Šljiva

Zavisi sta zelis od pomenute sljive. Ako je za rakiju samo onda cacanska rodna, ako je za konzum onda stenli ili lepotica. To je moje neko misljenje, ima ovde mnogo strucnijih ljudi, ali opet bitno je sta zelis od njih.

ako ides za rakiju 4 x 4 ili 5x4 i formiras od 90cm visine pa do 120cm. Ako ides na konzumnu mozes od 4 x 2,5 do 4 x 3 mada ovu prvu varijantu nikada nikom nisam preporucio,i da ako sadis Cac Najbolju kao stonu nju bih preporucio 4 x 4 formiranje stone od 50 do 80 cm.i posto je ipak to 60 ari ako nemas mogucnostl za navodnjavanje a nemozes posaditi u par narednih dana ostavi to za jesen,nema svrhe toliku povrsinu saditi u prolece bez sistema za navodnjavanje

Pa ovako planiram za stonu upotrebu Ali i takodje za rakiju
Nebih sadio na prolece u jesen bi posadio isao bi 4/2.5 nekako mi je ok ja cuejm sve se vrti oko stenly cacasna rodna cacanska naj bolja koji oblik krosnje se radi na taki princip sadnje i naravno koja se bolje plasira na trziste hvala svima na odgovorima

Ja mislim da je onda bolje stenli ako ces i za rakiju. Rakija od stenlija je bolja nego kod lepotice. E sad sto se tice cena svezih plodova tu ne mogu da ti pomognem. Bilo bi lepo ako bi neko ko ima obe sotre izneo podatak za poslednjih pet godina. Koliko su dobijali za kg. Ja sam posadio lepoticu, ne planiram za rakiju sem kad omlati sladoled.

@Jocica evo jedan zanimljiv post
http://poljoinfo.com/showthread.php?636-Šljiva&p=1318441&viewfull=1#post1318441
a takvih ima puno u ovoj temi moja preporuka je da ih iščitaš...

- - - - - - - - - -

Ja mislim da je onda bolje stenli ako ces i za rakiju. Rakija od stenlija je bolja nego kod lepotice. E sad sto se tice cena svezih plodova tu ne mogu da ti pomognem. Bilo bi lepo ako bi neko ko ima obe sotre izneo podatak za poslednjih pet godina. Koliko su dobijali za kg. Ja sam posadio lepoticu, ne planiram za rakiju sem kad omlati sladoled.

Kad zanemarimo lične afinitete od svih "modernih" sorti Lepotica dale ubedljivo naj bolju rakiju, naravno po rečima stručnjaka i po mnogim ocenjivanjima rakija...

- - - - - - - - - -

Idealnog voća pa i šljive nema da ima dobru cenu i rod i... po meni Stenlej= stabilnost a Lepotica= cena i naravno to je moja preporuka za sadnju.:ppozdrav:

Ма шта уопште узимате у обзир "за ракију"? 'Оћете ли ви у ЕУ или нећате (ко да нас неко пита). Таман доспеју до ракије кад ето нас у ЕУ (даће Бог да се дотле распадне).
А и да не уђемо у ЕУ, зафалиће харачлијама пореза и акциза, нама да бринемо.

Moje mišljenje je da uvek mora da se ima rezervna varijanta. Danas sutra uceniće nas i Rusi kao i ovi iz EU. Ista su to g....ija*. Zato uvek mora da si na oprezu. Da možeš da imaš izlaz. Preradiš u rakiju pa nek stoji ako ne moraš da daš u bescenje...

*grupacija

drugarski pozdrav

Najbolja na 4 x2,5 nije moguce,najbolja cena je cac rana,pa lepotica,najbolja i stenlej na kraju. Ove godine je posadjeno 90% stenleja. Lepotice nesto malo,rodne zanemarljivo a rane gotovo nista. Bar je tako kod mene sa prodajom ove jeseni

Hvala puno ja Sam nesto izracuno iz glave trebalo bi da mi stand oko 600 komada sad koju bi mi vi kombinaciju preporucili sa sortama hvala puno svima na korisnim savetima

Najbolja na 4 x2,5 nije moguce,najbolja cena je cac rana,pa lepotica,najbolja i stenlej na kraju. Ove godine je posadjeno 90% stenleja. Lepotice nesto malo,rodne zanemarljivo a rane gotovo nista. Bar je tako kod mene sa prodajom ove jeseni
Ми кад смо садли воћњак (око 100 комада шљиве ) једва нађосмо рану а најбољу нисмо ни нашли....

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

баш ове године тј у пролеће. интересантно је да је око 85 % садница било из пољо школе свилајнац и да су се све примиле тј можда 8-9 нису а садница са шљивама је било ваљда око 200 комада. Цену шљива и не могу да се сетим пошто смо компензирали са свима. накнадно смо купили још 10 садница родне на пијац и 5 се нису примиле...Данас ако одем раније кући из фирме сликаћу. Иначе је воћњак дигнут на месту где је искрчена шума у децембру...

послато са gt-i9506 уз помоћ тапатока

Poslednja izmena:
Kolege, imam nameru da zasadim par stotina komada crvene ranke i kalemar iz okoline Kruševca od koga sam i dosad uzimao sadnice mi je rekao da se može u proleće iskalemiti na džanariku, s tim što bih ja dao moje kalem grančice. Imate li iskustva sa crvenom rankom na kalemu, i zna li neko da li se ikako može naći neka sadnica požege, hteo sam da ubacim neki manji broj, ali u mom kraju je više nema, barem ne u nekom normalnom stanju.

Kod nas u kraju se više gaji bugarka ili moravka. Kod nekog komšije sam izvadio izdanke za koje se pretpostavlja da je crvena ranka ali to su male sadnice i bez velikog porasta jer je godina bila sušna. Čini mi se da je kolega Gandrad nešto radio sa crvenom rankom ali to je više amaterski. Ali možda ima kalem grančice. Naravno da nemam iskustva sa rankom kalemljenom na džanariku.
Pozdrav.

Kolege, imam nameru da zasadim par stotina komada crvene ranke i kalemar iz okoline Kruševca od koga sam i dosad uzimao sadnice mi je rekao da se može u proleće iskalemiti na džanariku, s tim što bih ja dao moje kalem grančice. Imate li iskustva sa crvenom rankom na kalemu, i zna li neko da li se ikako može naći neka sadnica požege, hteo sam da ubacim neki manji broj, ali u mom kraju je više nema, barem ne u nekom normalnom stanju.
Mozda kod mene u selu moze da se nadje neka pozega.:ppozdrav:

Crvena ranka na dzanaricl lose spojno mesto,nesto se ne paklapa,isprobano pre par godina. Sto se cene tice kako kod kog od 80 do 180 u zavlsnosti od kolicine i papirologije,a 60 din za 2 klasu, a sto se stenleja tice tu je cena +20 din jer ga nema. Najbolja se i ne kaleml,rana vrlo malo,zato sam i dao one procente sadnje. Iskreno Najbolju i ranu kalemim do 100-200 kom osim ako mi neko naruci u prolece za jesen,glavno je stenlej l letotlca.

Mogu pronaći kod mene izdanake madžarke ( požegače) nije problem. Ove jeseni sam i kod mene ubacio još jednu.
No u kakvom je stanju što se tiče šarke, ne znam da procenim a naročito u ovom periodu godine...
No , javi se ...

- - - - - - - - - -

Što se tiče kalemljenja ranke...ja sam je kalemio na izdanke proporke a ne na džanariku...Šta znam , dobro izgledaju, i što se tiče spojnog mesta i razvoja ...Mislim da imam takvih tri-četiri komada...

No , kad sam već tu...SRETNA NOVA GODINA!!!!

Crvena ranka na dzanaricl lose spojno mesto,nesto se ne paklapa,isprobano pre par godina. Sto se cene tice kako kod kog od 80 do 180 u zavlsnosti od kolicine i papirologije,a 60 din za 2 klasu, a sto se stenleja tice tu je cena +20 din jer ga nema. Najbolja se i ne kaleml,rana vrlo malo,zato sam i dao one procente sadnje. Iskreno Najbolju i ranu kalemim do 100-200 kom osim ako mi neko naruci u prolece za jesen,glavno je stenlej l letotlca.

Sta racunate u drugu klasu sadnice, kako to prepoznati?

Nazad
Vrh