Šljiva

U mom kraju nema šljive crvene ranke pa nemam nikakvo iskustvo u vezi nje. Uglavnom to je sve iz literature. Da probam bar dati ideju. Drugo neko je spomenuo da crvene ranke nije kompatibilna sa džanarikom onda bi trebalo probati sledeću kombinaciju. U literaturi se navodi da sjeme crvene ranke ima dobru klijavost i da se koristi kao generativana podloga za šljivu. Tačnije trebalo bi posaditi sjeme crvene ranke pa na nju kalemiti crvenu ranku. Naravno to treba ispitati kako bi se ponašala, ali mislim da bi kompatibilnost plemka-podloga trebala biti dobra, bar sa tog aspekta. Sad kako bi se ponašao korijen, bujnost, rodnost idt treba probati.

Ovo kao razmišljanje , možda bi moglo da se pokaže kao dobro...Mogu nabaciti nešto iz ličnog iskustva , što sam primetio ranijih godina a i danas mi se vratilo isto razmišljanje...
Naime , kalemio sam stenli na razne podloge koje sam našao u mom okruženju ( nažalost nisam obeležio koje su koje) , a radi se o zapuštenim voćnjacima i šljivarima...Konkretno iskalemio sam pre tri godine dvadeset stenlija na džanariki, ranki, madžarki a verujem da ima makar jedna belošljiva ( ipak je najviše bila ranka)...Sve su u odličnoj kondiciji...ne razlikuje se , odnosno ne izdvaja se ni jedna biljka po bilo čemu...
Što se same ranke tiče, sadio sam i samu ranku na stalno mesto ...znači da ostane ranka kao takva...verovatno neću reći ništa novo , što već ne znate, znači napredovanje ranke je toliko kilavo da ti se smuči....sve tera nešto kržljavo, te isuši se vrh pa potera sa donjeg dela nekoliko porasta koji porastu za celu godinu dvadesetak cm. i slične stvari...Nekoliko sam morao i da vadim i da stavljam druge i slične stvari...Naravno da su to bile sadnice od izdanaka , a ne od sejanca...pa dok se one prilagode , pa prime...uglavnom prođe i tri godine dok ne dođe do 80 cm. i debljine prsta, da možeš da formiraš neko stablo...
Ali kad sam na nju kalemio stenli ( a imam i nekoliko lepotica) ...valjda ih povuče plemka ili šta već napreduju izuzetno...a isto su bili izdanci sa svakakvim korenovim sistemima...mada sam birao i u jednom i u drugom slučaju najbolje sadnice , svakako....
Možda, što bi rekla jedna moja koleginica :"zavisi od izazivača..." treba joj neki "terač" koji će da je "izvlači" i gura napred...
I možda je ovo što je kolega šljivar@ predložio ima smisla...Ili je možda već neko probao?

Bas tako @gandrad (Vuce ih plemka) Odlican primer su sorte koje se uglavnom sade (Stenly, Lepotica, Rana, Rodna, Najbolja itd..) Bujnost sorti se drasticno razlikuje bez obzira sto je svakoj sorti ista podloga (dzenerika)...

Valjalo bi Crvenu Ranku probati nakalemiti preko posrednika! Recimo da se kao posrednik isproba sto vise sorti sljiva u jednom malom oglednom zasadu. Da se proba i saberu rezultati.

Ko ima volje i vremena odlicna ideja. Mislim da ima smisla baviti se Rankom, Obilna rodnost+kvalitet= za rakiju nema bolje....

Što se te manipulacije sa rankom tiče, svakako ću probati...i ranku na ranku i sa posrednikom...
No , u rastilu je nemam, nisam vadio izdanke, tako da moram u "šumi"...a za najesen ću spremiti i seme...

Kakva je na sarku i sljivinu osu - msm na ranku?
Na koji razmak se sadi?

Mozda ova opcija bi joj odgovarala, dzanarika sa posrednikom crni trn - ovde gore mi je tophit i toptaste
Sada sam nabavio ranku, pa bih probao par komada, a sta tacno ne valja kad je kalemljena na dzanariku nema plod aromu?

Poslednja izmena:
Otporan na sarku, a na sljivinu osu je osetljiva kao i sljivac koji imam.

Moj deda je sadio bogami sa dobrim razmakom 5 x 4 metri i drvo je dosta visoko.
Sigurno oko 15 metara su visoke. Medjutim one su mi propale ima 10 tak godine , jer su sadjene pre drugog svetskog rata i radjale su do pre 10 godina
Mada smo poceli bili da ih secemo pojedina stabla jos pre 20 godina. Ali su dobro radjale 60 godina a posle neke i 70 godina.

A otac je zasadio nov zasad pre jedno 15 tak godina isto tako ali su te dosta nize i pokazalo se da je tu mogao da sadi na razmak 4x 4 metra i one su visoke 8 metara.
Ali su radjale nenormalno svake godine sem prosle godine.
Prsak ih po pravilu zimsko, zatim u precvetavanju obvezno. Ako je godina vlazna i hoce trulez onda prska ih jos jednom kada prska i jabuke.
Tada su obicno velicine lesnika.

BEN druze aj pitaj starog koliko su radjale po drvetu te od 15 metara to je izgleda bilo profitabilno za radjanje po jedinici povrsine a bude i dosta drva to je bolje da se sadi nego paulovnija i bagrem sto ga vise seces ono se brzinom regenerise to bi trebalo umnoziti sto vise vidi kad ides za Novi Sad ponesi kalem grancice gospodinu Ratku iz Sombora i da se napravi jedna lepa prica na duze staze i da se vratimo na te stare autohtone zaboravljene sorte a kada su one radjale i potencija u nas je bila kao vulkan na Baliju ma kakva Africka sljiva nema nista bez DOMACE AUTOHTONE OD 15 METARA

Код мене се некад рекло ракија је добра колико је шљива висока

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ok onda imam druge solucije, belosljiva ili posrednika da bude belosljiva, ova informacija mi olaksava, nabavio sam i neke vegetativne podloge za sljivu i kajsiju pa cu probati i nesto od toga.
Nabavio sam i ovu belosljivu, kaze covek da je ne tretira nicim, sljivina osa joj dodje kao prirodna proreda ploda
belosljiva.jpg

Ta belošljiva, ili kako se kod mene zvala Belčić ili Ljuskavac, nije nešto za rakiju, malo dodje nakisela, ali rađa opasno i dobar je oprašivač. Lepo je imati je u zasadu makar po neki komad izuzetno je lepa na oko kad rodi.

Kao prilog onoj diskusiji o kalemljenju ranke...
U pretraživanju naletim na tekst ,gde piše da kalemljenje ranke na dženeriku nije dobro jer nisu u dobroj meri kompatibilne....
Ali zato se ide sa posrednikom i to preporučuju stenli i požegaču...i navodno, se dobije rodna, dugovečna biljka...

Ta belošljiva, ili kako se kod mene zvala Belčić ili Ljuskavac, nije nešto za rakiju, malo dodje nakisela, ali rađa opasno i dobar je oprašivač. Lepo je imati je u zasadu makar po neki komad izuzetno je lepa na oko kad rodi.

Код нас та бијела шљива није уопште накисела већ слатка, не баш као пожегача, али нема киселости.

Nazad
Vrh