Šljiva

Na ona 2 je metalni poklopac, ovo danas je bilo instant pokrivanje kad je kom krenuo da peni.

Bolje se ne hvali tom buducom rakijom i ne nosi je u goste . Ja sam stavljao svih godina 3% na 100 litara tecnosti . Trebalo je vremena da se shvati da se to smanji . Prosle sam 1% stavio a ove planiram 0% . Zakonom je zabranjeno ubacivanje secera ( ko ima etiketu ) . Sigurno nije to uradjeno bez razloga .

Najvaznije za rakiju je sledece - ne pij rakiju kod gazde koji je i sam ne konzumira svaki dan .
North jel ti rakiju konzumiras svaki dan ?
Za tebe Barbula pretpostavljam - ako flasa prezivi tri dana slavis 🤣

Odlican posao, svaka ti cast.
Koliko si prolaza isao frezom kad je ovako dobro uradjeno?

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Gde je uhvatilo dobrano (uglavnom ovo na slikama) morao sam 2x, ali neke parcele nisu toliko zarsale pa sam je bilo dovoljan jedan prohod.

Ne, išla je solidno duboko tako da je posečena trava ostajala zatrpana zemljom...zaboravio sam da slikam, ali kada sam prao traktor i frezu (a bilo je prašine u pm), sa freze sam samo sprao prašinu, kada sam podigao poklopac, motike su se sijale kao pasija jajca, bez ijedne travke.

Znam, nisam ni rekao da smo stavili 5% secera.
Lepo sto brinete.
Ne vodim niciju brigu, nego da ti dam pravi saldo sto se tice tih 5%
Od te kolicine dobijes 5x1kg [1 kg da oko 0,7 l alkohola sa visokom koncentracijom - spusti na 45% dobio si skoro 1,5l ]
Znaci 5x1,5=7,5, aj neka je 7l na 100kg sljive
Od 100 kg sljiva si dobio 12-15 l plus ovih 7l alkohola od secera kad nadodas na to je sad 50% a ne 5%
Razredio si aromu dobrano rakiji i nista drugo, od secera ne moze da boli glava kao sto neki pricaju - ako se naravno valjano odradi prepek.
Glava boli od drugih stvari iz lose odradjenog komljenja i prepicanja.
Secer daje u anaerobnoj fermentaciji etanol i nista drugo, dok jeste problem to burno vrenje i otvorena posuda pa se alkohol pretvara u sirce
Destilacijom se sircetna svodi na minimum neki, ali opet nisi onda imao ni smisao toliko ga ubaciti da ti kom kroz penu baci.
Bolje dodavaj secer odmah dok se kvasci nisu namnozili da ti vrenje koma bude manje burno - ne valja burna fermentacija tada gubis i alkohol i aromu.

I oni koji zele bolju fermentaciju.
Izvini, nemoj se ljutiti, ali ova rečenica je totalni nonsens! Veze sa istinom nema, pročitaj malo.
Kvasci, hrana za kvasce... Da. Šećer - NE! NIKADA.
Tvoja rakija, tvoja stvar, naravno. Ali sve što si mogao naopako da uradiš - uradio si. Jbg, izvini...

A o procentu...

Znam za kvasce i hranu za njih da na taj nacin se dobije vise rakije nego sa 2-3% secera.
Izbor mesta kupovine sljive, tehnika cuvanja koma i ostalo radim kao rodjak koji godisnje pece oko tone minimum godisnje za potrebe kuce.
Uvek ima odlicnu rakiju, jos drzi u barikovim buradima,ja sam kupio didovo pre par godina.

Znam za kvasce i hranu za njih da na taj nacin se dobije vise rakije nego sa 2-3% secera.
Izbor mesta kupovine sljive, tehnika cuvanja koma i ostalo radim kao rodjak koji godisnje pece oko tone minimum godisnje za potrebe kuce.
Uvek ima odlicnu rakiju, jos drzi u barikovim buradima,ja sam kupio didovo pre par godina
Prijateljski savet, imas grupu na fb rakija i rakijasi uclani se i procitaj par tekstova pre nego sto odradis prepek.
Mnogi kod prepeka naprave greske, posledice toga jesu visoke doze jedinjenja koje ne bi trebale da budu tolike iz zdravstvenih razloga.
Pozdrav.

Hvala na dobronamernom savetu.
Mi nikad nismo radili prepek, ostavljamo prvu rakiju na 19-20 gradi, od prethodnog kazana dodajemo patoku koju pustamo do 10 gradi.
Tako radimo godinama, najveci skok u kvalitetu jeste od kad kupimo sljive,a ne od potkupljanih.
Pre par godina sam prvi put kupio od ovog coveka i napravio odlicnu rakiju, iduce godine kupim u lokalu iz ravnicarskog vocnjaka i to nije bilo to. Posle covek nije imao dovoljno sljive za prodaju i cekao sam ovu godinu kad mu je sljivik rodio i nadam se da cu biti miran 2-3 godine kad ispecem ovu kolicinu.

Najveci problem kod sljive jeste sto mnogi frezuju, pa u plod bude umesan sa zemljom to kvari dosta kvalitet.
Prepek se radi (a za to imas tamo na grupi jasnih tekstova i zato i kako) da odvojis i metanol, ali i druga jedinjenja koja stete i ukusu ali i generalno nisu dobra za organizam - visi alkoholi, aldehidi)
Nisu to jedinjanja koja kad uneses se vide odmah posledice, ali dugim nizom godina koriscenja spaljuju sive celije mnogo vise nego sto to etanol radi - a jos kvare i ukus rakiji.
Imas vremena do tada procitaj, ako ti ne bude sta jasno slobodno mi pisi, ni ja nisam razumeo sve bas tacno - pa sam isto pitao

Nazad
Vrh