Šljiva

Ja u mojim malim vocnjacima, jedan 15 drugi 30-ak vocaka riljam u jesen oko vocke a sve okolo trava...Tacno je da trava drzi vlagu cele parcele, omogucava da u prolece i jesen ne ides po blatu bilo berac bilo mehanizacija, i konacno samu zemlju treba ipak posmatrati kao ziv organizam a ne kao predmet rada koji treba stalno i stalno kultivirati...Znam da mali vocnjak i profi veliki vocnjaci nisu isto, ali ne vidim svrhu zasto kompletan prostor oko vocke obradjivati?

Tacno je da trava drzi vlagu cele parcele
Najdobronamernija primedba....
I pored utiska koji se amaterima logično nameće kada vide zemljište bez trave koje deluje isušeno, za razliku od zatravljenog koje naizgled deluje vlažnije, uporavo je suprotno, zemljišna vlaga se bolje čuva ako se trava uništava.
To jeste logično jer biljka, svaka pa i trava u voćnjaku, za svoj rast i razvoj troši vlagu iz zemljuišta, ne čuva je.
Pored potrošnje za metaboličke procese u biljci, voda se gubi i transipracijom, tj odavanjem vode preko svih nadzemnoih delova, a najivše preko lista.

Naravno, postoje neki razlozi za zatravljivanje, i oni mogu biti sasvim opravdani, ali zatravljivati zbog čuvanja vlage je apsolutno kontrproduktivno.

Najdobronamernija primedba....
I pored utiska koji se amaterima logično nameće kada vide zemljište bez trave koje deluje isušeno, za razliku od zatravljenog koje naizgled deluje vlažnije, uporavo je suprotno, zemljišna vlaga se bolje čuva ako se trava uništava.
To jeste logično jer biljka, svaka pa i trava u voćnjaku, za svoj rast i razvoj troši vlagu iz zemljuišta, ne čuva je.
Pored potrošnje za metaboličke procese u biljci, voda se gubi i transipracijom, tj odavanjem vode preko svih nadzemnoih delova, a najivše preko lista.

Naravno, postoje neki razlozi za zatravljivanje, i oni mogu biti sasvim opravdani, ali zatravljivati zbog čuvanja vlage je apsolutno kontrproduktivno.
Apsolutno se slazem da zatravljivati medjuredni prostor zbog vlage nije opravdano jer literatura svuda naglasava da je to preporucljivo tamo gde postoje mogucnosti zalivanja vocnjaka, u suprotnom vrsiti jalovi ugar. Jalovi ugar povecava troskove obrade zemljista, to je cinjenica. Ko ima stoku moze koristiti seno od pokosene trave iz medjurednog prostora za ishranu stoke...Naglasavam, nisam profi vocar ali nije mnnogo komplikovano razumeti prednosti i mane jednog ili drugog sistema.

Ja u njivi odrzavam jalov ugar tanjiracom, tresnje su u pitanju.

Kod kuce je sve travnjak, nema obrade zemlje. Ove u njivi bolje napreduju, ali ne smem da tvrdim ima razlicitih faktora jos da sada ne kuckam....

Kod nas se mladi vocnjak obradjuje prve 3-4 godine posle tu ide vuaTra u nasem slucaju mesavina smiljka-trojka-lucerka i to je to.
Posto vise nemamo ovce travu stavljamo oko stbla da drzi vlagu i to je za sad odlicno..

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

kcikh1.jpg

178o07.jpg

2zs60z6.jpg

Malo se krecilo u januaru, zbog visokih temperatura. :-D

Kolega Vinar, ja kupujem zivi krec pa ga zagasim dan dva prije, na 100l vode ide 5kg kreca i ubacim 500g soli i to je sve, neko dodaje jos i 250g sumpora ali ja ne stavljam posto radim bakar u jesen i u proljece.

Jedan kontra primer. Ne obradjujemo uopste vec 3 godine. Pre toga smo tanjirali, setvospremac, drljaca, motika. Danas sam isao uzorke da vadim za analizu. Izmrzne to sve. Samo nijansu ide teze gde tocak gazi nego tamo gde nije gazeno (untar samog reda). Prinos po meni nikakve razlike nema. Da dodam da je moj zasad mator 18 godina ima i da koren je razvijen. Mozda u mladjim zasadima ima veze...

Imam licni primer, kad sam sadio vocnjake uvek mi je preticalo po nesto sadnica. Po sistemu da se ne baci, sadio sam ih na jednom delu placa koji ne obradjujem nego samo kosim. Razlika izmedju tih "kosenih" i onih koje obradjujem u zasadu je drasticna i po prinosu i po prirastu i po svemu... :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh