovarajućoj podlozi, bujnosti, pretjeranoj ishrani, sklonosti sorte za tim, ali nema pravog objašnjenja. Krečio sam ja, prskao, svašta radio ali ništa ne može da to spriječi, koliko mene znanje služi. Čak sam mislio da navodnjavanjem sam uzrokujem pucanje (pokušavanje pronalaska još neke teorije), međutim kod prijatelja voćara koji i ne navodnjavaju šljivu situacija je ista.
Vrlo blizu sam odluke da sve počupam ove godine dok je još list na njima. Razloga je mnogo.
Duke, teče kad su sušni periodi.