Šljiva

To su ti sitnije oko 160cm,ustvari te su najbolje za sadnju ali veclna vocara trazi izuzetno debele,neko spomenu da se pijacne slao primaju,pa kako da se prime kad nedeljama setaju od pijace do pijace

Kolege, imam nameru da zasadim par stotina komada crvene ranke i kalemar iz okoline Kruševca od koga sam i dosad uzimao sadnice mi je rekao da se može u proleće iskalemiti na džanariku, s tim što bih ja dao moje kalem grančice. Imate li iskustva sa crvenom rankom na kalemu, i zna li neko da li se ikako može naći neka sadnica požege, hteo sam da ubacim neki manji broj, ali u mom kraju je više nema, barem ne u nekom normalnom stanju.
Klega ranka se ne kalemi kao ni pozegaca dovoljno je naci izdanke i presaditi ih.:ppozdrav:

Klega ranka se ne kalemi kao ni pozegaca dovoljno je naci izdanke i presaditi ih.:ppozdrav:

Ranka ima plitak koren i zavisna je od atmosferskih uticaja.
Kalemljenjem na džanariku koja ima dobar korenov sistem moglo bi se očekivati da se otklone neki nedostaci koje ona ima.
Tu se javlja problem kompatabilnosti pa treba tražiti rešenje u posredniku.

Milane, zna to Žica jer je iskusan voćar ali traži rešenje za svoju lokaciju.... Aranđele to je dobra ideja... Umesto kajsije na posrednik stenleja se nakalemi ranka?

Srecna nova godina svim vocarima. :ppozdrav:

Kad smo kod Crvene Ranke, ljudi ona se ne kalemi na dzeneriku, jednostavno podloga se ne poklapa (nije kompatibilna). Odavno su ljudi isprobali...

Radi ocuvanja autohtone sorte, mora se poceti sa kalemljenjem (ali na sta:sta:) koju podlogu odabrati?

Izdancima je jednostavno nemoguce ozbiljnije saditi ranku, tesko je doci do dobrih izdanaka cak i kad se nadju to je mahom zapusteni zasad i ima svacega (Ranke,Madzarke,BUgarke,Belosljive itd..) Samim tim je nemoguce odrediti tacnost sorte.
Mozete li da zamislite kolika je to steta posaditi veci zasad izdancima, godinama ga odrzavati (autohtone sorte sporije dolaze na rod) i videti da u zasadu imate svakakvih sorti...

Crvena Ranka je jednostavno najbolja rakijska sljiva na svetu (sto kazu ovi danasnji klinci "nenadjebiva" :) ) I treba je saditi i siriti, Ali kako bez kvalitetnog sadnog materijala.

Kad bih mogao da kupim sertifikovanu sadnicu Crvene Ranke odmah bi je sadio...

Problem je što crvena ranka traži oprašivača pa tako da eventualni plod ne bi dao istu biljku kao matičnu. Bez oprašivača neće da rodi....

Kao prvo, Srećna Nova godina svim kolegama, želim Vam pre svega zdravlja a zatim i uspešnu i rodnu godinu.
Što se tiče crvene ranke, hteo bih da je zasadim za potrebe pečenja rakije, jer je, kao što neko reče, neprevaziđena, sem požege, za dobijanje kvalitetne rakije. Bez obzira što pečemo rakiju od Čačanskih sorti i stenleja, mora se raditi i neka količina ekstra kvaliteta, koja ima aromatski kao i potencijal starenja da za 10 godina možete bez trunke srama da se pojavite na bilo kom svetskom ocenjivanju, a da ond aimate i neke količine da prodate, naravno po dosta dobrj ceni. Moje iskustvo sa rankom, doduše iz mlađih dana, je da sporije raste, često prerodi i tada lomi grane i da često alternativno rađa. Po svemu me podseća na Rodnu, samo je aromatski još bolja. E sad, moja ideja je bila da je zasadim u izuzetno gustom sklopu, negde 4x2m do 4x2,2m i da se obavezno radi razvođenje grana da bi one na vreme formirale dobar ugao zbog kasnijeg pucanja, a da se oštrom rezidbom održava tako, da ima više kraćih grana, koje će se teže lomiti a u isto vreme da ne zanese puno plodova da ne bi bili sitni i da se izbegne alternativa. Problem je što iz izdanaka nema šanse da nakopam 1 000 dobrih sadnica,a imam 50-60 starih stabala u dobroj kondiciji od kojih bi mogao da uzmem dobre kalem grančice. Zbog toga sam i pokrenuo ovu diskusiju, pa ako na džanariku ne može, ima li nekog da zna na koju podlogu provereno može. Takođe ista priča je i sa požegom, što se namene tiče, ali bih nju sadio ređe. Inače zbog oprašivanja sam hteo da ubacim stenlej. Dosta ozbiljan problem je što ranka malo ranije cveta i od stenleja i od lepotice i rodne, pa u mom kraju dolazi povremeno do izmrzavanja samo ove sorte. Međutim naumio sam da zasadim jedan voćnjak starim rakijskim sortama, pa nešto moramo i da žrtvujemo. Unapred hvala na postojećim i predstojećim odgovorima.

Srecna Nova svima.
Iskopao sam neko istrazivanje u vezi sljive. Uporedna analiza koju su radili u Skoplju. 4 vrste na 4 podloge.
Mozda nekome znaci a i lepo bi bilo da se prodiskutuje o tome. Slikao sam prinos, mada ima i svasta jos nesto. Ukupan sadrzaj secera, masa ploda itd....
Screenshot_2018-01-01-11-36-47.png
[/url][/IMG]

4x1,7. Ta je gustina. Verovatno to ne ide Stenleju u prilog. Ne kazem ni ja da je to tacno, samo iznosim podatak.

Problem je što iz izdanaka nema šanse da nakopam 1 000 dobrih sadnica,a imam 50-60 starih stabala u dobroj kondiciji od kojih bi mogao da uzmem dobre kalem grančice.
Изабери најбоље стабло и дај неком да ти произведе саднице ин витро. Сва стабла иста и без вируса (наравно, ако им даш такав материјал).

Da li ste razmišljali o tome da prekratite stablo crvene ranke do zemlje u toku zimskog mirovanja, i izdanke koje pusti u tekućoj godini zagrnete rastresitom zemljom i zalivate. Na taj način bi se dobilo nešto poput vegetativnih podloga za jabuku i krušku. Generalno problem kod izdanačkih sadnica je uglavnom loš korenov sistem uz prisustvo debljih žila pa to dok se primi prođe tu lepog vremena. Zbog toga kalemljenje sljive na sejancu dženarike znatno brže napreduju. Ovim postupkom bi se najverovatnije podstakao razvoj sitnijih žila sisavica.

Prošle godine sam nešto slično planirao (nisam odustao nego...)... uglavnom rasadnik mislim da se zove Neša je je imao Crvenu Ranku na dženarici 2e cena... dali je potvrđeno da nevalja kalemljena Ranka ili je to priča kao i za Oblačinsku...

- - - - - - - - - -

I da, sretna i berićetna naredna godina.

Каква јој је клијавост сјемена?

Zaboravi, ranka je triploidna sorta, (ima tri umesto dve garniture hromozoma), samim tim je nemoguće predvideti šta će da nikne,sve i da se izazove nicanje (što nije jednostavno)
Ta triploidnst je i uzrok njenog nedefinisanog i nepredvidivog rađanja, moguće je da svi uslovi za rađanje budu tu ali da ne rodi.

Da li ste razmišljali o tome da prekratite stablo crvene ranke do zemlje u toku zimskog mirovanja, i izdanke koje pusti u tekućoj godini zagrnete rastresitom zemljom i zalivate.
Ne radi to kod šljive.
Da bi se to postiglo mora da postoji genetska sposobnost biljke da formia adventivni, dopunski, koren koji ne nastaje iz klice već iz vegetativnih delova, a to šljiva nema.

Ne znam da li postoji neka idealna podloga za ranku, koliko znam ne, ali dva su načina da se sigurno dobije dobar sadni materijal.

Jedan zahteva malo više znanja i opreme, a to je kultura tkiva, neko ovde pomenu razmnožavanje in vitro, to je to, ali to ne može baš da se improvizuje.

Suština je da se uzima vegetativna kupa, tj veoma mlado tkivo sa vrha porasta, koje prethodno mora biti površinski sterilizovano, a dovoljno mlado (radi se o satima, eventualo danima starosti tkiva) da ne može biti zaraženo patogenima sve i ako postoje u tkivu majke biljke, taj materijal se stavlja na prethdno pripremljenu hranljivu podlogu, i sve se to radi u kontolisanim uslovima koji su veoma blizu idealnim.
Tako se dobija apsolutno zdrav materijal i apsolutno genetski identičan kao majka biljka, jer je to praktično vegetativno razmnožavanje, i može ga se dobti mnogo.

Drugi način je klasika, odaberu se dobra stabla, proverena u rodu, (jer i ranka ima mnogo tipova, nisu svi podjednako dobri) ta stabla se ili skroz poseku ili drastično orežu, to izazviva masovnu pojavu korenovih izdanaka, koji se dalje neguju, proređuju, štite, hrane, i dobije se solidan broj kvalitetnih sadnica.

Nego, vidim počeli ovde ozbiljniji razgovori.
Aferim.

Ево нашег омаленог воћњака. Родна и рана доминирају. Има и стенлеј и по нека џенарика. Све из пољо школе задња је са пијаце...
ed76ac9a6f935ed6d61946e2353c68ef.jpg
1530210ecf320112938e8903a292f168.jpg
21d134ea1fa9f2c1023a40566812809d.jpg
11d112ecb536fb569607418c01afbb97.jpg
e0120b64e7385f3c689350f022b84e0d.jpg
4c85760ddc85d85e4566552251866206.jpg
9de21c0316d8b2636ba2cddabb67a761.jpg
22b7b31dd9561c58cf09fe7e6fbdf57d.jpg

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Moje razmišljanje ide u pravcu da ako je crvena ranka autohtona vrsta tj. da je nastala iz divljine onda bi trebalo da se kalemi na generatinoj podlozi odnosno na biljci koja je izrasla iz koštice.... Mislim da ona traži da raste kao veliko stablo.... Mada može se eksperimentisati i sa izdancima nekih šljiva....

Nazad
Vrh