Šljiva

Pozdrav momci

Jedno pitanje
Od svih šljiva belu šljivi najviše volim.E sad koliko sam ovde uspeo da saznam ona ima najslabiju klijavost i porast pa me interesuje kako bi bilo da se od neke krupnije bele šljive uzmu kalem grančice i kaleme recimo na stenlej.Možda je ovo glupo što pitam al ajd ko ga šljivi.Hvala na odgovorima

Sto se tog tice probaj slobodnn nemas sta da izguais,ako imas2-3 god staru stenlejku okalemi na 1 grani pa sta bude bice,ako nista drugo imaces stenlej da jedes

jel ima neko sliku orezane cac najbolje u 4 god,vaza u pitanju,kako god da orezem deluje mi da je nedovoljno i kako da je obuzdam sa rastom ako je ikako to uopste moguce kod nje?

Jedno (glupo) pitanje :)
Imam staru sljivu trnovacu u dvoristu vikendice i olujni vetar ju je prosle godine prelomio na 2 mesta, ostao samo deo:

Zao mi je da je odsecem, ako bi je presekao na mestu oznacenom crvenom, da li bi se povratila kao ovo drvo u parku?

Koje su druge opcije za spasavanje?
Hvala :)

Drugari, imam pitanjce...
Ima li razlike ako samo frezom prođem do šljive a sredinu između redova kosim ili je bolje da se kompletno izfrezira šljivar? I zašto?

Nama su oba sljivara zatravnjena. Po meni to mozda nije najbolji nacin ali je najjeftiniji...

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Drugari, imam pitanjce...
Ima li razlike ako samo frezom prođem do šljive a sredinu između redova kosim ili je bolje da se kompletno izfrezira šljivar? I zašto?

Ne kazu dzabe (u sljivar ili tanjiraca ili krmaca) :osmeh: ... Ili ona stara izreka (ko sljivar kosi taj rakiju prosi)... Najbolja je kompletna obrada cele povrsine...

Na pitanje: Zasto? Zato sto taj neobradjeni deo zemlje ima da se zaledinci (stvrdne) zabetonira od prolazenja traktorom.. U zabetoniranoj zemlji nema leba od vocarstva!

E sad! Ima neka nova moda, da se frizira samo RED, a da se MEDJURED kosi. Ja sam licno protiv toga, zato sto djubrivo i vlaga koje je potrebno vocki, dolazi do biljke sitnim zilama koje su dosta dalje od tog obradjenog dela u samom redu!
Ko kosi medjured u vocnjaku, kao obaveznu meru treba da uvede podsecanje korena (kidanje korena) blize redu kako bi se razvile mlade (sitne) zile koje hrane biljku, blize samoj vocki...

Poslednja izmena:
jel ima neko sliku orezane cac najbolje u 4 god,vaza u pitanju,kako god da orezem deluje mi da je nedovoljno i kako da je obuzdam sa rastom ako je ikako to uopste moguce kod nje?

Ја сам је везао свим и свачим и опет ми је побјегла у вис. А, само стајско ђубре додајем. Да сам додавао вјештачко ђубре била би као дивља трешња.

- - - - - - - - - -

Ја имам неку побољшану пирамиду.

Evo je slika
1_126587488_Fotografija0489.jpg

Lepo meni govorio tata da ne sadim nju,mada nije strasno samo 60 stabala nje ali muke ko da ih je 600,a i kod mene slabo uspeva,prosle prorodile u 9 godini i odmah posecene,videcu sta cu sa ovima mozda prekalemim kajsiju neku mada mi se ne svidja ni to,kako stojis sa stablom,jel izbacuje kvrge i puca?

Ne,to je zbog bujnosti,jednostavno je takva. Hoce kvrge,hoce i stablo da puca,moje je misljenje da je sve to zbog bujnosti stabla i ostrijih rezidbi,sto bi rekli stari negde mora da istera.

најбоља је створена у духу нашег народа. бујна и необуздана...

послато са gt-i9506 уз помоћ тапатока

Pozdrav vocari kakvo iskustvo imate sa čačanskom ranom i oprasivac čačanska lepotica kakva je rodnost pomenutih sorti hvala u napred

Ne kazu dzabe (u sljivar ili tanjiraca ili krmaca) :osmeh: ... Ili ona stara izreka (ko sljivar kosi taj rakiju prosi)... Najbolja je kompletna obrada cele povrsine...

Na pitanje: Zasto? Zato sto taj neobradjeni deo zemlje ima da se zaledinci (stvrdne) zabetonira od prolazenja traktorom.. U zabetoniranoj zemlji nema leba od vocarstva!

E sad! Ima neka nova moda, da se frizira samo RED, a da se MEDJURED kosi. Ja sam licno protiv toga, zato sto djubrivo i vlaga koje je potrebno vocki, dolazi do biljke sitnim zilama koje su dosta dalje od tog obradjenog dela u samom redu!
Ko kosi medjured u vocnjaku, kao obaveznu meru treba da uvede podsecanje korena (kidanje korena) blize redu kako bi se razvile mlade (sitne) zile koje hrane biljku, blize samoj vocki...

Jedan kontra primer. Ne obradjujemo uopste vec 3 godine. Pre toga smo tanjirali, setvospremac, drljaca, motika. Danas sam isao uzorke da vadim za analizu. Izmrzne to sve. Samo nijansu ide teze gde tocak gazi nego tamo gde nije gazeno (untar samog reda). Prinos po meni nikakve razlike nema. Da dodam da je moj zasad mator 18 godina ima i da koren je razvijen. Mozda u mladjim zasadima ima veze...

Ja sam ove godine pratio jedan zasad pod visnjom koji se odradjuje da kazem profi,trave nema nigde,kisa nije pala kod mene od maja,polili su pred berbu u junu i to nesto malo cisternom,u julu i avgustu lisce gotovo svenulo i cim prodje nodrivac ko da je polivano,odmah zivne veselo lisce. Mada da neki kazu da trava medjuredno drzi vlagu,sad ko ce ga znati

Nazad
Vrh